110
  • h4x0r
    #110
    Ez igaz. XML foreva...! Epp egy nagyon-de-nagyon alap XML parsert irogatok.
  • FTeR
    #109
    engem a hideg kiráz a tag-os(-es) programozási nyelvektől, mindenki a fantasztikus lehetőséget látja bennük, mert gyorsan programozható és egyszerű, de közben meg hatalmas korlátai vannak és nagyon átláthatatlan a kész kód (szerintem).
  • yvorl
    #108
    Rendben, nyilván a programozástól függ hogy mennyire portolható más platformra. Azért érdekes lenne látni mondjuk linuxon hogy mennyire rúgna labdába a többiek mellett egy ie.
    Az meg hogy az ff vagy más böngésző mennyire nem befolyásolja az ie fejlesztést, csak azt támasztja alá nekem hogy mennyire nincs verseny és az nem a legjobb dolog..
  • h4x0r
    #107
    FTeR: Valo igaz, a platformfuggetlenseget a kod "minosege" is jelzi, pl. az, hogy mennyire tamaszkodik egy platform tulajdonsagaira. Az IE, ha jol tudom, eleg erosen igenyli a Windowst (nem szidom, csak megjegyzem), ez bizonyara javit a sebessegen, de ront a PFfuggetlensegen. Persze, szerintem.

    Sil78: Thx. Az XUL-rol hallottam mar, de nem ugrott be. Jo lenne megtanulni rendesen :)
  • FTeR
    #106
    nincs igazad, de nem fogok programozás elméleti előadást tartani neked.
    az IE7 ügyében az ff talán csak annyit tett, h longhorn előtt xp-re is kijön. (meg talán a tab, de ebben nem lennék olyan biztos)
  • FTeR
    #105
    csak az extensionsmirror használom.
    a tabmixet, meg még te ajánlottad, h kiváltsam a sok kicsi extet...
  • FTeR
    #104
    olyan nincs, h egy nyelv platformfüggetlen. a vele megírt kódot lehet úgy megírni, h ne legyen gond a portolás, így platformfüggetlenné téve a kódot.
  • yvorl
    #103
    "attól, h mennyi platformra jelenik meg, nem jellemzi a platformfügetlenség képességét"

