2438
-
#2158 Az önkorményzatok sosem balhéznak, hisz alapból olyan embert ültetnek a közlekedési társaság élére akiről tudják mire számítanak.
Bizonyos dolgokat az unio is előír, de a légkondit azt nem.
A pécsi mercik tényleg szarok, de én nem városi hanem újfejlesztésű intercity buszokról beszélek. És ráadásul a pécsi mercik óta eltelt 10 év ami alatt azért a török gyárakban is megjelent a tapasztalat mint fogalom, ami nagyban segíti a minőség javulását.
SZVSZ a hazai gyártókkal is az a baj hogy nincs tapasztalatuk a buszgyártásban, és ezért olyan a minőség amilyen. -
#2157 Akkor úgy kell kiírni a tendert hogy feltétel legyen a legalább 60%-ban elhúzható ablakfelület. NAgyobb elhúzható felületű ablak kifejlesztése miért jelentene pluszköltségeket? Lenyegében semmi újítás csak az arányok megváltoztatása. Ha a 260-asaokba is tudtak ilyet fejleszteni (mert ugye azelőtt a többi ikarusban is kicsi volt az elhúzható ablakfelület), akkor most miért ne tudnának?? -
iszakos #2156 A tendert a BKV hirdeti meg igen,de az önkormányzatnak elöször áldását kell rá adni,hisz ők fizetnek.A BKVnak meg elvileg az utasok igényeit kell figyelembe venni buszvásárláskor,meg hát az unio is megköti hogy milyen paraméterű buszokat lehet beszerezni.
Én ugy tudom,láttam,hogy elég sok gond van pl a pécsi török mercikkel.
Nem csak azért használják nyugaton mert van,hanem mert a minőségi személy szállitásra törekednek! -
#2155 "Ha jól tudom a busz beszerzés állami forrásból történik,igy ebből szempontból a BKV-nak minmális önrésze van az üzlethez."
A BKV Budapest tulajdonában van és elvileg a városi köygzűlés finnanszírozza. Csakhogy a BKA egy fillért nem kapott az utóbbi években, ezért is az ekkora adósság.
De ha még a város is adja a pénzt a buszvásárláshoz, a tendert akkor is a közlekedési cég (és annak szakemberei) írják ki.
"Az utokan látható Mercik,és MAN-ok pedig török összeszerelésűek!"
Attól még elvárható színvonalon és megbízhatóan szállítják az utasokat.
De akár említhetném az Ikarus EAGokat is :)
"Ha meg tényelg ennyire üzemanyag zabáló lenne egy busz a légkonditól,sehol se alkalmaznák."
Nem is alkalmazzák. Csak nyugaton, ahol van pénz dögivel. -
iszakos #2154 Sajnos nem ugyanolyan,a busznak a szellőzésének tervezésénél,sajna nem ugy gondolkodtak,hogy azt csak légkondi nélkül használják.Ezért általában 1/3-os jó esetben elhuzható ablakok vannak.
Tipus kivételek vannak,meg mindent hozzá tudnak igazítani a vevői igényekhez,de az meg mégtöbb pénz. -
iszakos #2153 A zala volán talán egy kivételével,csak használt Setrákkal rendelkezik!
Az utokan látható Mercik,és MAN-ok pedig török összeszerelésűek!
A drogmölleres volvokra passzolok -
iszakos #2152 Igazad van,ha bmi elromlik,azt ki kell cserélni!
#2147-es hsz.-ben meg is irtam hogy kinek a hibája ha ez nem történik meg.
Ha jól tudom a busz beszerzés állami forrásból történik,igy ebből szempontból a BKV-nak minmális önrésze van az üzlethez.
Meg mint említettem flotta kedvezmények vannak,tehát korántsem biztos,hogy olcsobb lett volna légkondi nélkül.
