• kutyak
    Ha kicsit gondolkodunk, akkor egy ilyen robot elvi működése egész egyszerű lehet. Mondjuk van rajta elöl-hátul két-két csáp, meg egy infra adó/vevő. Ha a bal első csápom beleütközik valamibe, akkor jobbra próbálok fordulni, közben fényjelekkel kommunikálom a környezetemben lévőknek (akik kilétéről mit sem tudok), hogy "akadály, jobbra fordulok". A mögöttem lévő látja, mit "mondok", ő is jobbra fordul, és azt villogja, hogy "az előttem lévő egyed akadály miatt jobbra fordult". És így tovább, és így tovább. Caprioli is valami ilyesmiről beszélt. Na ehhez mondjuk bőven elég 10k RAM. Ha az egyik érzékelő mondjuk egy 10x10-es kamera, még az sem bonyolítja meg nagyon a dolgokat. (Szerintem ezért nem akarnak nagyobbat)

Ez nagyon izgalmas kutatási téma, és nagyon sok új lehetőséget teremt (pl. közlekedésirányítás). És persze nagyon jól lehet szimulálni számítógépen a robotok működését, merthogy a legnagyobb problémát jelneleg a működőképes néhány centiméteres esetleg milliméteres robotok elkészítésében látom.