• pipaxy
    „Totál felesleges és értelmetlen volt a beszólásod...”
    Ez egy kicsit erős nem? Bár ha az „Az. És?”-re értetted, legyen.

Azt hiszem nem érted mire gondoltam. Természetesen igazad van, a napvitorla is hajtómű, ha még csak pályamódosításra képes is csak ebben az esetben. A cikkben meghajtás szerepelt, erre nekem mindjárt az ugrott be, hogy mivel e szonda üzemanyagot nem használ, a napfény mindig rendelkezésre áll, egész nyugodtan elmehet mondjuk a Holdhoz, majd kényelmesen visszajöhet, az egész csupán idő kérdése. Szóval ez aztán a meghajtás! Valójában persze nem, a vitorla anyaga hamar tönkre megy, a többi, hasonlóan kis gyorsulást kifejteni képes meghajtórendszert használó szondához képest (Deep Space I, SMART I) ez elég csekély delta v-t, azaz sebességváltozást képes létrehozni. E miatt bátorkodtam azt írni, hogy ez nem meghajtás… Meghajtás az az én értelmezésem szerint amivel a szonda képes elhagyni a Föld vonzáskörzetét, vagy például képes meglátogatni egy üstököst. Ami csupán pályakorrekciós műveletek végrehajtására szolgál, csak amolyan másodlagos rendszernek tekinteném.

Így már tiszta? Aztán remélem ez már meghaladja a totál értelmetlen szintet!
    Jaj.