Ha meg tényelg ennyire üzemanyag zabáló lenne egy busz a légkonditól,sehol se alkalmaznák. -
#2151 "Végezetül a mondásoknál maradva: "olcsó lének híg a leve". (Alfa, Credo, ARC)"
Egy légkondi nélküli volvo ugyanolyan jó mint egy légkondis csak kevesebbe kerül és kevesebbet fogyaszt. -
#2150 "De akkor beszéljünk a volánoknál folyó beszerzésekről,ahol viszont tényleg csak az árcédula számit!"
Falujárnónak bőven eléga credo is. Távolsági járatokon viszon magas a színvonal, és cask elenyésző a credok száma. A zala volán pl Setrákat járat, több volán MAN Lion's coachot, vagy Mercedes Intourot vagy VOLVO drögmöllert.
-
#2149 "Az alkatrész utánpotlás problémáját,ne keverjük bele abba,milyen felszereltségű buszok járnak.A tükör,az ülés,... azon is ugyanugy elfogy mint bmelyik buszon!"
Az hogy valami egy idő után elhasználodik ez ermészetes. Ezt nem vitatom és soha nemi s vittattam.
Viszont ha egy létfontosságú elem tönkremegy azt pótolni kell. Ebben ugye ti is egyetértetek?
Csakhogya BKV az ilyen és ehhez hasonló szinte létszükségletű elemeket nem pótolja, hanem azt mondja nincs pénz. Ha légkondi nélkül vettek volna 100 volvot azon 200 millió forintot spóroltak volna. Abból bőven lehet venni x évre elegendő alapfelszereléseket.
Ugye azért abban is egyetértünk hogy egy visszapillantótükör fontosabb egy légkondinál? -
gabesz012 #2148 Valóban nehéz kérdés, hogy mi a jó...
A Bkv-nak kötelező volt 100%-osan alacsonypadlós buszokra kiírni a tendert (és azonbelül is elég sok kritériumnak kellett megfelelni), akkor még nem volt ARC sem, és lényegében már Ikarus sem, tehát egyértelmű volt, h vmelyik nagy, külföldi buszgyártó fog nyerni.
Iszakos megint leírta a lényeget, nagyobb flotta esetén kedvezményeket kapnak a cégek; pl. ingyen kapják a légkondit (ha már ekkora vita lett a légkondi miatt). Inkább vegyünk használt, de minőségi buszokat (nem, nem a genfi Volvo-kra gondolok :D), ha az új túl drága.
Végezetül a mondásoknál maradva: "olcsó lének híg a leve". (Alfa, Credo, ARC) -
iszakos #2147 Igen a BKV Volvokat,vett,de aztán ez az egész ki is lett vesézve a média által,meg derültek ki dolgok is.
Én is azt mondom,hogy elöbb jobb lett volna az infrastrukturát ezen buszok szintjére hozni,mert az alacsonypadlós buszt nem igazán ilyen utakra tervezték.Ez a BKV!
De akkor beszéljünk a volánoknál folyó beszerzésekről,ahol viszont tényleg csak az árcédula számit!
Hogy egy cég mire költi az erőforrásait az a vezetés dolga.
Hogy ilyenek megtörténnek az a vezetés hibája.
Az alkatrész utánpotlás problémáját,ne keverjük bele abba,milyen felszereltségű buszok járnak.A tükör,az ülés,... azon is ugyanugy elfogy mint bmelyik buszon!
Ha nem veszed figyelembe az utasok mindenkori igényét,akkor hogy várja el bki is,hogy használják a tömegközlekedést,egyáltalán a buszos közlekedést!
-
#2146 "A mai buszok elég magas telejesítmény fokozattal vannak ellátva,pont azért,ha plusz terhelés (légkondi meghajtása) kerül rá,az minnél kisebb teljesítméy csökkenést okozzon."
Ha ezt a gondolatmenetet folytatjuk, akkor egy légkondi nélküli buszba elég lenne egy kissebb, olcsóbb motor is amely ráadásul kevesebbet is fogyaszt. -
#2145 "Nem számit milyen buszokat veszünk,csak ne a régit használjuk."
Ha így lenne akkor nem 70 millióért vettek volna full alacsonypadlós volvót légkondival hanem valami más hulladékot.
