127
-
#47 AMugy ha most élne Tesla meg ilyenek, akkor jól megtudná fingatni a hatósáágokat meg a szemét olajos mocskokat. Felrakná szépen a netre a terveket etc.. aztán legyen azaz Isten aki mind megesmmisíti az összes példányt, ha jól terjesztik akár 1000 letöltáés is lehetne 1 másdperc alatt. Kár h nincs ilyen lehetőség erre. Mert sok ember tud valamit azt már nem lehet titkolni, és úgyis lesz olyan aki megcsinálná, és akkor már nem emrnék Kinyirni az embert mert túl nagy népszerűségnek örvend. Mondjuk amerika finoman szólva segbbe...rnámagát -
HUmanEmber41st #46 Nem hallottatok még a transzformátorolajról mint szigetelőanyagról????
Meg van 1 elektromos trabant itt M.o-n, azzal jár a manus dolgozni, és ha jól emlékszem az akksik tömege kb 20 kg.
De teljesen mindegy, h hidrogénnnel, vagy akkumulátorral hajtanánk az autókat/járműveket mindkettő előállításához elektromos áram kell!!!
nem is kevés... ezt a plusz mennyiséget honnét szerezzük majd be?
Szerintem előbb ezt a kérdést kellene megodlani..
Építsünk még atomerőművet? Mert vízierőművet nem olyan egyszerű építeni (bár atomot sem) szénre meg az olajra ugye nem számíthatunk..
Bár hallottam arról, h a nácik szénporból állítottak elő benzinpótló anyagot..ez nem tudom igaz-e.. -
Yfel #45 En ezt varom:
www.theaircar.com
Y -
Roli #44 Kényelmesen elfértünk és majd 300km-t mentünk Swift Sedannal! -
Roli #43 Na pont a szigetelő anyagra gondoltam! A gyújtásról tudom, hogy mennyi rengeteg, de annak nincs akkora energiája! Az ha belédvág még vsak elrántod a kezed!
De majd megcsinálják! Beleteszik a magyar találmányt és semleges áram lesz benne -
Caro #42 Nyilván több kell hozzá.
Termodinamika 2. főtétele.
De egészen jó hatásfokkal is lehet vízből hidrogént előállítani. És nem csak a vízbontás létezik.
Meg ha már valamilyen energiaforrásunk van, akkor arra jó, hogy az energiát vele továbbítsuk. -
#41 Sajnos a hidrogénből nyert energia nem járható út: ugyanis a vízmolekula felbontása több energiát igényel mint ami a hidrogén elégetéséből nyerhető. (Erről, és az energiatermelés jövőjéről kiváló cikk olvasható a National Geographic magyar nyelvű, éppen mostani, augusztusi kiadványában) A hidrogén tehát nem energiahordozó, csak alkalmi megoldás lehet.
Én a nagy kapacitású, miniatürizált akkukban (esetleg miniatűr energiatermelő cellák formájában) látom a jövőt, az autók esetében is. -
jozzee #40 Valószínüleg ma az egyik legkényesebb tabutéma - főleg ha a kőolajszármazékok kiváltásáról van szó - a hidegfúzió.Elvben(talán a gyakorlatban is) létezik olyan energiaátalakítási módszer ami 100% környezetbarát és belső égés nélkül 400%-os hatásfokon képes működni.Pl. a Motorola már műholdas telókhoz készített ilyen - töltést nem igénylő - akksit.
Az autók esetében pedig szerintem úgy működne, hogy a gyárban töltenék fel üzemanyaggal.Állítólag 1liter deutérium(nehézvíz) 20millió KM megtételéhez elegendő.
Ha ezt bevezetnék többé nem volna értelme energia és környezetszennyezési problémákról beszélni.... -
Caro #39 Haha.
Ez vicces :)
Pont az a gond, hogy az energia a _hidrogénben_ van, nem az égéstermékben.
Ez olyan, mintha a CO2-t akarnád elégetni.
Űrhajónál mondjuk persze működhetne, hogy napenergiával bontják a vizet, de autónál nem.
