86
  • h4x0r
    Ja, pl. a Gentoo egyik fejlesztőjét.
  • comet
    Ez csak a hülyeségedet támasztja alá...már megbocsáss. Szerinted a HP közel van a tűzhöz? Mert kb annyira van közel a tűzhöz, mint Larry McVoy. A HP a kernel.org hardverét adta, Larry meg a Bitkeeper respository-t és a szoftvert. Amikor meg egy harmadik fél visszafejtette a _kommunikációs_ protokolt amit a bitkeeper használ, hogy ki tudja nyerni az adatbázist, akkor Larry bevágta a durcit, hatalmas reklámot csapott, hogy bitkeeper ez meg az, és szépen búcsút intett a linuxnak. Ha a linux nem lenne, akkor ez a cég sehol sem lenne, ez nem elég pénz neked? Vagy neked mi pénz?

Ez olyan, mint amikor egy sportoló a harmincas éveiben visszavonul. Ez nem jelenti azt, hogy egy sport nem rendes sport, ez nem jelenti azt, hogy a sportolónak nem érte meg az elmúlt 10 éve.

Hallgass inkább a kedvenc cégedre, az MS külön nyílt forráskódú ügyosztályt vezet, fel is vettek 3-4 kiemelt open source figurát, ez szerintem egyértelműen mutatja, hogy már az MS is fogcsikorgatva kénytelen komolyan venni az OS erejét.
  • h4x0r
    Attól még lehet jobb. Valaki mondta, hogy Perllel és Pythonnal gyakorlatilag az OpenGL-es játékokat kivéve mindent meg lehet írni :)
  • Pheel
    "az utóbbi 10 év mindegyike, ugyanis tíz éve 10% fölött van a terjedése minden évben"

Tény, hogy van honnan és van hová fejlődnie. Ha tavaly eladtak 10-et, idén 11-et, az már 10%, de a piacon továbbra sem tényező...

BTW több "szakértő" is szívta már vissza a kijelentését és közölte, hogy MÉGSEM ez a Linux éve :-D
  • Pheel
    "És nem kell valami hűdenagy SCM-re gondolni, gyakorlatilag mókázás a patch és diff parancsokkal"
    Nem is gondolnék én másra, ha nem írta volna bele Comet, hogy JOBBat írt ;)
  • h4x0r
    Nem volt Linux fejlesztő. SCM fejlesztő. Nem a Linux fejlesztéséből lépett ki, csak visszavonta a cége támogatását. És igen, jó oka volt rá.
  • h4x0r
    "Most milyen információid vannak? Tulajdonképpen melyik év is lesz a Linux éve? :-P"

Ilyet csak hülye PRosok mondanak (mármint, hogy "a Linux éve"), de ezt te is tudod.

És nem kell valami hűdenagy SCM-re gondolni, gyakorlatilag mókázás a patch és diff parancsokkal. De én is írtam már SCM-et, igaz, csak lokálisat. Nem kell mindíg valami hatalmas dologra gondolni :)
  • comet
    He?

Nézd, kevered a szezont a fazonnal...

Egyrészt ugyan két hét alatt produkálta fokozatosan elő Torvalds a GIT-et, de attól függetlenül már évek óta gondolkozott róla, ill. elméledett, hogy hogyan kell egy SCM-nek kinéznie. Szerintem szaktekintélynek tekinthető SCM terén, ha nem A szaktekintélynek...

Másrészt: a linux éve gyk. az utóbbi 10 év mindegyike, ugyanis tíz éve 10% fölött van a terjedése minden évben.

Sokkal messzebb kellene járnia? Mihez képest? Az nem elég, hogy az új cuccok terén már rég átvette a vezetést az összes nem unix fejlesztés előtt? Ha azt állítod, hogy nem fejlődik eléggé, az bizony elég vaskos ferdítés.

Hozzátéve a linux témához, Linus nem kódol _túl_ sokat, inkább szervez és tervez az utóbbi években...4mb patch megy bele a kernelbe talán minden releaseben azt hiszem, ez elég nagy fejlődés szerintem.
  • Pheel
    BTW majdnem mindegy, hogy főfejlesztő vagy sem, közel volt a tűzhöz, aztán mégis kilépett. Biztosan jó oka volt rá. Valószínűleg a pénz, de ez is csak azt támasztja alá, hogy nem üzlet a OpenSource.
  • Pheel
    "Linus Torvalds meg 2 hét alatt írt egy jobb SCMet"
    Csak azt nem értem, hogy ha Linus ekkora egy coder, akkor miért tart ott a Linux, ahol. Ha ő két hét alatt jobbat ír, mint egy teljes team évek alatt, akkor az elmúlt 14 évben már bizony sokkal messzebb kellene járnia.

Most milyen információid vannak? Tulajdonképpen melyik év is lesz a Linux éve? :-P
  • comet
    JAJJJJJJJJJ ezt olvastam Pheel.

De ez egy vicc, ezt te is tudod. Mármint a pcfórum és az a sting vagy kicsoda aki ott irkál. A hup évek óta rajta röhög, meg mindenki aki kicsit is ért unixhoz. Mert a srác a legnagyobb szemellenzős köcsög az anti linux fronton.

