65
  • nagykispeter
    Én igazábol nem nagyon értek hozzá,de mi igaz abból ha elromlik akkor dobhatom ki az egésszet?Nem javítható.
  • puntocsento
    dez: nem mondtam,hogy mindegy, csak azt hogy, amennyivel drágább az 1280-as felbonátsú, kb. 700-900e ft annyival nem szebb. az enyém nem villog, ez már nem 60kg, hanem 25kg, ebbe már nincs ventilátor, be van építve a tv tuner. tehát a legújjabb fejlesztés. és ez nem olcsóbb fajtas, annyibakerűl mint az ugyan ilyen tudású pana, csak le volt akciózva.
  • dez
    Azért nem teljesen mindegy a felbontás. :) Meg sok olcsóbb plazma úgy villog, mint az 50Hz-es tévék.
  • puntocsento
    sziasztok. én nem rég vettem egy LG plazma tv-t. 106cm 480.000ft- helyett, 299.000ft-ért. 852x480, kontraszt 10.000:1, fényerő 1.500 cd/m2, XD engine képjavító technológia, HDTV bemenet. 8db bemenet!!! + az antenna:-))) meg vagyok vele elégedve, és sokkal szebb a képe, mint az ugyan ekkora LCD-nek. néztem 1280-as felbontásút is, te főleg tv-dvdnél nem láttam nagy különbséget, de ha HDTV adás ment mind kettő se volt óriási különbség ugyan oylan tipusú készülék között, (csak a felbontásuk volt más)! előtte egy sony 82cm-es 100Hz, zoom, pip, kép fagyasztás, stb... 16:9-es tv-m volt,van. (ELADÓ!) az még kb. 1.5 éve 380.000ft volt. persze, a nálunk fogható tv adás elég élvezhetetlen rajta, mert elég rossz minőségű, pedigy SZUPER csillag pontos .-((( lehet hogy előfizetek az UPC-re csak jobb ennál a sz@rnál.
  • dez
    Hát igen, 250e alatt nem szabad venni LCD-TV-t. (A plazmás árakat nem ismerem.) De pl. nemrég láttam egy ~80cm-eset 350e-ért, amit valószínű meg is vettem volna részletre, ha most nem lennék némileg bizonytalan anyagi helyzetben. Így legalább kénytelen vagyok kivárni, amíg mégjobbak jönnek. :)
  • shabba
    Az új sokadik generációs panelok és plazma technológiák már elég kecsegtetőek, viszont az áruk még mindig az egekben van hiába esik elég rohamosan. És a gyártók arra pedig vigyáznak hogy ez bizonyos árszint alá véletlenül se essenek az árak, inkább kivonják a piacról de túl olcsón nem adják, így tartva mesterségesen az árszintet. De ezt jól ismerjük ezer más termék esetén is, pl. processzorok.

Az új LG cuccok nem tűnnek rossznak, és ezekből tényleg lehet brutál nagyot is csinálni. Pl. a legutóbbi KES-en mutattak be egy 102"-os plazmát. Itt van róla egy kép. És az új S-IPS panelek is jó, ahogy samsung esetén az S-PVA-sak is.

LG plazmaóriás és új LCD TV-k a KES 2005-ön

Éleződő harc a síkpaneles technológiák között
  • dez
    Ez azért túlzott leegyszerűsítés. CRT-ből nem lehet ésszerűen egy bizonyos méret felettit csinálni, főleg HD-sat, ami már igencsak napirenden van. Olyan CRT-s TV-t sem láttam még, aminél tökéletes lett volna a konvergencia, sőt, képernyőmérettel csak romlik (nem hogy olyan éles lenne, mint egy LCD, ha megfelelő jelet kap). Azt aláírom, hogy a TN paneles LCD-k elég gyengusok képminőségben (bár sokaknak semmi bajuk vele, amin mondjuk én is csodálkozom), de a legújabb Super-PVA-sak és Super-IPS-esek már elég jók (bár ez utóbbi inkább monitornak való, mert nem túl nagy a fényereje). Ezekkel én már ki vagyok békülve, pedig nem alacsonyak az igényeim, és jó a szemem. Igaz, a CRT-k kontrasztaránya 3000:1, amit még csak most ért el a legjobb S-PVA, és ami kapható is, az 1200:1-es. Csakhogy, a TV-t sem max. kontraszton használjuk, tehát az 1200:1 már nagyjából elég. (Főleg, hogy az LCD nem veri vissza annyira a környezeti fényt.) [Azt remélem, mondani sem kell, hogy ezeken a fekete már épp elég sötét (néhány egyszerűbb CRT feketéje világosabb, ha van más is a képen, mert belül szórodik).]

