Buszok
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
Mondjuk itt szemlélet beli gondok is vannak!
Mert inkább költenek többször 10-20 millát felujításra,minthogy egyszer befektetnének egy ujba.
Légkondi:
Minden más országban már alapfelerszeltség a buszban.
Ezeket a buszokat már ugy tervezik,hogy te légkondival fogod használni,ezért gyakran teljesen el is hagyják a nyitható részeket,és hõszigetelt üvegezést alkalmaznak.
Egy busz motorja jóval több energiát állit elõ,amibõl lehet bõven használni légkondi müködtetésre,szemben egy személyautónál,ahol a motornak a mozgási energiát is épp elég elõállitani,és ha arra rájönn egy légkondi,mindjárt ugrik a fogyasztás is.
Ha valahol rossz a logikám majd valaki tapasztaltabb remélem kijavít 😊
60s: drugs sex rock\'n\'roll, 90s: bugs sux plug\'n\'play
Fõleg azért nemkéne ilyen luxusra költeni mert sokszor az alapdolgok sincsenek rendben (lásd BenceYCE és a vezetõülés, vagy hogy még mindig vannak 20 éves Ikarusok a forgalomban amiknek már a múzeumban lenne a helyük)
Hát én nem tudom, de a Volvo-kon meg lehet dögleni ha nem megy a klíma, pedig azok nagy abalakosak és szinezett is az üveg (de igazán már az Ikarus 415/435-ösökön is elviselhetetlen tud lenni a hõség). Az ár elég komolytalan kifogás. 😊 Egy új csuklós 70 milla körül van, a légkondi kb. 2-3 milliós extra, a normális utastájékoztató rendszer meg újabb 1 milla, asszem ennek a kettõnek alapnak kéne lenni, mert a busz árának töredékébe kerülnek (10-20 milliókért újítgatják fel a 200-as Ikarusokat, amiknek már rég a kukában kéne lenniük, na az a pénzkidobás...). A fogyásztás növekedése is elhanyagolható (egy szarul beállított 280-as is fogyaszthat 60 liter körül).
Elõzõ nyáron szinte már kellemes érzés volt az amikor felgyorsított a megállóból a busz és egy nagyadag friss levegõ "ömlött" az utastérbe. Jó aláírom a klíma kellemesebb levegõt biztosít mint a nagy elhúzható ablakok. Ha a '70-es meg '80-as években is kibírták légondi nélkül, akkor mi miért ne tudnánk. Szerintem egyszerûen ez túl sok pénz a kényelemért.
30-as 50-es tempóál a huzat mértéke egyáltalán nem zavaró. Abban igazad van hogy nem a buszok a szennyezés fõ okai (sõt ha többen választanák a tömegközlekedést csökkenne a levegõ szennyezettsége.
de ha nem légkondis buszokat vennének hanem nagyméretû elhúzható ablakkal rendenék azokat akkor talán kevésbé emelkednének a jegyárak
Ezek a buszok sajnos könnyen felmelegszenek nyáron, ezért hiába a nagy ablak (amibõl ráadásul kevesebb nyitható van), szarabb a szellõzésük, mint a régebbi Ikarus-oknak (meg több az üveg felület is), kell a légkondi és pont. 😊 Szvsz. a huzat sem sokkal jobb, attól az ember feje/füle ugyanúgy megfájdulhat. Nõ a fogyasztás, de nehogy ez legyen az indok arra, hogy nem kell, nem a buszok miatt olyan szar a levegõ, amilyen (fõleg nem az euro 3-4-es motoroktól). Az üzemanyagot meg fizeted a bérlet/jegy megvásárlásával.
Abban igazad van,hogy ennyi ajtónyitásnál a belsõ hõmérséklet is nõ,de azt is figylembe kell venni,hogy hány fokra van állitva a belsõ hõmérseklet.
Ekkora nyitható ablakfelületek mellett szerintem fölösleges a légkondi. Igaz én úgy általában ellenzem a légkondit városi buszokra (távolságinál más a helyzet), mivel egyrészt drága másrészt gondolom a fogyasztást is irreálisan megnövelné a 3percenkénti ajtónyitogatás. Konkrét adatokat (mondjuk %-ban) tud valaki hogy mennyivel növeli meg a légkondi az átlagfogyasztást vársi/távolsági körülmények közt?

Igen az eag is elkészítette ugyanazt a tipust,több alvázra is,de az Ikarus mindig is csak karosszáló cég volt.
Volvo Irizar
Scania Irizar már nagyon régóta létezik a piacon,akkor ez most hogy is lehet?😄

Renault magnum http://kamionszim.hu
Próbáld majd lefotozni a fenti táblát.... 😊
Legfeljebb a BAZ-osok eladták eggyik buszukat a Heves volánnak aztán nem fújták át meg nem matricázták át 😊
Gyöngyös mióta tartózik Borsod Abaúj Zemplén megyébe? XD
Boldog Nyulat minden forumozó társamnak!
Érdekes szerzemény, tetszik a Borsod Volán logo az oldalán!
csak tudnám minek...
Metallica. Csakis. Amig ki nem halnak. Easyrider öcsém, easyrider!
Mindenképp ez az utas tájékoztatás,és maga a közlékedési ág jövõje,hogy ilyen rendszerek terjedenek el minnél jobban.
A konkrét pécsi helyzet eléggé komikus mert éppenhogy felállították a Kossuth téren a tblát már bontották is el mert kell a hely a mélygarázs építésénél, a Széchenyi téri viszont tökéletesen mûködik!
\"...köztudott hogy ha a torrent kliensek hibát észlelnek lezárják a merevlemezt!!!!és hát velem is ez történt utána vetem egy másik vinyót...\" #21196 XD
Renault magnum http://kamionszim.hu
\"...köztudott hogy ha a torrent kliensek hibát észlelnek lezárják a merevlemezt!!!!és hát velem is ez történt utána vetem egy másik vinyót...\" #21196 XD