• zzebi
    #11
    "lehet ám ezeket a DVD-ket is grabbelni,és gond nélkül átkonvertálhatod akármilyen formátumba"

    Na látod, épp ez az, ami nem igaz. Kíváncsi lennék én arra, hogy mikor tudod te a SACD adatot számítógépen beolvasni. Ez legfeljebb akkor lehetséges, ha hibrid lemezről van szó, tehát egy CD-Audio réteg is van a SACD réteg alatt.

    A SACD-t épp azért nem lehet másolni, mert a számítógépes lejátszók nem ismerik a formátumot, csak az erre felkészített asztali lejátszók.
    Sajnos még az sem segít, hogy "lelopod" a digitális kimenő SACD jelet az asztali lejátszóból, merthogy nincs digitális SACD kimenő jel az asztali lejátszókon.
    Ugyanis az összes SACD lejátszónak csak analóg SACD kimenete van. Általában Stereo és 5.1 kimenet külön-külön.
    Tehát az egyetlen lehetőség, hogy az analóg jelet digitalizálod újra, amivel viszont elveszíted azt a minőséget, amiért a SACD-t megvetted.

    Normál esetben a SACD lejátszót szuper jó minőségű analóg RCA kábelekkel kell az erősítő bemenetére kötni. Ezután az erősítőn be kell állítani, hogy a bemenetre kötött jelet mindenféle feldolgozás nélkül csak analóg módon erősítse és közvetlenül tolja ki a hangszórókhoz.
    A hangminőség persze csak akkor marad igazán jó, ha az erősítő a ilyen széles frekvenciasávban (mondjuk 100KHz) képes az erősítésre, kicsi a zaja és a torzítása és megfelelően nagy az teljesítménye (jó széles a dinamika tartomány).
    Mondanom sem kell, hogy megfelelő hangszórók is kellenek.

    Megéri a fáradságot. A SACD formátuma nem igazán hasonlítható a PCM formátumokhoz, amilyen pl a CD. A jelkódolás teljesen máshogy történik, így a CD-vel ellentétben minden hangerőnél ugyanolyan tiszták a hangok. Az eredmény: hatalmas hasznos dinamikatartomány, vagyis tökéletes hanghűség mind a halk, mind a hangos részeknél.

    A PCM kódolás hibája, hogy fix kiteredésű és felbontású a dinamikatartomány, így minél halkabbak a hangok, annál rosszabb minőségűek.
    Ezért van az, hogy kész szenvedés a CD-Audio mastering. Játszani kell a hangerővel menet közben, hogy a legkevésbé rossz nimőségben szólaljon meg az eredmény...