61
  • HerrKiss
    Nincs 2500. Nekem vannak zenész barátaim, igaz nem országos elismertséggel, de a "helyi szinten nagy sztár vagyok" feeling nekik elég, nem is akarnak többet (pedig a mai takony zenekarokat hallva nem lenne nehéz "kiugrani" a tömegből. Még csak el se fáradnának bele... :)
    Szóval azt akartam írni, hogy ők csináltak CD-t. Igaz, csak házi felvétel 1 számítógéppel + a zenekar saját cuccával, de egy DJ ismerős mondta, hogy a hangminősége leverne jópár gyárit is... Ez a CD kb. az alábbi árból tevődik össze:
    70 Ft egy üres lemez
    30 Ft egy tok
    35 Ft-ért szitázták meg (!) darabját
    100 Ft körül jön ki egy színes borító
    tehát egy lemeznek az anyagköltsége kb. 235 Ft. (Mindezt szigorúan kisker. árakon számolva. A szitanyomás és a színes borító nyomdában szerintem ennek töredékéből kijönne ha valaki tömegesen rendel, és a "gyári" CD sincs 70 Ft / db...)
    És ugye erre jönnek még a költségek: tegyünk fel egy 20.000-es példányszámot, asszem ez nem irreálisan nagy, de javítsatok ki, ha tévedek.
    Számoljunk rá
    - a hatfős zenekarnak 300.000 / fő gázsit, ez lemezenként 90 Ft-tal növeli a lemezek árát.
    - kapjon a designer és a stúdiós is 300-300E-et, elég jó zseton ez szerintem, még 90 Ft...
    - más hirtelen nem jut eszembe.
    A fentieket összeszámolva...
    az annyi mint... 415 Ft / lemez... Ennél csak olcsóbb lehet a cucc, ha többet gyártanak. Tegyünk rá egy - szerintem - tisztességtelenül magas hasznot, és mondjuk azt, hogy 1.000 Ft/db... ha olyan zene, ami neked tetszik, megvennéd? Szerintem igen...
    Ja, hogy nem annyi, hanem 4-5ezer...? Az más...
    Még annyit tennék hozzá, hogy zenész barátaim ezt - ugyan csak pár százas nagyságrendben - de _ingyen_ osztogatták a buliban. Tudjátok, milyen tuti reklám???
  • torjoz
    Cím: Ismét az írott CD lesz a főellenség?= Ha én a családi videómat bedigizem és megírom, akkor az kinek lesz az ellensége? Moat csak a címre buktam ki, a cikkből kiderül mia a gond, de a cím így lenne helyes: Ismét a kalózmásolat lesz a főellenség?, vagy vmi hasonló, de nem konkrétan az írt CD!!
  • worldwideweb
    Szerintem a RIAA már nem tudott hogy belekötni a fájlcserélőkbe ezért most az írható lemezekre állt rá.
  • dez
    A kéklézeres lemezeken is lesz valamilyen vízjel-féleség. És a DVD-Audionál is van valami ilyesmi (néhány lemezt kivéve), bár valószínű nem a hang-adatokba van rejtve, hanem a hibajavító kódokba - a lejátszók felismerik a másolt lemezt, és nem játszák le (csak az első pár percet).

A képeknél (is) az az értelme, hogy némi változtatást elvisel, benne marad.
  • IoIa
    Képekkel senki sem foglalkozik, így nincs is értelme erről beszélni.
    Egy képet más is megváltoztathat, így mi értelme lenne?
  • benczurzs
    OK, A CD-vel kapcsolatban beigazolódott, csak paranoja
    De a képekkel kapcsolatban, amit írtam, az tény.
    Nem vízjel van benne, hanem magát a képet változtatják meg egy kicsit, ami a szemnek nem tűnik fel, de a gépek kiszűrik.
    Nyomtatás, és szkennelés után is.
    Nem vízjel, nem lesz belőle paca, mert magában a képben van a kód.
    Ilyen van a Zenében, bár ahogy néztem, hazánkban szerencsére még nem divat.
  • Tbone
    Szeritem megneztek, mekkora novekedes volt az elozo evben, es ugyan akkora novekedest prognosztizaltak erre az evre is. Mivel nem nott a piac, hanem csokkentek az eladasok, ezt egyertelmuen vesztesegnek konyvelik el.