-
#38 1 liter ide 3 liter oda....Ilyen fogyasztások mellett azért komoly teljesítményt ne várjon senki én meg ott vagyok hogy felőlem fogyasszon de cserébe megy is:))))) -
#37 Hidrogén tárolása víz formájában nem jó? Az nem veszélyes.
Egyébként egy haverom faterja elektroműszerész-mérnök, ő is tudott olyan rádiót csinálni aminek elég volt a levegőből nyert elektromosság. Igaz, kicsit gyengén, de szólt. -
Caro #36 Ez az űrhajóknál még be is válhat, ha az autókhoz túl drága is.
Hiszen így sokkal nagyobb energiasűrüség érhető el, mint kémiai anyagokkal.
Lehetővé válik az ionmeghajtás. -
Caro #35 Még valami eszembe jutott!
Meg lehetne csinálni azt is, hogy nem elektromos, hanem mágneses térben tárolni az energiát!
Kell egy szupravezető tekercs, jól lehűtve.
Lehetőleg torroid.
Egyszerűen csak bele kell folyatni az áramot, jó nagy áramerősséggel. Ha pedig feltöltődött, rövidre kell zárni.
Így GJ nagyságrendű energiaértékek is elérhetők!
A gond persze az, hogy hidegen kell tartani a tekercset.
De ha a BMW kriogén hidrogéntartályokkal kísérletezik, akkor miért ne?
Vannak olyan szupravezetők is, amik már 100K-körül is azzá válnak. -
Gade #34 Ha most piacra dobna valamejik autogyár egy benzin felhasználás nélkül mülödö autot, szerintetek azok az országok amejek föként az olajbol élnek szónélkül türnék? -
Caro #33 Ja, és a kondenzátort gyorsabban lehet tölteni, mint a benzint!
persze ha van miről :D -
Caro #32 Most is van benne 20 kV. A gyújtás annyiról megy.
Azért szerintem egy rövidzárlatnak kisebb az esélye, mint annak, hogy kigyullad a benzintank. De ezt döntse el mindenki maga :)
A gond az, hogy a mai legjobb kondenzátoraink kapacitása se túl nagy. Azért írtam, hogy csak feszültségnövelés segíthet.
Most 16V-on 1F-os kondenzátor akkora mint az öklöm. Ez még mindig csak 128J energia. Azért ennél jóval több kell.
Szerencsére a feszültségnöveléssel a méret csak egyenesen arányos, a tárolt energia viszont négyzetesen.
Ezért ha esetleg 20000V-on érnék el az 1F-ot, akkor az 200 MJ energia. Ez felér 5 liter benzinnel, de mivel a villanyos megoldás hatásfoka több, mint négyszerese a benzinesnek, ezért 20 liternek megfelelő.
De ehhez nagyon jó szigetelőanyag kell abba a kondenzátorba. -
Alfa Of NS #31 Az etanol (etilalkohol) hajtasra is erdemes figyelni. Novenybol eloallithato, benzinnel keverheto tetszolegesen es jol hajt. El tudnam kepzelni hogy etanol-elektromos hibrid hajtasu autoke a kozeljovo. Alig van tobbletkoltseg a kocsik kialakitasaban es olcsobb a benzinnel. -
#30 Azért suzukiba 4 embert ültetni emberkínzás hosszabb távon :) -
Roli #29 Jól hangzik de tudod mikor ülnék abba a kocsiba,amelyben 20kV vigyorog! Rossz helyen megfúrod és kész a baj vagy véletlen rövidzár, mert valamelyik barkácsmester tuningolni akar! Egy akkor kondnezátor már úgy robban, mint a 40 liter benzin!
