83
  • Kornan
    #83
    De nem azért váltották le mert kevés az olaj,hanem azért mert pl a nukleális reaktor hatékonyabb,tengeralattjárók esetében többet tud a tenger alatt maradni,hajók esetében többet tudnak a nyílt vizen hajózni.Még nem figyelhető meg az a folyamat hogy azért kezdenének alternatív üzemanyagot használó katonai járműveket készíteni mert kevés az olaj,ez még csak tervezés szintjén van,mivel más üzemanyagok általában drágábbak és nem annyira hatékonyak(kivéve az atomenergiát,de ezt nem használhatják mindenhol).
  • BiroAndras
    #82
    "Én nem azt mondtam hogy ott nem fognak használni elektromos vagy más alternatív üzeamanyaggal működő járműveket,hanem azt hogy lasabban fog bekövetkezni a váltás hiszen a világ katonai járműállományának 99,99% kőolajszármazékokat használ,mikor már kevés lessz nem fognak gyártani ilyet és fokozatosan átállnak más üzemanyagra,nem dobják ki a régi repülőket,tankokat,hajókat...."

    Szerintem leginkább a hadseregek érdeke az olajfüggés megszüntetése, hiszen ők a legnagyobb fogyasztók.
    Valójában ők kezdték először leváltani az olajat (persze nem környezetvédelmi okokból), hiszen hajókon és tengeralattjárókon is használnak nukleáris reaktorokat.
  • Gregorius
    #81
    Persze, van igazság abban, amit írsz, csak azt ne felejtsd el, hogy a Holnapután az Armageddonnal ellentétben a tudományt és a hírezést követte, nem úgy, mint az Armageddon fordítva. És amúgy mind a két film elég nagy marhaság.
    De mesélhetnék Leonardo-ról, és Jules Verne-ről is. Ott is látok párhuzamot a fantasztikum és valóság között.
    És valahonnan jön a mondás is, hogyha Medán napján esik, akkor 40 napig esik. Idén, Medán napján esett, szóval ennek a levét isszuk ma is. Szó szerint.

    Megjegyzem az ősi Egyiptom idejében is emelkedett a tengerszint egy nagyot, ott is öntött el városokat a víz annak idején. Sőt az Atlantiszi legenda is származik valahonnan, és a bibliai özönvíz történetéhez hasonlók is születtek minden kultúrában ázsiától afrikáig. Nem olyan unikum ez a dolog, csak hát most mi fogunk belefulladni a vízbe. Azért erről lehet írni szerintem, és foglalkozni vele.
  • Lujzia
    #80
    Na én nem tudom,én az idén többet fáztam mint melegem volt!Különösebben nem is érdekel!!Csak nefaggyunk meg...az nem szép halál
  • Lujzia
    #79
    Gyakorlatilag ne bocsájtanak ki mérgezö anyagokat?Szerintem inkább elméletileg mint gyakorlatilag!Nagyjából sz@rik mki ay egészre!
  • Chriss745
    #78
    Én nem értem miért parázik mindenki az idei időjárás miatt.

    Régen még ilyenebb is volt az idő, csak nem volt divat foglalkozni vele. Öreganyámék meséltek akkora hóról itt Magyarországon, hogy a tetőn kellett kimászni az utcára. Most ha ilyen lenne, az már a világvége lenne a hírek szerint. Most a média felkapta, mert ugye valaminek kell lennie a híradóban, és az újságokban.

    Emlékeztek, mikor volt az Armageddon a mozikban, 1-2 évig miről szóltak a hírek? Most aztán jön egy üstökös, és végünk lesz.
    Nem rég volt a Holnapután. Nem láttok párhuzamot...

    Most meg megy a Világok Harca, figyeljétek meg, most majd az ufóktól kell félnünk, mert a tudósok rájönnek, hogy...

    Jó-jó, nem azt mondom, hogy nincs felmelegedés, mert tény, hogy van, de ez nem 5 év alatt jön elő. Ha jól tudom 50 év alatt emelkedik a hőmérséklet 5 fokot.

