Buszok

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Tény sokszor olyan buszokat tartanak állományba,amelyeket még a muzeumba is csodálkozva vennének be,de ez is olyan hogy pénz,pénz,pénz!
Mondjuk itt szemlélet beli gondok is vannak!
Mert inkább költenek többször 10-20 millát felujításra,minthogy egyszer befektetnének egy ujba.
Légkondi:
Minden más országban már alapfelerszeltség a buszban.
Ezeket a buszokat már ugy tervezik,hogy te légkondival fogod használni,ezért gyakran teljesen el is hagyják a nyitható részeket,és hõszigetelt üvegezést alkalmaznak.
Egy busz motorja jóval több energiát állit elõ,amibõl lehet bõven használni légkondi müködtetésre,szemben egy személyautónál,ahol a motornak a mozgási energiát is épp elég elõállitani,és ha arra rájönn egy légkondi,mindjárt ugrik a fogyasztás is.

bulba
Elsõsorban nem a konkrét árral van gondom, de mondjuk 100 busz vásárlása esetén a légkondi 3-4 busz árát teszi ki, ami valljuk be sokszor jól jönne 😊. Ami hosszútávú pluszköltség a mûködés okozta költségek. Itt van a kezemben egy tszt, hadd írjam be:Városi körülmények közt 33fokos hõmérséklet mellett egy 1.1-es FIAT pandában a klíma 13.4%-os egy 1.9-es dízel OPEl zafira esetében 25.% míg egy 1.4-es VW golf esetében 21.9% a fogyasztásnövekedés. Egy busznál azért ennyire nem drasztikus a dolog: PRO: ott a motor és az alapfogyasztás is nagyobb KONTRA: folyamatos ajtónyitogatás és a klíma teljesítménye is nagyobb . De azért elhanyagolhatónak semmiképpen sem elhanyagolható összeg.

Ha valahol rossz a logikám majd valaki tapasztaltabb remélem kijavít 😊

60s: drugs sex rock\'n\'roll, 90s: bugs sux plug\'n\'play

bulba
Ez igaz, de szerintem egy légkondi ára, mûködtetési költsége nincs arányban azzal amit cserébe nyújt.
Fõleg azért nemkéne ilyen luxusra költeni mert sokszor az alapdolgok sincsenek rendben (lásd BenceYCE és a vezetõülés, vagy hogy még mindig vannak 20 éves Ikarusok a forgalomban amiknek már a múzeumban lenne a helyük)

Én értem, mit mondasz, de azokon is van ott egy ablak. 😊 Egy pár kép szemléltetésként. 😛

Hát én nem tudom, de a Volvo-kon meg lehet dögleni ha nem megy a klíma, pedig azok nagy abalakosak és szinezett is az üveg (de igazán már az Ikarus 415/435-ösökön is elviselhetetlen tud lenni a hõség). Az ár elég komolytalan kifogás. 😊 Egy új csuklós 70 milla körül van, a légkondi kb. 2-3 milliós extra, a normális utastájékoztató rendszer meg újabb 1 milla, asszem ennek a kettõnek alapnak kéne lenni, mert a busz árának töredékébe kerülnek (10-20 milliókért újítgatják fel a 200-as Ikarusokat, amiknek már rég a kukában kéne lenniük, na az a pénzkidobás...). A fogyásztás növekedése is elhanyagolható (egy szarul beállított 280-as is fogyaszthat 60 liter körül).

Az lehet,hogy a 70-es,80-as években kibirták légkondi nélkül,de azóta gyökeresen megváltoztak az utazási kényelemmel szembeni elvárások,ami vmilyen szinten jogos is,ha jegyárakat nézzük.

bulba
Ha meg nagyobb fokozatra rakják a klímát akkor lehet hogy konszolidálódik a hõmérséklet de, méginkább megnõ a fogyasztás
Elõzõ nyáron szinte már kellemes érzés volt az amikor felgyorsított a megállóból a busz és egy nagyadag friss levegõ "ömlött" az utastérbe. Jó aláírom a klíma kellemesebb levegõt biztosít mint a nagy elhúzható ablakok. Ha a '70-es meg '80-as években is kibírták légondi nélkül, akkor mi miért ne tudnánk. Szerintem egyszerûen ez túl sok pénz a kényelemért.

bulba
Úgy értem hogy a csukló és a 3. ajtó közt van egy ablak. Ez miatt aránytalanul nagy a távolság a 2. és a 3. ajtó közt.