"És utánna meglepődve olvassák az emberek,hogy milyen körülmények között dolgoznak a soförök nagyrésze."
Ha nem légkondival vettek volna 100 volvot akkor abból vajon hány söfőrülés vagy egyéb SZÜKSÉGES dolgot vehettek volna??
Mi a fontosabb egy visszapillantótükör és egy normális ülés vagy egy légkondi?
"ha most elsporolunk mindent a buszokból,akkor 20 év mulva is ott tartunk,ahol 20 évvel ezelött tartottunk!"
Egy buszból nem szabad kispórólni azt ami biztosítja a HOSSZÚTÁVÚ, BIZTONSÁGOS és GAZDASÁGOS működést. A légkondi ezek közül semmelyikhez sem járul hozzá.
Ha az ország gazdasági teljesítménye is a 20-30 évvel ezelőttihez közeli akkor hogyan várhatunk el 21. századi buszokat? -
iszakos #2144 Alapvetően egy motor a következők mozgatására fordit energiát:
1 a lendkerék
2 generátor
3 vizpumpa
4 estenként adagoló
de lehet kihagytam ezt azt.
A mai buszok elég magas telejesítmény fokozattal vannak ellátva,pont azért,ha plusz terhelés (légkondi meghajtása) kerül rá,az minnél kisebb teljesítméy csökkenést okozzon.
Ha nem használjuk ki maximálisan azt amit a technika tud,akkor tényleg energiát pazarlunk. -
#2143 "Egy busz motorja jóval több energiát állit elő,amiből lehet bőven használni légkondi müködtetésre,szemben egy személyautónál,ahol a motornak a mozgási energiát is épp elég előállitani,és ha arra rájönn egy légkondi,mindjárt ugrik a fogyasztás is."
Ezzel azt mondod hogy egy légkondi nélküli busz motorja sokszor fölöslegesen jár, és pazarolja a benzint?
-
iszakos #2142 Értem,hogy mire gondolsz,de van egy olyan gond,hogy jelenleg is pont ez folyik.Nem számit milyen buszokat veszünk,csak ne a régit használjuk.
És utánna meglepődve olvassák az emberek,hogy milyen körülmények között dolgoznak a soförök nagyrésze.
Magyarország nincs abban a helyzetben,hogy rövid távon tudja lecserélni az állományt,és ha most elsporolunk mindent a buszokból,akkor 20 év mulva is ott tartunk,ahol 20 évvel ezelött tartottunk! -
iszakos #2141 Arról nemn is beszélve,hogy nagy tételes rendelés esetén flotta kedvezmények vannak,ami azt jelentheti,hogy minden tizedik busz ingyen van pl. -
#2140 Van egy olyan mondás hogy: sok kicsi... meg egy olyan is hogy: aki a kicsit nem becsüli...
Én csak azt akarom mondani hogy amíg 20 éves buszok is futnak addig arra kéne koncentrálni hogy azokat minnél hamarabb leváltsuk, és utána jöhetne csak az effajta "luxus".
Ha van egy ház ami össze akar omlani, akkor nem húzok rá még egy eneletet hogy egyszerre ketten is tudjanak fürdeni, hanem inkább megerősítem az alapját.
Az utastájékoztatással egyetértek és én sem tartom feltétlenül jó ötletnek a buszfelújításokat. -
gabesz012 #2139
Az meg, hogy 25 darabonként egy busz árát megspóruljuk klímán, ismételten elhanyagolható, a 100 +4 is; mert aki ekkora flottát vesz, annak nem számít az a 4 darab. Azt sem értem miért kell az 1 milliót megspórolni a normális utastájékoztatón, mert az Emke és társai viccnek is rosszak, de ebben a debreceni solarisban is elég gagyi az utastájékoztató. Valóban nagyon kéne már a szemléletváltás, és nem azzal jönni, hogy ami régen jó volt, az most is jó (ez most nem neked szólt bulba, hanem általánosságban). -
iszakos #2138 Tény sokszor olyan buszokat tartanak állományba,amelyeket még a muzeumba is csodálkozva vennének be,de ez is olyan hogy pénz,pénz,pénz!