Lehet, azert csokkentek az eladasok, mert sokat esett az eso es senkinem nem volt kedve elmenni otthonrol CD-t venni.

Az irhatok CDk eladasai azert nottek, mert nagyon sok embernek van digitalis fenykepezogepe es a kepeket irjak ki rajuk. Ez pedig egyaltalan nem csokkenti a lemezkiadok beveteleit.

Mindent meg lehet magyarazni igy vagy ugy.
  • hopp
    amúgy a hazai CD-eladás 2002 és 2004 között majdnem a duplájára emelkedett (2002-ben 3millió, 2004-ben 5millió) mit akarnak még? legyen ennek a triplája? :D
  • hopp
    Azért egy picit paranojás vagy, nem? :D
    A CD-gyártás technológiájából adódóan kicsit nehezen hiszem el azt, hogy minden korongon a zenében elkódolva külön-külön azonosító van.. akkor már jobban megérné írható CD-re pörkölni mint nyomkodni. Csak a külön azonosító miatt MINDEGYIK példányhoz külön master korongot csinálni nem éppen költséghatékony dolog.

Arról nem is beszélve, hogy kis hazánkban saját használatra teljesen legálisan töltesz le audio/video fájlokat, csak megosztani illegális..
  • aaaaa
    Akkoriban a magyar lemezeladások a mainál jóval kisebbek voltak, a külföldi előadóktól szinte semmit nem lehetett megkapni, csak magánimportból, meg az import lemez drága is volt, és senkinek nem volt érdeke, hogy hanglemezre költsék az emberek az ország kevés nyugati valutáját.
    Bár az is igaz , hogy 90Ft-ért meg tudtál venni egy magyar nagylemezt egy kicsit meg 20-ért.
    Az hogy legális vagy nem, csak azért lett érdekes, mert alakultak bizonyos cégek akik most ebből szeretnék halálra keresni magukat, és rettegnek az üzletük bealkonyulásától.
    Mivel akkoriban nem volt igazából külföldi elődók hanglemezeinek itthon piaca , a kutyát nem érdekelte , hogy neked megvan-e "másolt-ban", mert ettől nem függött semmilyen kiadónak a bevétele idehaza. A gaz imperialisták meg kit érdekeltek...
  • dez
    Azért vegyük figyelembe (és a magyar hatóságokat is emlékeztessük rá, ha elfelejtenék), hogy a RIAA egy amcsi szervezet, amcsiknak - ott talán nincs külön adó az írható adathordozókon, de itt van...
  • Lanyaworks
    én úgy tudom, hogy régen a rádióból történő felvétel azért volt legális, mert NEM stúdióminőségű zenét tudtál úgy felvenni. az FM rádiók is kb feleakkora minőségű zenét tudnak sugározni, mint az audio cd-jé és ráadásul mágnesszalag még rontotta a minőséget

de lehet, hogy tévedek
  • dez
    (és a #14-esre is)

Egy baj van ezzel: a mai ac97-es hangrendszerek alapvetően 48[/96/192]kHz-en működnek, ezért a 44.1kHz-es hangot SRC-zik (sample-rate conversion) 48kHz-re (lejátszáskor), ill. 48kHz-en digizik a line-in-t, és utána konvertálják vissza 44.1kHz-re, ha neked így kell. Ez többnyire hardverből megy (legalábbis olyan kártyánál, amin van DSP, pl. Live, Audigy1-2-4, stb.), de kb. úgy, ahogy az LCD monitorok nagyítanak, azaz elég gagyin. Kisebb hangszórókon nem feltűnő a dolog, de egy jobb rendszeren vacakul szól. Első hallásra talán nem, de ha pl. összehasonlítjuk egy normálisabb asztali CD-játszóval, szembe-, vagyis fülbeötlő a különbség. (Elég magas lesz így az IMD és THD torzítás.) (Emiatt vannak is pluginek, pl. WinAmphoz, amik maguk végzik az SRC-t jobb minőségben, ha van rá mód nem is 48kHz-re, hanem 96/192-re, de azért ez még nem oldja meg teljesen a problémát, az elvi akadályok miatt.)

