118
  • FTeR
    ja, csak az nt-t jóval előbb kezdték mint a w95öt...
  • FTeR
    ezt ügye nem gondolod komolyan?
  • NEXUS6
    Tudom hogy nem nekem jött, de:

a Linux ereje nem a hibátlanságában van, hanem hogy a hibákat sokan figyelik és gyorsan javítják! (A zárt fejlesztésű OS-ekhez képest.)

Persze van aki még mindíg nem érti az open fejlesztés/evolúció lényegét, pedig ez már elvileg az informatika kora.;(
  • NEXUS6
    Volt már rá példa! (w95-wNT)
    És vannak előnyei a piac szegmentálásának is, nagyon nagy előnyei!!!!
  • NEXUS6
    Gondolom,pl az Xbox Live játékok szervere nem egy másik xbox!?!!
  • NEXUS6
    Márpedig ha a jövőben a gépen csak valami terminálszoftverszerűség fut akkor az igen csak meg fogja terhelni a szervereket, az átvitelről nem is beszélve. (az ami eddig csak egy irányba ment, az most majd megy oda visssza!)
  • kbupdate
    De Windows pár év múlva megszűnik. Tudod, új OS-en dolgozik az MS, és nem hiszem, hogy 2 OS-t fejlesztenének tovább majd...
  • kbupdate
    Meg amúgyis, ezt csak neked linkelem most: link
  • NEXUS6
    Annyira talán szerintem se veszélyes a dolog.

De nekem is az jutott eszembe, ha a jelenlegi rencer még működik a jelenlegi biztonsági szintű windózzal, de ez az "aztse-tudom-kinek-a-gépén-fut-az-alkalmazásom" rencer már biztos dögkút lenne!

Szal egyet értek abban, hogy előbb a wint kéne renberakni, hogy ezt elviselje.
  • kbupdate
    2Ma, amikor már 2ghz körül járunk és a gépek teljesítménye elfogadható...tételezzük fel hogy játszik egyszerre 100 ember/nagy prociigényű alkalmazást futtat. Namost ezt kiszolgálja valami, aminek a teljesítménye 100*2ghz...szóval a központi szervernek marha erősnek kellene lennie...és akkor még a gyors hálózati kommunikáció is szükséges, értem ezalatt a különösen alacsony késleltetést...plussz a megfelelő adatátviteli sebességet."

EZ MEG MI? Pl ha 10 ember játszik egy CS szerveren, akiknek "2GHz-es" géppük van, akkor a CS szerver szerinted 10*2GHz-nek kell lennie?
  • kbupdate
    na ennyi hülyeséget kifröcsögnöd! kár volt megszólalnod! Én évek óta Windows-zal internetezek, és még az emberek 90%-a is Windowst használ. Ha igaz lenne amit mondtál, akkor nem így lenne, tehát nem igaz..........
  • FTeR
    nemrég volt egy felmérés, h az email forgalom visszaesésben van, mert az emberek közötti infócserének módját felváltották az azonnali üzenet küldők. munkahelyen viszont marad a céges körlevél. lehet erre gondolt.
  • FTeR
    kicsit paranoiás vagy a winnel kapcs. azt ne hidd, h a drága linuxot vagy bármi mást nem lehet feltörni.
    drága ismerősödnek felrakod az sp2-t meg a nod-ot (vagy mást) és beállítod neki az auto ápdétet, ez bőven elég.

#22 kicsit szálka meg a gerenda esete. te mondod billire, h a múltban él? :D ezen jót mosolyogtam.
    sokan szeretnének olyan múltban élni mint BG :)
    btw, nem kitérő válasz volt, de bármit is írnék neked csak a hwsw ismétlése lenne, ehhez meg se időm se kedvem.
  • Evil Merodak
    "ám a jelenleg szabad illegális P2P és a letöltögetés (nagymennyiségű adatforgalom) a múlté lesz."

Azt csak te és a kiadók szeretnék.
  • totya4
    Pont most kért egy ismerős hogy installáljak neki egy víruskeresőt mert internetet kötöttek be neki.
    Mondjuk így utólag már tuti késő, de azon gondolkodtam, hogy akkor ügye kéne valami tűzfal is, spyware kereső is... és akkor még nem 100% a védelem, ha elindít egy exe-t amiben levő vírus/trójai/spy még nincs fen a vírusadatbázisban és a heurisztika sem jelzi ki, azt csinál amit akar.