    szerintem ennyiből az összes létező program platformfüggetlen, mert hát ha akarnák megjelenne mindenre :)
    A másik dolog a fejlesztés üteme. Egyetértek abban hogy miket kell tudnia egy frissen kijött böngészőnek, csak ehhez ki is kell jönnie. Szerintem ha nem lenne ff és társai az ms minimálisan se lenne kényszerítve újításra, merthát minek..akkor ráért volna a longhornnal együtt is az ie7..
  • whitehawk
    #102
    Amúgy tab kezelést a tabbrowser preferences vagy a tabbrowser extensions is tud.. De ezek általában elég bugos dolgok. Deer Park viszont sokmindent tud alapból, és tetszik nagyon.
  • Sil78
    #101
    A SessionSaver és a Tab Mix összeakad, ez tény. De a többnyire jól megférnek egymással a kiterjesztések, csak oda kell figyelni, hogy ugyanazt ne tudja két kiterjesztés (nekem több mint 50 van).
    A MozUpdate helyett ott az extensionsmirror.nl, ott több a kiterjesztés és naprakészebbek is.
    A patch-eket a Deer Park Alpha 2 már tudja, bár alapból még nincs benne bekapcsolva.
  • Sil78
    #100
    A Java-hoz nincs köze, XUL nyelven van írva. Ez egy XML alapú programnyelv (XML User Interface Language), leginkább a Microsoft-féle XAML-hoz lehetne hasonlítani (ami, ha jól tudom, összefügg a .NET keretrendszerrel és a Longhorn bizonyos "újításaiban" is fontos szerepe lesz, de annyira nem mélyedtem el benne, meg nem is vagyok programozó, szóval lehet, hogy ez most nem lesz túl pontos és érthető), csak épp a XUL platformfüggetlen meg ilyenek. De első ránézésre is nagyon hasonlítanak (mellesleg a Gecko-t is lehetne az Avalonnal párhuzamba állítani, a Mozilla platform elemeinek többnyire megvan a Microsoftos párjuk és fordítva). Ha valaki kicsit jártas az XML-ben, és fekszik neki pl a Javascript és a CSS is, akkor nem okoz túl sok nehézséget mondjuk kiterjesztéseket írni Firefoxhoz (gyakorlatilag a böngésző felülete is úgy van renderelve, mint egy weblap). De a XUL (meg úgy általában a Mozilla platform) segítségével nemcsak a böngészőbe épített alkalmazásokat lehet csinálni, hanem teljesen önállóakat is (nemcsak úgy, mint a Firefox, a Thunderbird meg a Sunbird, hanem vannak kereskedelmi szoftverek is, amik a Mozillára épülnek, és a Gecko/XPCOM/XUL/stb-t használják).
  • Sil78
    #99
    Mac-re IE-ből tudomásom szerint az utolsó verzió az 5.0 volt, ráadásul teljesen más motorral, az nem a Trident motort használta. Ma már valószínűleg nagyon minimális a felhasználóinak a száma, hisz a Mac-esek válogathatnak a jobbnál jobb böngészők között (bár a Firefox Mac-es változatán van még jócskán javítanivaló).
  • Sil78
    #98
    Nem annyira bugos a Session Saver, csak épp te a Tab Mix-szel együtt használod, és a Tab Mix-ben benne van a MiniT kódja is, az meg nem teljesen kompatibilis a SessionSaverrel. Ha kijön az 1.1, ez valószínűleg meg fog oldódni, mert abban már alapból lehet a tabokat drag&drop módszerrel átrendezni (amire jelenleg a MiniT-t szokták használni), nem lesz szükség rá hozzá kiterjesztésre.
  • whitehawk
    #97
    Én 1.1 alfa2-t használok most. A böngésző lapok jobbak lettek. Az extek amiket használok:

    gmail notifier
    forecastfox
    adblock
    download manager tweak

    a munkahelyemen win alatt mindet, itthon linux alatt a forecastfoxot nem.

    nem akadtak még össze.

    Nekem még nem volt bajom az firefox-szal, de gondolom ez is emberfüggő.

    Az hogy a spreadfirefox feltörését összehozzák a böngésző biztonságával az nevetséges, és szánalmas, még akkor is, ha az SG egy infobulvár lap...

    De majd jön az IE7....
    Ilyen erővel: Jön majd az új FF is :D

  • FTeR
    #96
    nem tudom, h te hogy vagy vele, de pl az én ss-em nem jegyzi meg az oldal pozicióját lapozás közben (vagy csak elvétve), pedig elméletileg kéne neki. a indítás utáni visszaállítás is kihagy néha (nem bíznám rá az életem, de még egy kissebb összeget sem).

    a mozz updatre meg nagyon kevés ext kerűl fel, a kategóriák fele üres. ráadásul az extek hajlamosak összeakadni. föleg a tabmix előtt lehetett szívni vele rendesen.

    az említett 2 ext, meg pont azok, amik nem az FF használhatóságát bővítik, hanem a hatalmas hinyosságait pótolják (úgyahogy). ezek alapból, hiba nélkűl kéne tudnia.
    remélem az 1.1ben már nem lesz ezzel gond (+a pathinget is lehetővé teszik).
  • FTeR
    #95
    attól, h mennyi platformra jelenik meg, nem jellemzi a platformfügetlenség képességét. valszeg ha m$ akarná akkor minden kis apróságra lehetne IE, de egyszerűen nem éri meg. linuxon valszeg elvből nem használnák és a macen sem tűnt túl népszerűnek.
  • FTeR
    #94
    igaz, hirtelen a css2-re gondoltam, de a css1-et azért elég jól kezelei az IE, a gond inkább azzal van, h többet is tesz vele.
  • h4x0r
    #93
    Ugy tudom, persze lehet, hogy rosszul, hogy valami Java alapu van a dologban.
  • [HUN]PAStheLoD
    #92
    java alapú ext? :o

