103
-
#63 Lásd F14:140 km hatótávolságú levegő-levegő rakétáját.
Tuti a másik oldalon is van hasonló.
R-33 (NATO: AA-9), a MiG-31 esetén. De mint említettem lent, az amerikai légi fölény megkérdőjelezhetettlen, tehát eléggé valószinűtlen, hogy akár csak indítási távolságba kerülhet egy ilyen vadászgép... -
Zro #62 Szerintem jóval olcsóbb lesz, mint egy teherszállító repülőgép, főleg az üzemeltetési költségei. S a hajókkal szemben is nagy előnye, hogy ez egyből célhoz viheti a terhet, nem csak a partra :) A civil teherszállításba nagy jövője lehet, ha tényleg olcsó lesz. Ha 160 km/h-val megy, simán elkerülheti a viharokat. -
ddfg #61 Vesz eseten a masodpilota hatramaszik, meglazitja a madzagot a ballon hatuljan, es husss, maris utolerhetetlen sebesseggel menekulnek...
... egy darabig [#alien -
haxoror #60 Ennyi erővel le is lézerezhetik egy műholdról :D
Ezekre a lufikra sztem a vihar lesz a legnagyobb veszély, 500t hasznosteherhez (pláne ha konvojban halad ennek még a többszöröse is lehet) fogna adni vadászkíséretet meg mindent szvsz a biztonsággal nem lesz gond ezen a téren -
Szemi90 #59 Hát igen! A nagy hatótávolságú Phoenix rakéta veszélyes fegyver egy ilyen célpont ellen. Főleg, ha figyelembe vesszük, hogy nem közvetlen találatra tervezték a rakétát. Ez a rakéta jóval a célpont előtt robban fel, amikor a hangsebesség négy-ötszörösével száguld. Ami belekerül az ún. robbanási kosárba, annak annyi. Az ekkor sebességgel érkező törmelékfelhő szépen szétszaggat mindent. Képzeljétek el mit tenne a ballonnal. -
#58 Egy ultrakönnyű müanyag gépet se nagyon fognak látni, ha nincs rajta transponder!
A stingert az is felviszi párezer méter magasba;)
Amúgy a polgári légiközlekedésben viszont valszeg jól jönnének ezek az alkalmatosságok. De tartok tőle, hogy egy hagyományos géphez képest sokkal drágább lesz. -
Caro #57 Már leírták, hogy nem visz fel olyan magasra a gépágyú.
És lehet villanymotorokat is alkalmazni... szóval közel sem olyan meleg.
A szuperspéci high-tec rakétáknak is megvan a hátránya: EMP
Egyenlőre kicsi a hatótávolsága, de ha egy másik rakétát lőnek a támadórakéta felé, simán kiütik az elektronikáját. Vagy aktív védelem: klasszikus elfogó rakéta. Vagy lelövik lézerrel. Vagy akármi.
Inkább a radaros rakéták miatt kell aggódni.
Lásd F14:140 km hatótávolságú levegő-levegő rakétáját.
Tuti a másik oldalon is van hasonló.
Meg jön egy B2 vagy F119 "kompatibilis"(tehát lopakodó) gép, azt nem látják, és az berepülhet a hátországba is, és képes lehet megsemmisíteni egy ilyen célpontot, elég könnyedén.
Persze egy ilyen gép baromi drága, de ki tudja? -
Deus Ex #56 Próbálj ki egy repülőgép-szimulátort, akkor közvetlen tapasztalatokat szerezhetsz arról, mennyi idő áll rendelkezésre egy célra tartó rakétával szembeni ellentevékenységre. Ebbe nem fér bele a hajtóművek leállítása, és azok lehülése, a támadás észlelésének szerencsésen korai esetében kitérő manőverekre és az aktív zavaróeszközök bevetésére van mód.
Úgy tudom, a támadás észlelése ma már nem teljesen a pilóta éles látására van bízva, a repülőeszköz körüli térséget több infravörös kamera figyeli, a rakéta hajtóművének jellemzőiből és a repülészi karakterisztikából a védelmi rendszer valószínűsíti a támadó fegyver típusát, és a legoptimálisabb ellentevékenységet fejti ki a különféle aktív zavaróeszközökkel, illetve a gép pilótájának beavatkozása nélküli manőverezésével.
Többen leírták már, hogy a hajókat természetesen nem az első vonalban fogják használni. Időjárási jelenségek sokkal inkább veszélyeztetik ezeket a járműveket, mint az ellenség tüze.
Gondoljunk már bele abba is, hogy a konkrét megvalósítás előtt hozzáértő emberek alaposan átgondolták az alkalmazhatósági kört. Nyilván nem vernének el százmilliókat alkalmatlan eszközök létrehozására.. -
lmisi #55 Egy gépágyú cafatokra szedi másodpercek alatt:(
A rakétákat optikával a földről is lehetne vezérelni, vagy ilyen típusú rávezető rendszert alkalmazni.
