Felelősek-e a programozók a biztonsági hibákért?
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
¤¤¤¤o¤o,¸¸o¤o,¸¸,o¤o°`°o¤o,¸¸,o¤o°`°o¤o,¸¸o¤o,¸¸,o¤o°`°o¤o,¸¸,o¤o°`°o¤o,¸¸o¤o,¸¸,o¤o°`°o¤o,¸¸,o¤o°`°o¤o,¸¸o¤o,¸¸,o¤o°`°o¤o,¸¸,o¤o°`°o¤O3>
el kell vallalni a melot, meg mindig egesz jo penzt fizetnek - es kussban meg le kell programozni mindent majd tovabblepni. meg mindig nagyon sok penz van benne, csak jo helyen kell lenni. kesobb meg lesz penzed, idoben alapitasz egy 'tanacsado ceget' es mindnert feleloseget fogsz vallalni. mert abbol a penzbol fizeted a benzint es a rezsit. <#hawaii>#hawaii>
Tehát akad hiba a programban és idõ kérdése, hogy valaki fel nem fedezi. Mivel sokan használnak pc-t a hibák jó része felszínre kerül, csak az a kérdés, hogy a fejlesztési idõszakban, vagy csak utána.
Ahogyan akad ember aki a macskáját mikróban szárítja (azért mert 6,5 milliárd ember közül elég nagy az esélye annak, hogy van ilyen hülye is), úgy gyakorlatilag lehetetlen azt elérni, hogy a programok kódjának sorainak tömegében ne legyen hiba.
A programozók felelõssége szerintem annyi, hogy a komolyabb hibákat kijavítja amit talál. Más kérdés, hogy a mai világban erre egyre kevesebb idõt hagynak nekik (ld. EA-per).
Jelenleg - mivel ipari termelés van, nem fejelesztés - a programozók munkáját kizárólag fekete dobozként tudják vizsgálni a feletteseik illetve a teszterek: ezt kell hogy tudja, ezt tudja is, és kész. Viszont sajna azt nem tudják letesztelni, hogy a csillagok bizonyos együttállása esetén nem-e csinál valami iszonyat nagy baromságot. Ahhoz sajna bele kellene nézni valakinek. Az automata hibakeresõ, tesztelõ eszközök teljesítménye nevetséges, arra ne hivatkozzon senki se. A szándékos hibát nem találják meg, viszont pánikolnak mindenféléért.
Szóval ez van emberek - ha alkalmazott vagy, baromira nem érdek az, hogy a termék amit elõállítasz az tökéletes legyen, sokkal inkább fontos hogy jó pozíciót harcolj ki magadnak, meg úgy általában a legkisebb energiabefektetéssel megúszd a munkádat. Ugyanígy a pék se fogja szívét-lelkét belesütni a túrós táskába, ha köze sincs a céghez, inkább kilop belõle egy kis túrót:-)
programozó vagyok, kövezzetek meg! 😄
A hobákat simán ki tudod szûrni, ha megfelelõ a fejlesztõi környezet, és a QA-nak van ideje teszteket írni, ahogy a szerzõdésben meg van írva.
Ebben a szövegben egy hiba van 😉
Ha már kivan a faszod az idióta szignókkal csinálj te is egyet.
De õ megmondta ki szeretné egészíteni a szerzõdést azzal a mondattal, hogy siker esetén 90% haszon is az övé. Persze így már nem tetszett az adott cégnek és írtak egy normális szerzõdést, de azért bepróbálkoztak. Szóval a programozókat, mivel gyakolatilag õk is gyári melósok mindig le próbálják húzni...
Nem árulunk el titkokat 😊
Szeretem a ráncaimat, mert azt mutatják hogy éltem. Szeretem a beteg rózsákat, Hervadva ha vágynak, a nőket, A sugaras, a bánatos Ősz-időket
Intel.DZ77RE-75K.Core.i7-3770K.32GB.RAM.360GB.RAID.SDD.8TB.RAID.HDD.GTX660Ti.Dual.NEC.Windows.10.Enterprise Apple.Mac.mini.Core.i7-3615QM.16GB.RAM.1TB.HDD.OS.X.El.Capitan
- De ezzel saját magad lejáratását folytatod, ezt nem érted meg? Magadat égeted tovább. Ami a legszomorúbb hogy magyar színekben. Tapló. - nem is szines a nevem
"egy programban végtelen a hibák száma"
No most ebbõl kiindulva senki ne írjon soha programot, mivel ha polgári szinten perelhetõ a dolog, akkor még 1x: soha senki ne írjon progit, még ingyen szinten sem, mert mondjuk hibás kódsor miatt egy fontos adatrészt töröl a géprõlés máris perelsz, akár kereskedelmi, akár free.
Meg ahogy az adott környezet futni engedi.
Worldwideweb: "az általuk megírt kód valóban biztonságos...Mint tudjuk feltörhetetlen kód nincs, tehát errõl ennyit."