    Úgyhogy DON'T PANIC!!!
  • plamex
    #77
    JAJAAAJ ...itt a világvége ...
    FUSSON KI MERRE LÁT !
  • Kornan
    #76
    Én nem azt mondtam hogy ott nem fognak használni elektromos vagy más alternatív üzeamanyaggal működő járműveket,hanem azt hogy lasabban fog bekövetkezni a váltás hiszen a világ katonai járműállományának 99,99% kőolajszármazékokat használ,mikor már kevés lessz nem fognak gyártani ilyet és fokozatosan átállnak más üzemanyagra,nem dobják ki a régi repülőket,tankokat,hajókat....Hát maximum átalakítják ha lehet,de szerintem addig fogják használni,míg már korszerűtlen nem lessz,és addig kőolajszármazékokkal fog működni.Egy autót sokkal könyebb lecserélni mint egy b2-est vagy egy t-90-est.És jelenleg a kőolajszármazékok sokkal hatékonyabbak is.
  • Caro
    #75
    Ezt nem tudom, lehet hogy így van.
    De van elektromos látod.
    És tévedés azt hinni, hogy majd a hadiipar fogja utolsónak kihasználni a fejlesztéseket.
    Jó, akadályok tényleg vannak, mert egy kocsit fel lehet építeni kompozit anyagokból, egy tankot azért nem(bár vannak műanyag tank próbálkozások is).
  • Gade
    #74
    Ez a cikk nem is a felmelegedésröl vagy a lehülésröl szól, hanem hogy az emberiségnek fogalma sincs hogy most mi van.

    De a földnek néha szükséga van, hogy ugymond reseteljen, és az a rajta élö dolgokat felújitsa.
  • Ironka
    #73
    Kábé 7-8°C-al volt hidegebb a legutóbbi glaciális alatt.
    Akit a hőmérsékletváltozás érdekel, itt megtalálja különböző léptékekben:
    http://en.wikipedia.org/wiki/Temperature_record
    Mindenesetre látszik, hogy mostanában durván melegszik az átlaghőmérséklet.
  • Kornan
    #72
    Én úgy tudom hogy hybrid-elektromos humvee létezik csak,ami előnyös tulajdonágai miatt lett kifejlesztve:halkabb mikor nem a diesel motorját használja,nagyobb a végsebessége és többet tud megtenni.Valószínű hogy az amcsik hamarabb lecserlélik egyes katonai járműveiket hybrid elektromosra,de azt megnézném hogy egy tankot elektromotor hajt,attól még nagyon messze vagyunk.
  • Caro
    #71
    Le vagy maradva, már van elektromos Humvee.
  • Caro
    #70
    Azért azt senki ne felejtse ki, hogy a 6 milliárdból 5 ázsiában van.
    Ők sokkal jobban rá vannak utalva az infrastruktúrájukra, mint mi.
  • Kazak
    #69
    Szerintem a nagyvárosokban élők többsége egyszerűen éhen- és szomjanhalna vagy agyoncsapnák egymást a konzervekért. Ha valóban egy pillanat alatt tűnne el az olaj, akkor a nyugati országokban az államszervezet is összeomlana. Ez persze hipotetikus, mert nem egy pillanat alatt fog eltűnni.
  • robocop
    #68
    ""Ha egy pillanat alatt eltűnne az olaj, összeomlana az egész rendszer, pl. a városokba nem jutna el az élelem. Az eredmény 6 milliárd ember lenne középkori technológiával, ami nagyságrenddel jobban ártana a környezetnek"

