HerrKiss#61
Nincs 2500. Nekem vannak zenész barátaim, igaz nem országos elismertséggel, de a "helyi szinten nagy sztár vagyok" feeling nekik elég, nem is akarnak többet (pedig a mai takony zenekarokat hallva nem lenne nehéz "kiugrani" a tömegből. Még csak el se fáradnának bele... :)
Szóval azt akartam írni, hogy ők csináltak CD-t. Igaz, csak házi felvétel 1 számítógéppel + a zenekar saját cuccával, de egy DJ ismerős mondta, hogy a hangminősége leverne jópár gyárit is... Ez a CD kb. az alábbi árból tevődik össze:
70 Ft egy üres lemez
30 Ft egy tok
35 Ft-ért szitázták meg (!) darabját
100 Ft körül jön ki egy színes borító
tehát egy lemeznek az anyagköltsége kb. 235 Ft. (Mindezt szigorúan kisker. árakon számolva. A szitanyomás és a színes borító nyomdában szerintem ennek töredékéből kijönne ha valaki tömegesen rendel, és a "gyári" CD sincs 70 Ft / db...)
És ugye erre jönnek még a költségek: tegyünk fel egy 20.000-es példányszámot, asszem ez nem irreálisan nagy, de javítsatok ki, ha tévedek.
Számoljunk rá
- a hatfős zenekarnak 300.000 / fő gázsit, ez lemezenként 90 Ft-tal növeli a lemezek árát.
- kapjon a designer és a stúdiós is 300-300E-et, elég jó zseton ez szerintem, még 90 Ft...
- más hirtelen nem jut eszembe.
A fentieket összeszámolva...
az annyi mint... 415 Ft / lemez... Ennél csak olcsóbb lehet a cucc, ha többet gyártanak. Tegyünk rá egy - szerintem - tisztességtelenül magas hasznot, és mondjuk azt, hogy 1.000 Ft/db... ha olyan zene, ami neked tetszik, megvennéd? Szerintem igen...
Ja, hogy nem annyi, hanem 4-5ezer...? Az más...
Még annyit tennék hozzá, hogy zenész barátaim ezt - ugyan csak pár százas nagyságrendben - de _ingyen_ osztogatták a buliban. Tudjátok, milyen tuti reklám???