39
  • BiroAndras
    "mondjuk összerakatt az ember egy "drágábbat", lehet ezt profit orientáltan működtetni, azaz kiadni cégeknek, vagy kutatásokra munkára, vagy csak ezek non profitosok?!"

Lehet sokmindent. Sokat használnak egyetemek, kutatóintézetek, és persze hadseregek. De az iparban is használják szimulációkra. Pl. gyógyszer kutatások, hidrodinamikai modellek, anyagszerkezet vizsgálatok, stb. Sokszor lényegesen gyorsabb és olcsóbb virtuálisan elvégezni a kísérleteket, mint a valóságban (persze néhány valódi ellenőrző kísérlet kell, de a legtöbbet meg lehet spórolni).
  • kukacos
    Sanyimanó könnyű kitalálni, mire is használják a világ legnagyobb szuperszámítógépét, csak jusson eszedbe, hogy az emberiség kedvenc sportja egymás gyilkolászása, legalábbis erre áldoz a legszívesebben. Igenigen, természetesen nukleáris fegyverekkel kapcsolatos szimulációkra, lásd http://www.llnl.gov/llnl/missions/nwss.jsp. Lehet, hogy a kávészünetekben képernyővédőnek futtatnak valami klímaváltozást modellező progit is.
  • Fenjoy
    értem és köszönöm! de mondjuk összerakatt az ember egy "drágábbat", lehet ezt profit orientáltan működtetni, azaz kiadni cégeknek, vagy kutatásokra munkára, vagy csak ezek non profitosok?! ezt még nem vágom
  • BiroAndras
    A legolcsóbb sok egyszerű PC-t összekötni, de ez nem jó bármire. A feladat jellegétől függ, hogy milyen gép jó hozzá. Ha felosztható teljesen független adatcsomagokra, akkor nem is kell hozzá saját gép, lehet az interneten keresztül mások gépének felesleges teljesítményét hasznáni (pl. SETI@home). Ha nem teljesen függetlenek az adatok, akkor jó a PC farm. Ha viszont nagyon sok kommunikáció szükséges a részfeladatok között, akkor nem lehet megúszni a drága sokprocis gépeket.
  • dez
    Legalábbis jelentős része.
  • dez
    Hát, azért akad már játék, ami 1db 7800GT-vel max. 44fps-t hoz (lásd #6), ami ha nincs kikapcsolva a VSYNC (mármint nem a vezérlőjel, hanem a szinkronizáció a képfrissítéshez), úgy skálázódik, hogy pl. 60Hz-es frissítésnél 30fps-es lesz a játék (de 100Hz-nél is csak 33), ami már kevés.
  • dez
    Valóban, egyes adatok szerint (azért lehet találni) 1/4, mások szerint 1/8 teljesítményt hoz 64 biten [floating-pointról van szó], mondjuk ezt sem kevés. (Talán több 32 bites FP utasításból lehet megoldani, és függ az adott művelettől.)
  • dez
    A mai GPU-kban a teljesítmény nagy része a programozható (azaz kódokat futtató) shaderekből jön, nem a fix egységekből. Így egy GPU-n is lehet nem-grafikai matematikai számítási feladatokat is végezni. (Már van is valami kezdeményezés, asszem audió célra, meg az ATI is tervez egy GPU alapú fizikai szimulációs függvénytárat, hasonlóan a Physixhoz, talán kompatibilis is lesz vele API szinten - gondolom, az Nvidia is követi majd ezt.) Persze abba az 1 ill. 2 TFLOPS-ba mindent beleszámoltak. Kíváncsi lennék, mennyi belőle a programozható.
  • Fenjoy
    amugy egy kisebb szuperszámítógép összerakása mennyiből lehetséges, és termel ez valamilyen profitot? ez érdekelne...
  • the Godfather
    a 700 dolcsi az picitt sok....inkább mond ugy hogy havi 100...az a reális....
  • BlackRose
    A legtöbb esetben fluid dinamika, genetika, és úgynevezett forgatókönyv simulációkra használják (pl. mi történik, ha tovább füstölünk a légkörbe, az időjárással, a növényzettel, az állatvilággal, vagy mi történik ha pl. terrorista támadás érné New York vízvezeték rendszerét... persze ezek szimúlációk, nem biztos, hogy a valóságban is az lenne, de ezeken az alapokon jobban fel lehet készülni stb.), az llnl-nál használják atomrobbantás szimúlációkra is, de relatív keveset, inkább az anyagok tanulmányozásában és az energetikában és nemutolsósorban a nanotechnológiában alkalmazzák. Ezenkívül az orvosságok előálításánál ma elkerülhetetlenek, és a legtöbb szuperszámítógép az orvosággyártásban, vegyiparban, aerodinamikában és olajkutatásban van alkalmazva (ipari területen). Különben elég komoly piac, a felsorolt 500 gép a TOP500 listán csak egy töredék, nem kerültek rá az 1TFlops alatti rendszerek, pedig ezekből sokezer működik szerte a világon (de főleg az USA-ban, ott még nagyobb a dominációjuk), kisebb nagyobb cégeknél, kormányzati hivataloknál, önkormányzatoknál, városi hivataloknál (közlekedés irányítás, stb.), és egyetemeknél. Nagy és gyorsan fejlődő területről van szó.
  • roliika
    Mind1...256Gfflop is szuperszámítógép szagú.:-)) Mario futna rajta...az a lényeg.:-D Amúgy atomrobbantások és ideghálók modellezésére is használják.
  • BlackRose
    Lehet, a pontos adatokra én sem emlékszem...
  • BiroAndras
    "Cell elméletileg 256 GFlops-ot érne el 64 bites pontosságú floating point aritmetikával"