    Nem ártana jobban a környezetnek, sőt, kifejezetten jót tenne neki. A 6 milliárd ugyanis villámgyorsan csökkenne legalább 2-3 milliárddal ."
    A lecsökkenéssel egyetértek, elvégre sem a kés, sem a puska használatához nem kell olaj. A környezeti ártalommal kapcsolatban viszont inkább BiroAndrással értek egyet, mert az olaj hirtelen eltűnése komoly katasztrófákat idézne elő.
    Csak egy sci-fi-be illő példa: ha tényleg egy csettintésre tünnéne el, akkor nem tudom, hány repülőgép van fenn a levegőben, de ugyebár olajszármazékkal repkednek, mind lezuhanna. kb. 5 %-uk lakott, esetleg sűrűn lakott területre esne. A tűzoltóautók, lévén benzinnel száguldoznak, nem tudnának kimenni a helyszínre, mert felhívnám a figyelmet, hogy a repülőgép kerozin nélkül is ki tud gyulladni, igaz, nem annyira nagy területen terülne el kezdetben, de elterjedne. A terjedése során házak, ligetek, egyéb éghető anyagok kerülnek útjába, mérges gázokat termelve belőle. Hagyjuk ezt a szálat. Tippem szerint kb.10-15% zuhanna (ős)erdőre. Remélem az erdőtűz problémáját nem kell ennyire részletesen leírnom, elég annyi, hogy tulképp az egész erdő leég, füst, gázok fel az égbe.
  • SirMaci
    #67
    A kőolaj még kitart kb 25-30 évig. De már most vannak hibrid autók sorozatgyártásban. Vagyis a folyamat elindult. A benzin és diesel üzemű autókat szépen folyamatosan leváltják. Addigis muszáj fizetnünk a drága benzint.
  • Kazak
    #66
    Ha teljesen a piacra bízzuk a dolgot, avval csak egy baj van: lehet hogy hamarabb vágjuk haza az éghajlatot, mint hogy elfogyna a kőolaj. Az a baj a mai közgazdasági modellekkel, hogy nem nagyon veszik figyelembe az externáliákat. Ha például nagyon szigorú emissziós rendeleteket léptetnének életbe, és azokat be is tartatnák az erőművekkel, üzemekkel és autógyártókkal, lehet, hogy már ma is versenyképes ára lenne a megújuló energiaforrásokból származó áramnak és a hidrogéncellás autóknak.
  • SirMaci
    #65
    Én mindenesetre a szemetet a kukába dobom
  • haxoror
    #64
    Az nyugati típusú ember nem kimondottan az a népség amelyik ha nincs kajája akkor békésen üldögél a sarokban és várja a halált :)

    Mire a 6-ból 3 milliárd lesz addigra erősen megváltozik a környezet.
    Sztem nem a középkorba hanem az újkorba zuhanna vissza az emberiség, ez volt az a kor amikor Anglia pl. elvesztette az erdeit, most is vmi hasonló történne csak sokkal több embert kellene eltartani.
  • Ervin Rommel
    #63
    Mindenkinek ajánlom a Spektrum televízióban a Perm kor végi tömeges kipusztulásról szóló filmet. (Remélem megismétlik, mert sok ember tanulhatna ebből a filmből.
    Nem csak 65 millió éve volt ám tömeges kipusztulás - több volt ilyen a Föld történetében; de a legnagyobb ekkor következett be.)
    A globális felmelegedésről meg megvan a határozott véleményem.
  • Kazak
    #62
    "Ha egy pillanat alatt eltűnne az olaj, összeomlana az egész rendszer, pl. a városokba nem jutna el az élelem. Az eredmény 6 milliárd ember lenne középkori technológiával, ami nagyságrenddel jobban ártana a környezetnek"

