52
-
Piscator #52 Digitális tv a másik....
bekéne kapcsolni vasárnap délután Kossuth rádiót, vagy akár Nők lapját, más újság közcélú oldalát nézegetni....
nem csak az aluljárókban van iszonyatos szegénység. -
Piscator #51 Úgy van, jólét van.
Egyelőre a világ nagyobbik felét nem fenyegeti az internet, sőt a sima sajtó sem.
Nem szeretném megélni az írott sajtó végét.
Sokkal jobb kézben fogni papírt.
környezetvédelmi kérdés előkerülésére a hatékonyabb újrahasznosítást gondolom. -
Piscator #50 e-führer. -
galocza #49 hihi, pedig én is el akartam lőni, csak elfeledtem. nem baj, nem én kaptam az oltást 8).
valójában ez azért kedvencem, mert nem a korszellem, a történelem vagy a versenytársak cáfoltak rá, hanem ő maga, ráadásul villámgyorsan... -
archkoven #48 Szerintem sokkal kényelmesebb a netes újságokat olvasni és azok interaktívak is, egy csomó dolgot tudhatsz meg rövid idő alatt arról ami érdekel. A neten levő hírek bármikor újra előkereshetők, sokkal jobban rendszerezettek mint az újságban stb. Én már régóta nem olvasok újságot egyáltalán.
Ahol tényleg konkrét előnnyel jár a papírra nyomott info, az a hirdetési újságok, mint pl. az expressz, megveszem és viszem magammal ha akarok venni valamit. Persze igaz, hogy ki is nyomtathatom az engem érdeklő címeket, szóval tévedtem: semmi előnye sincs az nyomtatott médiának. -
kbupdate #47 elég is volt akkor!
vagy te még mindig morze-t használsz mobil telefon helyett? -
#46 Jó nagy próféta;))))) -
#45 "az Internet csupán egyetemisták játékszere" Bill Gates 1993 " -
#44 Atlapozod a turosbuktat? :)
Mellesleg nem szeretem BG-t, de teny, hogy nagy IT-profeta, bar voltak neki is baklovesei (640Kb), de tobbnyire igaza van. Bar az irott sajto sem fog megszunni, csak visszaesik. Ahogyan konyvek is lesznek papirformaban. Sztem. -
FTeR #43 ezt nem találjátok már unalmasnak? poénnak már rég rossz.
1. nem csak ő mondott ilyen nagyokat
2. akkor igaza is volt
(tuodom, én vagyok a hibás, h reagálok rá) -
FTeR #42 forgotten realmsel próbálkoztál már, főleg az elminsteres kötetek? olyanok, mintha gép fordította volna. van, h angol szóvicceket szószerint lefordítva tök értelmetlenül benne hagynak. olyan, mintha a mondat szerkezetet nem is, csak a szavakat fordították volna le. a helyesírási hibárkat nem is említeném. -
FTeR #41 az általad sorolt minőségi lapoknak van nyomtatott változata és legtöbbször ugyan az kerül a nyomtatottba ami az onlineban megjelent (vagy fordítva).
nyomtatottnál legalább megvan az a tudat, h ha vmit elcsesz, az hatalmas szívás. onlinenál bejelentkezik és átszerkeszti. -
#40 koszi a helyesbítést (a tobbiek miatt is), de a lényeg, hogy váltani fogunk elektronikus médiára... -
#39 Viszont szerintem a Metro meg a hasonló jellegű újságok még évtizedekeig megmaradhatnak, mind ez attól függ mennyire gyorsan terjed el az internet olyan helyeken ahol eddig nem volt, retyó, máv feketevonatai, stb. -
#38 Az onlány sajtónak rengeteg olyan előnye van, amit a nyomatot csak nehezen tud kiizzadni.
Pl az ilyen SG jellegű portállok lehetőséget adnak a hirek azonnali kommentezésre.
Ez nem (csak) azért jó, mert el tudjuk küldeni egymást a jó meleg égtájakra, meg kiélhetjük exibicionista hajlamainkat, hanem:
1. néha néha betéved egy valóban hozzáértő is és akkor olyan dolgok derülnek ki, amik 1000000 irott anyag elolvasása után sem, mert a napilapirók általában csak egymástól veszik át a hireket és csak a szart ragozzák tovább.
2. az ilyen beirogatós onlány fórumok elég jól ellátnak egy gyenge kapcsolatos hálózati funkciót, ami stabilizálja a társadalmat, csökkenti azokat a pánikhullámokat, amiket a szenzációipar (értsd, hagyományos média) kitermel magából, és még sorolhatnám az egyéb pozitiv hatásokat.
Annak idején pl a Hirdetés c. újságban is volt egy rovat a 32. ha jól emléxem. Az gyak úgy működött, mint egy onlány fórum csak sokkal zártabb volt és a frissitési ideje is napokban volt mérhető, ugye.