30-as 50-es tempóál a huzat mértéke egyáltalán nem zavaró. Abban igazad van hogy nem a buszok a szennyezés fõ okai (sõt ha többen választanák a tömegközlekedést csökkenne a levegõ szennyezettsége.
de ha nem légkondis buszokat vennének hanem nagyméretû elhúzható ablakkal rendenék azokat akkor talán kevésbé emelkednének a jegyárak

Pedig mindegyik alacsonypadlós csuklósnak ott a 3. ajtaja. 😊 (Man, Merci, Arc, Volvo, Crepto, Neoplan...)

Ezek a buszok sajnos könnyen felmelegszenek nyáron, ezért hiába a nagy ablak (amibõl ráadásul kevesebb nyitható van), szarabb a szellõzésük, mint a régebbi Ikarus-oknak (meg több az üveg felület is), kell a légkondi és pont. 😊 Szvsz. a huzat sem sokkal jobb, attól az ember feje/füle ugyanúgy megfájdulhat. Nõ a fogyasztás, de nehogy ez legyen az indok arra, hogy nem kell, nem a buszok miatt olyan szar a levegõ, amilyen (fõleg nem az euro 3-4-es motoroktól). Az üzemanyagot meg fizeted a bérlet/jegy megvásárlásával.

Általában a városi buszokat ugy tervezik hogy elsõ ajtón beszállás a maradék három ajtón pedig leszállás.
Abban igazad van,hogy ennyi ajtónyitásnál a belsõ hõmérséklet is nõ,de azt is figylembe kell venni,hogy hány fokra van állitva a belsõ hõmérseklet.

bulba
Nekem is tetszenek ezek a buszok! Kicsit fura hogy a 3. ajtó nem közvetlenül a csukló mögött van, így aránytalanul nagy a távolság a második és harmadik ajtó közt szvsz.
Ekkora nyitható ablakfelületek mellett szerintem fölösleges a légkondi. Igaz én úgy általában ellenzem a légkondit városi buszokra (távolságinál más a helyzet), mivel egyrészt drága másrészt gondolom a fogyasztást is irreálisan megnövelné a 3percenkénti ajtónyitogatás. Konkrét adatokat (mondjuk %-ban) tud valaki hogy mennyivel növeli meg a légkondi az átlagfogyasztást vársi/távolsági körülmények közt?

Hát igen a Solaris tud vmit a városi buszokról!

Ismét bkv busz-teszt van ~egy héten keresztül. Ezúttal végre buszt próbálnak... El tudnám képzelni kék-szürke festéssel, további 100 társával együtt (persze légkondisan, a Hv-nak ez nem tudom miért luxus 2008-ban...). 😊

Nekem ugy tünik mintha a Volvo megvette volna a terveket a Scaniától.
Igen az eag is elkészítette ugyanazt a tipust,több alvázra is,de az Ikarus mindig is csak karosszáló cég volt.

Attila889
hátulról jól néz ki szerintem 😊

bulba
Talán valami olyasmi mint az EAG, az is gyártott RÁBA Scania stb alapokra buszt. <#confused>

Érdekes a tipus megjelõlés!
Volvo Irizar
Scania Irizar már nagyon régóta létezik a piacon,akkor ez most hogy is lehet?😄

caseih9400
hát téllegnagyonnemszép...

khm...khm...

gumikacsa
Ezeket a képeket ma reggel lõttem a gyöngyösi buszpályaudvaron. Igaz, a busz nem ugyan az, de ha jól látom, a típus megegyezik a #2102-es hsz-ban lévõvel (szerintem egyébként ritka ronda egy busz):

Renault magnum http://kamionszim.hu

Attila889
akkor én nemtom hogy hívják azt a volánt ami ott jár...én csak Bács Volánt ismerem meg a Körös Volánt meg a sima Volánt 😄

gumikacsa
Heves volán... nane

Miskolc-Mezõkövesd-Tiszafüred-Karcag-Szarvas-Szentes-Hódmezõvásárhely-Szeged naponta jár 5:30kor indul a Búzáról. Ez egy Volvo Irizar Intercentury.
caseih9400
oké , majd megpróbálom 😊😉

khm...khm...

Attila889
hmmm...akkor nem lehet hogy mondjuk Miskolc-Gyöngyös-Szeged?

Próbáld majd lefotozni a fenti táblát.... 😊

caseih9400
pedig mindíg borsod volán jön onnan...

khm...khm...

Attila889
hát az eggyértelmü hogy Bp-Kecskemét...vagy Bp-Kiskörõs...de Gyöngyös nem BAZ megyében van...se Szeged... XD
Legfeljebb a BAZ-osok eladták eggyik buszukat a Heves volánnak aztán nem fújták át meg nem matricázták át 😊

caseih9400
<#nemtudom> ennyi erõvel mit keres körös volán pesten?

khm...khm...