A kód elnevezés megtévesztõ lehet: nem valami titkosított jelrendszert értünk alatta, hanem a "nyers" még csak karakteres (szöveges) formában lévõ, egy adott programnyelv (pl. C, C++) szabályai szerint megírt "elõ-programot". Ezt a nyers állapotot hívjuk még nyílt forráskódnak is (ugyanis egy másik programozó egyszerûen el tudja olvasni, azaz megérti a program egészét). Egyes programozók azonban - egy késõbbi folyamat során - elrejtik ezt az állapotot (pl. Microsoft), hogy más ne tudja ellopni ötleteiket (meg ne lássák milyen szar amit írtak 😊) - ez a zárt forráskód, aminek már van köze a titkosításhoz. Visszafejteni ugyan lehet, de nem éri meg.
Assdf: "Ha egy oprendszerre felteszel egy drivert, lehet hogy mindkettõ jól van megirva, mégis elõfordulhat hogy pl keletkezik egy biztonsági rés"
Nyílt forráskódnál valóban nem történhet hiba, mert ott látod mi történik. Zárt forráskódnál (lásd a Win illesztési problémáit) már más a helyzet: ott nem tudod követni, mi történik, még akkor is felléphet hiba, ha a driver jó: a zárt forráskódú oprendszer kilökheti, mert pl. a memóriakezelés számára nem megfelelõ, és errõl a driver alkotója a zárt kód miatt nem tudott.
Biztonsági rés nem így keletkezik, az mindig adva van az adott programban 😊
Szeretem a ráncaimat, mert azt mutatják hogy éltem. Szeretem a beteg rózsákat, Hervadva ha vágynak, a nőket, A sugaras, a bánatos Ősz-időket
- De ezzel saját magad lejáratását folytatod, ezt nem érted meg? Magadat égeted tovább. Ami a legszomorúbb hogy magyar színekben. Tapló. - nem is szines a nevem
Egyébként a doki ha félrenyúl, és pl összevarja a májad a veséddel, akkor orvosi mûhibaper (vagy eleve eltusolják), és fizet max a kórház 100 eFt-ot neked, mint kártérítés. Te meg esetleg nyomorék lettél. Fene nagy felelõsségrevonás
Star Trek fan vagyok, tehát egy IDEALISTA. Viszont magyar is vagyok, tehát egy HARDCORE REALISTA.
Intel.DZ77RE-75K.Core.i7-3770K.32GB.RAM.360GB.RAID.SDD.8TB.RAID.HDD.GTX660Ti.Dual.NEC.Windows.10.Enterprise Apple.Mac.mini.Core.i7-3615QM.16GB.RAM.1TB.HDD.OS.X.El.Capitan
IBM T61 ND218HL *** Core2 Quad Q6600, Gigabyte 8800 GTX, 4 GB Kingmaxx, 1.6 TB SATA, TT Big Typhoon, SB X-Fi Fatal1ty Platinum Champion, CM Stacker, Dell 2007 WFP, Vista Ultimate BOX, Office 2007 BOX
IBM T61 ND218HL *** Core2 Quad Q6600, Gigabyte 8800 GTX, 4 GB Kingmaxx, 1.6 TB SATA, TT Big Typhoon, SB X-Fi Fatal1ty Platinum Champion, CM Stacker, Dell 2007 WFP, Vista Ultimate BOX, Office 2007 BOX
Persze vannak pozitív peldák is ahol megértik, hogy semmi sem végérvényes, hogy minden változik, hogy tervezni kell, és ami legfontosabb, hogy kilenc nõ nem szülhet egy hónap alatt gyereket...
Kétféle világ létezik. Az egyik amit látsz és a másik ami mögötte van. Ami mögötte van azt a pénz irányitja. Találd ki melyik világ irányitja melyiket.
Kétféle világ létezik. Az egyik amit látsz és a másik ami mögötte van. Ami mögötte van azt a pénz irányitja. Találd ki melyik világ irányitja melyiket.
Star Trek fan vagyok, tehát egy IDEALISTA. Viszont magyar is vagyok, tehát egy HARDCORE REALISTA.
Az orvos pedig kísérletez rajtad. Fáj a torkod, belenéz, azt mondja, hogy torokgyuszi (vagy tõled kenetet vesznek, és rögtön DNS-RNS vizsgálatnak veti alá, hogy meghatározza a pontos vírus-baktériumtörzset ???).
Frászt, ad rá antibigyótikumot, hátha az segít (vagy azt se, mert a szervezet önjavító, tehát elpusztítja a betolakodót, és kijavítja az általa okozott károkat).