Mondjuk itt szemlélet beli gondok is vannak!
Mert inkább költenek többször 10-20 millát felujításra,minthogy egyszer befektetnének egy ujba.
Légkondi:
Minden más országban már alapfelerszeltség a buszban.
Ezeket a buszokat már ugy tervezik,hogy te légkondival fogod használni,ezért gyakran teljesen el is hagyják a nyitható részeket,és hőszigetelt üvegezést alkalmaznak.
Egy busz motorja jóval több energiát állit elő,amiből lehet bőven használni légkondi müködtetésre,szemben egy személyautónál,ahol a motornak a mozgási energiát is épp elég előállitani,és ha arra rájönn egy légkondi,mindjárt ugrik a fogyasztás is. -
#2137 Elsősorban nem a konkrét árral van gondom, de mondjuk 100 busz vásárlása esetén a légkondi 3-4 busz árát teszi ki, ami valljuk be sokszor jól jönne :). Ami hosszútávú pluszköltség a működés okozta költségek. Itt van a kezemben egy tszt, hadd írjam be:Városi körülmények közt 33fokos hőmérséklet mellett egy 1.1-es FIAT pandában a klíma 13.4%-os egy 1.9-es dízel OPEl zafira esetében 25.% míg egy 1.4-es VW golf esetében 21.9% a fogyasztásnövekedés. Egy busznál azért ennyire nem drasztikus a dolog: PRO: ott a motor és az alapfogyasztás is nagyobb KONTRA: folyamatos ajtónyitogatás és a klíma teljesítménye is nagyobb . De azért elhanyagolhatónak semmiképpen sem elhanyagolható összeg.
Ha valahol rossz a logikám majd valaki tapasztaltabb remélem kijavít :) -
#2136 Ez igaz, de szerintem egy légkondi ára, működtetési költsége nincs arányban azzal amit cserébe nyújt.
Főleg azért nemkéne ilyen luxusra költeni mert sokszor az alapdolgok sincsenek rendben (lásd BenceYCE és a vezetőülés, vagy hogy még mindig vannak 20 éves Ikarusok a forgalomban amiknek már a múzeumban lenne a helyük) -
gabesz012 #2135 Én értem, mit mondasz, de azokon is van ott egy ablak. :) Egy pár kép szemléltetésként. :P
Hát én nem tudom, de a Volvo-kon meg lehet dögleni ha nem megy a klíma, pedig azok nagy abalakosak és szinezett is az üveg (de igazán már az Ikarus 415/435-ösökön is elviselhetetlen tud lenni a hőség). Az ár elég komolytalan kifogás. :) Egy új csuklós 70 milla körül van, a légkondi kb. 2-3 milliós extra, a normális utastájékoztató rendszer meg újabb 1 milla, asszem ennek a kettőnek alapnak kéne lenni, mert a busz árának töredékébe kerülnek (10-20 milliókért újítgatják fel a 200-as Ikarusokat, amiknek már rég a kukában kéne lenniük, na az a pénzkidobás...). A fogyásztás növekedése is elhanyagolható (egy szarul beállított 280-as is fogyaszthat 60 liter körül).
-
iszakos #2134 Az lehet,hogy a 70-es,80-as években kibirták légkondi nélkül,de azóta gyökeresen megváltoztak az utazási kényelemmel szembeni elvárások,ami vmilyen szinten jogos is,ha jegyárakat nézzük. -
#2133 Ha meg nagyobb fokozatra rakják a klímát akkor lehet hogy konszolidálódik a hőmérséklet de, méginkább megnő a fogyasztás
Előző nyáron szinte már kellemes érzés volt az amikor felgyorsított a megállóból a busz és egy nagyadag friss levegő "ömlött" az utastérbe. Jó aláírom a klíma kellemesebb levegőt biztosít mint a nagy elhúzható ablakok. Ha a '70-es meg '80-as években is kibírták légondi nélkül, akkor mi miért ne tudnánk. Szerintem egyszerűen ez túl sok pénz a kényelemért. -
#2132 Úgy értem hogy a csukló és a 3. ajtó közt van egy ablak. Ez miatt aránytalanul nagy a távolság a 2. és a 3. ajtó közt.