Szerintem 32bit-en tud ennyit. 64bit-en csak 32 vagy 64 GFlops. Volt erről egy cikk a HWSW-n, de nem találom. Meg semmi más doksit se találtam, amiben teljesítmény adatok lennének.
  • BlackRose
    Olvasd a #2-est.
  • FTeR
    //off: küldtem privit :)
  • BlackRose
    Igaz. Nem is ebben volt a lényeg, különben, de vald be piszokul jól éreznéd magad, ha egy olyan géped lenne...
  • BlackRose
    Azért nem éppen így van, ugyanis azok az XBox 360 és PS3-as TFlops-ok csak meghatározott adatok feldolgozásának esetében igazak, ha lenyomnál rajtuk egy LINPACK tesztet, meg sem közelítenék a TFlops-ot. Különben a Cell elméletileg 256 GFlops-ot érne el 64 bites pontosságú floating point aritmetikával, hogy most a standard LINPACK mennyire vinné azt nem tudom. És a Cell az nagyon gyors. Különben ezek a szuperszámítógépes xFlops-ok a LINPACK számok, nem elméleti számok, elméletileg egy GeForce 7800 GTX is képes állítólag 300 GFlops-ra (lehet, hogy tévedek), meg egy dual core Opteron is kellene, hogy kihozzon 16 GFlops-ot, de a LINPACK-on kb. 5GFlops-ot hoz ki (ha jól emlékszek a számokra, ne vegye senki biztosra, inkább ellenőrizze le a neten). Tehát ezek a dolgok nem éppen olyan egyszerűek mint ahogy látszanak. Azt hiszem, hogy még egy jó ideig az a 300 GFlops-os magyar gép lesz a leggyorsabb, különben néhány évvel ezelőtt amikor Magyarország felzárkózott a szuperszámítógépet bírtokló országok listájára ezen a TOP500-ason a 462. helyet foglalta el, ma az 500-adik helyre is TFlops kell, tehát Magyarország nincs már az 500 között, és az Informatikai miniszter azt mondja, hogy nincs lemaradás...? Szerintem a szuperszámítógépek nélkül egy országnak nincs és még kevesebbet lesz mit keresnie a fejlettek között, nélkülük nincs tudomány, nincsennek fejlesztések. Nemhiába nyomja most a Microsoft is a HPC Windows-ot, hamarossan megjelenik, a Sun az IBM mindég erőss volt ezen a területen, de erősíteni látszanak, elképesztő ütemben építik világszerte a kisebb nagyobb rendszereket, az ipar kezd komolyan a szuperszámítógépek használásának fügvényében fejlődni... és ezek mellett amikor egyébként valakik szerint "lendületben az ország", visszaesés van... hát nem politizálok, de mindenképpen elgondolkodtató a dolog.
  • sanyimanoo
    Mi értelme ezeknek a szuperszámítógépeknek? Például ez az Amerikai nukleáris védelmi bizottság biztos valami ésszerű célra használja azt a gépet.. A számokról sokat hallani, de hogy a teljesítményt aztán mire fordítják, és milyen eredménnyel, arról nem sokat. Tud erről vki valamit?
  • jocco
    Ha már PS3: "a 16 egységből összebogozott Cell-lánc bámulatos, 25.6 teraflops-os teljesítményt izzad ki magából."

