A hangyákat veszik alapul az első robotrajok
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
Amúgy én azt érzem gyenge pontnak, ha a futtatott kód 1 bitje sérül, akkor a kis rovar abnormálisan fog mûködni, míg ha egy élõlénynek akár egy végtagját levágják, vagy áttolnak a koponyáján egy vasrudat, attól még tökéletesen fog mûködni.
Ilyen madárraj-szimuláció engem is érdekelne. Ebben a témában is szívesen eldiskurálnék bárkivel. Akár közös programfejlesztés is mehetne.
10kB? Rengeteg! Próbált vki már zsebszámológépet programozni? 10kB-ban BÁRMIT meg lehet csinálni! 😛
-=ZR=-
*Zsebszámológépet keresek!* Ha van eladó CASIO, Hewlett-Packard, Texas Instruments számológéped, küldj privát üzenetet! Programozható típusok el?nyben! Ócskaságok, hibásak is érdekelnek!
És mivel mûködik majd? Gombelemmel vagy napelemmel??
Ez is ilyen projetk: csinálunk valamit, azt' majd csak lesz valami..
A bölcsek nem tudósok - a tudósok nem bölcsek Lao-Ce
::Intel pentium 3200:Asus P4S800:Seagate 120GB:Samsung 160GB:DDR400 1024mb*3:Nvidia 7300GT 256mb:NEC DVD-RW AD-7173A(LabelFlash):
Ahogy nézem ezek szervokkal akarnak mûködni, abból még kisebbet is lehet gyártani.
\"We choose to go to the moon in this decade and do the other things, not because they are easy, but because they are hard\" - John F. Kennedy
Szeretettel:
Szalma
Kíváncsian várom, mit hoznak össze 2 év alatt. Valamit biztos sikerül, csak a túlzó kijelentéseket nem szeretem.
No, azért az igazi probléma nem az MCU-val lesz egyébként, hanem a mikromechanikával. A tokozatlan csipek beszerelésére egész iparág épül, vastagréteg áramköröknek hívják õket.
Királynõ probléma: 2 alapviselkedésnek kell minimum megfelelnie egy boly jellegû elosztott "intelligenciának".
1. Elemi "döntõ" és "emlékcella", ha sok elérhetõ dologtalan (pl. tömegtõl nem tud mozdulni, statikusra konfigurált, stb.) szomszéd van.
2. Ha egyedül van, akkor keressen kommunikációs kapcsolatot.
A fenti kettõ létfontosságú; különbözõ megvalósítási stratégiák léteznek mindkét feladat ellátására (szimulált környezetben, természetesen). Ezeken felül csak ötletelni kell, hogy milyen egyéb "motivációi" legyenek az egységnek.
Ugyan szép feladat HID-es "bolyintelligenciát" alkotni, de nem lehetetlen. Ajánlom figyelmegbe a StarLogo-t. (Még "él". Ott a pixeleknek tudsz "identitást" adni egy programmal. Pár ezer pixel már viccesen viselkedik a legelemibb szabályok variálásával is... Nézd meg, ha teheted.))
Szeretettel:
Szalma
Tavaly nyáron? Ügyi vagy, azok még a legelsõ tesztpéldányok lehettek, mivel akkor kezdték gyártani. Itthon is csak késõbbtõl lehetett kapni. A doksik egy része is idei keltezésû, asszem reveziováltás is volt.
"6 lábú SOT-23-as tokozásút. A benne lévõ csip pedig nyilván kissebb..."
És arra gondoltál már, hogy ebben azért van csak 256/512 word FLASH, és 16/24 byte RAM, mert nem fért el több...? A nagyobb MCU-k magja nem fért volna bele a SOT-23-asba, mert eleve min. 3x3mm-es, vagy nagyobb.
A másik, hogy a képen látható cuccokat láthatóak kézzel rakták össze, a meztelen chipek használatához viszont spéci gépek kellenek.
"Igaz, nincs benne 10k memória, de most már szerintem akárki vehet ilyet.
(Világújdonság... Hehehe... )"
Igenis az. Továbbra is megilleti õket a "World's Smallest Microcontroller" cím, mert más gyártóknak nincs még hasonló megoldásuk.
Azt meg egy szóval sem mondtam, hogy ne vehetne bárki. Épp ellenkezõleg.
"És ne nézd le az elosztott rendszereket: ezeknek elsõsorban információt kell gyûjteniük, majd a "királynõ" feldolgozza azt és dönt. Nem kell szótértenie egy pici vacaknak sem a korlátolt humanoidokkal, csak boldoguljon el a maga "vakságában"."
Eddig nem volt szó királynõrõl.
