Számítógép-vezérelte járművek sivatagi versenye

← ElőzőOldal 2 / 2

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

"Hány évig tanul az ember járni?
3-4, amig minden fajta talajaról ránézésre meg tudja állapítani, hogy mit várhat tõle. Nem hiszem hogy ezt a tanulási idõt ebben az esetben is meglehetne spórolni."

sok másra is képesek a számítógépek, amit az ember évekig tanul. Ezen kívül kerékkel könnyebb közlekedni, mint lábbal.

"Szerintem lehetetlen olyan intelligneciát csinálni, amibe beleépítik, hogy már azonnal képes legyen megállapítani, hogy az adott környezetben, a jármû paramétereit is figyelembe véve, hogy kell majd navigálni."

A gépeknél nem kell mindegyiknek mindent önállóan megtanulni. Az elsajátított tudás jó része átvihetõ a többi gépre.

"Ha már úgy is a DARPA fizeti az egészet, kérjenek el tõlük részletes 3D mûholdfelvételeket, az alapján egy egyszerûbb algoritus is megtalálja az ideális útvonalat."

Nem jó. A lényeg itt pont az, ami az ilyen felvételeken nem látszik. A terep olyan részleteit is figyelembe kell venni, ami messze túl van a mûholdképek felbontásán. Ráadásul a terep változhat, új akadályok jöhetnek létre, és még a többi jármû is útban lehet.
Az ilyen problémák megoldása egyszerûnek tûnhet, de valójában rengeteg részletkérdés bizonyul nagyon bonyolultnak.

meg még valami: nem értem minek kellenek ilyen nagy monstrumok! ott volt a Sony AIBO gépkutya: tanult, futott, ugatott, labdázott, és nem ment neki semminek. az egészagya akkora lehet, mint egy távirányító.. mondjuk nem egy rendkívül gyors teremtés az igaz. de gps-el, és a környezetet felmérõ pontosabb érzékalõkkel állítom gyorsítható. az AIBO ráadásul 4lábú..

\"The voices are back... Excellent.\"

nem tudták mire számítsanak?? készüljünk a legrosszabra, reméljük a legjobbakat! tehát eleve olyan jármûveket kellett volna készíteni amik nehezen borulnak, vagy ha úgy gondolja a gép, hogy hoppá fejjel lefelé vagyok akkor vissza tudjon állni jó pozícióba.. ennek ellenére azt hiszem volt motor is amit múlt évben rajthoz állítottak. nevetséges.. az meg hogy beszorul a gép valahova? házilag egy csengõkapcsolóból is lehet olyan szenzort csinálni ami megállítja a gépet, ha kezd szûkös lenni a hely. aztán ott az A*(visszalépéses) algoritmus: a nem járható utat kikerüli és megpróbál egy másikat találni. szerintem egy hatkerekû magashasú, de alapjábanvéve alacsony konstrukciónak lennének a legjobb túlélési esélyei.

\"The voices are back... Excellent.\"

Bucser
IGazából a tereppel volt a gond😊 sok jármû nem fért el vagy rosszul választotta meg az útvonalat ugyanis egy meglehetõsen sziklás sivatagos terepen folyik a verseny. Volt amelyik felborult volt amelyik beszorult 2 szikla közé... Sok szempontot nem vettek figyelembe a tervezõk, mert nem tudtak milyen terepre számítsanak.

"Whether you Kill or get Killed it is just a way to Kill time" Zaraki @ Bleach #36 SC SQ42: "Give in to the Hype, It is worth it" https://robertsspaceindustries.com/enlist?referral=STAR-NVZF-5CZF

NEXUS6
Hány évig tanul az ember járni?
3-4, amig minden fajta talajaról ránézésre meg tudja állapítani, hogy mit várhat tõle. Nem hiszem hogy ezt a tanulási idõt ebben az esetben is meglehetne spórolni.

Szerintem lehetetlen olyan intelligneciát csinálni, amibe beleépítik, hogy már azonnal képes legyen megállapítani, hogy az adott környezetben, a jármû paramétereit is figyelembe véve, hogy kell majd navigálni.

Ha már úgy is a DARPA fizeti az egészet, kérjenek el tõlük részletes 3D mûholdfelvételeket, az alapján egy egyszerûbb algoritus is megtalálja az ideális útvonalat. Táplálják be a telepjáróba, meg adjanak mellé egy GPS-t és annyi.
Nem kell itt túlbonyolítani a dolgot.

Histeria est magistra vitae. Ez nem trollkodás, ez online graffiti! ;) https://suno.com/@nexus65ongs

Cobra.
A tavalyi nagy égés volt a résztvevõknek, a sokszázezer $-os jármûvek nagy része 100m-t se tudott megtenni. Nem értem, hogy indulhattak bármilyen tesztelés nélkül. Remélhetõleg idén lesz olyan, ami legalább 1km-t meg tud tenni.

Hide and fear, Cobra Commander is here !

Ezek a jármûvek is egy lépéssel közelebb viszik a hadsereget a T-1-es létrehozásában, ha tud tájákozódni, akkor már csak egy hõkövetõs rendeszer kell és már henteheti is az embereket ahova ledobják.

Kíváncsi vagyok mikorra lesz mûködõképes egyik is.<#vigyor3>
Az elsõ képen a járgyány úgy néz ki mint a csillagkapuból megismert MALP (legalábbis hasonlír rá)csak az távvezérelt.

SJM
Ez olyan mint a F1 fél évig dolgoznak egy autón aztán a startnál bedöglik <#idiota>

A tavalyi jo lehetett 😊

← ElőzőOldal 2 / 2