    nem saját "programnyelve" van?
  • mrzool
    #91
    Volt IE Solarisra is.
  • h4x0r
    #90
    Ja, csak ne felejtsuk el, hogy az IE hozzaadott nehany extrat, ennek (is) koszonheto az IEOnly oldalak szama.
  • h4x0r
    #89
    A platformfuggetlensegrol annyit, hogy:
    FF: Windows*, Linux*, *BSD, Mackosiksz (:) es meg egy tucat plattform, ami nem ugrik be hirtelen.
    IE: Windows* (bar nem minden IE verzio fut minden Winen, de ez ertheto is), MacOS(X?), es meg egy volt, ha jol emlexem.
    Mellesleg amikor a Linuxon a bongeszopiac meg nem volt igy "telitve", akkor sem adtak ki IE-t. Lehet, hogy hasznaltak volna. De igaz ez a legtobb MS szoftverre is. Biztos tudnanak profitalni ebbol a platformbol is.

    A kiforratlan extentionokrol annyit, hogy a legtobb embernel mukodik rendesen, kissebb gixerekkel. Magambol kiindulva: 90%-ban problemamentesen (vagy csak 86,5%-ban. bocs :)
    Mellesleg a kiterjesztesek Java vagy JavaScript alapuak, igy sokminden fugg a kornyezettol...
  • [HUN]PAStheLoD
    #88
    SS-el nekem semmi bajom, nagyon hasznos kis extension... amúgy amik felkerülnek update.moz-ra azokat azért átnézik a FF-es dev-ek, vagy valakik..
  • [HUN]PAStheLoD
    #87
    ie6 előbb mint css1 ? :o)

    Már ie4 idejében is volt css... habár konkrétan 1.0 nem tudom mióta van..
  • FTeR
    #86
    "és a korrekt JS, CSS kezelés.."
    ezeket nem sorolnám az előnyök közi. ez a minimum amit egy frissen kijött bönginek tudnia kell.
    kiváncsi vagyok IE7 beváltja e azt amit m$ ígér (ne felejtsük el, h IE6 előbb volt mint css ajánlás).
  • FTeR
    #85
    nagyon igazad van.
    de a gond pl a sassion saverrel is hogy hihetetlenűl bugos és még mindig nem érte el a v1-et. pedig milyen régóta van már. az a baj, h ezek csak lelkes 3rd party cuccok. és többnyire olyanokat tudnak, amiket ff-nek azért alapból illene.

    nem hiszem, h az ff bármivel platform függetlenebb mint az IE, ugyan úgy külön buildek vannak platformonként, csak IE-t nem adják ki linuxokra, úgyse használná senki, akkor meg minek.
  • [HUN]PAStheLoD
    #84
    bizony, tabok, adblock , session saver , greasemonkey , és a korrekt JS, CSS kezelés..
  • Luminas
    #83
    Szerintem is az a legnagyobb gond, hogy minden szarság megpróbálja magát integrálni az IE-be, amiben az a legkevesebb, hogy instabil lesz. Egyszerűen túl elterjedt és kész. A windows is tök jó oprendszer lenne, ha nem várná el minden kis szar játék hogy rendszergazdai jogokkal fusson (amit még el sem hajlandó mondani, találd ki h mi a baja). Egyébként FF-ot használok.
  • h4x0r
    #82
    Hehe. Imadom paho(j|ly)?bol nezni ezeket a flemeket :)
    Mellesleg az FF nem mindenkit biztonsagi okokbol gyozott meg. Nem is gondolna az ember, hogy AdBlock es a FlashBlock mennyit tud segiteni. Esetleg a SessionSaver. Vagy a HTMLTidy, ha az ember validmanias. Esetleg...
    Szoval lehet, hogy nem lesz ez sem tul biztonsagos egy ido utan, de ha ezeknek a dolgoknak az IE7 nem fog all-in-one alternativat biztositani, akkor nem lesz nagy durranas sokak szemeben. A masik, hogy az FF tobbe-kevesbe platformfuggetlen.
  • FTeR
    #81
    nah, te is olyan lehetsz mint, azok a bizonyos britt tudósok a felméréseikkel.
    de ha ez téged kielégít, akkor légy magaddal boldog.
    kívánom, h ennél nagyobb örömöd sose legyen.
  • FTeR
    #80
    gondolom nem hinnéd el, ha azt mondanám, h elgépelés. rengetegszer pl "ö"-t nyomok "ű" helyett, csak azokat észreveszem. a hossz "í"-s dologra már korábban felfigyeltem, valamiért arra rándul az ujjam, ez kb olyan, h majd minden "a" után ütöm a szóközt.
    a hosszú "ú" viszont nem elgépelés. hülye berögződés, h a szóvégi mindig hosszú, de azért túlnyomórészt észre szoktam venni.
    Egyébként tényleg szörnyűek a chates berögződések, múltkor is azon kaptam magam, h a füzetembe írva is rövidítve írom a "hogy"-ot, meg szmájlokat teszek :) a kis kezdőkről nem is beszélve.