-
mouss #37 ha valakit komolyabban érdekel a téma, ajánlom utánafutásra Marshall McLuhan munkáit, a nagy informátorról. Az évtizedek óta tartó vitát a Gutenberg-galaxis és a McLuhan-galaxisról. De ez csak a jéghegy csúcsa. A technikák alakulásáról Szekfűnél olvashattok érdekes dolgokat. Iszonyú izgalmas, főleg az, hogy nem ma íródtak, de a máról szólnak.
Ezek amúgy sem próféciák. Nem kell túlmisztifikálni semmit. A kommunkációban az a legjobb, hogy kézzelfogható dolgokról van szó benne. A technika változik, és mi nem élünk örökké. Aki abban bízik, hogy 15 év múlva az emberiség meghatározó része/hányada nem tudja bekapcsolni a számítógépet, gombolkozzon el azon, hol ült amikor ezt írta, és ki fogja használni később ugyanazt a szerkenytyűt. A médiumok (a média latin többes szám, egyes számban médiumként használandó) arra a idővel technológiára fognak ráállni, amelyik profit és ideológia ügyileg megfelelőbb. Félre ne értsétek, imádom a könyveket. Őszintén szeretem a nyomtatott dolgokat, de ez a techbulvár (és ebben az esetben nem lekicsinylően használom a bulvárt) közel sem lenne ilyen látogatott, mint nyomtatva. Száz okot felsorolhatunk mért, és mindenki tud azzal érvelni, hogy ő megvenné. De gombolkozzon el azon is, hol van a Magyar Hírlap és sokezer társa. Ez nem prófécia, gazdasági-technológiai-szocilológiai (etc.) mutatók összessége. Nem véletlenül tanítják. Bocsánat a konyhanyelvért, de nem hiszem, hogy komm. zsargonokkal kéne elmagyaráznom, ahogy a dolgokat látom. -
Wolffang #36 Látomásom volt, Bill Gates valamikor meg fog halni. -
Evil Merodak #35 Szerinte=Szerintem -
Evil Merodak #34 Szerinte még túl korai ez a jóslat. Igaz vannak ebbe az irányba mutató tendenciák, de nem kéne elhamarkodottan jósolgatni. -
LaPalma #33 640K mindenre elég
ez is egy prófécia volt -
galocza #32 és ha vasárnap van és nincs újságkihordás? az gyakoribb... -
#31 hmmm és ha nincs áram egy fél napig ? -
aaaaa #30 Milyen érdekes csődbe megy a nyomtatott sajtó, ennyi... Mégsem megy az állandó sírás-rívás, mint a zenészeknél meg a filmeseknél...
Lehet, hogy ott sem az emberek millióban van a hiba, és ideje volna befejezni a szerencsétlen felhasználók perelgetését. -
galocza #29 ps:
jó ez a bg kép: ments meg uram a linuxtól, az almától, az ájbiemtől, a trösztellenes perektől, add, hogy a balekok megvegyék a következő offiszt, vindózt is, + 16168516516516565556311115 dollárt.
köszi. -
galocza #28 a nyomtatott sajtó se különb. én ifjonc koromban megszoktam, hogy amit nyomtatásba adnak, azt legalább elolvassák előtte (nem feltétlenül sajtóra, könyvekre is gondolok). a lektorálás manapság nem divat, és legszívesebben csomóstul tépném a hajamat (de inkább a szerzőét/szerkesztőét/kiadóét), valahányszor elírást/helyesírási hibát olvasok. kedvenceim a valhallás dűne könyvek: vannak olyan mondatok, amelyek fordítása közben mintha a t. fordító kiment volna kvzni, majd visszatérve teljesen más szerkezettel folytatta (na jó, az én előbbi hozzászólásom is ilyen, de legalább nem mondat közben 8).
rég(ebb)i könyvekben nagyítóval se találtál hibát 8(.
a forma reprezentálja a tartalmi minőséget... -
galocza #27 egy szó: pda (na jó, betűszó 8). én utazáshoz már szívesebben viszem magammal olvasáshoz, mint könyvet (és nem kell kiteregetni mint az újságot). persze ehhez kellenének erre optimalizált híroldalak (asszem vannak is, de én nem olvasom). persze ehhez meg gprs wifi hotspot kell, de előbbi is felérhető árú, utóbbiból meg egyre több van. -
BlackRose #26 Ez nem így van. Vagyis az igaz, hogy az on-line lapok nagyrésze átgondolatlan és gyagyi minőségű, de ez azért van mert sok on-line lapot amatőrök szerkesztenek és írnak, vagy éppen pályakezdők, de ha pl. egy New York Times-t olvasol on-line akkor az éppen olyan átgondolt mint a nyomtatott verzió, vagy pl. egy Népszabadságot vagy valami hasonló komolyabb tapasztalattal rendelkező újság. Különben ami a lapzárást illeti az sokszor úgy néz ki, hogy utolsó pillanatban és ezért semmivel sincs több idő az álgondolásra, ha a szerző nem tudja a dolgát és a szerkesztő-főszerkesztő nem lép közbe mert az sem tudja a dolgát vagy éppen nincs ideje, akkor mindegy, hogy nyomtatott vagy on-line, mindkét esetben rossz a végeredmény.