Azonkívül mivel halljuk hogy szinte mindent fel tudnak törni, pl banki/katonai rendszereket is, egy otthoni felhasználó gépe nem lehet akadály...

A cikkhez ez abban kapcsolódik hogy elővezettem hogy ma egy windowsos PC-vel internetezni életveszély. Namost azt mondja erre Gates ráadásképp hogy MINDEN program legyen webes...
    Hát, az adobe pdf formátumát azért is használják sokan, mivel nagyon pontos pozícionálást és megjelenítést támogat, ezzel szemben a böngészőkben különbözik a megjelenített tartalom.

Tehát
    1. a webes megjelenítés nem teljesen pontos azaz szabványhű (eddig exlorer volt a "szabvány" mivel legtöbb gépen az van)
    2. windowsos PC internetre alkalmatlan

Namost akkor?

Ma, amikor már 2ghz körül járunk és a gépek teljesítménye elfogadható...tételezzük fel hogy játszik egyszerre 100 ember/nagy prociigényű alkalmazást futtat. Namost ezt kiszolgálja valami, aminek a teljesítménye 100*2ghz...szóval a központi szervernek marha erősnek kellene lennie...és akkor még a gyors hálózati kommunikáció is szükséges, értem ezalatt a különösen alacsony késleltetést...plussz a megfelelő adatátviteli sebességet.

Meglátjuk.
  • warhammerLINUX
    Érdekes !
    Pár hete beszéltem egy amerikai úriemberrel. Határozottan állította, hogy amerikábak az internet a végét járja. Nem igazán értettem miért. Azt mondta, hogy a privát levelezés egyáltalán nem használható, csak a céges e-mail müködik még valahogy !!??
    Értitek Ti ezt ?????
  • NEXUS6
    Nem kéne kitérni!;)
    Még a végén gyávának gondolnak!

Átrágva magamat a memokon:
    BG: fogalma nincs mit akar mondani, a múltban él.
    RO: több fogalma van róla mit akar mondani, és mond is dolgokat, de kb a konklúzió olyan mint a Csapdlecsacsiban a munkásőr eligazítás végén a zárómondat:
    Azt hogy az elvtársak, hol, mikor, és milyen irányból fognak tevékenykedni?
    Hát azt sajnos még nem tudjuk!

Szolgáltatás-hullám, hát persze biztos lesz/van ilyen csak ezt nem lehet előre megtervezni.
    IT PR rizsa!
  • Ironka
    Egyszerűen azért nem lesz ilyen (hálistennek), mert az emberek nem ezt akarják. A birtoklási vágyat hogy ölöd ki? Mindenki akar egy privát helyet, ami csak az övé. A piac meg a fogyasztókból él, szal elvetélt ötlet.
  • Sliders
    Azért azt sem felejtsétek el, h majd elég sok olyan tartalom lesz amit MS majd pénzért fog bisztosítani, vagy reklámokkal. PL MSN szervere is olyan lassú h kész röhely. Ha igy akar webes szolgáltatásokat nyomni, akkor hamar lesz konkurencia
  • FTeR
    annál világosabban úgysem menne mint abban a cikkben...
    valmilyen erős tudati ellenálasod van és _nem akarod_ megérteni. ezen nem lehet segíteni.
    talán félsz, h a végén még valami olyan sülne ki, h véletlenűl még jónak is találnád, ez azonban nem férne bele a világképedbe.
  • NEXUS6
    Átrágtam magam a cikken, de pl azon kívül hogy az egyéni felhasználó kedvenceit beszipkázza a weboldal, meg a vállalatoknak ingyenes tárhelyet, meg emilcímeket adnak nekem nem igazán jött le semmi egyéb!

Kérlek magyarázd el nekem, mert vagyok -mint tudod!
  • NEXUS6
    Totál igazad van!

Azt nem veszik észre ami pedig a net fizikai alapja is. Meg kell nézni, hogy a net hogy épül fel!
    A net nem egy rácshálózat, sem fizikailag sem felhasználás szempontjából.