* Azaz, megkapja a driver a 44.1kHz-es (vagy akármilyen rátájút, mindegy) hangot, azt átkonvertálja 48kHz-esre, és a továbbiakban így dolgozik vele, ill. küldi a D/A-hoz. (Pl. az Audigy2 csak akkor hagyja érintetlenül a 96/192kHz-es hangot, ha ki van kapcsolva minden DSP funkció, még az EQ is, mármint a HW-es.) (Ha 44.1kHz-esre van állítva pl. az SPDIF kimenet, akkor a 48kHz-es hangot még visszakonvertálja 44.1-re, tehát ez már dupla konverzió.)

Ez csak a olyan (fél)profi hangkártyákkal kerülhető el, amiknél driverből beállítható, milyen frekin dolgozzanak. Illetve most van néhány újabb, ENVI24HT DSP alapú relavíve olcsóbb kártya (pl. Terratec Aureon 7.1 Space, Audiotrak Prodigy 7.1, M-Audio Revolution 7.1), amik nem ac97-esek, és szintén beállítható, hogy működjenek (vagy automatikusan állítja arra, ami épp szól - ha közben egy más rátás hangot is indítunk, azt már konvertálja az aktuális rátára). Ezen kívül még talán az Intel új "HiRes" audio-rendszere is direktben támogatja a 44.1kHz-t, de nem biztos.
  • vax
    Megnyugtatlak ez csak a digitális rendszerrekre igaz. Analógnál már nem. :)
  • IoIa
    Nagy butaságot írtál!!! Honnan tudnák már megállapítani, hogy ki vette a CD-t? Az egyes lemezek nem egyediek, hanem gyártósoron nyomják őket. Mindegyik ugyanolyan. Ráadásul vásárlásnál nem vagy köteles igazolni magad.
    Képbe másolásvédelem? Ugye nem képfile-ról beszélsz? Próbálkoztak annak idején valóban olyasmivel, hogy egyes dokumentációkat olyan fényvisszaverő anyaggal kezeltek, hogy normális fénymásolatot, vagy scannelést nem lehetett róla csinálni, mert csak nagy feketeség látszott (de ez nem vízjel volt). Ezt a technikát kb. 10 éve alkalmazták, de fel is hagytak vele, mert roppant könnyen lehetett hatástalanítani :) Vízjellel viszont biztosan nem lehet ilyen másolásvédelmet csinálni, hacsak az eszköz ezt külön nem támogatja.
  • aaaaa
    "hogy hol adták el és talán azt, hogy kinek, azt a CD-t, amiről a másolatok elindultak."
    Persze majd csak személyivel vehetsz CD-t, hogy ha le akarod másolni kiderüljön, hogy Te vetted meg...
    Nagyon fellendítené az eladásokat...
    A kiadó meg valószínűleg tudja, hogy az ő korongját másolták le, ehhez nem kell semmiféle vízjel...
    Ha már valami többmilliós példányszámban ki lett adva, baromira nincs jelentősége annak, hogy melyik CD-t másolták le a millióból...
    Ez a vízjeles, megjelölős dolog inkább a hivatalosan még ki nem adott dolgok védelmére lett kitalálva. Pl amikor a stúdióból lenyúlják az albumot, amit majd fél év múlva szeretnének kiadni.
  • Caro
    Nem lehet, akkor minden CD-t külömn kéne írni.
    A blu-raynél sem így akarták, hanem a lejátszó rakta bele a kódját, és az maradt meg.
    (Legalábbis a szomszéd topicban így írták)
  • mstummer
    Ezekszerint nem érted mire céloztam.Elvileg a MAHASZ a szerzőket védi,tehát nem a saját zsebüket kéne tömnie.Ehejett ha fizetsz nekik jogdíjat akkor azt nem a zeneszerző kapja az esetek jó részében,hanem a MAHASZ-t üzemeltető fejesek.
  • Asperot
    Én még emlékszem olyanra is hogy este a rádióban komplett lemezt adtak le szöveg nélkül, magnósoknak.. Úgy látszik a cd-sek már nem érdemlik meg.
  • NEXUS6
    Én meg csak egyet írnék le: a millió számra eladott nyers cédén azért ott a kis zsiráfos zárjegy!!!!!

Szal abba lehet hagyni a síránkozást, és ha nincs elég bevétel rakjanak 100Ft jövedéki adót a nyers CD-re!!!!
    A jónépnek még így is megéri.