Szal, én nem egy ember állításaira alapoznék (pl. lehet, hogy csak félnek, hogy a nyakukon ragadnak a CRT készletek), hanem a saját szememre. Ki volt az egyátalán? Lehet, hogy annyi köze volt a LCD-khez, hogy kapott otthonra egy olcsóbb, TN paneles cuccot.

Mindegy, úgy tűnik, egyesek már szinte vallási fanatizmus szintjén éltetik a CRT-t. Talán meg lesz a közös nevező, ha itt lesznek a SED-esek és a FED-esek. (Meg talán a LEP-esek sem lesznek annyira rosszak.)
  • Godefroy
    1999-2003 között dolgoztam.
    Legutobb 1 éve beszélgettem meberrel Samsungtól aki maga azt mondta még messze van a plasma és a crt képek minősége a z analog crt-től.
    Ezt egyébként bármely teszt alá is támasztja (szubjektív modon melyiket néznéd tovább)
    Egyszerüen az LCD-ben és a plasmában több a pénz ezért erre állnak át.
    Legfeljebb majd az emberek Luxor tv-t vesznek mint a kolléga vagy Kenót mitudomén...:D
  • dez
    Nem azt a nagyon keskeny LG-t mondod? Azon én is elgondolkodtam, mert tud fogadni 1080i-t is. (Csak épp 720p-t már nem, így végül lemondtam róla.)
  • dez
    Hát, bizonyára jó. Bár nekem a legjobban az a Philips tetszett, ami átalakította az 25fps-es mozgásokat (tipikusan film) 50fps-esre, és az 50 mozgásfázis/s-eseket (tipikusan videokamerás felvételek) 100-asra. Ezt csak egyes Philipsek tudják. (Sajnos az enyém nem.) Persze legtöbben észre sem veszik ezt.
  • Zozo76
    Karacsonyra tervezek egy 82-es 100Hz-es szelesvasznu katodsugarcsoves TVt. Nekem irhatjak hogy igy-meg ugy lealdozoban van a CRT, de amig nincs helyette OLCSO alternativa, addig marad ez.
  • Bradley
    Hozzáértők! :)

Én egy 100Hz-es 72cm-es JVC-t nézegettem a Mediamarktban. A kirakott tv-k között hasonló kategóriában szemre nagyságrendekkel ennek volt a legjobb a képe. Ha jól emléxem oylan 80-ba került kb.
    Erről valaki tud valamit?

thnx
  • dez
    Ja és főleg az utóbbi fél-1 évben.
  • Roli
    Még a Samsungról szó sem esett! 55cm-es tv-nk 12évet bírt, és még mindig működőképes csak kicsikét zöldes rajta a kép!
    Thomson pedig amíg mechanikáról nincs szó addig nagyon jó! szép a kép és hang is. Csak a Hi-Fink nem indítja el a kazit ha pedig igen akkor lassabban megy, mint ahogy kéne neki :((

Az LG StudioWorks 575N monitoromnak akkor sincs párja! Legalábbis más gyártót tekintve, amelyiknek ennyi idős monitroán 85Hz-es kép olyan tiszta, éles, kontrasztos, dinamikus, hogy egész nap is lehet nézni nem fájul meg sem a fejed sem a szemed
  • dez
    Ezt már eddig is sok cég így csinálta. (Persze meg is látszik.)
  • dez
    Mikor dolgoztál ott? Mert az utóbbi 2-3 évben sok változás volt ezen a fronton. (Amúgy is jobban hiszek a saját szememnek, mint akármelyik cég kapcsolattartójának, stb., akik sokszor le vannak maradva a saját cégük fejlesztései tekintetében). A CRT eleve nem tud olyan éles képet adni, mint normális esetben egy LCD, mert sosem esnek egybe a fizikai és a kép-pixelek. A HD-s bontásról nem is beszélve. Most már az egyéb jellemzők is elég jók a jobb LCD-knél. Pl. CRT-n teljesen analóg módon van vezérelve az intenzitás, és az erősítés zaja miatt kevésbé pontos a dolog, emiatt jobban egybefolynak az árnyalatok, kevésbé lehet őket megkülönböztetni. Ez persze bizonyos esetekben hátrányt jelent az LCD-nél:

"LCD meg elég gyatra egy DVD filmen láccanak a tömörítések."