És amit írtál csak annyival egészíteném ki, hogy az egyén mániákusan védi azt ami szerinte és főleg a közvetlen környezete által fontos, mert ezek az elmek adják az identitását, és a szűkebb közösségben levő pozícióját. Vagy is az egyén, nem elválasztható attól a másik néhány egyéntől, aki vele közvetlen kapcsolatban áll.

Senki nem akarja az identittását elveszíteni és egy elem lenni egy tök homogén hálózatban!
  • FTeR
    küldtem privit pár napja, de ide is linkeltem a hwsw-s cikket, azt nézd meg a liveról.
    és nem elfelejteni, h ez kiegészítő szolgáltatás. tehát nem létfontosságú. csak könnyebb lehet tőle az életed.

a hw árában benne lévő os-ről meg tudod a véleményem. pont ezért sosem lesz almám.

a teljesen ingyenes dologról meg ismert a véleményem -az ugyan ott linkelt-, általam indított topikban egy jó példával is szolgáltathatok.
  • NEXUS6
    Ha már megszólítattam;)

Teljesen egyetértek az M$ politikájával, hogy a net alapú szolgáltatás központú IT-é a jövő. Pláne hogy ez a open alapja is, amit pl A katedrális és bazár írója is megfogalmaz.

Az emberkét nem az OS érdekli (mint termék), hanem azok a szolgáltatások, amit azzal számára a vas biztosítani tud.

Az én gondom az, hogy amíg azok az általános dumák amiket itt is olvashatunk, számomra is teljesen elfogadhatóak, addig viszont a mögöttük levő tartalom egy lufi!!!!

Milyen extra szolgáltatást ad PL a Live oldal? De kérdezhetném azt is és ezzel vissza is kanyarodunk a mindenkori alapkérdéshez: milyen extra szolgáltatást nyújt az M$ (pénzért) amit mások ingyen (hw árban) korábban (10-15 éve) ne nyújtottak volna????!!!!

Én nem veszek észre semmit, amiért most újjonganom kéne.

Szal könyörgöm csak egy olyan szolgáltatást mondj, amit az M$ majd biztosítani tud és nekem mint felhasználónak arra marhára szükségem lesz?

Ez az egész egy elvont, gyakorlatiatlan kapálódzás, helykeresés, mert a gugli csinálja a műbalhét.
    A gugli egy marha jó/sikeres tartalomszolgáltató, és azon kívül sikeresen húzigálja az oroszlán bajuszát. De kétvállra nem fogja fektetni, még ha az oroszlán számára pillanatnyilag ő jelenti is a legnagyobb problémát.
  • NEXUS6
    Naja, ezzel próbálkozott a Sun is még a '90-es évek elején. A nc (networl computer) mint a pc riválisa, viszont valahogy nem volt vonzó a júzer számára.

Egy ilyen gép nem sok mindent tartalmaz, és nem is igazán bővíthető, ergo mindazt ami a PC tud nyújtani az ipar számára azt el kell felejteni.

Szal jelenleg nem csak a felhasználónak, hanem az IT ipar szolgáltatóinak/gyártóinak sem érdeke egy ilyen.

Szerintem.
  • strogg
    Ez egy nagy baromság!
    Az egyén sosem lesz kiiktatva, és mindíg is egy termék alapja lesz. Az emberi természet olyan, hogy szinte mániákusan védi, és törekszik a saját egyéniségének, és saját magának mint "egyénnek" a kifejezésére, és megismertetésére.

Több szolgáltatás előfizetéses rendszerben való üzemeltetése nem jelenti azt, hogy maga a telejs szoftver bázisod egy nagy, vagy több előfizetés legyen. Ez a legkevésbé valószínű. Úgy hogy aki ezt állítja alapvető pszihológiai ismerette lsem rendelkezik.

Linus ilyent mondana, a hacker közösség hülyézné le.
  • Equ
    "ettől még tény marad, h a kugli ténykedése hozta előre a dolgot, úgy mint ahogy az ff befolyásolta az IE7 megjelenését."