• kukacos
    Erről nekem inkább egy kecskeszakállas bácsi jut eszembe a századfordulóról meg az, hogy mit mondott a férfiak méretek iránti igényéről :) Mindenesetre a legaranyosabb mindig az, ahogy furmányos ötletekkel anyagilag is igazolni akarjuk az optikai tuningot. Mert ugyan már, egy feleekkora gépen pontosan ugyanúgy lehetne 700 dollárt keresni havonta... Szelíden lássuk be, XY kromoszómás sorstársaim, a spoileres Lada meg a dupla 7800 GTX SLI-ben egy tőről fakad. Mellesleg pontosan ugyanarról, amiért a nő meg megveszi az ötszáz dolláros cipőt és az aranyékszereket. Mert kell és kész, nem kell hozzá anyagi indokokat találni, mert úgy már nevetséges. Magunk közt úgyis tudni fogjuk, hogy kidobott pénz :)
  • FTeR
    ez ilyen kutagaris szöveg
  • roliika
    Halihóó! :-) Csak ide, Magyarországra visszatérve...tehát a magyar gép 300Gigaflopos. Ha valaki idén vesz 1 Xbox 2-t az már 1 Teraflop teljesítmény!!!! Pláne ha jövőre PSX3-at vesz, az 2Tflop!!! Ha 150-et 1 szerre összekötnének, simán lenyomná az USA nagy kékjét. Azért elgondolkodtató,nem? Idén pár szerencsés akkor már személyes szuperszámítógépeket tudhat magukénak.:-))/Amely 3*gyorsabb mint a legjobb magyar szuperszámítógép/...és ez csak az Xbox2...
  • blackeagle
    Véletlenül sem vennék xeon-t. Nekem a duál opteron bőven elég lenne.
  • FTeR
    :D ott csak meleg víz van
  • dokar
    a panel lakásokban a radiátorokon a házon belül jól lehet Morse-zni.:)
  • FTeR
    ah, most van a rádióba, h gázcsövn akarnak internetet vezetni. 100mb/s. vmi rádió hullámos megoldás.
  • FTeR
    amint megláttam a cikket, tudtam hogy te leszel az első és min 1 fél oldalast szólsz hozzá :D
  • BlackRose
    X-Fi Series... talán, de itt nem vagyok nagyon ismert területen, úgyhogy szükség lenne még egy kis kutatásra... de nem tartom fontosnak, hogy most időt költsek rá.
  • BlackRose
    "...hogy félévente egy mindenki összeállít egy ilyen fajta TOP gépet..."
    hogy ne legyen féreértés csak papíron :)
  • dez
    Mit értesz Creative csúcskártyái alatt?
  • dez
    De, mert az ott 1db 7800GT volt, alább meg 2db GTX van. :)
  • BlackRose
    A PCI-X csatlakozók miatt még kimaradt, ugyanis nem tudom a Creative csúcskártyái léteznek e PCI-X változatban. Különben nem a lenti konfigot veszem meg, az ugyanis túl sokba kerül az én zsebemhez, de egy 2 CPU-s Opteron lesz az biztos. :)
    Csak praktizáljuk a cégnél (az én pici fejlesztőcsoportommal), hogy félévente egy mindenki összeállít egy ilyen fajta TOP gépet, és aztán szavazunk, hogy kié a legjobb. Most az enyém nyert :), hogy miért csináljuk ez? Szeretem ha a csapat ismeri a piacot, tudja hol tart a hardware, software stb. és útközben még szorakozunk is... ezenkívül hasonló játékokat szoktunk havonta csinálni, mint pl. legjobb fejlesztői környezet specifikáció, fejlesztői tudás portfólió (mit muszáj követni és frissíteni egy fejlesztőnek, és mit ajánlatos - területtől föggően), stb.
    Tapasztalataim szerint érdekes szórakozás lehet, és erősíti a csapatot minden szempontból, relatív kis időbe kerül.
  • acdc
    Nem rossz,de ha már a FEAR-t felhoztad nem futna rajta gyorsabban mint egy mezei celeronos gépen:)

http://www.xbitlabs.com/articles/cpu/display/cpu-games2_4.html
  • dez
    Ja, én a helyedben várnék még pár hónapot, és néhány dual-Celles blade lapot tartalmazó "dobozkát" vennék. (Van már hozzá komplett Linux alapú környezet.)
  • dez
    Mit szólunk hozzá? Add kölcsön pár hétre, és majd megmondom. :P
    Ja, érdekes, hogy fejhallgatómárkát írsz (mellesleg az közel sem a csúcs, mondjuk ilyen rendszerhez már elég jó), de hangkártyatípust már nem.
  • Cat #3
    hát ez elég gyengécske, nézzél körül a supermicronál, és inkább egy Quad Xeon alaplapra képzeld el az álomrendszeredet. Persze abba nem fér két videókártya, viszont lesz 4 duálmagos xeonod, 32 giga memóriád, kétcsatornás SCSI vezérlőd meg sok egyéb kellemes dolog.

