A fénysebességgel játszanak a tudósok
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
Amúgy meg valóban sok fogalmazási hibát tartalmaz a cikk, kezdve azzal, hogy nem mindegy, hogy egynegyedével, vagy egynegyedére lassítják, stb. Szóval jó lenne a cikknek is érthetõbben fogalmazni, de szerintem itt is azzal a szokásos újságírói trükkel állunk szeben, hogy egy hirmorzsából kerekített egy szakmailag nem kellõ jártassággal rendelkezõ újságíró egy cikket, több kevesebb sikerrel.
SecondOrb: A legjobb internetes városépítő stratégiai játék. www.secondorb.hu
sg discord: https://discord.gg/ezkyQvNE
Namármost köztudott, hogy a friss hegyi levegõn az ember is üdébb, frissebb, gyorsabban mozog. Logikus, hogy a fény is gyorsabb ilyen körülmények közt.
http://www.newscientist.com/article.ns?id=dn3232
Minekután az õsrobbanás elméletet a kvantumfizika oldaláról nem lehetett 100%-ig alátámasztani, pár trükkös fiatal fizikus bevezette a felfúvódás gondolatát. Tekíntve, hogy a világegyetem már elelve fénysebességgel tágult ez feltételezi, hogy a téridõ egyszercsak ezt meghaladóan terjedjen ki.
Ha elfogadjuk a felfúvódás elméletét akkor már is van egy példánk, ami szerint valami (a világegyetem) túllépte a fénysebességet.
Másik jó példa a kvazárokból kilépõ nagysebességû anyagsugarak, illetve a kvazárok rendkívülo gyors változásai. Ha elfogadjuk, hogy a kvazárok tényleg nagy meszeségben levõ objektumok, akkor nem mutathatnák ezeket a jelenségeket!
Persze bizonyos trükközéssel megvédhetõ ez az álláspont, és nem szükségszerûen fog a dolog sebessége a fénysé fölé nõni. Ez már inkább hasonlít a cikkben szereplõ példára, hogy látszólagosan mégiscsak túlléphetõ a fényseb.
Szal azért nem olyan egyértelmûek a dolgok mint a középiskolai fizika tankönyvekben!!!
És akkor még a nemrég felfedezett gyorsító hatású sötét erõrõl nem is beszéltünk!
Histeria est magistra vitae. Ez nem trollkodás, ez online graffiti! ;) https://suno.com/@nexus65ongs
\"We choose to go to the moon in this decade and do the other things, not because they are easy, but because they are hard\" - John F. Kennedy
Nem tudok a gravitáció terjedési sebességének mérési bizonyításáról, de valahol fénysebesség körül van.
Elég nagy galiba lenne belõle, ha nem akkora lenne.
\"We choose to go to the moon in this decade and do the other things, not because they are easy, but because they are hard\" - John F. Kennedy
A feny sebessege vakumban c, mas kozegekben a c-nel alacsonyabb. A cikkben ha jol ertelmeztem uvegszalrol van szo, tehat eleve c-nel alacsonyabb sebessegu fenyrol van szo. Valoszinuleg ezt az alacsonyabb sebessegu feny-t tudtak gyorsitani (valamilyen c alatti sebessegre), ami nem mond ellent semmilyen fizikai torvenynek.
A fenyrol egy kicsit: A feny kettos termeszetu. Lehet hullamkent vagy reszecske kent jellemezni. Mindkettot kulon-kulon lehet kiserlettel bizonyitani, azt viszont nem hogy egyszerre lenne hullam is meg reszecske is. Reszecskekent leginkabb egyenes vonalu egyenletes mozgasban (es nem hullammozgasban ala #11) halad.
Amúgy a cikk tényleg borzasztó a 2 ordító hiba/mondat arányával, így alig lehet belõle megtudni valamit.
A jelenség az én értelmezésemben olyasmi, mint mikor két átlátszó vonalzó rovátkáit egymáson elmozgatva a sötét/világos részek sebessége nagyobb a mozgatás sebességénél. Érdekes az lehet, hogy mindezt hogyan használják fel információ továbbítására.
Most nem azért, de szerintem azok a tudósok mégis csak jobban tudják hogy most mi van, mint itt bárki... (Az más h a cikkírónak fingja sincs arról h mit írt.. meg szerintem senkinek sem 😄)
Szerintem a gravitáció terjedési sebessége gyorsabb kell, hogy legyen a fényénél. (De mivel csak a fénnyel, ill. elektromágneses hullámokkal tudunk érzékelni, ezért a fény sebességét kapjuk meg a kísérleteknél. - magyarul: lázmérõvel nem lehet izzó vasat mérni)
Egyébként most talán haszontalannak látszik egy ilyen kisérlet, de készõbb akár még hasznos is lehet.