Így igaz, és ez jó. Csak a nyúl és a puska esetének tisztán látása végett irtam :)
  • Caro
    Ebben igazad van.
    De a végével nem értek egyet. Én a MOL-ba raknám a pénzem. ;)
    Egyébként egy mocskos maffiacég, de ez már OFF.
  • FTeR
    nah, te pont nexus6 ellentéte vagy. ő gyak egyáltalán nem látja mire lesz ez jó, te viszont "enyhén" túlbecsülöd.
    Ez nem fogja leváltani az OS-t, de nagyban kibővíti a határait. Előnye mégis, h használatához nem feltételnűl szükségeltetik maga az OS és az OS is haszhnálható marad nélküle. Két teljesen különálló alkalmazás/szolgáltatás, amik nagyfokúan képesek együttműködni.
    (elmehetnék marketingesnek ;P)
    egyébként a verseny nem nagyon érdekel, mert sem a kugli (kiv. kereső) sem a jahú szolgáltatásait nem (fogom) használom(ni), egyáltalán nem izgatnak, viszont az ms-t biztos igénybe veszem (mivel már most is sok szolgáltatásának előnyét élvezem ;)).

#8 ettől még tény marad, h a kugli ténykedése hozta előre a dolgot, úgy mint ahogy az ff befolyásolta az IE7 megjelenését.

Ha most be kéne fektetnem valamelyik cégbe, akkor tuti az msbe tenném a lóvémat, mert hosszútávon előnyösebbnek látom. kugli olyan tempóval el is tűnhet, amilyen sebességgel jött. kugli egyenlőre 1 lábon áll, ms ehhez képest minimum 100 lábú.
  • Caro
    Kérdés, hogy mi lesz ennek a versenynek az eredménye?
    Meg hogy kell-e ez a felhasználóknak? Én ilyen szempontból eléggé szkeptikus vagyok mondjuk. Akkor még így lehetett volna, amikor még kevesen használták a számítógépet. Mert akik beléptek fogékonyak voltak az új dolgokra. De most? Mindenkinek megvan a jól megszokott számítógép kezelése, és nem nagyon akarnak rajta változtatni.
    De meglátjuk.
    U.I.: én google-ből is csak a keresőt használom :)
  • Equ
    megjegyzem BG ezt az ötletet az office kapcsán egy fél évtizede már nyilvánosságra hozta amikor a gugli még csak a keresőalgoritmusait simogatta...
  • FTeR
    nincs ellentmondás. a linux oldal azt nehezményezi, h szinte csak ms hírek vannak. a wine oldalnak viszont nem a hírák számával, hanem azok stílusával van gondja.