Kispályás vagy :)
  • BlackRose
    Különben a napokban olvastam, hogy ez a BlueGene/L egy nagyon fontos felfedezéshez vezetett, ugyanis egy részén ,egésszen pontosan 16.000 processzorán a ParaDIS (Paralell Dislocation Simulator) fut amely az anyagkutatásokban van alkalmazva. Ha valakit közelebről érdekel, az LLNL Novemberi számában írnak róla.
  • BlackRose
    Méghogy nem én lennék a leggyorsabb .
    Na nem vicc, de a BlueGene tényleg kiváló rendszer, eddig elolvastam róla mindent ami a kezembe került, és az nem kevés, és nagyon tetszik.
    Különben ha már a szuperszámítógépeknél tartunk, éppen most dolgozok a következő gépem specifikációján - ez a jelenlegi amikor megépítettem, tényleg szuper volt, de most két évre rá már kezd elavulni :(
    Na röviden, elhatároztam, hogy egy Dual CPU-s Dual Core-s AMD Opteron rendszert építsek, 8GB RAM-al... :) he he nem vicc. Csak most még ki kell várnom a Socket-F DDR2-es Pacificás Opteront (ez nagyon fontos, mert néha egyszerre 4-5 virtuális gépre van szükségem, de a jelenlegi gépecskémen 2-nél több egyídőben már kínzás. De jo lenne bár az a Sun a fenti képről :)
    Na persze az ár nem lesz kevés... de 2 évre számolva biztos megtérül. Mit szóltok hozzá, mert eddig mindenki azt mondja, hogy bolond vagyok. :)
    Különben a kolegáimmal szoktunk ilyenfajta Supercomputer Workstation-t összeállítani igy kb. 2x évente, jelenleg az én gépem győzött, egy picit felhúzotabb mint amilyet én célzok, de ime a specifikáció:

The Ultimate Supercomputer Workstation

Motherboard: IWILL® DK8EW (nVidia® nForce™ Professional 2200)
    CPU 1: AMD® Opteron™ 280 (Dual Core 2.4 GHz - 2 MB L2 Cache)
    CPU 2: AMD® Opteron™ 280 (Dual Core 2.4 GHz - 2 MB L2 Cache)
    RAM: 16 GB Registered ECC DDR 400 SDRAM (8 x 2 GB Kingston® KRX3200AK2/2G)
    GPU 1: nVidia® GeForce™ 7800 GTX - 512 MB DDR3 in SLI
    GPU 2: nVidia® GeForce™ 7800 GTX - 512 MB DDR3 in SLI
    SCSI Controller: Adaptec® Serial Attached SCSI RAID 4800SAS - [PCI-X] – 128 MB Cache (SAS, SATA II)
    Storage 1: Seagate® Cheetah™ 15K.4 - 146 GB - 8 MB Cache SAS (ST3146854SS) in RAID *
    Storage 2: Seagate® Cheetah™ 15K.4 - 146 GB - 8 MB Cache SAS (ST3146854SS) in RAID *
    Storage 5: Seagate® Barracuda™ 7200.9 NCQ - 500 GB - 16 MB Cache SATA II (ST3500641AS) in RAID **
    Storage 6: Seagate® Barracuda™ 7200.9 NCQ - 500 GB - 16 MB Cache SATA II (ST3500641AS) in RAID **
    Storage 5: Seagate® Barracuda™ 7200.9 NCQ - 500 GB - 16 MB Cache SATA II (ST3500641AS) in RAID ***
    Storage 6: Seagate® Barracuda™ 7200.9 NCQ - 500 GB - 16 MB Cache SATA II (ST3500641AS) in RAID ***
    Optical Storage 1: Pioneer® BRD-101 Blue-ray Disc Drive (Multi DVD)
    Optical Storage 2: Toshiba® HD-DVD Drive
    Card Storage: ASUS® 7-in-1
    Display 1: ViewSonic® VP231wb - 23” 1920 x 1200 WS
    Display 2: ViewSonic® VP231wb - 23” 1920 x 1200 WS
    Case: Chieftec® AR-2000-B Server Case 600W
    Keyboard: IBM® Lenovo® ThinkPlus UltraNav USB (31P8950)
    Mouse: Microsoft
    Laser Printer: HP Color LaserJet 3800
    Scanner: HP ScanJet 8200c
    Speakers: Jazz J9969 5.1 Home Theater & DE007 Decoder
    Headphones: Sennheiser
    Operating System 1: Microsoft® Windows® Server 2003 R2 Enterprise x64 Edition
    Operating System 2: Red Hat® Enterprise Linux® 4 AS 64bit
    Operating System 3: Sun® Solaris™ 10 x64

ár 16.000 - 17.000 dollár az USA-ban, ami villanyszámlával együtt 2 évre számítva kb. 700 dollár havonta (kamat nélkül). Ha ezen valaki ott nem képes 700 dollárt megkeresni havonta akkor az ne vegye meg :)

Na most azért ez messze áll a BlueGene-től, de azért nem hinném, hogy több mint 5 ezerszer lasabb lenne, ellentétben az említett 35 ezerszeres átlag PC-hez képest. Na ami kollegáimnak a legjobban tetszik az, hogy a F.E.A.R ezen repülne :)