30-as 50-es tempóál a huzat mértéke egyáltalán nem zavaró. Abban igazad van hogy nem a buszok a szennyezés fő okai (sőt ha többen választanák a tömegközlekedést csökkenne a levegő szennyezettsége.
de ha nem légkondis buszokat vennének hanem nagyméretű elhúzható ablakkal rendenék azokat akkor talán kevésbé emelkednének a jegyárak -
gabesz012 #2131 Pedig mindegyik alacsonypadlós csuklósnak ott a 3. ajtaja. :) (Man, Merci, Arc, Volvo, Crepto, Neoplan...)
Ezek a buszok sajnos könnyen felmelegszenek nyáron, ezért hiába a nagy ablak (amiből ráadásul kevesebb nyitható van), szarabb a szellőzésük, mint a régebbi Ikarus-oknak (meg több az üveg felület is), kell a légkondi és pont. :) Szvsz. a huzat sem sokkal jobb, attól az ember feje/füle ugyanúgy megfájdulhat. Nő a fogyasztás, de nehogy ez legyen az indok arra, hogy nem kell, nem a buszok miatt olyan szar a levegő, amilyen (főleg nem az euro 3-4-es motoroktól). Az üzemanyagot meg fizeted a bérlet/jegy megvásárlásával. -
iszakos #2130 Általában a városi buszokat ugy tervezik hogy első ajtón beszállás a maradék három ajtón pedig leszállás.
Abban igazad van,hogy ennyi ajtónyitásnál a belső hőmérséklet is nő,de azt is figylembe kell venni,hogy hány fokra van állitva a belső hőmérseklet. -
#2129 Nekem is tetszenek ezek a buszok! Kicsit fura hogy a 3. ajtó nem közvetlenül a csukló mögött van, így aránytalanul nagy a távolság a második és harmadik ajtó közt szvsz.
Ekkora nyitható ablakfelületek mellett szerintem fölösleges a légkondi. Igaz én úgy általában ellenzem a légkondit városi buszokra (távolságinál más a helyzet), mivel egyrészt drága másrészt gondolom a fogyasztást is irreálisan megnövelné a 3percenkénti ajtónyitogatás. Konkrét adatokat (mondjuk %-ban) tud valaki hogy mennyivel növeli meg a légkondi az átlagfogyasztást vársi/távolsági körülmények közt? -
iszakos #2128 Hát igen a Solaris tud vmit a városi buszokról! -
gabesz012 #2127 Ismét bkv busz-teszt van ~egy héten keresztül. Ezúttal végre buszt próbálnak... El tudnám képzelni kék-szürke festéssel, további 100 társával együtt (persze légkondisan, a Hv-nak ez nem tudom miért luxus 2008-ban...). :)
-
iszakos #2126 Nekem ugy tünik mintha a Volvo megvette volna a terveket a Scaniától.
Igen az eag is elkészítette ugyanazt a tipust,több alvázra is,de az Ikarus mindig is csak karosszáló cég volt. -
#2125 hátulról jól néz ki szerintem :) -
#2124 Talán valami olyasmi mint az EAG, az is gyártott RÁBA Scania stb alapokra buszt. -
iszakos #2123 Érdekes a tipus megjelőlés!
Volvo Irizar
Scania Irizar már nagyon régóta létezik a piacon,akkor ez most hogy is lehet?:D -
#2122 hát téllegnagyonnemszép... -
#2121 Ezeket a képeket ma reggel lőttem a gyöngyösi buszpályaudvaron. Igaz, a busz nem ugyan az, de ha jól látom, a típus megegyezik a #2102-es hsz-ban lévővel (szerintem egyébként ritka ronda egy busz):
-
#2120 akkor én nemtom hogy hívják azt a volánt ami ott jár...én csak Bács Volánt ismerem meg a Körös Volánt meg a sima Volánt :D -
#2119 Heves volán... nane