23748
  • Roger6
    Akkor megvan a befutód, de előtte azért próbáld ki valahogy, menj biztosra!
  • DirtyGab3sz
    Ezt írtam... nem akarok beszállni a gyártók közti harcba.....eddig a Pentax használókon kívül megrögzött Canon-ostól is halottam, elismerően a Pentaxról...
  • Roger6
    Úristen! Remélem ti nem kezditek el ezt Canon-Nikon párbajt, meg melyik jobb! Eleget hallottam erről! Ráadásul a legtöbben csak úgy beszéltek, hogy olvastok teszteket és mindent elhisztek nekik, de életetekben még csak nem is fogtatok ilyen gépet a kezetekben! Menj el, próbáld ki a gépeket, csinálj vele képet, vidd haza, elemezd, és kész! Csak egyet ne feletsetek el, ettől senki nem lesz jó fotós...
  • DirtyGab3sz
    Igen...éppenhogy...és pont ez a vágyam....a 200D...
    csak én ebbena kitben néztem, és azért írtam,hogy sok....
    Megéri ugy a 200D, az alap kitobival, hogy általában táj, és városfotókat készítek??
    Szerintetek??
    Mert akkor viszont egyértelmű hogy a Pentax 200D :D:D:D:D
  • DirtyGab3sz
    hiába olvasom át a teszteket...kezdő vagyok rettentőmód,ezért mire odajutok, hogy öszzehasonlítsam csak a száraz tényekre támaszkodhatom...
    Azt hogy mejik objektívgyártó adja olcsóbban,vagy nehezen beszerezhetően a dolgait, nem írják, azt sem, hogy mennyire ellátott az adott tipus + objektívvel(sony)!
    Tehát azért mondtam, hogy az általad írt dolgok könnyítenek....A márkák közötti harc miatt nézek szét szinte az összes gyártónál, mivel mindenki azt favorizálja amit használ...ez nem szubjektív!
    Te objektíven írtad a dolgokat...kösz!!!!
  • zolo
    Pentax 200D kit, úgylátom az áradban pont bennevan:)

K10D meg 150-nél indul, obi nélkül:(
  • DJ RX7
    Jah azt hittem, hogy te eddig ezekkel tisztában voltál.
  • DirtyGab3sz
    Kösz Zolo!Valami ijesmi válaszra vártam...:D:D:D
  • DJ RX7
    Akkor már inkább Pentax.
  • DirtyGab3sz
    Ok...olvasgatok, de az az igazság hogy a legjobban egy Pentaxra fáj a fogam, de árban sajna....sok Gabesz bácsinak...nagybánatomra!:(
  • zolo
    Nikon D60

Nincs benne autófokusz motor, emiatt az objektívekben van, és ezek drágábbak és ritkábbak mint a normál obik. Emiatt nem ajánlott.

Sony A200

Nagyonjó gép, de még annyira új a márka, hogy nincs hozzá sok objektív, a Sonysok meg drágák(Minolta objektívekkel kompatibilis). Sigma árul olcsó objektívet, de körülményes a beszerzése.(fotóboltos mondta)

Olympus E510

A kisebb érzékelő miatt azonos ISO értéknél kis mértékkel zajosabb a kée, mint Canonnak,Sonynak és Nikonnak. A Zuiko objektívek szerintem drágák, de ezzel a kettővel ami a kitben van elleszel egy darabig. 4 közül csak ebben van élőkép, bár DSLR-nél nem létfontosságú.

Canon EOS 400D

Tudom nem jött szóba, de az abszolút nyerő:) Kitben (18-50mm kit obi)150000 - 15700(pénzvisszafizetés akció, ha jún 30 előtt megveszed). Soksok tartozék és objektív jóáron, filmes objektívek is gond nélkül használhatóak vele(átalakítóval)
    Bár ha csak vázat veszel(125000 - 15700)+ vaterán megveszed a kitobit (~10000), akkor jobban jöszz ki árilag, kb 120-ra.

