• BlackRose
    Nekem az Ozzie által említett próbaverziók elég érdekessek. Pl. a Microsoft mostmár majdnem minden terméke elérhető 180 napos próbaverzióként 100% funkcionalitással. Pl. az SQL Server 2005 Enterprise Edition és a Visual Studio 2005 Team Suite is elérhető. Na most persze egy cég nem képzleheti el így a működését és ezért ezek megveszik, de egy tanuló, hobbista vagy esetleg fejlesztő is házi használatra jól kijöhet így, pl. semmi gond félévenként egy clean telepítés, ha meg belegondolunk, hogy virtuális gépeken is működhetünk, akkor végkép nem gond. Tehát a Microsoft ezáltal kiegyensúlyozza a szabad szoftver által nyújtott hozzáférést persze nem a kommerciális területen, de minden másikon igen. Ami pedig a webszolgáltatásokat illeti, ez már jó ideje világos dolog. Különben a Microsoft is ezt már nem most kezdte el dumálni, jómaga az egész XML és .NET história is ezt az irányt diktálja, de én a webszolgáltatásokat másként képzleme el, nem mint OS felváltót, ugyanis ez túlságossan radikális és indokolatlan lépés lenne, viszont a userek egy integráltabb userexperiencre számíthatnak, szerintem az első lépés lesz az Avalon és az Indigo által megérkező UI és kommunikációs forradalom, vagyis a böngészők mai ertelmezésének vége. Megérkezik egy új világ amelyben ha egy weboldalra látogatunk akkor egy teljes UI jelenik meg előttünk ahol minden megszokott operáció dolgozni fog, (pl. drag and drop, UI átszervezés stb.) különben ez már mostanában az AJAX által is célzott változás, csak jelenleg még a böngészön belül. Mindenesetre a webszolgáltatások nem annyira a gép és felhasználó között fognak forradalmat hozni, hanem a szolgáltatások interoperabilitása és egy gazdagabb userexperiencet kapunk ezáltal, mert a user által használt szolgáltatások nem egy szigetelt szigetre fognak hasonlítani, hanem egy gazdag élményben lesz részünk. Ezért szerintem tévednek azok akik azt gondolják, hogy az alapalkalmazások teljessen webszolgáltatásokra fognak lecserélődni, mert ez először is nem jelentene semmi előnyt, nem beszélve a felesleges adatforgalomról amit eredményeznének, de viszont ezeknek az alapalkalmazásoknak is óriási értéknövelésére számíthatunk az által, hogy számtalan szolgáltatást használhatunk majd bennük amelyeket számtalan szállító számtalan alkalmazásterületre fejleszt és működtet. És mindez működni fog hamarossan.