38
  • BiroAndras
    "Szerintem meg, mindenki akkor jár a legjobban, ha nem bízik senkiben... "

Elég szar életed lehet.
  • aaaaa
    Szerinted ... Szerintem meg, mindenki akkor jár a legjobban, ha nem bízik senkiben...
    Még nem fordult elő olyan eset , hogy felhasználtak mindenféle ELVILEG arra az esetre nem felhasználható adatot, hogy megszívassank valakit, akár pitiáner ügyekért ? Dehogynem...
  • látogató
    Nem értem miért paráztok ennyire. Ezt a fekete dobozt szerintem csak akkor nézné meg a hatóság, ha balaset történt. Akkor viszont jó szolgálatot tenne abban, hogy kideritsék, hogy ki is volt a hibás és/vagy milyen mértékben. Szó sincs olyan dolgokról, mint a 84-ben.
  • aaaaa
    Gondolom Te mindig betarod ! Éjszaka gondolom gondosan lelassítasz harmincra az útépítés miatt kinnt felejtett harmincas táblánál, hátha beléd jönnek hátulról... És ha át kell lépni a záróvonalat mert ledöglött előtted egy autó véletlenül sem kerülöd ki, inkább vársz egy fél napot míg elszállítják... És tilosba sem álltál még meg soha, inkább hazamentél, ha nem találtál egy óra körözés után sem parkolóhelyet...
    Gondolom gyalog jársz, ha ilyen okos dolgokat le tudsz írni...
  • KILROY
    Halhatatlan, rendületlen.
  • Sadist
    Csak érdekes módon mindenki az árnyoldalait ecseteli, mert olyan jó dolog fikázni...

Ha meg valakit utólag elkapnának gyorshajtásért, mert a kütyü rögzítette, hogy mikor, merre, mennyivel ment, akkor mi lenne? Így járt! Be kell tartani a KRESZT! Ennyi.
  • fflx
    Sajnalom azokat, akik nem ereztek ki a #2 hozzaszolas lenyeget :(

Ezeknek mar tenyleg semmi humorerzekuk?
  • Omegared
    Repülőgépeken a pilótakabin beszélgetéseit azon egyszerű oknál fogva rögzítik, hogy a kapitány és a másodpilóta, esetleg a fedélzeti gépész(már ha van) elég sokat kommunikál verbálisan, mivel egy ember nehezen boldogulna a rengeteg fedélzeti rendszerrel, pl leszállást is ketten csinálják (bármilyen hitetetlen egyedül igencsak megszenvedne vele egy egy ember, gondolni kell csak arra hogy szinte minden gépen a másodpilóta oldalán vannak elhelyezve - persze középen - ilyen lényegtelen dolgok mint a fékszárny, vagy a futómű vezérlőkarja :D ). Repülés közben elég sokat egyeztetnek, hiszen ők is emberek valszeg nem tudnak sokkal több mindenre egyszerre figyelni mint mi, ezért a repülési adatokat, berendezések állapotát nemes egyszerűséggel elmondják egymásnak, legyen szó egy leszállásról, vagy vészhelyzetről (sokszor előfordult, hogy egy baleset okát a személyzet beszélgetéséből derítették ki).
    Viszont egy autóban télleg max egy sikolyt, vagy egy elfolytott anyádat lehetne rögzíteni vész esetén. Bár ott van a lehetősége arra nézve is hogy apuci a gyerkőcnek kölcsönzött S8-as adatait visszanézve látja hogy a gyerkőc 240-el hajtott a Kerepesin, miközben a rögzítőn "-Ez most legyorsulom vazze! -Csinád má teshó!" dialógus hallható...