Nem is beszélve a szerintem hamarosan megjelenő kombinált rávezető technológiákkal rendelkező rakétákat. -
#54 Szerintem van benne fantazia. Mivel a legtobb energia ugy is a felszallashoz kell, olcsobban meg tudjak oldani a teherszallitast. A Stinger raketak meg ugy is hokovetoek es ha kikapcsoljak az osszes hajtomotort, meg akkor is fentmarad es a raketa vakon elrepul mellette vagy a Chaff-ok utan megy.. -
#53 Héééé ezt én akartam Írni! :)
De ha az amcsik tervezik, akkor nem Kirov lessz, hanem "George" -
Deus Ex #52 Üdv.
A Discoveryn pár éve mutattak be egy ehhez hasonló léghajót, ha jól emlékszem, brit cég fejlesztette, és alapvetően két újítást tartalmazott. Az egyik a szárny profilú ballonkialakítás, a másik pedig egy légpárna/"tapadókorong" rendszer. Előbbi előnye nyilvánvaló, utóbbi pedig a léghajók üzemeltetésének egyik nehézkes pontját, a kikötést hivatott megoldani. A jármű aljának célszerű kialakíásával az légpárnaként funkcionál vizi leszállásokkor, vagy tapadókorongként rögzíti a hajót szárazföldi kikötésekkor.
További részlegek errefelé: http://www.worldskycat.com/
Ránézésre erős hasonlóságot mutat a két hajó, és a film zárása is egy ámerikai katonáknak tartott bemutatóval zárult, akik a party végén mosolyogtak, és pénzeszsákokat vonszoltak elő.
Ez a fajta szállítás jól illeszkedik a vizi, közúti, vasúti szállítás és a légi fuvarozás közötti résbe, arról nem is beszélve, milyen szép egy néhány száz méteres repülő alkalmatosság.:-)
További kellemest. -
#51 160 km/h ?? Begyújtja a rakétákat? :-) -
#50 Ion cannon ready... -
#49 Én mindig az #1-től kezdem az olvasást a cikk után, és csak utána írok be hülyeségeket. És Te hol kezded? -
#48 "Kirov reporting..." - Kellemes élményeket juttattál eszembe. :-) -
#47 Szép, nagy , zsíros támadási felületet nyújt. Pláne, ha éppen szállít is valamit. -
HUmanEmber41st #46 Ebbe az 500T teherbe simán belefér valami komolyabb légvédelmi rendszer.. -
#45 mindig előjönnek a léghajós ötlettel.
nemrég ugye WLAN hotspotokat akartak rá telepíteni ..
bár nekem tetszik, mert ennek még könyebb repülővel nekimenni :) -
#44 A Walrus a tervek szerint 160km/h-s utazósebességre lesz képes, azért az elég komoly előrelépés a tengeri szállítás 40-60km/h-s utazósebességéhez képest. -
#43 bazinagy napelemet a tetejére, bazinagy lézert az aljára... szerintem -
#42 50-60 km/h meg egy nem túl erős szél is megvan pláne 6000m-en! -
#41 500-t teherrel? -
Cat #40 nem láttál még mai léghajót, relatíve gyorsak (50-60 km/h simán megvan), fordulékonyak, kiválóan manőverezhetők, olyan fordulókat tudnak hogy csak nézel. -
lovagregeny #39 Szerintem a lopakodó című filmben jobb, reálisabb terveket láthattunk a jövővel kapcsolatos tervekről.. Hogy könnyű és gyors lesz-e? Erről azt az 500 tonna súlyt kérdezzük meg. Bár nem nagyon tudom, egy gépnek milyen súlya van, de ez tuti csak a szállítás céljából lesz fejlesztve. A tankokat és terminátorokat is el kell valahogy juttatni a célterületre, végülis.. -
nickname #38 meghajlok a magasabb tudás elött :) a középiskolás éveim egyik kedvenc hiábját megint elkövettem a gázokkal kapcsolatban. thx a számítást -
haxoror #37 Volt egy ilyen sci-fi könyv asszem SkyLords vagy ilyesmi tök ugyanez az ötlet volt benne :)
Jó ez a léghajó hiszen a legolcsóbb szállítási mód a tengerhajózás ennek a légi megfelelője meg lényegesen olcsóbb lesz mint a mostani, mondjuk ezt csak teljes légifölénynél lehet biztonsággal használni mert ha a ballon rész ki is bírja a találatokat az utastér vagy a raktér már nem hiszem és menekülni ezzel nem igazán lehet, ez a másik hogy viharokat repcsivel ki lehet kerülni de léghajóval is ki lehet? -
Caro #36 kétszer!
kétszer nehezebb!