És emiatt gyatra? Nem inkább éppenhogy túl jó, és a DVD meg nem elég jó?...

Mondjuk a gyengébb LCD-knél más a helyzet, azok csak 18 bitesek, és a többi bit dithereléssel van megoldva (tipikusan a TN panelek ilyenek): na ez hátrányosan felerősíti az árnyalat-határokat.
  • Tbone
    En Philipset nem vennek mostantol. Ugyanis kivonulnak a haztartasi elektronika piacrol mint gyarto. Csak a K+F es a marketing reszet tartjak meg. Kinai gyartokkal, akik ratehetik a termekeikre a Philips logot. A Hollandok atternek az orvosi muszerek gyartasara es fejlesztesere. Abban sokkal tobb penz van.

Az LG CRT-kben viszont Philips kepcsovek vannak. Van egy csucskategorias TVjuk, a LAFINION. Egyszer lattam a kepet az egyik aruhazban, szemmel lathatoan szebb kepe volt mint barmelyik masik TVnek. Kicsit utananeztem, valogatott kepcsoveket tesznek bele.
  • Athlon64
    Emberek csodák és szerencsés úzások is kellenek! (vagy kitudja mi?)

Én vettem egy Luxor 55cm TV-t 23900Huf-ért, hogy majd az jó lessz telekre, de annyira jó volt a képe, hogy az eddig 8 éve aktívan üzemelő Grundig TV-t vittem ki végül is, pedig annak sem volt semmi baja és szépnek tartottam a képét, de ennek még élesebb a képe...
    Arrol nem is beszélve, hogy ezen 2 EuroAV, 1 RGB, 1 Composit, 1 S-Video bemenet van a Grundi 1db EuroAV -jával szemben.
  • tehen_m
    LOL ...
  • Godefroy
    Jah egyébként LG LCD-t nézek monitorként, messze a legjobb ár/teljesítményben a piacon
    (/sze kevesen tudják a világon összesen 4 cég gyíárt képernyőt amit aztán vagy 50 féle márkanéven forgalmaznak...)
    Sony-m nekem is volt az volt a mérce de az utobbi években nem fejlesztenek csak marketing meg PS2 van.
    Így a termékeik valóban kommerszek nagyon.
    Akkor meg minek a sok pénz rájuk...
  • Godefroy
    Mi nemrlg vettünk TV és hosszas nézelődls után a 72 cm-s Pana CRT vettünk.
    Dolgoztam monitor szervizben is, és meg kell mondjam a gyártó cégeknél mind elmondták képminőségben még mindig a CRT-é az elöny.
    A plasma qrva drága nem is beszélve hogy "cirreg" (elég idegesítő egy halkabb jelent közben) qrva drága és még mindig gyakram beég.
    LCD meg elég gyatra egy DVD filmen láccanak a tömörítések.
    Egyszóval CRT lett és mivel már nem divat, eléggé le is esett az ára egy tavaly 250 E Ft-os Tv-t megvettem 120 ért....
  • dez
    Ezért írtam, hogy "720-768x576", tisztelt főexpert. :)
    Amúgy analóg jelnél nem ilyen fix a vízszintes felbontás.
  • jeva
    768x576 ua. mint a 720x576 csak az elozo square pixel az utobbi pal pixel aspect.

kezitcsekkolom a sokk expertnek ...
  • Evil Merodak
    Ajánljuk a TV szabvány megtekintését.
  • digital
    Na ez van, és már nem 5 hanem 8.éves LG FLATRON 25Q20ET és a mai napig ugyan olyan jó.
  • digital
    Bazz, az 50Hz LG-k nagyon is jók! Már 5 éve van nekem 63cm a színei éllesége q-va jó.amikor lehetett kapni ezt a szériát 140K-ért elkapkodták mindenhol. Feltünően szép képe volt a nagy nevek a fasorban sem voltak. Szerintem nem kéne általánosítani, és sznobizmusból és/vagy a trendy miatt nyomni szöveget: hogy vót eldzsí cédé írom azt besz@rt és szar az összes LG...mellesleg nekem volt 4040B most 4163B is és NO1!
    A világ egyik legfejlettebb kutatólaborjával rendelkezik stb, nem véletlen a philips fúzió sem...
  • dez
    Természetesen én is úgy csinálom. Csak nem 3 vacakból indulok ki, amit a sarki boltban láttam. (Hanem képes vagyok keresztül utazni a várost [Bp.] csak emiatt, persze nem túl sűrűn, csak mondjuk félévente. De persze nem is csak úgy vaktában megyek.)

