51
  • [NST]Cifu
    Kicsit rá kéne gyúrni az aerodinamikára. Képes siklani, természetesen a nyert felhajtóerő nem túl jelentős, de ez is tökéletesen elegendő ahhoz, hogy a visszatérés folyamán laposabb pályán (ergo kisebb hőterheléssel és negatív gyorsulással) érkezzen meg a sűrűbb légkörbe.
  • atlagember
    Hát szerintem meg baromi ormótlan, úgy néz ki mint egy rakéta tetején a gumó, semmi köze az ürrepülőhőz. Én nem hinném, hogy ez képes lenne siklani.
  • Adenoma
    végre a ruszkik is megmutatják magukat
  • Mice
    hábammmeegg:DDDDDDDDD
  • jefferson83
    Baloldalon, tudomány kategóriánál első pontban megtalálod.
  • jefferson83
    Akkor űrtoll és ceruza magyarul.
  • fishguy
    Orosz úrhajó rulez! mert kalapáccsal lehet javítgatni és minden hatalmas rajta.A bal oldalán az nem ablak hanem átlátszó rádióadó a lhallgatókészülékekhez.
    A hőállóságról meg annyit, hogy nagyapám facsónakjára 2 réteg anno szovjet csónaklakkot kent fel és erre rádőlt az egész csónakház ami majd 2 napon át égett mire kialudt mert senki nem vette észre és a festés alatt a kormat lemosva meg a hajó szép sárga színe se változott, szal ha ez a bigyó kap 5 réteget akkor még meteorálló is lesz...
  • pipaxy
    És nem is elég biztonságosak, mert egyrészt rakéta technológiára épülnek (óriási erők dolgoznak benne, tehát egy kis hiba is végzetes)

Na de mi más is repíthetné fel őket olyan magasra?
  • Epikurosz
    A képen bal oldalt az egy ablak.
    Különben tényleg van logika abban, hogy csak oldalra teszünka blakokat, a legnagyobb hőkiterhelésnek kitett orrba nem.

Én azonban egyet nem értek:
    Vajon nem lehetne olyan zsalugáteres megoldást kidolgozni? Vagyis kint az űrben a csempezsalugátert felhúzni, hogy jobban lehessen kilátni. :-)
  • Epikurosz
    "Nyilván a hővédő csempék jobban bírjéák a kiképzést, mint egy (több réteg) átlátszó anyag(ok)."

Hát, nem is tudom.
    Elvileg az üveg is kb. olyan hőfokon olvad, amelyen a csempéket égetik, de a csempék azért biztosan hőállóbbak.
  • BiroAndras
    "Nevetséges, hogy amerika már megtette a lépéseket az újra felhasználható űrrepülés felé, mégpedig elég sikeresen (az öt űrsikló)"

Az űrsiklók valójában messze nem voltak olyan sikeresek. Hiába újrafelhasználhatók, így is iszonyatosan drágák. És nem is elég biztonságosak, mert egyrészt rakéta technológiára épülnek (óriási erők dolgoznak benne, tehát egy kis hiba is végzetes), másrészt rettenetesen bonyolultak (rengeteg hibalehetőség).
  • hispan2
    Nevetséges, hogy amerika már megtette a lépéseket az újra felhasználható űrrepülés felé, mégpedig elég sikeresen (az öt űrsikló) erre most mégis ők is az oroszokkal és az európaiakkal együtt olyan rendszereket terveznek, melyeknek felőtt tömegéből 90 százalék elég a légkörben. Nevetséges, és még csodálkoznak, hogy drága az űrrepülés. Hát így valóban az, hogy mindent egyszer használatos rakétákon viszünk fel. Arról nem is beszélve, hogy mennyi űrszemét marad utánuk odakinn!
  • jeec
    lokko: és tényleg, az űrhajók alternatív liftek. :)
  • lokko
    a natúr golyóstoll szereti ha van gravitáció, írjál függőleges felületre és meglátod mi lesz
  • [NST]Cifu
    Egy Enyergia + Buran fellövésnek az árából cirka 8-10 Kliper fellövés jönne ki. Olcsóbb külön a terhet Proton, Szojuz vagy Ariane rakétákkal, az embereket meg a Kliper-el feljutattni.
  • Emmegki
    Nem értem, miért nem lehet elővenni a Buran+Enyergija tervrajzokat, és legyártani egy új garnitúrát. Fejleszteni esetleg a számítógéps rendszeren kell, de az se tart 2010-ig.
  • mrzool
    Űrtoll: sima, mezei golyóstollal is lehet fent írni, ezt pár éve nyilatkozta (meglepő módon ő is meglepődött rajta!) egy francia űrhajós, miután visszatért az ISS-ről.
  • sz4bolcs
    Én mindig mondtam, hogy természetes formákat kell alapul venni bármi tervezésénél. Még alakítanak rajta egy kicsit, akkor olyan lesz, mint egy fasz. Annak sem véletlen ilyen az alakja...
  • fonak
    Kész startrek... :)
  • smv
    A ceruza esete. Tehát:

A ceruzával az volt a probléma, hogy a tiszta oxigénben féltek, hogy belobbanna a grafik, ami ugye elvileg jól ég. Továbbá ha kitört a hegye az ott repkedett stb, és azt össze kellett szedni ami biztos nem volt vidám meló. Mindezek ellenére a kezdeti űrutazós időkben mind az oroszok, mint az amcsik ceruzát használtka. Az űrtoll 1965-ben jelent meg, a fejlesztése pedig a kitalálója ( Paul C. Fisher) szerint egymillió dollárba került.