(Világújdonság... Hehehe... <#wow2>#wow2> )
És ne nézd le az elosztott rendszereket: ezeknek elsõsorban információt kell gyûjteniük, majd a "királynõ" feldolgozza azt és dönt. Nem kell szótértenie egy pici vacaknak sem a korlátolt humanoidokkal, csak boldoguljon el a maga "vakságában".)
Szeretettel:
Szalma
Ez nagyon izgalmas kutatási téma, és nagyon sok új lehetõséget teremt (pl. közlekedésirányítás). És persze nagyon jól lehet szimulálni számítógépen a robotok mûködését, merthogy a legnagyobb problémát jelneleg a mûködõképes néhány centiméteres esetleg milliméteres robotok elkészítésében látom.
Valóban? Típust is tudnál mondani? Ne zavarjon, hogy világújdonság.
"És ha nem tokozott verziót kérsz, akkor még picinyebbek is vannak..."
Aham: eddig a tokozatlan is nagyobb volt, mint 3mm. De gyõzz meg az ellenkezõjérõl... (Típus.)
"10kB-ba pedig (ROM/RAM, mindegy) elég komplex viselkedésminták beleférnek. Általában nem túl memóriaigényesek, inkább elegánsak. Gondolom, ilyesmit azért még nem próbáltál mcu-ba préselni. 😊"
Még nem. Viszont itt nem csak viselkedésmintákról van szó, hanem kiértékelésrõl is, némi intelligencióról is, stb., mivel ezeknek önállóan kell különféle feladatokat is megoldaniuk, végrehajtaniuk...
Ez itt a reklám helye! Ha szeretné, hogy az Ön hirdetése jelenjen meg ITT, nem kell mást tennie, mint küld egy 5000ft-ról kiállított csekket :)
Szeretettel:
Szalma
De azért van abban sok felesleges dolog is 😊
\"We choose to go to the moon in this decade and do the other things, not because they are easy, but because they are hard\" - John F. Kennedy
Minden ellenállás hasztalan!
Ha lenne még ROM is, csak leírták volna (hogy még hihetõbb legyen). Másrészt, nem tudok olyan mikrokontrollerrõl, ilyen méretben, amiben lenne (csak az eredeti flash programmemória helyett lehet rendelni elõre megadott programot tartalmazó ROM-os verziót). Azt nem nagyon hiszem, hogy csináltak maguknak egy saját minichipet. A pénz nagy része el is menne erre. Valószínû azt a vadonatúj chipet használják, amivel a nyáron jelent meg egy cég (3mm-es a kicsike, pár k flash-rom van benne, és párszáz bájt RAM - lehet, hogy összesen van 10k).
Eddig nem mondtam, mert a tekintélyelv helyett az észérveket szeretem, de mint látszik, ez nem mindíg válik be: mikrokontroller alapú vezérlések tervezésével és programozásával foglalkozom. 😊 Nagyjából tudom, mit lehet kezdeni 10kB-tal. És, láttam már élõben hangyabolyt...
BTW,
"A hangyák például megfigyelik a közelükben dolgozók tevékenységét és követhetik a többiek munkáját, vagy megváltoztathatják a környezetet úgy, hogy társaik olvashassanak belõle, például kémiai nyomokat hagynak maguk után."
Hmm, tehát a kedves cikkíró (fordításé, vagy az eredetié, ha volt, stb.) még sosem volt tanúja, amint 2 hangya a csápjuk összeérintéseivel "elbeszélgetnek"?... Ja, ez biztos csak egy kis locsi-fecsi. 😊
Ez van.
A személyeskedést légyszi felfüggeszteni.
2008-ban visszatérhetünk a kérdésre, mert ugye akkor már elvileg kész lesznek az élõ rovarkolóniákat megszégyenítõ robotrajok...
lol
Ide vágó könyv (már több cikk kapcsán is emlegették): Lem: A Legyõzhetetlen
10 kbyte...
Egy 25 éves asztali számítógép memóriája kb. 😊"
Ezek nem a DooM III futtatására készültek.
Eléggé korlátozott a méret, és még sokkal inkább a rendelkezésre álló energia. melyik asztali számítógép fogyasztása kisebb 1W-nál?
Lehet hogy ma nem lehetne egy ilyen méretû robotnak megfelelõ programot írni de a jövõben ez már lehetséges lesz.
(Remélem én még megélem 😊
(Csillagkapú)
Szeretettel:
Szalma
gondolom erre gondolt dez, mikor mondta, hogy "terep"!
igen, az könnyû, viszonylag, hogy egy akadájhoz riasztja atöbbit, de mi van akkor, ha gondolkodni kell, ha több akadály is van?
Sakkprogramból már sok van, de terepen normálisan kiigazodó robot még 1db sincs. Persze valaha majd biztos lesz. Viszont a cikk által idézett kijelentések tipikus szenzációhajhász, "forrásteremtõ" nagyotmondások.