63
-
#23 Na, cifumester megelőzött!;))) -
#22 Hát igen!
Bushbá télleg a fejébe vette hogy ad egy nagy projektet a nemzetnek, és ez volt a nemzeti rakéta védelem. Ha jól tudom volt egy pár indítás amiből úgy a fele sikeres is lett.
De 0911 óta ez nem igazán kerül szóba.
Gondolj bele hogy minek drága pénzért rakétát fejlesztenie a latroknak, (az amiknak meg ellenrakéta rencert mégdrágábban) ha egy newyorkba tartó kereskedelmi hajóra felrakhatnak akár egy több megatonnás bombát is!!!!
Na most ez a lehetőség azóta az amcsi vezetők fejében is tudatosult.
Amúgy csak be kell írni a keresőbe, hogy national missile deffence és minden választ megkapsz a kérdésedre, de mondom 2-3 évesnél frissebb infókra ne nagyon számíts.
Az Iraki háború ugyan is télleg sokba kerül. -
#21 Ez a rakétavédelmi rendszer eddig belekerült jópár milliárd dollárba, a kisérleti lövészetek döntő többsége kudarcba fulladt, és a szakértők szerint a hatásossága legalábbis erősen megkérdőjelezhető. Alapvetően két fő részből áll, egy szárazföldről indítható rakétarendszerből, és egy hadihajókről indítható rakétarendszerből, ez utóbbi még viszonylag jól szerepelt egyébként, a gond inkább a szárazföldi rendszerrel van. Ezen kívűl van még ugye a ballisztikus rakéták elhárítására szolgáló lézerrendszer, a YAL-1A, ami valamikor 2007-2008 körül lesz először bevethető. Eddig cirka 60 milliárdot költöttek erre egyébként, és évi szinten olyan 8-10 milliárd a rakétavédelmi rendszer fejlesztésére és kiépítésére fordított pénzmennyiség. -
Caro #20 Ilyenekkel tökölnek mikor egy ballisztikus "buta" atom sokkal nagyobb fenyegetés, mint egy két szuperspéci vadászgép?
Egyébként ez az egész fegyveresdi háborúsdi kezd unalmas lenni.
Minek fejlesztenek? Csak nem világuralomra akarnak törni? Azt ne meséljék be, hogy a high-tec kütyüket tönkretevő rendszereket terroristaelhárításban akarják használni...
U.I: Tesla az jó csávó volt! -
#19 Sztem a HAARP rendszerre gondolhatsz. Megcsinaltak, probalgattak is, sott en megelolegezem, hogy az ozonlyukat ezzel egettek ki az agyasok :( -
Epikurosz #18 komolyan gondolod, hogy itt neked hadititkokat el fog mesélni valaki? -
#17 ha jelet kap, talán még a mobilom is felrobban.
a qva nénikéjüket, inkább az alternatív energiát kellene kutatni, hogy az 50-80 évre elegendő olaj helyett hadd hsználjunk más energiát! -
#16 Nem hiszem hogy a jövő új tipusú hadseregei/elektronizált katonái valaha is színre lépnek (akár hagyományos hadsereggel akár gerillákkal szemben), vagy ha színre is lépnek akkor nem hiszem hogy sokkal hatékonyabbak lesznek mint a hagyományos erők.
Mindenféle eszköz elektronizálása manapság már szükségszerűség, senki nem engedheti meg magának hogy olyan hadsereget fejlesszen ahol csak kalasnyikov, rpg, hagyományos bomba stb van (csak a magyar hadsereg;(((((
Viszont minnél elterjedtebbek az elektronikus eszközök annál eléterjedtebbé válnak a lekűzdésükre kifejlesztett védelmi eszközök is: GPS zavaró, EMP bomba stb.
Egy nagyobb tüzérségi lőszerben vagy egy kisebb tüzérségi rakétában -"katyusa", MLRS lövedékben- elég hely van egy EMP töltet elhelyezésére.
Azt pedig nem kell pontosan csak pár száz méter, pár km távolságra eljuttatni és az AESA radarnak annyi!
Ja, AESA radar 1 milkó dollár, EMP töltet 500 dollár!!!!!
"Ez a rendszer tipikusan "hátországbeli", akár több száz kilométerrel is a front mögött lehet."
Ez valszeg cm vagy inkább mm hullámhosszúságú eszköz, azok nem látnak el olyan messzire, de ha el is látnak a "halálos" hatótávolságuk akkor is csak pár km lehet a telepítési helytől számítva!!!!
Bár ez bőven elég hogy az ellenük kilőtt anti-radar rakétákat kicsinálja.
Szal szerintem ez inkább harcászati rendeltetésű eszköz, bár manapság a harcászati és a hadműveleti szint igen csak kezd összekuszálódni! -
#15 Az Usa (ifjabb) Bush kormányzásának elején úgy emlékszek hogy ki akart fejleszteni egy rakétavédelmi rendszert, amivel az ellenük indított ballisztikus rakétákat lekaphatják az égről.
