89
  • zippofcy
    Egyrészt: az említett "extrák" semmit nem érnek az átlagfelhasználók 90%-ának. Inkább arról van itt szó hogy a nagyobb kiadók nem bírják felvenni a versenyt azokkal akiknek nincs milliónyi alkalmazottjuk, reklámköltségük, stb. és ezért 999 FTért tudják adni a DVD filmeket. Mi a megoldás? Mivel szabad piaci verseny van ezért a "nagyok" vagy átalakítják a struktúrájukat (megszoksz) vagy kivonulnak a piacról (megszöksz). Na persze az is előfordulhat hogy pereskedéssel akadályozzák az olcsó DVDk piacra kerülését: ez esetben a kalózkodást terjedését segítik majd elő.
    Másrészt: a mozifilmeket a mozikban a legnagyobb élmény megnézni. A jegyeladásokból megtérül a bekerülési költség, + haszon is származik. Hülyeség rá 3-4 hónapra megvenni a DVDt 5000 FTért, mikor 1 év múlva megvehető 999 FTért is. Bőven elég évente 2x megnézni ugyanazt a filmet.
    Harmadrészt: nagyon nagy szemétség drágábban adni a sorozatokat DVDn mint a mozifilmeket. Mivel igaz hogy az előbbiek sokkal hosszabbak, na de a bekerülési költségük kb. tizedakkora. Nem is beszélve arról hogy a TV csatornák a vetítési jogy megvásárlásával a legnépszerűbb sorozatok esetében több hasznot hoznak a készítőknek mint egy 100 millió $-os mozifilm. Szóval adják csak a sorozatokat is 999 FTért. Ma egy írható DVD 80 FT a szabadpiacon. Ebből látható hogy előállítási költsége max 40 FT lehet. Egy gyári műsoros DVD előállítása még olcsóbb (ez anno a CDknél is így volt) Szóval bekerülhetnek 20 FTba. Tokkal, borítóval együtt lehet max 100 Ft az előállítási költség. Nem túl nagy szemétség akkor 5000 FTért adni?
  • Yv@n
    Itt azért nem erről van szó, mert jelen esetben ugyanaz a két termék. A VHS vagy DVD az csak az adathordozó, de a jogdíj, ill akármi költségek amik terhelik, azok nagyjából egyeznek. Ellenben a dvd-t szerintem egyszerűbb előállítani, mint a vhs-t, illetőleg a tárolása is olcsóbb, lévén ugyanakkora területen kb kétszerannyi dvd-t tudsz eltárolni.

Továbbá nekem extra nem kell. A filmet akarom látni, szóval nekem az hogy telerakják a lemezt szeméttel nem ér meg semmi többlet kiadást.
  • winnie
    fogyasztó vagyok, szóval én sem ott húznám meg. így inkább kivárom azt a pár hónapot - vagy pedig megrendelem külföldről.

mindenesetre, ha eltekintünk a jogos "itthon nem olyanok a keresetek" mantrától, az 5000-nél külföldön sem olcsóbbak a premiercuccok boltban.
  • Mice
    azért 5k-nél semmiképp nem húznám meg...
  • winnie
    nem értem, ha egy videókazi 2000 ft, akkor a dvd miért 5000? olcsóbb az előállítása is...

szerintem rosszul közelíted meg a kérdést. egy termék árát nem csak az előállítási költsége határozza meg. ilyen alapon minden sampon 50 forint lenne, a fogkrém 30, és a mosópor is ötödannyiba kerülne. (jó, az is igaz, hogy a dvd-k árának nem a 85%-át teszik ki a marketing költségek)

nyilván mindent lehet olcsóbban adni, de akkor is kell, hogy legyen egy határ, nem?:) akinek kell a premierfilm 5000-ért megveszi - ha nem kell, akkor megvárja míg 2900, majd 1490 lesz. (még így is jobb, mintha a CD-ket nézzük - a forgalmazó hosszú távon úgyis eldönti, hogy neki mi éri meg jobban, gondolom)

ha valaki a kalózt preferálja, akkor neki _szerintem_ mindegy, hogy mennyi, mert a 0-nál (najó 90 forintnál) minden drágább.
  • winnie
    ez igaz, de gondolom azok nagy része nem 990-ről indult.

amúgy már vannak 650-es filmek is - ott is voltak jobbak
  • reszcsi
    Erről van szó. Duma, hogy nem lehet olcsóbban adni.
  • rolika
    "a legjobb lépésnek legtöbben a magas árak letörését tartanák, de igazából ez bizonyos fok után megvalósíthatatlan"
    nem értem, ha egy videókazi 2000 ft, akkor a dvd miért 5000? olcsóbb az előállítása is...
  • Ramza
    Azért a gagyira való hivatkozás nem feltétlenül korrekt, több nagyon jó filmet is lehet kapni a 990-es kategóriában.