Ezekből a tollakból az oroszok is rendeltek rögtön 100-at meg 1000 patront hozzájuk. Űrtollat amúgy bárki vehet magának itt.
  • NEXUS6
    Igen ez egy urbanlegend;)))
    Mint ahogy a belinkelt oldalon is láthatod.

De minden urban legendnek van alapja (tudod, nem Moszkvában, hanem Leningrádban nem volvókat hanem volgákat, és nem osztogatnak hanem fosztogatnak, de a hír igaz;)

Másrészt ugye a szovjet nemzetgazdaságon belül sem magánszemély sem állami szerv nem költött egymilliót arra, hogy egy nyamvadt tollat kifejlesszen.

Amerikában egy lekes hazafi megtette.

Szerintem ez a dolgokon nem változtat, a szovjet rendszer bizonyos erőforrásokat hatékonyabban használt fel (lásd másik urban legend: 1000$-os WC ülőke a B-52-es bombázókhoz;).
  • Caro
    Sőt létezik PDA is, tablet is.
    Egy űrhajósnak azért kijárna.
  • Anteris
    van szintetikus ceruza is, nekem is volt. Hajtogathatod össze-vissza tetszés szerint.
  • lokko
    akkor ez nem ürhajó hanem alternatív lift :D
  • Szalma
    (Mert a grafit elég jó vezető, és a használat során keletkező grafitpor könnyedén belebeg akárhová, amerre a huzat viszi. Elektromos galibát okozhat, az pedig nem kívánatos. A SzU is elég hamar átállt a nyomásos tollakra.)

Szeretettel:
    Szalma
  • [NST]Cifu
    Ha olyan meghibásodás lép fel, hogy a monitorok már nem működnek, akkor a szélvédő csak arra lenne jó, hogy azon keresztül nézzenek ki kétségbeesetten. :)
  • jeec
    lokko, ez igaz. Azonban, ha egy "igáslovat" akarnak fejleszteni, akkor nem ez az elsődleges szempont. Egyébként ha ablakos megoldás kell, akkor az lehet olyan is, ami nem tér vissza a légkörbe (legalább is nem emberrel). Pl. űrállomás. Vagy direkt "sétaűrhajó" szép nagy panorámaablakokkal. :)
  • lokko
    ürturizmus=kell ablak ...
  • juzosch
    Ha elég olcsó lesz akkor a javításokhoz tökéletes jármű, talán nem kell kidobni majd a Hubble-t.
  • juzosch
    Fölösleges az ablak, elég megbízható kamerákat gyártanak már mindenhol. Egy orosz-európai együttműködés sikeres is lehet, együtt utólérhetjük az amerikaiakat. Az usa meg remélem a hírre összekapja magát, és megsűrgeti a köv. generációs űrhajóprogramukat. Márévek óta tervezgetik, de még semmi konkrét nincs(nem tudni róla)
  • jeec
    Ha belegondoltok, akkor az ablak elhagyása leegyszerűsíti a dolgokat. Ezáltal olcsóbb is lesz. Sőt, lehet, hogy a tervezett leszállási profilnál előnyös, hogyha az orrnak az a része, ahol az ablakok lennének, nagyobb hőterhelést tud elviselni. Nyilván a hővédő csempék jobban bírjéák a kiképzést, mint egy (több réteg) átlátszó anyag(ok).
  • maestro85
    Szerintem azért csinálták így meg a makettet, hogy lássák milyen über profik ők is, és mint a mindenhol egyre divatosabb a jövőt így ábrázolni, mint a kocsiknál is pl, hogy kamera+monitor lesz a látás ezért beveszi a nép hogy milyen tök királyak , jó lesz majd mikor a nap beégeti az optikát :D mikor elfelejtik hogy nem tetek fel rá szűrőt . Amúgy szerintem inkább néz ki szimulátornak amit berendeztek szerintem arra van, nem arra hogy ilyen legyen a végleges szélvédő nélkül SZTEM de mondjatok oksabbat
  • kal el
    valami szélvédőszerűség miért nincs rajta? :) ,mert mondjuk mi van ha a külső kamerák meghibásodnak,nézik a sötét monitort?azért úgy elég kellemetlen lehet mondjuk leszállni.
  • Ford Prefect
    Remélem minél előbb elkészül és nem csak egy marad a sok félbeszakadt fejlesztés közül.
  • Punkerwork
    a franciák kilövő központja dél amerikában van.
  • Fenjoy
    és a ceruzát még "hegyezni" is kell, nehogy a grafit darabok elvágják valakinek a torkát

amugy ugylátszik az Oroszok megint "előbbrébb" járnak, ami nem is baj, hisz ideje lenne már egy kis "versenynek" a kínaikról meg nem is beszélve...
  • BiroAndras
    Azt azért hozzá kell tenni, hogy ez a toll bárhol (pl. víz alatt) bármilyen felületen fog (állítólag). Tehát ott is használható, ahol a ceruza nem.
  • plamex
    Szerintem ez csak egy urbanlegends :)
  • HUmanEmber41st
    A grafitceruza vajon miért nem volt elég jó???
  • lokko
    hol van ezen ablak?