(Az nekem is furcsa volt, hogy roliika tévéjének a pixelfelbontása pont 352x288, de végülis lehet. Vagy még az is lehet, hogy tényleg a legtöbb 50(55?)cm-es ilyen, azaz igen gyengus, bár nem hiszem, de mindenesetre már a 63cm-esek is 700x500 kürüliek.)
  • totya4
    dez : Nem sommás az ítéletem, hanem megnézem amihez hozzáférek és véleményt alkotok. Ha nálad ez másképp megy az a te bajod :)
    A beégést nem a plazma tönkremenetelére értettem, hanem arra hogy ha túl kevés az árnyalat, akkor a magas fényerejű objektumok között nem látni különbséget. Biztos világítottak a térképek :)
    Kutyát nem érdekli hogy mi a pontos oka, hogy digitális kamerához hasonló beégés jelenséget kell bámulnom egy méregdrága laposképernyős tv-n, szarok rá hogy az most LCD, plazma, vagy akárhányadik generációs lótúró, ami szar, az szar.
    Azért elterjedni el fog, félni nem kell, a szar CD is lenyomta a bakelitet, nyilván a sok parasztnak a kristályhangszedő után jobbnak tűnt a CD.

többiek :
    PAL-nal 768*576 a felbontás (digitalizálásra javasolt full), a tényleges 600 sor nem marad meg mind hiszen pl a txt-nek is lennie kell valahol :)
    A DVD-nél a felbontás teljes PAL-nal 720x576.
    352x288 az negyed PAL DVD felbontás. Nem a TV-jé :)
  • dez
    Ehh, igen, az az 50cm-es képcső pixelfelbontása. :P (Mellesleg valami vacakabbé.) A 72cm-esé meg 7xx-szor akármennyi. De alább ugye a tévéadás felbontásáról volt szó.
  • roliika
    704*576 az nem a TV felbontása hanem ennyit kínál a PAL szabbvány. DVD-nél használatos ez a felbontás.
    Tessék a tv elé állni és megszámolni! 352*288 képpont az a legtöbb 50cm-es tvnél...
  • gz8
    Meddig? Úgy 14"-os méretig?
  • Sundance
    Csak egy gyors tapasztalat:
    LG: CRT és LCDben is elég gagyi....
    Philips viszont nem okozott egyikben sem csalódást eddig....
  • dez
    Honnan szeditek ezt a 352x288-at? Mert ennyi a TVripek felbontása? A normális TV-adás (látható) felbontása 720-768x576! (Persze ha szar a "vétel", akkor a vízszintes bontás némileg csökken, de hát nem ebből kell kiindulni.) A "gyártástól" kezdve a tároláson keresztül az átvitelig ebből indulnak ki. (És igen, a függőleges bontás is ennyi, nem pedig a fele, mert bár interlace, de a páratlan sorok nem ugyanott jelennek meg, mint a párosak, és persze a tartalmuk is más, így megvan a felbontás. 100Hz-eseken [normálisabbakon], LCD-n, plazmán már nem is igazán számít, hogy interlace [volt].)

A plazmák többsége max. 852xnemtudommennyi, amihez nagyjából passzol a jó minőségű sima TV adás. Ennek pixelei (cellái) nem lehetnek egy bizonyos méretnél kisebbek, így a HD-s az egyben marhanagy kell legyen. (Meg az is marha, aki megveszi. :p Vagy marha sok pénze van, és nem számít.)