egyébként ms lépése egyértelműen a google ellen próbál konkurenciát állítani. de a cikkben sugalltakkal ellentétben ez nem esik az "ms megint lemásolt valmit" alá. föleg, h feltehetően kugli az átigazolásoknak köszönhetően idő előtt szerzett tudomást a dologról és ezért most megteheti, h kivár. tehár win live már rég fullos lesz, amikor a kugli base még mindig nem lépi át a béta határait.
  • Equ
    Sajnos be kell látni, hogy a site fő olvasótábora nem szakember, hanem tizenéves fikagép, akiknél ez még menő. Ehhez igazodnak a cikkek szinvonala/hangvétele is. Kár érte, mert a tudományos cikkek általában jók, IT-t egyre kevésbé érdemes itt olvasni...
  • Caro
    Azért bírom, hogy mindkét oldal elfogultsággal vádolja az sg-t.
    Szerintem pedig ez egy tök objektív cikk volt.
    De mikor elkezdtem olvasni, nekem is egyből a google ugrott be. Mint webes környezet.
  • kbupdate
    IF text="microsoft" THEN print "szar"
    kábé:)
  • FTeR
    ezek az ingyenes verziók hihetetlen nagy ötlet tőlük. Ezzel olyan rétegeket is elérnek, akiket eddig egyáltalán nem. És ugyan sharwarenek tekinthetők ezek a verziók, de az általános shareware-rel ellentétben itt nem 15/30 napos próbaverzióról vagy funkciókban igen erősen korlátozott termékekről van szó.
    2 részletesebb és elfogultság mentes leírás:
    Megjelent az SQL Server 2005 és a Visual Studio 2005
    Microsoft: élőben, egyenesben
    (elfogultság alatt azt a negatív hozzáállást értem, ami az SG cikkeiben megfigylehető. Most épp a Google Base-es mondatra gondolok. HWSW-n is írnak erről, de mégsincs ez a negatív bulváros utánérzés.)
    [URL=http://www.sg.hu/listazas.php3?id=1131513482]egy "rövidke" élménybeszámoló[/URL] ezekről a "Express Edition" jelölésű változatokról.
  • BlackRose
    Nekem az Ozzie által említett próbaverziók elég érdekessek. Pl. a Microsoft mostmár majdnem minden terméke elérhető 180 napos próbaverzióként 100% funkcionalitással. Pl. az SQL Server 2005 Enterprise Edition és a Visual Studio 2005 Team Suite is elérhető. Na most persze egy cég nem képzleheti el így a működését és ezért ezek megveszik, de egy tanuló, hobbista vagy esetleg fejlesztő is házi használatra jól kijöhet így, pl. semmi gond félévenként egy clean telepítés, ha meg belegondolunk, hogy virtuális gépeken is működhetünk, akkor végkép nem gond. Tehát a Microsoft ezáltal kiegyensúlyozza a szabad szoftver által nyújtott hozzáférést persze nem a kommerciális területen, de minden másikon igen. Ami pedig a webszolgáltatásokat illeti, ez már jó ideje világos dolog. Különben a Microsoft is ezt már nem most kezdte el dumálni, jómaga az egész XML és .NET história is ezt az irányt diktálja, de én a webszolgáltatásokat másként képzleme el, nem mint OS felváltót, ugyanis ez túlságossan radikális és indokolatlan lépés lenne, viszont a userek egy integráltabb userexperiencre számíthatnak, szerintem az első lépés lesz az Avalon és az Indigo által megérkező UI és kommunikációs forradalom, vagyis a böngészők mai ertelmezésének vége. Megérkezik egy új világ amelyben ha egy weboldalra látogatunk akkor egy teljes UI jelenik meg előttünk ahol minden megszokott operáció dolgozni fog, (pl. drag and drop, UI átszervezés stb.) különben ez már mostanában az AJAX által is célzott változás, csak jelenleg még a böngészön belül. Mindenesetre a webszolgáltatások nem annyira a gép és felhasználó között fognak forradalmat hozni, hanem a szolgáltatások interoperabilitása és egy gazdagabb userexperiencet kapunk ezáltal, mert a user által használt szolgáltatások nem egy szigetelt szigetre fognak hasonlítani, hanem egy gazdag élményben lesz részünk. Ezért szerintem tévednek azok akik azt gondolják, hogy az alapalkalmazások teljessen webszolgáltatásokra fognak lecserélődni, mert ez először is nem jelentene semmi előnyt, nem beszélve a felesleges adatforgalomról amit eredményeznének, de viszont ezeknek az alapalkalmazásoknak is óriási értéknövelésére számíthatunk az által, hogy számtalan szolgáltatást használhatunk majd bennük amelyeket számtalan szállító számtalan alkalmazásterületre fejleszt és működtet. És mindez működni fog hamarossan.
  • Laci73
    Véleményem szerint gyökeresen új operációs rendszerek (helyesebben hálózati-operációs rendszerek) megjelenése várható, amelyek egy hálózati alaprendszerbe csatlakoznak majd, azaz tíz-tizenöt év múlva megszűnik az egyéni felhasználó mint jelenség :). A jelenlegi egyén-központúság a múlté lesz, az egyének nem fognak teljesértékű OS-t kapni (mint pl. a jelenlegi Linux vagy WinXP), hanem egy szolgáltatói vagy saját, méregdrágán kiépített szerverre fognak csatlakozni: csak hálózatok lesznek. Ezt valahogy úgy képzeljük el, hogy amikor akkortájt bekapcsoljuk majd gépünket, egy alaprutin azonnal egy webszolgáltatót v. intrahálózatot keres (utóbbit intimitást igénylő rendszerek esetén pl. bankok, zárt adatbázisok, fejlesztők stb. esetén) ezután felcsatlakozik, majd csak ekkor válik elérhetővé a teljes szolgáltatás.
    A webes ellenőrzés állandó és megszokott jelenséggé válik majd: minden mozgás kontrollálva lesz. A kommunikáció a magasfokú titkosításnak köszönhetően nem lesz hozáférhető akárki számára, ám a jelenleg szabad illegális P2P és a letöltögetés (nagymennyiségű adatforgalom) a múlté lesz. Az adatok tárolása azonban még mindig a gépeken történik majd: az Interneten "kispájzolt" adattárolás mindig kockázatot jelent majd.