Az otthoni rádióból kazira másolgatás meg miért volt legális????????
  • worldwideweb
    A következő lépés az lesz hogy majd be akarják tiltani az írható lemezeket is.
  • benczurzs
    Azért a másolásvédelem manapság már nagyon eldúrvult. Mondom ezt.
    Létezik olyan technika, már a képekben is, hogy magába a !!képbe!! teszel másolásvédelmet. Nem a kódjába. Szóval ha a képet kinyomtatod, és beszkenneled, a védelem benne marad. A progi megállapította, hogy benne van a védelme. Tudja, hogy kié volt az eredeti, meg ilyesmi, és tudja, hogy ez annak a másolata.
    Ilyen technológiák már a zenében is vannak.
    Tehát ha veszel egy eredeti lemezt, és felveszed hallgatás közben, akkor pontosan meg tudja mondani a nagy kiadó, hogy az a másolat az ő korongjáról készült, ha még durvább, akkor mindegyikbe külön védelmet rak (hisz pénze van rá ) Szóval lehet, ez csak feltételezés, megmondja, hogy hol adták el és talán azt, hogy kinek, azt a CD-t, amiről a másolatok elindultak.
    És ez a kód benne a van a zenében, úgy hogy azt te nem hallod, de ha felveszed, akár a levegőből is, akkor is benne marad.
    Ez főleg a netes letöltésnél divat, amikor az ember pénzért tölt le legális helyen, ott biztos, hogy minden file-ban külön külön kód van.
    Szóval ott be tudják azonosítani, hogy ki vette meg, és kezdte el másolni a zenét.
    Csak ennyit akartam mondani, remélem nem voltam hosszú.
    +ui.:
    Ezt is persze ki lehet szűrni, de mi van, ha nem sikerült, vagy azt hitte a hacker, hogy kiszedte ?
    Mert ezt sehol nem látod, hogy benne maradt, tudod másolni, meg minden.
    Szóval csak óvatosan!
  • strogg
    Igen, és ez így is volt sokáig.
    Mármint az USA-ban is jól érzékelték a piacot.
    Ezért jutott ilyen magasra.
    De ne feledjük, hogy az usa erősen hanyatlik. És ez felgyorsult a hidegháború végével.

• shusaku
    Azért az röhejes, hogy merrefelé megy már az usa. Lassan már kötél általi fejlövés fog járni egy film vagy zene letöltéséért. A piac változik, ezt kéne már felfogniuk a kiadóknak. Aki nem tart lépést az eltűnik a süllyesztőben. Jól is néznénk ki, ha a lovász lobbi betiltatta volna a gőzmozdonyt, a tengerész lobbi pedig a repülőgépet.
  • NEXUS6
    Mondasz valamit.

Az egész ott kezdődött, hogy a bakelit lemez az első időkben még jóval magasabb minőséget képviselt mint a CD. A CD félúton volt egy walkman, meg a bakelit között. Használhatóságban is. El is telt még 10 év mire a dolgok megváltoztak. A mechanikus leolvasású bakelit elérte a határait, a digitális adatfeldolgozás viszont már túl is lépte ezt, amellett már jóval olcsóbb is.

És itt a bibi. A kiadók az utóbbi 20-30 évben egy tapodtat sem fejlődtek!!!!!
    Nem képesek új médiára áttérni. Maradtak a bevált 2 csatorna szokásos 20-20KHz 16bites felbontásnál.

Mennyibe kerül egy zenei DVD /6 csatorna + kép esetenként még jobb hangminőség is/?
    KB ugyan annyiba mint egy sima CD.

Van olyan ember, aki ezek után a XXI. szd-ban rossz szájíz nélkül kiad 5 ezrest egy britniszpirszért, vagy egy hófehér jaguárért?
    Na ne röhögtessenek!!!!!!!!!!!!!!!!!
  • irkab1rka
    Micsoda meglepetés:
    "Hátt igen a MAHASZ tojik az emberekre,csak a saját boldogulásuk érdekli,"

VAZ! KAPITALIZMUS VAN JÓREGGELT.

eh. mennyetek dógozni :)
  • Lammer

korrekt leirtad amit en akartam
  • strogg
    Ez nem erről szól.