De nem értem ezt az egész információ dolgot. Most az mi? Információközvetítéshez valamiféle sugárás, vagy anyag kell nem? Vagy ittt az információ szó mást jelent, mint a köznyelvben?
Anno a fizika órán még azt tanultam, hogy a fénysebességgnél gyorsabban nem mehet semmi, mert akkor végtelen lenne a tömege. Ámbár, ha a fény mehet gyorsabban, akkor ebbõl az következne, hogy a tömege nulla. És most kellene nevetni?
Gut. Besser. Presser.
Ez nem azt jelentené, hogy pl. egy koherens, vagy lézer fény gyorsabb az inkoherensnél? Ami persze nem igaz.
Egyébként szerintem itt valami olyasmirõl van szó, hogy úgy indítanak több sugarat, hogy a közöttük létrejövõ interferencia folytán kialakuló "virtuális" hullám lesz gyorsabb egy sima sugár sebességénél. Kérdés, van-e értelme ennek a trükközésnek a laboron kívül.
Khm, ennyivel csökkent, és így 223200 km/s lett.
Minden egyes pont a helyén marad, és ott harmonikus rezgõmozgást végez.
Az, hogy a fényhullám képe egy szinuszfüggvénnyel írható le a térben, teljesen közömbös a terjedési sebességtõl.
Hullám:Rugalmas közegben terjedõ zavar.
Vannak elméletek, miszerint az elektromágneses hullám is közegben terjed.
Ez maga a tér.
Na már most, persze van más elmélet is, és az jobban leírja a jelenségeket, de sokkal bonyolultabb.
Köszönet érte 😊
Olyan nincs, hogy valami nem sörnyitó...
"A fény légüres térben körülbelül 297 600 km/s sebességgel halad, Einstein általános relativitáselmélete szerint viszont semmi sem lépheti át ezt a határt. Ez a paradoxon azonban megoldható, mivel egy fény impulzus valójában számos különálló frekvencia összetevõbõl áll, melyek mindegyike saját tempójában halad, ezt nevezik az impulzus fázis-sebességének. Ha minden frekvencia-összetevõnek ugyanaz a fázissebessége, akkor a teljes impulzus is gyorsabbnak tûnik."
Hát nem is tudom, ha a biciklim elsõ kereke kb. hússzal pörög, és a hátsó is ugyanannyival, akkor én rögtön negyvennel száguldok?
3d vizualizáció és egyéb objektum lakatos, illetve maxscript challenger. render engine szaki, és szeretem a süteményt. xD donorok privátban jelentkezzenek. köszönöm.
na most elkezdek röhögni:
"Hát ezt a hülye is tudja. A fény sebessége egynesen mérendõ" MUhahhahahhaha. Hülye. Egyenesen... muhahahahaaa, te görbült tér te...
"Ha egy madzagot hullámosan rakok le a földre" hullámjelenség és részecsketulajdonság? Hülyesééég vuhhahaha, a te példád szebb muhahahahaa
Azt hiszem várok kicsit, lesznek itt még okos kecskék vicces hozzászólásokkal😊)))))
(smileyk 1-tõl 20-ig LOL)
Ha már kivan a faszod az idióta szignókkal csinálj te is egyet.
ONLINE NBA LIGA -> http://nba.net63.net
Sõt, minél erõsebb a fény, annál gyorsabb, hiszen, annál nagyobb az Y tengelyen mért magassága a színuszgörbének, s így a hosszúsága is több.
De azt nem tudom, hogy Einstein milyen erõs fényt mért meg, aminek 300000 km volt a hossza másodpercenként?
Ez olyan mint a mondás szerint: A legrövidebb út az egyenes, de én tudok egy rövidebbet a kiserdõn keresztül.
Bocs, de ez így hülyeség. Ez nem csak a fényre nem igaz, de semmilyen hullámra se. Ráadásul a fény esetében semmilyen anyag nem hullámzik.
War, war never changes... War doesn\'t determine who was right, only who is left.
jol elgepeltem egy ket helyen bocsi...
remelem ertheto.
k.
maga a fénysugár, az indítástól az érkezésig megtett út/ indítás és érkezés közötti idõ alapján számított (fény)sebesség nem lépte túl ezt a határt.
Ha fényre elektromágneses hullámként, illetve sugárzásként vizsgáljuk akkor elképzelhetõ nagyobb sebesség a hullámot,fázis/csoport-sebességét vizsgálva...
valami olyasmi hogy ha ugy tekintjuk hogy maga a sugár relative egyenes vonalu egyenletes mozgástt végez cc300000km/s sebességgel,akkor az "alkotoelemei" a hullámok, mivel hullámmozgást végeznek,ami ugye neme egyenes vonalu, szoval nagyobb távolságot tesz meg,amibol kovetkezik hogy a sebessége nagyobb mint 300000km/s...
na majd visszaterek decemberben.akkor vizsgazom belole 😊
k.