Valami tájékozottabb ember nem tudja véletlenül hogy abból mi lett mostanra ? Megvalósítás, hatékonyság, stb... -
#14 egy ilyennel könyen lelehet szednipár gépet is ha elég alacsonyan szál :) -
#13 Értem hát :) Nincs reális lehetősége annak hogy egy harckocsi önmagában, vagy egy katona rakétavetővel a vállán "csak úgy" önmagában becserkésszen egy hátországbeli célpontot, mivel nincs aki fedezze. -
#12 te se értettél meg... példának hoztam arra, hogy a hadseregben egyes egységek kiegészítik egymást és nem önmagukban vannak, mint ahogy lola példálózott, h "Aknavetőkkel, vagy nehézségi lövedékekkel szarrá lehet rombolni az ilyesmit. Ugyanis ezekben a lövedékekben nincs semmi elektronika, az megy bután a cél felé." Ami végülis igaz, csak elfelejt mindent a cikken kívül... Leírhattam volna én is amit te, hogy:"a hatótávolság is kizárja ezt a lehetőséget: aknavetőkkel néhány kilométerig, tarackokkal 35-50 kilométer távolságig lehet hatásosan tüzelni ( ráadásul a távolsággal fordított arányosságban csökken a pontosság) Ez a rendszer tipikusan "hátországbeli", akár több száz kilométerrel is a front mögött lehet.", de már vitatkoztam más témában lolával és tudom, hogy nem érdemes ilyeneket írni neki. (tudom, h most majd ezen megszólalásom után fel fog háborodni, h miket állapítok meg róla:) ) -
#11 Epikurosz: Tesla eredeti "ötlete" más volt - a halálsugarat, mint lehetséges eszközt emberek megölésére használták volna. Élete vége felé Tesla amolyan "mutatványossá" vált, elit társaságokban, klubokban tartott előadásokat, amelyeken olyan dolgokat vetett fel, hogy a jövő háborúiban gyilkolásra (és nem elektonikus eszközök bénítására) fogják az Ő munkásságát felhasználni. Egyébként ez (Tesla munkássága) máig rejtély, például ma sem tudjuk hogyan hozta létre egyes laboratóriumi eszközeit: pl. azt a lámpát, amely a labor plafonján világított 24 órán át, és ellenőrizhető módon semmilyen vezeték nem csatlakozott a benne világító izzóhoz. (Nem is nagyon fogjuk tudni: a labor "véletlenül" porig égett) Tesla minden bizonnyal rájött arra, hogyan lehet az elektromágneses sugárzást a testek felszínén vezetni, és munkásságának bizonyos része - meggyőződésem szerint - ma is eltitkolt.
Iola: az AESA rendszerek mobilizálhatóak (a kép alapján látható, hogy könnyen felszerelhető egy vontatóra, vasúti szerelvényre, hajóra stb.) így elég nehéz elcsípni őket hagyományos tüzérséggel. Ráadásul a hatótávolság is kizárja ezt a lehetőséget: aknavetőkkel néhány kilométerig, tarackokkal 35-50 kilométer távolságig lehet hatásosan tüzelni ( ráadásul a távolsággal fordított arányosságban csökken a pontosság) Ez a rendszer tipikusan "hátországbeli", akár több száz kilométerrel is a front mögött lehet.
Valamit: a nehéz harckocsik már elavultnak tekinthetőek, napjaink gerilla-típusú harcaiban (különösen városi harcban) kimondottan nehézkesek: a jugó polgárháborúban valóságos frászt jelentett a benne ülő katonáknak (akik sosem tudhaták mikor repül egy pinceablakból RPG gránát, jobb esetben Molotov-koktél rájuk), az iraki háború(k)ban pedig gyakori látvány volt az üresen hagyott harckocsi: egyszerűen kimenekült belőle a személyzet, mivel nem akart az Apache-ok vagy az általad is említett csatarepülők áldozata lenni. Új típusú hadsereg fog a következő évtizedekben felállni: erről Cifu ír cikket :) -
Cat 02 #10 de viszont ha iylen van a láthatáron odalopakodsz és ehy rakéta és kész ( maygar vagyok nem iraki :D ) -
#9 engedély nélkül az általam vázolt megoldás is működőképes.
amúgy meg egy hadsereg több haderőnemből áll, aligha erre fog épülni az egész, viszont az adott célra jó megoldás lehet. a te gondolkodásod esetén semmi értelme egy tanknak, mert egy A-10-es megeszi reggelire -
FecaA #8 Itt szerintem az legfontosabb, hogy rebülőgépek+ helikopterek...... a rakéták, bombák már csak olyan lehetséges célpontok....... -
IoIa #7 "csavarhúzó-véső-kalapács-hidegvágó kombóval" - furcsa elképzeléseid vannak neked. Gondolod, hogy csak úgy odaengednek egy pár szerszámmal a közelébe?
A buta lövedékeknek viszont nem kell engedély :) -
#6 azaz igazság, hogy talán már egy csavarhúzó-véső-kalapács-hidegvágó kombóval is, csak épp nem annak elhárítására készült -
IoIa #5 Ez igaz, de miután ezeket a buta lövedékekkel tönkretették, jöhetnek az okos lövedékek. :) -
Epikurosz #4 Jó cikk. Tesla ötletének megvalósítása. -
#3 Pár hónapja került a nyílvánosságra, (hogy legalábbis elméletileg) az F/A-22A Raptor radarjával már képes erre. A cél az, hogy a légvédelmi rakéták érzékeny elektronikáját tönkretegye.
lola: Az "okos" fegyver/bomba/lövedék előnye eddig az volt, hogy egy lövedék elég volt arra a feladatra, amit amúgy 20-50-100 "buta" fegyver/bomba/lövedék végzett el. Ha ezt az előnyt negálják, akkor elveszik mindaz az előny, amit eddig az "okos" lövedékek képviseltek: kevesebb támadásra való szükség, rövidebb idő alatt elérhető eredmény, pontosabb tűzvezetés, járulákos veszteségek minimalizálása. -
IoIa #2 Aknavetőkkel, vagy nehézségi lövedékekkel szarrá lehet rombolni az ilyesmit. Ugyanis ezekben a lövedékekben nincs semmi elektronika, az megy bután a cél felé. -
#1 csak nehogy a terroristák kezére kerüljön..