Különben idővel ha a noteszgépek, PDA-k elterjednek, a mobiltelefonoknak meg megfelelő képernyőjük lesz, akkor a nyomtatott sajtó tényleg a végén fog járni, különben 20 év múlva az öregemberek is on-line lesznek és ez sem lesz gond. -
FTeR #25 online lapoknak az a hátránya, h sokszor átgondolatlanok a cikkek és csak hírtelenjibe közzéteszik. egy lapzártás megoldással legalább 2x meggondolják. -
kbupdate #24 Meg pl az ujsagpapirok sok retegu fehasznalhatosaga...
Ablakot torolni, cipot kitomkodni vele, szalonnasuteshez gyujtosnak.... stb.. -
savior #23 az online sajto gyorsabb, sokretubb, konyen hozzaferheto
az irottat meg lehet hordozni, barhol egyszeruen elokapni es olvasni
mindkettonek van elonye, hatranya
aki rendszeres ujsagolvaso, azt igen nehez lesz atcsabitani az online ujsagokra, es ez forditva is igaz -
#22 Jelenjen már meg a digitális papír, amire netről letöltöm a napi híreket, és elolvasom reggel a buszon. -
BlackRose #21 Az USA-ban a digitális TV már 100%-ban felváltotta az analóg TV-t, 2003 Április óta, 2009-ben csak megszűnik az analóg sugárzás, de 2003 Április óta törvényileg kütelező minten sugárzás digitális elérhetősége is, nem tudom miért erőltetik itt az SG cikkeiben ezt a téves információt, mert nekem már unalmas, hogy hányszor írtam le. Tehát 2009-ben NO MORE ANALOG, de 2003 és 2009 között analóg és digitális egyaránt.
Na ez persze off-topic, ami pedig az írott sajtót illeti, azt hiszem, hogy sokáig még megmarad, de mindég kisebb százalékban, mindenesetre én már nagyon nagy százalékban elektrónikus sajtót olvasok, mondjuk komolyan 90% felett. -
kbupdate #20 haha:D ez jó volt!:) -
savior #19 microsoft tonkreteszi meg az ujsagokat is
ha annak idejen nem csinaljak meg a wint, akkor most nem lenne ilyen elterjedt a szamitogep, es az ujsagok nem lennenek veszelyben -
kbupdate #18 így se tudják sokan, hogy használják... :) -
FTeR #17 1. regelli mellé majd olvashatjátok az e-papíros (A4/A5) újságot, ami mobilon keresztül tölti le a legfrissebb infókat.
2. az 1.-hez nem kell tudni mi az internet vagy a PC. -
kbupdate #16 "más gondok: szerverhibák, fogyasztási problémák." Ugyan... pl sg.hu-n hányszor vannak ilyen problémák? (jojo, hogy akkor látogatottab lenne, ha minden ember akkor netezne amikor akarna)
Másrészt, és ha a nyomdagép megy tönkre? kb ua esélye van... vagy kevesebb -
Aspirin #15 1. Az onlány hírlapovasáshoz necc kell. Nelünk van, mert ide látogatunk. A többségnek meg nincs, de ők nem ír(hat)nak ide véleményt.
2. A papírhegyeket talán eltűntetik, de megjelennek majd más gondok: szerverhibák, fogyasztási problémák.
3. Senki sem veti fel a probléma lényegét, azt, hogy mértéktelenül elszaporodtak a lapok, mindazonáltal minőségileg az olvasó lebutításában és információkkal való agymosásában merül ki. Egyébként a híres Nyugat 800 példányszámban jelent meg, Ady mégis annyi Párizsi utat engedhetett meg magának, amennyit nem szégyellt.
4. Én így képzelem: a póstaládában mikro PDA-hoz szerelt színes lézernyomtató lesz, a szmogos eső tölti automatikusan a festéket, az elektromágneses és ionizáló sugárzás meg a akuját. Erre küldik majd emilben a megrendelt lapokat. Az újrafeldolgozott papírtekeűrcsre kinyomtatja, a budin meg miután elolvastam el is használhatom.
5. Addig meg a reggeli pörköltkávé mellé megveszem a friss, ropogós újságot (ami aznap épp a kedvencem), egy túrosbukta társaságában átlapozom, és továbbadom a családnak. Aztán majd viszontátom, ha csomagolunk bele. -
#14 Jaa, itt van rögtön ez a bilifiú is, nem igaz;)))) -
kbupdate #13 mégis elég sok "hiperláma" nyomul a neten....