Én Canon és Sony között vaciláltam, de a jobb tartozék és objektívkínálat miatt a Canon győzött és azt fogok venni.(bár ebben bennevolt egy elfogult Canon-os eladó érve is)

Mindenre kiterjedő tesztoldal, mind a 4 gép tesztét megtalálod, olvasgasd:
    Pixinfo
  • emptyface
    120-ért már 400D vázat kapsz.
  • emptyface
    Felejtsd el.
  • emptyface
    Felejtsd el.
  • emptyface
    Mondom itt olvasgass --> dpreview.com
  • DirtyGab3sz
    És ez???
    Ez még esetleg...
    de nagyon maximum.....a max amit szánok rá 150....
  • The Garrett
    hat a mai belepo dslrek mellett nem erdemes ilyen draga bridge gepeket venni...
  • emptyface
    Egy picivel többért már megkapod a Canont.
  • DirtyGab3sz
    Jah...
    Azt nem írtam,hogy ha nem veszek DSR-t, akkor viszont tuti a Fuji S100fd -t veszem, de azért 145-öt kiadni még sajnálok...csak egy bridge nem?
  • emptyface
    Bojkottálni lehet, de attól még ő a nyerő (minden tekintetben).
  • DirtyGab3sz
    vatefak?
    Mértnem? Belépő DSLR-ben ár/érték arányban ez fekszik nekem.....
    Canont nem veszek...bojkottálom őket!
  • emptyface
    Gondolom ismered az oldalt (dpreview.com)
  • emptyface
    Egyetértek.
  • DJ RX7
    Egyiketsem :D
  • DirtyGab3sz
    félig OFF

Sony Alpha 200 vs. Nikon D60 ????
    Melyiket vennétek???

Magam a Sonyra apellálok, de még van bennem kétség....
  • Roger6
    Semmi baj nincs az ég világon, én csak a szituációt reagáltam le, nem a képet.
  • emptyface
    Most mi a baj Roger6? Egyébként érdekes, akiknek megmutattam a képet (legyen az fotós vagy kívülálló) 2 módon reagáltak. Az egyik azt mondta húú de jó, a másik megkérdezte, mit kell nézni a képen.
  • emptyface
    Valószínűleg igazatok van, mert én bizonyára egy kicsit többet gondolok a kép mögé, mint amit valójában mutat. Másrészt egy adott témához mindenki másképp közelít és ezért mást is fog látni benne. Ha valaki szereti, tiszteli eme nemes állatokat, annak nyílvánvalóan mást fog jelenteni ez a kép, mint akit hidegen hagynak az állatok.
    Talán azt is mondhatnánk, ha nincs alapvető hiba egy képen, akkor onnantól nehéz objektíven ítélkezni egy kép felett.
  • norbre
    igen de ha eltoltad és megkérdezel valkit hogy mit kellett volna másképp akkor megmondhatja hogy legközelebb kevesebb só kell mert bizony ehez a leveshez nem kell annyi..

és értem hogy miért gondolod a levest rossz párhuzamnak merthogy a leves receptjét előre tudod.. és lehet rosszul fogalmaztam de a leves nem = a kész fotóval.. én úgy gondoltam erre hogy vanbnak receptek (több is) hogy mondjuk hogyan érdemes a hőséget hangsúlyozni.. megint más arra hogy egy állatot, a hegyeket stb..

és a kész képen, a "levesen" már csak a vágás, ps, "vizezés" segít, de biz. fogásokból okulva a következő képnél ha belenézel a keresőbe már tudod alkalmazni ezeket a "recepteket".. a végén meg már ne mis kell gondolkozni rajta..
  • Roger6
    Ráadásul egy rosszul komponált fotót tudsz még vágni, de egy elfûszerezett levesnél már a víz sem segít...
  • Aspyrin
    Ugyanezt mondtam, a tudatosság számít, de nem készülhetsz fel előre mindenre, mint a főzésnél..
  • norbre
    nem osztom a véleményedet :) a fotózásnál pont a tudatosság a lényeg .. ugyanis ha belenézel a keresőbe el kell döntened milyen záridőt, rekeszt, látószöget használsz, honnan fotózol, hová helyezed a témát, miket komponálsz bele a képbe és ezek együttesen határozzák meg majd azt hogy mit mond a kép..
    ahogy a levesnél is el kell döntened hogyan ízesíted..:)
    és igen, ezek részben technikai dolgok részben esztétikai dolgok amiket lehet fejleszteni.. és azért kell fejleszteni hogy tudja hogy tudj mesélni a képpel..