    Nem ártana jobban a környezetnek, sőt, kifejezetten jót tenne neki. A 6 milliárd ugyanis villámgyorsan csökkenne legalább 2-3 milliárddal .
  • Kornan
    #61
    A kormányok tesznek az egészre,vannak saját problémáik,nem foglalkoznak nagyon a környezetvédelemmel.Nézzük az usa szemszögéből,ha abbahagyná a kőolaj használatát attól még a többi ország használná és ezáltal csökkenenne az előnyük,ami által a befolyásuk is.Most itt mindent az olaj működtet és ez addig nem fog megváltozni míg el nem fogy.Egyre nehezebb lessz kitermelni,a végén már csak az oceánok mélyéről méregdrága olajfúrótornyokkal.Azt is el tudom képzelni hogy lessz még hábórú az olajért.Egyre csak drágulni fog addíg mig csak a gazdagabbak engedhetik meg maguknak.És itt lépnek a képbe az alternatív energiaforrások.Vegyük pl az autót.Mikor már a benzin és a többi kőolajszármazék ára a mostani többszöröse lessz,megéri majd befektetni alternatív üzemanyagokba.És szép lassan leváltja a kőolajszármazékokat.Persze a szegényebb országokban tovább fogják használni de végül ott is váltás fog bekövetkezni.És már csak a múzeumban és gyűjtőknek lessz belső égésű motoros járműve.De azt is el tudom képzelni hogy ha már megtörtént a váltás rendeleteket vezetnek be a belső égésű motorok használata ellen,de szerintem egyszerűen hagyják hogy kimenjen a piacról.Úgyis csak nehezen lehet majd beszerezni benzint.Az autógyártó cégek sem hülyék nem véletlenül fektetnek pénzt fejlesztésekbe.A terveket szépen elrakják a páncélszekrénybe és ha eljön az ideje előveszik.A váltás rengeteg pézbe fog kerülni,és a katoniai járművekbe ugyanúgy fognak használni kőolajszármazékokat még a civil váltás után több évtizeddel is,azonban már nem fognak gyártani olyan járműveket amik ezzel működnek.A katonai járműveknél sokkal lassabban fog bekövetkezni ez az egész,de végül ott is.
    Ezt képzelem el jobbik esetnek,a rosszabbik eset gazdasági világválság.
  • dez
    #60
    A felmelegedés most már tudományos tény. A jégmezők olvadása is.
  • BiroAndras
    #59
    Nem olyan egyszerűek ezek a dolgok.
    Nem egyértelmű a globális felmelegedés oka. A Föld történetében gyakran változott az éghajlat, és voltak hirtelen változások is. Nem kell ehhez ember. Az persze biztos, hogy az ember is hozzájárul ehhez.
    De a Föld szempontjából egy kis éghajlat változás nem gond, sokkal inkább a saját jövőnk miatt érdemes aggódni. Még nem lehet biztosan megmondani, hogy mi lesz a vége a dolognak. Eleinte csak a légkör, a víz, és a növényzet kölcsönhatásával számoltak, de később kiderült, hogy ez nem ilyen egyszerű. Sok olyan tényező van, ami bonyolult, kaotikus viselkedést okozhat.
    Az szennyezés megszüntetése sem olyan egyszerű. Nem lehet egyszerűen beszüntetni pl. az olaj használatát. Az egész civillizációnk erre épül. Ha egy pillanat alatt eltűnne az olaj, összeomlana az egész rendszer, pl. a városokba nem jutna el az élelem. Az eredmény 6 milliárd ember lenne középkori technológiával, ami nagyságrenddel jobban ártana a környezetnek.
    A legjobb, amit tenni lehet, hogy új technológiákat fejlesztünk ki, amik csökkentik a szennyezést. Elvileg a ma már legalább prototípus szinten levő technológiákkal a legsúlyosabb szenyezések majdnem teljesen megszüntethetők. A globális felmelegedés szempontjából a CO2 a legveszélyesebb (vannak rosszabbak is, de azokat már ha jól tudom nagyjából kiküszöböltük). Ezt elsősorban a járművek és erőművek termelik. Mindkettőre van már megoldás, csak még nem terjedtek el.
    Az sajnos igaz, hogy az országok (élükön az USA-val) nem törik össze magukat, hogy megoldják a problémákat. De azért halad a dolog, és minél drágább az olaj, annál jobban fog menni.
    Pl. ha jól tudom, az utóbbi pár évben már csökkent az ózonlyuk mérete.
  • Goth
    #58
    Hülyeség az egész, nem fogunk megsülni vagy megfagyni.
    Inkább megfulladunk :D
    A minap Kecskemét melletti erdős részen kilométereket futottam , és jól esett. Hazatértem a Miskolc melletti kis szén-dioxiddal dúsított városkába, és 1 kilométert nem futottam le, már kifulladtam, alig kaptam levegőt.
    Szal ez szerintem nagyobb probléma.
    Egyébként nagyapám tudna erről mesélni, hogy 40- 50+ évvel ezelőtt ők ennél nagyobb melegeket is megértek nyáron elég gyakran, télen meg sokkal nagyobb húsba maró fagy is volt 2 méteres hóval, sazl szerintem itt nincs szó semmiféle felmelegedésről.
    Szerintem sokkal inkább a mai emberek gyengülnek, sokkal érzékenyebben reagálnak ugyanarra a hőmérsékleti értékre, mint mondjuk a 18. század emberei.
  • fapapi
    #57
  • jefferson83
    #56
    Ez mind szép és jó. Tökéletesen egyetértek veled. Azt nem árt azonban tudni, hogy ha egy kicsit nagyobb vulkánkitörés bekövetkezik akkor az többszörösét is elérheti üvegházhatású gázok terén (pl.: metán), mint maguk az antropogén hatások következtében.
  • uniu
    #55
    Koszonom, h ezt megosztottad velem!
  • Milho
    #54
    A föld légköre teljes mértékben megváltozott,hála a rengeteg szennyeződésnek,amit a drága emberiség okoz.Főként az autók tömeges elterjedése végett igencsak megnőtt a kipufogógázok mértéke a bolygónk légkörében(Hiszen már az emberek úgy elkényelmesedtek,hogy még a szomszéd utcába is autóval mennek).Már réges régen le kellett volna váltani a belső égetésű motorokat,csak a drága nagyhatalmak (lásd Amerika) nem hajlandó lemondani az olajból származó hihetetlen bevételéről.Pedig már nagyon régóta vannak alternatív megoldások.Sőt olyanról is lehet hallani,hogy nullponti energiakiacsatoló eszközöket próbálnak kifejleszteni.Ez rengeteg féle módon hozzásegítene a szennyezés megállításhoz.Például az autóknak többé nem kellene üzemanyag.
    És akkor még nem beszéltünk a rengeteg műanyagról...Kis hazánkban (is) már mindenki biztosan látott olyat,hogy faluhelyen nem számít,hogy műanyag,vagy gumi a parasztbácsi elégeti.Namármost ez is hihetetlenül szennyezi a légkört...
    A folymat,ami megkezdődött a Földön az csak a Föld regenerálódása.Ő védekezik,de mi továbbra is bántjuk.
    És attól tartok,hogy ha a mai napon felhagynánk minden szennyező tárgy használatával,akkor sem állna le ez a folyamat.Szerintem az elkövetkezendő évek egyre nehezebbek lesznek.Ahogy mondani szokás az emberiség maga alatt vágja a fát.Ne csodálkozzunk,ha az átmeneti évszakok (tavasz és ősz) teljesen eltűnnek és helyettük a nyár iszonyatosan forró lesz,valamint a tél iszonyatosan hideg.