    de ettől még nem lesz lolanak igaza a böngikkel kapcs, főleg ha ennél jobb érvet nem tud felhozni.
  • FTeR
    #79
    inkább ne védj léci :)
  • [HUN]PAStheLoD
    #78
    Érdekes, valami tanulmány vagy csak szerinted van így? Nekem semmi háttérinformációm nincs, csak a saját tapasztalatom ilyen téren.
  • IoIa
    #77
    Az adottság (ebben az értelmezésben) = veleszületett képesség.
    Áruld már el nekem, hogy ki kezdte úgy az életét, hogy tudott helyesen írni? Nemhogy helyesen nem, hanem egyáltalán!!!
    Az viszont biztos, hogy nem mindegy, hogy az ember hol nő fel, milyen a környezete. Ha még élőszóban sem beszélnek helyesen, akkor valóban nehéz megtanulni a helyesírást, de nem reménytelen.
    Megfigyeltem, hogy a helyesen írni nem tudók között sokkal több az igénytelen, felületes, tanulatlan ember.
  • Pheel
    #76
    Gyakorlással javítható a helyzet, de alapvetően adottság kérdése.
  • NuCLEARScoRp
    #75
    Az kizárt 3 keresőm is van:

    Spyware Doctor 3.2, Spy Sweeper 4.0, Ad-Aware 1.06
    Ezek a progik messze a legjobb képrogikeresők... ezt gondolom te is elismered...

    Nameg ottvan a Outpost+NOD32 kettőse állandó felügyeletnek, állítólag már azok is védenek a káros elemek ellen valamilyen szinten...
  • [HUN]PAStheLoD
    #74
    Helyesírás, mint adottság? :o
    Nekem régebben jóval több gondom volt vele, mint manapság. Egyszerűen sokat kell olvasni/írni, és lehetőleg a rosszul berögzült dolgokat [j/ly, rövid-hosszú, szóelemző írásmód miatti baromságok ..stb] kell újra és újra kijavítani, észegen addig, amíg jól meg nem jegyzi az agy.
  • fflx
    #73
    hamar igy rakerdeztel :)

    ami nagyon fajt:
    "mível", "elvakúlt", "ídézve"
  • FTeR
    #72
    azért nem kell túlzásokba esni.
    remélem nem az fáj, h nem kezdem nagy betűvel a mondatot, vagy nem írom ki a "hogy"-t, a gépelési hibáknak (kimaradt/felcserélt betű stb.) meg nem sok köze van a helyesíráshoz.
  • FTeR
    #71
    ha visszanézed (bárhol), még sosem kezdtem flémet, csak akkor szólalok fel, ha valaki irdatlan baromságot állít az általa úgy utált rendszerről. csak úgy mint most is.
    ha netán vmi negatívat állítok az ffről, akkor sem az ie vonatkozásában teszem. hanem saját magához mérten. esetleg operához hasonlítom, mert azzal van 1 súlycsoportban.