beszélhetnénk foltokról, vonalakról, a jobb és a bal viszonyáról, a világosról és a sötétről és még számos összetevőről, amikkel nem mindegy hogy hogyan bánik az ember és ezt vagy érzi valaki vagy megtanulja sok gyakorlással és odafigyeléssel..
    ha csak ellövöd a képet auto módban anélkül hogy cseppet is gondolkoztál volna akkor valóban nem sok értelme van értelmet keresni benne.. de úgy a fotósnak sincs vele mondanivalója..
    lehet hogy tetszett neki amit látott és megpróbálta megörökíteni, de ha nem tudja kiemelni azt ami megfogta a látványban akkor a képet néző ember is kevésbé fogja azt felfedezni..
  • Roger6
    Csakis nagylátóval az ormányához közel! :DD
  • norbre
    ha jól értem a mondanivaló lényegét:
    "..ember és állat összhangban dolgozik a hőségben és közben vigyáz a természetre is"

a hőség érzékeltetéséhez a dél körüli időpont jó választás volt már amennyire ez tudatosan sikerült..
    Aspyrinnek abban valóban igaza van hogy csendéletszerű a kép, átjön belőle a "lassabb, falusi tempó" ami a "csendélet-szerűségét" növeli
    amit még én megpróbáltam volna, kicsit alacsonyabb nézőpontból és kicsit közelebb, nagyobb látószöggel..
    viszont számomra a képből valóban nem érződik a "természetre vigyázás".. ha őszinte akarok lenni ezt nem tudom hogyan érzélektetném..
  • Aspyrin
    Nem-nem :) A főzés más "tészta", hiszen ott már van tapasztalatod arról, mit szeretnél elkészíteni (hallottál az ételről, esetleg olvastad a receptjét, stb.). Ellenben a fotózásnál az adott pillanat hozza létre a kép elkészítését, vagyis nem készülhetsz fel rá előre (persze technikai fogásokat gyakorolhat az ember), így utólag kell és lehet értelmet keresni benne (kivéve persze, ha előre beállított képről van szó). Vagyis a fotózás egy fokkal összetettebb, mint az ételkészítés, szerény véleményem szerint :)
  • emptyface
    norbre!
    Megköszönném, ha leírnád, te hogyan fotóztad volna le a saját szád íze szerint?
  • emptyface
    Így van. Tehát egy fotóversenyen, egy bizonyos határon túl már csak a szubjektív ítélet marad, tehát nehéz eldönteni, ki legyen az első, második stb.
  • emptyface
    Amúgy nagy örömömre szolgál, ha értelmesen, egymást segítve tudunk ilyen klassz témákról eszmét cserélni. Úgy hogy várom a további kérdéseiteket, ötleteiteket, véleményeteket.
    Izgat a dolog, hogy ezen állatok fenséges látványa csak engem kapott meg vagy mást is. Persze szerintem ez abból a szempontból kényes dolog, hogy a fiatalabb korosztály kevésbé fogékony még az ilyen dolgokra. Ez nem bántás, én is így voltam vele.
  • norbre
    "Nem hiszem, hogy magyarázatra szorulna bármelyik kép is. Teljesen egyéni, hogy ki mit lát meg benne. "

én ezzel nem is vitatkozom.. de ha valaki megkérdezi hoyg mit csinálnék másképpen, vagy mitől lehetne jobb a kép.. akkor tudnom kell hogy mit akart kihozni belőle :)

ez olyan mintha főzni tanulna valaki és megkérdezné hogy elég fűszeres a leves.. megkóstolod de csak akkro tudod megmondani, hogyha tudod milyen levest akart főzni az a valaki, hiszen minden levest másképp fűszerezel :)
  • emptyface
    Elöször is nagyon köszönöm, hogy foglalkoztok a témával.
    Nos a kép története röviden. Kb. 4 éve Somogyvámoson jártam a Krisna völgyben, ahol gépeket nem használva művelik a földet. Nagyon megfogott a szürkemarhák fenséges látványa, s ezért készült ez a fotó úgy, ahogy. Nyilván igyekeztem valami történetet is vinni a dologba, ezt jól látod Aspyrin. Tehát ott van a kazal hátul, ill. elöl, ember és állat összhangban dolgozik a hőségben és közben vigyáz a természetre is (ez nem jut eszébe senkinek, amikor a fotót nézi?). A férfi mozdulata is jellemző. A szekeret direkt ilyen kissé ferde szögből fotóztam, hogy egy kicsit érdekesebb legyen a dolog. Ami megzavarhatja a nézőt az az, hogy a zöld rész sávos és szintén ferdén fut a képen.
    Sárgaság. No ez is érdekes. Ha megnézitek, akkor láthatjátok a fehéregyensúly rendben, mert a felhők fehérek. A szalma tényleg ilyen sárgás volt, meglehet a gép egy picit rátett. De ez a sárgaság a hőség benyomását is érzékeltetheti.