hehehehe a Suzukinak nem kell csak 5liter százon 4 emberrel :D legalábbis a miénknek! Gyári beállításokkal és még húz is ;)) -
Roli #28 Nem tudom láttad-e a Tesláról szóló filmet a Spektrumon, de ott még olyan is volt, hogy a levegőből nyert (az ionoszférából ) elektromosságot és azt sugározta szét. Még vezeték sem kelltett hozzá. Csak jöttek az olajtársaságok, a kormány, meg a hadügyi nagyokosok és összetörték, elégették a találmányát, a terveket, rajzokat, kutatási munklákat is eltökintették valamerre. Csak a filmefelvételek maradtak meg róla! Ha az embernek van egy kis esze akkor nem a pénz megszerzésén van a sok nagyokos hanem, hogy az új dolgokat minél hamarabb bevezesse. De nem gonodol egy se csak saját magára! A gyerekinek még lehet jó lesz, de az unokáit már ő sem fogja megélni!
Ha valaki kitalálna megint valami újat, esetleg a Tesla terveit sikerülne megtalálni és megcsinálni a szerkeztet akkor mihinst kitudódna 100% hogy valami hirtelen jött katasztrófa érné. Mert még egyesek nem szedték meg magukat. . . -
Caro #27 Ha 5-en ülnek benn, és húzza az utánfutót, akkor igen.
De általánosan nem hinném.
Dugattyús motor: kb. 30%-35% hatásfok, legjobb esetben.
Kocsi:800 kg.
Ember(1):100 kg.
Szóval a 30-35%-ot még meg kell szorozni 1/8-al.
Eredmény:3.75%-4.375%. -
Caro #26 A hidrogént már tényleg meg tudják kötni fémekkel is.
De az akkumulátorok nem jók, élettartamuk nem túl jó.
Inkább talán kondenzátorral kellene próbálkozni.
Nagyobb feszültségekkel talán el lehetne érni az akkumulátorok energiasűrüségét.
Persze ott a gond, hogy rohamosan veszítik a feszültségüket, de egy pufferrel ezt is meg lehetne oldani.
Pl: van egy fő kondenzátorrész, mittomén 20000V feszültségen. A motor mondjuk 1000V-ról megy. Beiktatunk egy kis kapcsolót, hogy ha a puffer feszültsége(gyk. egy kisebb kondenzátor) 1000V alatt van, akkor rákapcsolja a nagyra. Amint 1000 fölé megy lekapcsol. És így van egy stabil feszültségünk.
Innen úgyis még át kell alakítani az áramot, mert egyenáramú motor kicsit luxus lenne.
Aszinkronmotor kell, és mindig olyan körfrekvenciára kell állítani a váltóáramot, hogy az aktuális fordulatszámnál a legnagyobb legyen a motor forgatónyomatéka. -
Caro #25 Azok távol állnak a valódi környezetvédőktől. -
Supergamer_real #24 Az akkumulátorok NAGYON veszélyesek. Baleset esetén az ütközésben keletkezett sérülés mellett számolhatsz egyébb problémákkal (sav, robbanás stb). Ezér nem is valószínű, hogy ezek a megoldások elterjednek.
A súlyukról nem is beszélve. Nem mindegy, hogy mekkora tömeget kell gyorsítani - vagy ami legalább olyan fontos vész esetén - fékezni. -
#23 Én azért nem cserélnék velük :) Se légkondi, se ablak és a vezetők testmérete is igencsak korlátozott :D -
#22 Inkább 14% körül. -
#21 1: szerinted hány db akksi kellen ehhez? Hol lehetne őket tárolni?
2: az elektomos áram szerinted mennyibe kerül és honnan van? Ráadásul mivel a nagyon hozzáértő környezetvédők nem engednek nukleáris erőműveket építettni, így a közeljövőben le is mondhatunk az olcsó és viszonylag környezetbarát energiaelőállításról (a fúziós erőművek megjelenése optimális esetben is legalább 20 év).
A hidrogén tárolását már megoldották, semmivel sem veszélyesebb, mint a benzintank, csak itt is az előállítással van gond. -
saldi #20 Nem ertem mi a gond az akksik feltöltésével... 2 egyszerű lehetőség is van.