Az interpoláció jó dolog (ez jelenti az igazán egyenletes széthúzást/összenyomást), csak sajnos az LCD-k (+ plazmák?) jó részében nem igazi interpoláció van, csak egy egyszerűbb megoldás.
  • roliika
    Az a probléma, hogy a TV adás egyenlőre 352*288 képpont felbontású. Namost ha rossz a minősége kicsit is az adásnak, valóban teljesen élvezhetetlen
    mondjuk 1 106cm-es plazmán. Mert ezeknek 600*800 vagy 1024*768-as a felbontásuk, a TV képét csak úgy tudják teljes méretre kitenni, hogy interpolálják...magyarul a képpontokat duplázzák/majdnem/. Ezeket HDTV adásokra, DVD lejáttszásra és számítógépes csatlakoztatásra találták ki. De pl a plazma ellen szól hogy egyrészt iszonyú drága, mert ezt tényleg költséges előállítani, másrészt 4-5 év után teljesen használhatatlanná válik, kiég úgymond a képcsöve..cellái pontosabban ,de ez most mind 1. És akkor heló másfél milla, vagy 700000Ft...
  • dez
    Ja, amúgy a 100Hz-es LG-k a gyengébbek közé tartoztak. Nem voltak egyenletesek a soraik (eltérően néztek ki a páros és páratlan sorok), látszott a digitalizálás, és a mozgások is "szőrösek" lettek. Bár olcsó is volt. (Néhány éve én is gondolkodtam rajta, hogy ilyet vegyek, végül inkább egy használt Philipset vettem. Azóta is jól működik.)
  • dez
    Hú, nagyon hajlasz a sommás ítéletre... A "vékony megjelenítők"-et nem lehet mind egy kalap alá venni, mivel jópár eléggé eltérő karakterisztikájú, működésű cucc van itt. Az egyik sz@r, a másik már jobb, a harmadik már igen jó. (Rád bízom, járj utána, melyik melyik. Persze, ez neked már sok. Főleg, ha azt is elmondom, hogy LCD-ből és plazmából is van több fajta.) [Meg az sem mindegy, milyen jelet vezetnek rájuk.] A 100Hz-es CRT-kből is több fajta van. Van sz@r is, jó is. Pl. az én tévémről meg nem mondanád, legalábbis pár másodpercen belül, hogy 100Hz-es! Csak az tűnik fel, hogy nem villog (sem az egész kép, sem a sorok), egyéb szempontból pont olyan a kép, mintha sima 50Hz-es lenne. Azaz nem látszik meg a kép digitalizálása. És a mozgások sem esnek szét. Beégni meg a fél évig egyfolytában járatott plazma tud.
  • totya4
    Áruházakban jártamban keltemben mindig elborzadok milyen ocsmény képük van ezeknek az vékony megjelenítőknek. Persze figyelembe vettem azt hogy méretükből adódóan a természetszerűleg nagyobb a torzítás. Kb a 100Hz-es CRT tv-k képére emlékeztet, lehet hogy azért csinálták a 100Hz-es CRT-ket olyan gyatra minőségűekre hogy ne legyen feltűnő milyen szar az LCD? :)
    Egyet láttam, aminél azt mondtam, na ez nem olyan szar, de kicsit nézve feltűnt (valami náci háborús filmszerűség volt) hogy a mukik akik egy asztal körül álldogálnak valami térképeket nézegetnek...de csak ők, a néző biztos nem, mert középtájt csak fehéret lehetett látni (beégés jelenség)... hát ezek után megszüntetni a CRT-t..nem tudom...
  • moha
    Az LG DVD íróba nekem is sikerült belenyúlnom. kb 3 hónapot használtam,utánna meg már csak a boltba jártam vissza vele míg le nem telt a garancia...
    Még egy LG mobil is volt a családban, amivel pl rendszeresen nem lehetett telefonálni a lakásból (ellenben más telefonokkal igen) nem volt térereje.
    Én egy darabig az biztos hogy LG-t nem veszek, messze elkerülöm őket
  • Zsoltika 007
    LG
    Hát a cd íróik szerintem nagyon jók voltak, a dvd írójuk rakás s*ar lenne ha nem lett volna garis mert 3x is cserélni kellett. És nem csak nekem. Bár azóta nincs gond vele.
  • NEXUS6
    Hát régebben én is nagy szonibuzi votam, de mire minden féle szonicuccost megvettem rájöttem, hogy a más jóminőségű termékekhez képest csak az áraik képviselnek magasabb színvonalat.

Annak ellenére hogy az öcsémnek pl fóbiája van az LG cd/dvd drájvoktól, nekem még senmmi gondom nem volt velük. Pláne hogy csendesebbek is, és nem indul úgy a számítógép ha benne maradt egy cd, mint egy traktor!;)

Viszont LG tv-t asszem én sem vennék.
    (Nekem Funai-om van;)))))