Pénzt minden áron.
    Egyszer a letöltés, egy szer az írott CD a gond. De lehetne a holnap esti káposzta levest is szidni, a lényeg az, hogy megindokoljuk, hogy a régen halott üzleti modellel semmi baj, a fogyasztóa hibás, hogy nem tudnak előrelépni.
    Eröltetik a régi piaci modelljüket, és inkább hibás bárki, akár az ufo-k is, csak ne kelljen beismerni, hogy ez hiba.
    Erről van itt szó kérem...
  • Mike
    azért ennyi, mert a feleslegesen legyártott lemezekeet is ki kell vkinek fizetni
  • Mike
    kevesebb
    nincs 2500/lemez
  • janineni
    Nekem az a velemenyem ,hogy amikor 100FT 1lemez magyarazzakel hogy miert kell az uzletben minima 4-5ezret perkalni egy lemezert mert kalkulalasom szerint olyan 2500-bol kilehetne jonni csak akkor nem lanne rajta 100%haszon.Bé voltam
  • mstummer
    Hátt igen a MAHASZ tojik az emberekre,csak a saját boldogulásuk érdekli,de nagyon nagy szarba vannak hála az égnek.Pl nemtudtak a DJ-knek kiküldeni 2005-ös szerződést mert nincs nekik... és ez mega LOL.Ennél már csak az a viccesebb hogy ennek ellenére hajlandók szerződést kötni...szóban,2005öt írunk :))))
  • Neurotoxin
    Láthatsz is Egyszerűen csak bekell menned egy "records"ba és válogatni az underground lemezek között

1ébként már régen is voltak másolvédelemmel ellátott CDk, én ezt egyszerűen a régi, kimúló félben lévő CDromommal is sikerült másolnom(ha egyáltalán beolvasta 5Xre)hihihi
  • mstummer
    Jó is látni,a táskámban lapul vagy 50 :)

Egyébként cseszhetik a másolás védelmet amig kiadják bakeliten is a club zenéket.Más dolog hogy a slágereket nem,dehát azt ugyse hallgatok,tehát cseszni rá :))
  • An-Dee
    Jó lenne újra bakelit lemezt látni :)
  • Tbone
    Amig az Amazonon meg lehet venni egy zenei CD-t $13-$14 addig nalunk ugyan azert legalabb a duplajat kell fizetni. Pedig a vilagnak tolunk nyugatra eso felen egy kicsit jobban keresnek az emberek. Erdekes, meg ott is soklljak az arat.

Viszont az is erdekes, hogy a MAHAsz oldalan egyaltalan nincs forum... Lehet, nem is kivancsiak a masik fel velemenyere, mert akkor erdekes dolgok derulnenek ki.
  • galocza
    másolásvédelem. hm. úgyis mindig feltörik, és az egész baromságnak mindig a fizető felhasználó issza meg a levét.

mert ki is jár rosszul?
    pistike letölti az új vindózt, a kód benne van egy textfile-ban.
    számtech-analfabéta-apu kotorássza a kódot a szekrény mélyéről, ahányszor (ne adja isten!) újra kell rakni.
    pistike letölti az albumot mp3ban (vagy flacban vagy akármiben) és hallgatja boldogan.
    sz-a-a agybajt kap, mert a munkahelyén nem tudja meghallgatni a másolásvédett , 5-6e ftért megvett cdjét a gépén.
    pistike rögtön nocdvel tölti le a pirates!t.
    sz-a-a veheti ki az épp hallgatott audiocdjét (a nem másolásvédettet) a meghajtóból, és kotorhatja elő a tokot, ha ifjúkorának imádott játékának remake-jével kíván játszani.

először arra gondoltam, ostobaság a kiadók részéről, de lehet hogy nem. lehet, ezekkel a bosszúságokkal is próbálják a 'fizetők' hangulatát a 'nem fizetők' ellen hangolni.

most komolyan: kit tartott eddig vissza, hogy a progi (játék vagy sem) kért egy xszer y hosszúságú karakterkódot? a letöltő röhög, aki fizetett érte viszont dühöng...
  • M2 #24
    Én is - ha zenész lennék - szeretném, hogy a lemezeim népszerűek legyenek a neten.
    A kiadók kárognak de ez mindig így volt: az sír legjobban akinek a legtöbb pénze van.
  • silanor
    Frank99: Van legalis zeneletoltes 100 Forint alatt. www.allofmp3.com Legalabbis itthon meg legalis. (spanyoloknal meg nemeteknel mar nem)
  • NuCLEARScoRp
    Én meg úgy vagyok vele, miért adjak ki pénzt olyanért amit ingyen is megkapok... előbb kellett volna gondolkodni... bekaphatja a f-om a mahasz és a
    többi...