    Szerintem érdemes elkodolkodni mindenkinek azon,amit írtam.
    És így a végére még valami.Ne szemeteljetek.Senkinek nem esik le a gyűrű az ujjáról,ha elviszi a szemetét a legközelebbi kukához.(Akinek nem inge az ne vegye magára )
  • nenad
    #53
    nincs autom, sot meg vezetni sem tudok.
    egyebekent nem irtam sehol sem hogy leallitanek barmit is... irtam? Nem :)
    nem kene belekepzelni hulyesegeket masok postjaba.
    :)
  • SirLord
    #52
    azt a smile-t hogy cináltad?
    nagyon LOL
  • Kornan
    #51
    Különben nem csak az usa a nagy légszennyező,hanem kína is a sok gyárral.Régebben láttam egy diagrammot és európa sincs annyira lemaradva az usatól az légszennyezés terén,de egyes gáz kibocsájtásoknál kína van messze az első helyen.
  • haxoror
    #50
    AZ UTOLSÓ NAPOKAT ÉLJÜK!!!!!!!!
    EZ A VÉÉÉÉG!!!!!!!!
    MIND MEG FOGUNK HALNI!!!!!!!
  • Neakardtudni
    #49
    Majd ha a new yorkiak gondolán evezik körbe Bush elnök szobrát, mert elolvadnak a jégsapkák, felébrednek amerikai "barátaink" is.
  • progee
    #48
    remélem nincs autód, mert kicsit fonák vélemény, hogy valaki ferrariról álmodozik, közben meg leállítaná az olajkutakat...
  • dez
    #47
    Hát, hmm, egy egyszerű nyári napon is melegebb van, ha nincs felhő az égen, ill. nincs, ha van. (Vagy van, ha nincs, ha nincs, ha van, ha nincs, ha van. :p)
  • Runo
    #46
    Nem ezé vagy azé, de élek már pár éve, és az utóbbi 20 év alatt, amire emléxem is, hát igencsak megváltozott az időjárás.. Szal valami biztos van, illetve elkezdődött
  • Gregorius
    #45
    Folytatásos?
  • year
    #44
    EZ EGY JÓ FILM CÍME LENNE:)