• Komolytalan
    #59
    Kíváncsiak vagytok miért nem biztonságosak a szoftverek? Azért, mert ma már nem szoftverfejlesztés van, hanem szoftver ipar. Így a fejlesztések - bocsánat dehogy fejlesztés, termelés - irányításában nem vesznek részt olyan szakemberek, akik ha meglátnak egy forráskódot akkor mást is tudnak rá mondani, mint hogy "hú de hosszú, muszáj bele ez a sok sor?". Régen ez nem így volt. A programozók egy-egy csoportja fölött volt egy vezető fejlesztő, akinek kutya kötelessége volt az adott részfeladat minden forrását átlátnia, és szükség esetén belejavítania. Hozzá kell tennem hogy a programozók felvételénél is az ő szava döntött. És a felelősséget olyan szinten viselte, részesedett a project nyereségéből/veszteségéből is.
    Jelenleg - mivel ipari termelés van, nem fejelesztés - a programozók munkáját kizárólag fekete dobozként tudják vizsgálni a feletteseik illetve a teszterek: ezt kell hogy tudja, ezt tudja is, és kész. Viszont sajna azt nem tudják letesztelni, hogy a csillagok bizonyos együttállása esetén nem-e csinál valami iszonyat nagy baromságot. Ahhoz sajna bele kellene nézni valakinek. Az automata hibakereső, tesztelő eszközök teljesítménye nevetséges, arra ne hivatkozzon senki se. A szándékos hibát nem találják meg, viszont pánikolnak mindenféléért.
    Szóval ez van emberek - ha alkalmazott vagy, baromira nem érdek az, hogy a termék amit előállítasz az tökéletes legyen, sokkal inkább fontos hogy jó pozíciót harcolj ki magadnak, meg úgy általában a legkisebb energiabefektetéssel megúszd a munkádat. Ugyanígy a pék se fogja szívét-lelkét belesütni a túrós táskába, ha köze sincs a céghez, inkább kilop belőle egy kis túrót:-)