Attila889
Borsod Volán Szeged és Gyöngyös között? 😄
Gyöngyös mióta tartózik Borsod Abaúj Zemplén megyébe? XD

Hát az idézet az a Dutra traktorok honlapjáról származik,de ez az idézet jól jellemzi a magyar ipar jelenlegi helyzetét is!
Boldog Nyulat minden forumozó társamnak!

bulba
Ez pont ráillik, az Ikarus történetére 8gondolom te is azért tetted be), esetleg egy Ikarushoz kötõdõ embertõl származik?

"Régen nagyokat alkottunk, körbejártuk a világot, majd eltûntünk."

igy van,és ha mondjuk az egy korábbi széria,már helyben is vagyunk!😄

caseih9400
Majd csinálok jövõhéten egy jobb képet amin jobban látszik 😉

khm...khm...

bulba
Val valami hasonlóság közte és közte (alfa inter regio)

tényleges érdekes szerzemény,nem tartom kizártnak hogy Alfa busz gyártmány

caseih9400
😊

khm...khm...

bulba
Irizar lámpák, de volvo logo az elején ??
Érdekes szerzemény, tetszik a Borsod Volán logo az oldalán!

caseih9400
Borsod Volán (Gyöngyös-Szeged között járkál)

khm...khm...

bulba
Úgy tudom van 1-2 darab alacsonyppadlós MAN, de számuk elenyészõ.

Hát a Neoplan-okon kívül nem tudom mi számít nagyon jónak (semmi). 😊 Én inkább Szegedet hoznám fel követendõ példának, ott valóban jó gépek vannak...

Inkább példát vehetnének más városok,hogy egy olyan város,ami elhelyezkedését tekintve,nem éppen van a piaci befektetõk által frekventált helyen.Egyébként meg busz rongáló vandálok mindenhol vannak,ebbõl a szempontból egy városba se szabadna normális buszokat tartani!!

bertino
nagyon jó buszok vannak miskolcon amugy
csak tudnám minek...

Metallica. Csakis. Amig ki nem halnak. Easyrider öcsém, easyrider!

lapaly
Tény,a spanyol viaszt nem találták fel,hasonló technikátazárúszállitásban régóta használnak,de az örvendtes,hogy egy tiszta magyar cég lehetõséget kap,hazánkban ezen rendszer telepítésére,további fejlesztésére.
Mindenképp ez az utas tájékoztatás,és maga a közlékedési ág jövõje,hogy ilyen rendszerek terjedenek el minnél jobban.

bulba
Egy cikk a GPS-es megállótáblákról katt

A konkrét pécsi helyzet eléggé komikus mert éppenhogy felállították a Kossuth téren a tblát már bontották is el mert kell a hely a mélygarázs építésénél, a Széchenyi téri viszont tökéletesen mûködik!

Elsõ körben az a döntõ,az utas milyen kedvezményû jegyet kért.2 az utsa köteles ellenörizni,hogy kiadott jegy megfelel e annak amit kért,ha nem akkor reklámcióval fordulhat a soförhöz,és kérni kell neki egy uj menetjegyet.Ugyanugy igaz ez a visszajáróra is.

Hát a lenyúlást a lenyúlók se szeretik.

\"...köztudott hogy ha a torrent kliensek hibát észlelnek lezárják a merevlemezt!!!!és hát velem is ez történt utána vetem egy másik vinyót...\" #21196 XD

gumikacsa
Nem biztos, itt a mátránál nemrég rúgtak ki egy sofõrt, mert 90%-os jegyet adott, és normál jegyárat vett el, és valaki bejelentette.

Mindegy, csak országhatáron kívül legyen, mert itt Te soha a büdös életben nem lehetsz okos.

\"...köztudott hogy ha a torrent kliensek hibát észlelnek lezárják a merevlemezt!!!!és hát velem is ez történt utána vetem egy másik vinyót...\" #21196 XD

Én azt tudom javasolni,hogy akkor telefonon egyeztess az üzemvezetõvel,és személyesenmond el milyen sérelmeid vannak,a soförrel kapcsolatban.Levelet is irhatsz,de arra valoszinüleg nem fognak reagálni.

gumikacsa
Inkább nem írnám le. Alapjában nincs bajom a sofõrökkel, van is jó pár jó ismerõsöm, de ez a pali már nem elõsször volt köcsög.