Van haszna is ennek... nem csak árny oldalai

Nah hajrá!
  • IoIa
    Gyanítom, ha ilyet nálunk be akarnának vezetni, akkor a fekete doboz hackekereknek jó jövedelemforrás lenne. Lásd pl. a taxiórákat.
  • IoIa
    Személyautóban sosem fogják rögzíteni a beszélgetéseket (a mikrofont egyébként is könnyű lenne hatástalanítani). Repülőgépen más a helyzet. Ott a repülésirányítókkal való kapcsolattartás, és ennélfogva a közöttük folyó kummunikáció lényeges információ. Autónál ilyesmi nincs.
  • atlagember
    A repülőgépek fekete doboza a pilóták beszélgetéseit is rögzíti. Egyre több mindent meg akarnak figyelni rajtunk, ez egyértelmű. Namármost ha én éppen a kormányt szidtam, vagy zsidóztam, cigányoztam, stb., akkor majd szépen elővesznek ezért is. Holnap meg majd a gondolataimat is rögzíteni fogják, mert errefele tart a világ.
    Ha az elején nem parancsolunk ennek megálljt, akkor az isten tudja mi lesz itt pár év múlva. Remélem én azt már nem érem meg.
  • droland
    "kicsit nehézkes lenne a visszamenőleges ellenőrzés, ugyanis nem tudhatják hogy hol jártál. Azt látja, hogy mentél 120al, de te aztmondod hogy autopályán voltál, nem a városban. Ha azt látják hogy mentél 180al, aztmondod hogy ja, most jöttem németországból, ott nincs korlát.

Hol a probléma?"

Ott, hogy benne van az a 180km/h időpontja is, és ha benne lesz a gps is akkor mondhatod, hogy te németben voltál :)
  • aaaaa
    Persze , lehet mindenbe beletörődni, és birka módon elhinni, hogy Érted van, és nem tudsz semmit tenni ellene. Miért is akarnak Téged annyira megvédeni ? Ha annyira értékes lenne az emberélet nem hagynának pl. súlyos beteg embereket pénzhiány miatt meghalni... És nem reklámoznák a piát, cigit úton útfélen. (Kicsit több ember hal meg ezektől, mint balesetben.)
    Ez egy remek további lehúzási lehetőség, a hatóságot az sem érdekli ha 200-al mentél, sőt még az sem, hogy 1000-en vagy 2000-en haltak meg az utakon. Csak gyűjtse a "bevételt", mert az a dolga. És ha túl jól viselkednek az emberek, majd szigorítanak a törvényeken , hogy akkor is legyen elég büntetni való.
  • IoIa
    Egy ilyen fekete donoznak csak akkor van értelme, ha megfelelő paramétereket rögzít, mint pl:
    - kormánymozgás
    - pillanatnyi sebesség
    - fék(intenzitás)mérés
    - pillanatnyi menetirány (erre azért van szükség, mert ha az autó megpördül, akkor a kormánymozgás nem ad kielégítő választ a tényleges haladásra)
    - pillanatnyi sebességfokozat

Ezeket az adatokat csak úgy lehetne mérni, hogy egy csomó érzékelőt fel kéne szerelni, ami nem kis pénz. De ha kötelezővé akarják tenni, akkor a hatóság fizesse is meg az árát, elvégre ők kíváncsiak. Ha valaki emellett egy kontroll rendszert is akar, az már persze saját pénztárcára menne.
  • Xantia
    Én már gondolkodtam egy kamera beszerzésén (és elrejtésen), amely az első szélvédőn figyelne ki. Kár esetén - ha nem én vagyok a hunyó - bizonyítékul szolgálhat.
    Néhány ismerősőm már megszívta, hogy a neki kár okozó nem ismerte el a bűnősségét és egy nem létező harmadikra fogta az eseményt. A nyomozás persze eredménytelen.
    Egyébként még sebességmérő óra rögzítésének hiányában is visszamérhető a felvételből a megelőző sebesség, mivel ismert hogy 24-25 kép készül el másodpercenként.
    Viszont olyan digitális kamera kellene, amely gyújtáskulcs ráadására elkezd működni és mindig az utolsó fél és egy óra képanyagát tárolja, majd folyamatosan törli valamilyen memória kártyára.
    Ismertek ilyen kütyüt?
  • BiroAndras
    na, már ezt sem tudom hiba nélkül leírni...
  • IoIa
    Amiről én írtam a teherautókkal kapcsolatban (GPS-es rendszer), az még csak véletlenül sem kötelező (hatóságilag). Az egyik haverom dolgozik egy ilyen projektben, onnan tudom. A tahográf más.
  • BiroAndras
    gugfix : "mert hiába jó a kocsi, ha a söffőr nem az."
  • Praetor
    Valaki sokat akar kaszálni...
  • BiroAndras
    Lassan el lehetne gondolkodni azon is, hogy a sebességhatárokat ne ilyen mereven határozzák meg. Nyilvávaló pl., hogy egy trabant és egy merci számára nem ugyanaz a biztonságos sebesség. Persze a nagyobb sebességhez spéci jogsi is kellene (mint a német autópályáknál), mert nem hiába jó a kocsi, ha a söffőr nem az.
  • látogató
    Szerintem amire te gondolsz, az a tahográf. Az már régóta kötelező minden teherautóba. Egyébként én támogatom az ötletet, szerintem sokkal több az előnye, mint a hátránya. Csak az ára húzós egy kicsit...
  • [HUN]PAStheLoD
    Vagy nincs félnivalója.. vagy logikusan gondolkozik, és rájött már rég, hogy az ilyeneket lehet alkotmányosan, a jogaid megsértése nélkül is csinálni. Plusz nem lenne egyszerűbb, ha pl. egy 2-es v 3-as karambolnál az autód dobozkája egyértelműen tisztázna téged?

