99
-
Caro #19 A hullám terjedése egyáltalán nem szinusz görbe mentén halad.
Minden egyes pont a helyén marad, és ott harmonikus rezgőmozgást végez.
Az, hogy a fényhullám képe egy szinuszfüggvénnyel írható le a térben, teljesen közömbös a terjedési sebességtől.
Hullám:Rugalmas közegben terjedő zavar.
Vannak elméletek, miszerint az elektromágneses hullám is közegben terjed.
Ez maga a tér. -
teddybear #18 A fény viselkedését könnyebb megérteni ha hol hullámnak, hol pedig részecskének képzeljük el. A fénytörés jelenségeit könnyebb hullámjelenséggel magyarázni, de a terjedését inkább a részecskeelmélet magyarázza.
Na már most, persze van más elmélet is, és az jobban leírja a jelenségeket, de sokkal bonyolultabb. -
#17 Ne is haragudj, de inkább kabaré szövegeket irj, rég röhögtem ilyen jót..
Köszönet érte :) -
teddybear #16 Valami félelmetes hogy milyen marhaságot írnak itt ebben a cikkben.
"A fény légüres térben körülbelül 297 600 km/s sebességgel halad, Einstein általános relativitáselmélete szerint viszont semmi sem lépheti át ezt a határt. Ez a paradoxon azonban megoldható, mivel egy fény impulzus valójában számos különálló frekvencia összetevőből áll, melyek mindegyike saját tempójában halad, ezt nevezik az impulzus fázis-sebességének. Ha minden frekvencia-összetevőnek ugyanaz a fázissebessége, akkor a teljes impulzus is gyorsabbnak tűnik."
Hát nem is tudom, ha a biciklim első kereke kb. hússzal pörög, és a hátsó is ugyanannyival, akkor én rögtön negyvennel száguldok? -
nenad #15 :D -
#14 Ha majd megindolkold hogy miért nincsen batyunak igaz elhiszlek. Addig csak... Amúgy, nem tudom, de ha nincsen anyag a fényben, akkor mia foton? Kitaláció? Ez svácjci banda kamu. Ezek még a gravitációt is megtudnák növelni :P -
irkab1rka #13 az információ sebessége lépi át a fény sebességét, márpedig Einstein ezirányú munkáiban az információról és nem a fényről beszél (átvitt jel).
na most elkezdek röhögni:
"Hát ezt a hülye is tudja. A fény sebessége egynesen mérendő" MUhahhahahhaha. Hülye. Egyenesen... muhahahahaaa, te görbült tér te...
"Ha egy madzagot hullámosan rakok le a földre" hullámjelenség és részecsketulajdonság? Hülyesééég vuhhahaha, a te példád szebb muhahahahaa
Azt hiszem várok kicsit, lesznek itt még okos kecskék vicces hozzászólásokkal:))))))
(smileyk 1-től 20-ig LOL)
-
TommyGun #12 Nemtom de a fény olyan megfoghatatlan dolog de csak van valamiből...mint a világegyetem..aztse lehet elképzelni hogy vége van valahol...mert mivan ha odamegyek a végéhez és átnyúlok a túloldalra ? -
#11 Hát ezt a hülye is tudja. A fény sebessége egynesen mérendő annak ellenére, hogy a szegény fény a szinuszhullámot ír le. Namármost, ha szinuszgürbe hosszúságát megmérjük, akkor az hosszabb mint a koordinátarendszer x tengelye, hiszen ez már látszik is. Ha egy madzagot hullámosan rakok le a földre, akkor több kell, mint ha egyenesen tenném. Namármost ez is bizonyítja, hogy valójában hosszabb utat tesz meg mint 300 ekm.
Sőt, minél erősebb a fény, annál gyorsabb, hiszen, annál nagyobb az Y tengelyen mért magassága a színuszgörbének, s így a hosszúsága is több.
De azt nem tudom, hogy Einstein milyen erős fényt mért meg, aminek 300000 km volt a hossza másodpercenként?
Ez olyan mint a mondás szerint: A legrövidebb út az egyenes, de én tudok egy rövidebbet a kiserdőn keresztül. -
BiroAndras #10 A cikk információtartalma egyébként kb. nulla, és még az is ellentmond önmagának több ponton. -
BiroAndras #9 "valami olyasmi hogy ha ugy tekintjuk hogy maga a sugár relative egyenes vonalu egyenletes mozgástt végez cc300000km/s sebességgel,akkor az "alkotoelemei" a hullámok, mivel hullámmozgást végeznek,ami ugye neme egyenes vonalu, szoval nagyobb távolságot tesz meg,amibol kovetkezik hogy a sebessége nagyobb mint 300000km/s..."
Bocs, de ez így hülyeség. Ez nem csak a fényre nem igaz, de semmilyen hullámra se. Ráadásul a fény esetében semmilyen anyag nem hullámzik. -
#8 kép nincs róla? -
#7 Írták is h. ez csak illúzió... -
batyu #6 uhhh.
jol elgepeltem egy ket helyen bocsi...
remelem ertheto.
k. -
batyu #5 hát igen.
maga a fénysugár, az indítástól az érkezésig megtett út/ indítás és érkezés közötti idő alapján számított (fény)sebesség nem lépte túl ezt a határt.
Ha fényre elektromágneses hullámként, illetve sugárzásként vizsgáljuk akkor elképzelhető nagyobb sebesség a hullámot,fázis/csoport-sebességét vizsgálva...
valami olyasmi hogy ha ugy tekintjuk hogy maga a sugár relative egyenes vonalu egyenletes mozgástt végez cc300000km/s sebességgel,akkor az "alkotoelemei" a hullámok, mivel hullámmozgást végeznek,ami ugye neme egyenes vonalu, szoval nagyobb távolságot tesz meg,amibol kovetkezik hogy a sebessége nagyobb mint 300000km/s...
na majd visszaterek decemberben.akkor vizsgazom belole :)
k. -
MiZo@game #4 alap :P -
#3 jól mondod -
Akuma #2 ha jól értem a fény nem mozgott gyorsabban, csak az érzékelő mért nagyobb sebességet a kisebb periódusú fény miatt -
TheZsenyka #1 Mivel ez még mindíg a fény haladási sebessége, hiszen magáról a fényről van szó, akkor ha jól értem, a fény még mindíg "fénysebességgel" halad