Ha nem használ, úgyis visszajössz, hogy nem lettél jobban
nem megoldható mert variábolis az ember s nem etikus a teszt rajtunk
Biológia órán meg vszínûleg hiányoztál a dedóból :p
de az emberi teströl,pszichiéröl még az ég világon senki sem tudna leírást adni,csak egy részéröl
I7-4790K, ASUS SABERTOOTH Z97 MARK2, 16GB DDR3, ASUS STRIX GTX970 4GB 2xSLI, Samsung 256GB SSD 840 Pro MLC, 10.5TB HDD, Dell U2711H (2560x1440), CM Stryker, Scythe Mugen 3
Az orvosok pedig kísérletezgetnek rajtad, megtehetik, hiszen a géppel ellentétben benned van önjavító mechanizmus (a progi meg a legkisebb hibára is leáll hibával)
egy orvos úgy nyúl bele egy ismeretlen testbe s lélekbe h nem is ismerjük,még renegteg új van benne,mégis felelõs
úgy választ gyóygszert h gyakorlatilag minden gyógyszer tud káros s hasznos lenni,egyszerre egy ugyanazon emberen,sõt szinte midnig van káros s hasznos hatása,mindig mérlegel érdemes e beadni s mikor mennyit stb...ennek ellenére h ennyi ismeretlen van s hatalams variábilitás felelõs érte,mit is csinál,akár közel 20 év után is(volt rá példa) szóval hiába jön nekem akárhány programozó h neki szar,nem szívesen andék ki érte pénzt ha utána lehet h tele van hibákkal,amiket ma már nem kellene elkövetni(ennek bizony nehéz a felmérése) de az egészségügyben sem könnyebb,mégis megvannak a szintek amiket el kell érni s ez évröl évre változik
<#eljen>#eljen>
I7-4790K, ASUS SABERTOOTH Z97 MARK2, 16GB DDR3, ASUS STRIX GTX970 4GB 2xSLI, Samsung 256GB SSD 840 Pro MLC, 10.5TB HDD, Dell U2711H (2560x1440), CM Stryker, Scythe Mugen 3
vki itt azt modnaj h nem egyformák a programok a gépeken s ezért nem kéne? hát ehehz azt tudom mondani h a programokat s a gépeket az emberek csinálták,szal nem lehet olyan bonyolult mint egy ember s egy orvost is megbüntetnek akkor is nem is hibázott,hát ha hibázott,pedig 2 ugyanolyan ember nincs , nem ismerünk róla sokmindent, szal ezekután simán bûntethetõnek tartom ha vki csinál/elad olyan szoftvert ami nem felel meg egy bizonyos szintnek
más kérdés h ezt nehéz megállapítani,de az egészségügyben is vannak ilyen elvárások s ha az orvos nem telejsíti megbûntetik(sokszor akkor is ha teljesíti)
Amikor a felsõvezetés vagy ügyfél kérdezi, hogy egy project hogyan is fog kinézni (az õ szempontjukból), akkor a válasz...
Megcsinálom a tervet amelyben a követelt funkciópontok, feature-ok szerepelnek, mondjuk rá a feltételezett fejlesztési idõ 2 hét, na itt persze már tévedünk, mert a mindenféle elõreláthatatlan baromság miatt ez a duplájára szokott dagadni, tehát a reális 4 hét, persze ha ennyit mondunk akkor az ügyfél vagy felsõvezetés azt mondja NEM, kaptok max 10 napot... na éppen ezért fogod a 2 hét feltételezettet, megszorzod 2-vel és veszed a következõ idõ mértékegységet, tehát azt mondod, hogy 4 hónap, ekkor az ügyfél és felsõvezetés már azt gondolja, hogy komoly de nagyon komoly project és adnak kb. 6 hetet, amibe szépen belefér a reális 4 hét, de ezt csak te tudod és esetleg még néhány csapattag (akik persze nem énekelnek szanaszét). Na most a probléma akkor merül fel, ha az adott ügyfélnek vagy felsõvezetõnek több projectet kell leszálítani, mert akkor azt mondja, hogy rosszul feltételeztél a multkor, 4 hónapot kértél és 4-5 hét alatt kész lett a dolog, én meg még bõven 6 hetet adtam... na akkor elmagyarázuk neki, hogy ez hogyan is történt, ha az ügyfél/felsõvezetés reális vagyis normális akkor elnevet a dolgon és azt mondja, elnézést, hogy ennyire alkalmazkodnod kellett a mi hozzánemértésünk miatt, a jövõben becsülni fogjuk szakértelmedet és tapasztalatod ezért készítsd el a tervet és mi azt elfogadjuk... na akármennyire is hihetetlenül hangzik volt már ilyen eset, ha pedig nem így történik, akkor én megköszönöm a munkát és továbblépek, ugyanis hülyékkel és hülyéknek nem dolgozok huzamosabb ideig.
Különben a programozók is felelõssek a hibák egy részéért, mert sokszor beleugranak a dolgokba komolyabb ellemzés nélkül, de ez álltalában a cég kulturájától és a munkafolyamatok érettságátõl függ. Mindenesetre én a fejlesztõk - programozók oldalán állok, mert hibázni ugyan hibázunk, de a legnagyobb hibák nem töllünk származnak.
Van még egy olyan szakma, amelynél nem nevezhetõ meg felelõs? Ezt reálisnak tartjátok?
Mint tudjuk feltörhetetlen kód nincs, tehát errõl ennyit.
És az egész ingatag alapokra lett építve, szóval ha összedõl akkor bizony lehet, hogy pont azza szerencsétlen fejlesztõ az, aki semmit sem tehet az egészrõl lesz lefenyítve (mondjuk a dilettáns semmirekellõ vezetõk által amúgyis)