A hidrogén molekula, a hélium atom!
És kérlek vedd figyelembe a számításomat.
A hidrogénnel annyit érnének el, hogy köbméterenként nem 1.04 kg, hanem 1.13 kg felhajtóerőt termelnek tengerszinten. -
misran #35 Hohi!
Ekkora felületen a napelem már termelne valamit.
A felhajtóerőn kívül pl. a meghajtásra alkalmas tolóerőt lehet lefelé is irányítani kicsit. Ezzel lehet növelni az emelőerőt.
Célpontnak sajna ideális mert nehézkes és böhöm. A vadászokkal való védelem tán még elmegy, de a jövőben fentről is lehet csapást várni.
Pl. egy hidrogénes léghajót megpöccentenek műholdról lézerrel, nem tudom mit reagál.
De azért érdekes!!!
-
nickname #34 igen, de ezt a gépet nem valószínű hogy hidrogénnel fogják feltölteni, hanem héliummal ,az meg 4szer nehezebb. Vagy gondoljátok hogy megint tüzijátékra készülnek? -
kev #33 Az emberek fantáziája határtalan, ha olyan gép kifejlesztéséről van szó, amivel másokat lehet megölni -
Caro #32 Meg lehetne csinálni, de nem ez az igazi korlátozó tényező, hanem az, hogy a levegő sűrűsége 1,2 kg/m3 körüli, ami azt jelenti, hogy ennél nagyobb felhajtóerőt nem lehet elérni köbméterenként.
Ha kiszámolod, hogy héliumból mennyi van egy köbméterben:
p*V*M/R/T=m
p=1E5 Pa
V=1 m3
M=0.004 kg/mol
R=8.31
T=300K
m=0.16 kg
Tehát hasznos felhajtóerő 1.04 kg/m3. Azért ez nem olyan rossz a maximális 1.21-hez képest.
Csak ez kevés.
Ezért kell a léghajónak nagyon nagynak lennie.
De szerencsékre, míg a felület köbösen nő, a felszín, amit le kell fedni, csak négyzetesen. -
#31 a külső légnyomás szétnyomná pillanatok alatt, akármiből is lenne.... -
nickname #30 azt gondoltam hogy az a felépítése a léghajónak nem lenne megfelelő, kellene bele merevítés... de vegyünk azt hogy nem is teljes vákumot csinálnak csak kiszivnak annyi gázt belőle hogy ne kelljen bele igazán nehéz merevítés.
Érdekelne hogy ez hogy müködne a valóságban... -
#29 Repülne, de amíg a léghajó falára pozitív nyomás hat, erre negatív hatna. Ennek ellensúlyozására olyan szerkezet kellene ami valszeg nehezebb lenne mint amit a felhajtó erő fel tudna emelni.
A félmerev léghajóknál nem igen kell semilyen különleges szerkezet, szinte csak a tartály anyagának szakítószilárdsága képes egybentartani a járművet. -
#28 500 tonna teher az baromi sok!
Épp ezért nagyon vonzó célpont lesz!
Egy kisgép simán megközelíti (pl egy ultrakönnyű vacak), a stingert meg az is elviszi, bár nem akarok ötleteket adni a terroristáknak.
Amúgy pl Irakban elég sok gondjuk van a megszálló csapatoknak a repterek biztosításával. Azért elő előfordul hogy a szállítókat találat éri.
Másrészt meg tök mindegy, hogy mivel szállítják az amerikai katonákat arra a területre, amit nem képesek ellenőrzésük alatt tartani. Előbb utóbb kiszálnak ebből a bálnából és akkor jöhet a hagyományos RPG, AK, meg a Molotov! -
nickname #27 Ezt már megkérdeztem fizikatanártól is és nem tudott kielégítő választ adni, hátha most kapok ;-)
Ha nem töltenék meg semmivel a léghajót - vákum lenne benne akkor nem repülne? Csak mert a semminek mégis kevesebb a fajsulya mint a hidrogénnek vagy a hélimunak? -
#26 4 nap akkor lenne, ha mondjuk Sydney-be akarnál menni Ferihegyről. ;) -
Caro #25 Ha bevonják a tetejét napelemekkel, akkor már eléggé tekintélyes mennyiségű energiát tudnak előállítani.
De mi van ilyenkor a légpárnás járművekkel? -
harcu #24 Most úgy bevillant, hogy már sorban állnak a fapados légitársaságok a gyártónál. A Ferihegy 2-t meg átépítik léghajótérnek.
"Köszöntjük kedves utasainkat a fedélzeten. A várható érkezés New Yorkba kb. 4 nap múlva délután kettőkor..."