1. Az autó alján kell elhelyezni az akksit, és az "akkumulátorkútnál" az egészet egyben kicserélni. Ha szabványos lenne, akkor egy robot is meg tudja csinálni, csak fölé kell állni. Egyáltalán nem utópia. (hacsak nem az, hogy a gyártók meg tudnak egyezni egy szabványos dologba )
2. Indkukciós töltés, vagy valami automatikus töltőcsatlakozás (autó alatt) Beállsz a garázsba, reggelre feltölt a kocsi. Engem ez nem zavarna.
Hidrogénnel az a baj, hogy rettentő veszélyes. Autóbalesetkor nem szeretnék egy ilyen autóban ülni. Valahogy meg kellene kötni, hogy egyszerűen fel lehessen szabadítani, de kötött formában ne legyen veszélyes. Pl a Dissou gáz (vagy mi) amit hegesztésre használnak nagyon veszélyes gáz. Magas nyomáson hőmérsékleten vagy ütésre is robban. Miért nem robban fel mégsem egy palack sem pedig százezerszámra használják? Mert egy porszerű anyagban le van kötve (kovaföld ?). Valaki biztos kijavít, de a lényeg látszik: amíg nem oldják meg a hidrogén tárolását, addig biztos nem terjed el akármilyen jó üzemanyagcella is van... -
#19 annyit nem írtak. az autobildben volt. -
Cat #18 a napelemes autok meg minden évben végigmennek ausztrálián, több ezer kilométert, benzin nélkül ;) -
#17 jonnie: Szerintem egyáltalán nem hihtetlen az 1 liter. Én olyat is eltudnék képzelni ami még csak ennyit sem fogyaszt. Természetesen más felhasználás által. Ha annak idelyén "állítólag" Tesla - olysok fantasztikus dolog, sajnos hogy az - azt megtudta csinálni, hogy egy pillanatra bedugott egy elektromos berendezést és utánna kihúzva a berendezést tudta úgy működtetni, hogy nem kellett több áramot felvennie. Joggal merül fel mindenkiben az a kérdés, hogy hová tüntek a felfedezései és a többi tudós korszakalkotó találmánya. A válasz benne van a Fahrenheit 911ben. És az a bizonyos ember akiről a film szól csak csepp egy tengerben. -
#16 És mennyi aksi, és hány liter hidrogén volt benne? Vagy végig lejtett a pálya? -
#15 ferráriék csináltak olyat, hogy egy literrel 2699 km-t tett meg a kocsi. igaz, hogy 34 km/h-s sebességgel, és egyszemélyes, de azért haladás. -
#14 Teljesítményhez anyag kell, ott pl az F1 autók, azok 300km-en esznek vagy 200 liter-t -
#13 Szerintem ez az akus dolog halott ügy, a hidrogénmeghajtásos üzemanyag cella sokkal jobb, nem kell fél nap tölteni az aksit, csak megtankolsz mint most és mehetsz is. -
Bircsike #11 Sajnos a jó autók mind sokat fogyasztanak. Itt van pl. az álomautóm Ford Mustang GT 2005 ez vegyes használatban 15 liter eszik meg! :( -
#10 Multkor volt a TV-ben hogy 1998-ban 10$ volt egy hordó, most meg 67$ egy hordó olaj, azért ez elég gáz, és kina, india olajszügséglete egyre jooban nő. -
Caro #9 Egyes számítások szerint a mai autók hatásfoka 1% körüli.
Tehát az elégetett benzinből ekkora energiamennyiség jut a hasznos teher mozgatására.
Ezen mindenképpen javítani kellene.
Na nem mintha a dugattyús motoroknak nagy jövőt jósolnék.
Az a szemétség, hogy abszolút nem az üzemanyag előállítása kerül sok pénzbe, hanem a rengeteg adó. -
#8 És te mivel közlekedsz? -
#7 Ez a cikk engem Gyurcsány beszédeire emlékeztet. A szövegnek és a válóságnak az égegyadta világon semmi köze egymáshoz.
(Na persze mondhattam volna bármelyik más politikust is, a mellébeszélés a lényeg)