Ha félsz, hogy megfigyelnek, akkor költözz a hold sötét oldalára ^.^ Ma már alap a bigbrotherezés, hozzáteszem nem örülök neki, de amíg vannak egyes, kedves embertársaink, akiket mondjuk nem igazán tartok érdemesnek az "ember" titulusra, és nap mint nap robbantgatnak, addig nem tudom mit vársz..

Ez is ugyan az, "kicsiben"...
  • levy668
    Feketedobozt minden trabantba!!!
    le a száguldozókkal!
    legalább lesz az autónak egy erős része is...
  • ReTeK
    vannak akik önkét és dalolva támogatnák is az ilyen rendszereket (#2) rémálom
  • atlagember
    Éljen a BIG BROTHER.

Én annak idején azt hittem, hogy a könyv csak egy rémálom, és ez soha sem történhet meg, de látom, hogy egyre közelebb kerülünk hozzá.
  • Cat #13
    kicsit nehézkes lenne a visszamenőleges ellenőrzés, ugyanis nem tudhatják hogy hol jártál. Azt látja, hogy mentél 120al, de te aztmondod hogy autopályán voltál, nem a városban. Ha azt látják hogy mentél 180al, aztmondod hogy ja, most jöttem németországból, ott nincs korlát.

Hol a probléma?
  • Enkil
    hogy meglegyen az éves átlag ugy átlagba naponta 2-3 ember hal meg naponta autós közlekedés miatt
    az egyetlen biztos dolog az lene ha az egész kölekedési rendszert teljesen átepítenék
  • Chief
    téged kéne kivégezni az ilyen hozzászlóások miatt...
    veled sosem esett meg hogy siettél valahova?
  • onimusha
    hm 700eurót fizzessünk azért ,hogy nyilvántartsanak ? hát nemtom
  • Evil Merodak
    A Nagytestvér mindenütt ott van. Cél: minél jobban lehúzni az autósokat!
  • toyotakacsa01
    De jó. A következő lépés meg az lesz, ha már minden kocsiban lesz ilyen, hogy kötelező lesz pl. a zöldkártya készítésekor bemutatni, aztán ha 2 hónapja sietett valahova, ugrott a jogsi.

Aztán kimennek majd a divatból a radarjelző készülékek, és lesznek helyette feketedobozátvágó berendezések.
  • immovable
    hmm...
    hát majd meglátjuk...
  • pite
    az utolsó 1000 méteren a gázpedált rögzíti.
  • Joxy
    Azthiszem a saab-okba most is van ilyen, az utolsó 1000 métert rögziti
  • FecaA
    Hát persze! Azt jönnek a zsaruk és megbüntetnek, mert átlépem az utcánkban uralkodó komoly 30km/h-s sebességhatárt! ;-)
  • IoIa
    Nálunk - ha jól tudom - a BKV egyes járatain (ha éppen nem az összesen) van fekete doboz. Sőt, egyes kamionokon is. Vannak olyan GPS alapú rendszerek is ma már Magyarországon, ahol a cég központja az egyes (teher)autóit tudja követni.

A cikkben szereplő rendszer akár jó is lehet. Vitatott esetben, vagy baleset esetén hasznos infókat tud szolgáltatni. Persze jogilag nagyon pontosan kell definiálni, hogy ki férhet hozzá az adatokhoz, és milyen adatokat kell rögzíteni. Az lenne a legszerencsésebb, ha csak az utolsó, mondjuk 1 óra történéseit tárolná (személyautó esetén).
  • duke
    A sebeseg figyelese jo otlet.Par evente mondjuk a muszaki vizsgan letolteni az adatokat,es sebeseg tullepes eseten visszamenoleg megbuntetnia a szarhazit.(esetleg a helyszinen kivegezni)
  • davos80
    Kerékpárba is kell,nem?