Bővebb információ:

Csak egy kisebb információ-összefoglaló: Larry Mcvoy soha nem fejlesztett linuxot, főleg nem fő fejlesztő nem volt. Egy SCM-et fejlesztett ami zárt forrású volt, de aztán később miután kihasználta a linux PR erejét, bevágta a hisztit és visszavonta a licenszt amivel használhatták a linux fejlesztéséhez. Linus Torvalds meg 2 hét alatt írt egy jobb SCMet.

Ez a sztorid pheel? Nem értem hol élsz.

"Vagy ő csak egy rohadt áruló, akit évekig a szívén melengetett a közösség?"

Ez kb szószerint igaz.
  • h4x0r
    Nem, Ő a Bitkeeper fejlesztője, Larry McVoy, ha jól emlékszem, és csak annyi az igaszság benne, hogy a Bitkeepert a Linux feljesztéséhez a BitMoover ingyen adta, és ezt a támogatást vonták meg.
    Mellesleg Sting egy okos, de iszonyú nagy barom, sok hasonló csúsztatása van :)
  • archkoven
    Ha nem lett volna világos, VICCBŐL írtam, hogy naponta kétszer vagy a windows.
    Nálam speciel az un. kék képernyős fagyás még soha nem volt az XP-vel, olyan előfordul néha, hogy egyes alkalmazások lefagynak, vagy nagyon "elgondolkodnak", de az op-rendszer teljes fagyása még soha nem következett be amióta xp-t használok.
    A 98 vagy a ME egy teljesen más kategória volt, ott sokszor tényleg téptem a hajam.

• fanatic
    Az XP csak olyan vason fagy, ami gáz! Nekem a kb. 2 év alatt párszor állt csak meg!
  • WiLDoR
    érdekes, itt mindenki arra panaszkodik, hogy fagyogat a winxp-je...furcsa, nálam ilyen miért nincs???
    ez érdekes...évek óta xp-t használok, s 1 kezemen meg tudnám számolni, hányszor crash-elt a rendszerem. az is leginkább hardware és nem sw hiba miatt történt.
  • Chriss745
    Na, azért nem ilyen szörnyű a helyzet...

Ha fagy valakinek az XP-je, akkor vagy rakjon fel normális drivert (digitálisan aláírtat), vagy menjen el egy szervízbe, és nézesse át a gépet.

Nálunk több száz gépen fut XP, gondok persze azért akadnak, de hogy naponta kétszer megfagy, az azért kicsit durva.

Amúgy nehogy azt higyjétek, hogy M$ fan vagyok, debian rendszereket üzemeltetek, de én is XP-t használok munkaállomásnak, mert kényelmes, és stabil, felhasználóbarát.
  • Pheel
    "Az az igazság, hogy a nyílt forráskód talán a "mindenki jól jár" első majdnem tökéletes megjelenése mióta ember az ember. Azért mert fizikailag nem kerül (sokba) megosztani valaki munkáját másokkal, sőt inkább ő is nyer azzal ha ezt teszi."

Ezt olvastad már? Vagy ő csak egy rohadt áruló, akit évekig a szívén melengetett a közösség? Óvatosabban kellene hirdetni az igét, mert még kiderül, hogy nincs igazad :-P
  • comet
    Napi kétszer? Ajjaj, ez azt jelenti, hogy neked olyan sokáig megy a windowsod? Nem kell fél naponta újratelepíteni? :)
  • comet
    Ehh, fejezd be kérlek...

Ha nem értesz hozzá, akkor ne nagy hangon fogalmazd meg a véleményedet.

Vannak olyan komponensei a windowsnak, amelyek túl szorosan vannak integrálva a számítógépbe, pl IE, WMP. Ez biztonsági kockázat (egy böngésző vagy egy médialejátszó hibája nem kellene hogy érintse az operációs rendszer általános biztonságát ha nem használod őket, a baj ott van, hogy az operációs rendszer a tudtod nélkül használja).

Ha ezek eltávolításra kerülnek, akkor csökken a rendszer kockázata.

Az EU-s törekvés, egyébként bármennyire is hatástalannak tűnhet, eredményes és erkölcsileg helyes. Egyrészt ad egy figyelmeztetést az MS-nek, hogy mostantól fogva ha itt akar játszani ezen a piacon akkor tartani fogja magát pár elvhez, az MS meg be van ***rva mert fél a linux főként kormányzati elterjedtségétől/elterjedésétől. Erkölcsileg meg helyes a döntés, azok akik azt álítják, hogy az EU ok nélkül szivatja az MS-t azok nem ismerik az ügy részleteit.

Ezek voltak azok a célok amelyet elért az EU az akcióval. Szerintem ők sem gondolták, hogy ez a WMP nélküli windows népszerű lesz. Akinek már van annyi esze, hogy a biztonság miatt WMP-nélküli windowst venne, az már rég linux/bsd/solaris rendszerre váltott. Igen, desktopra, mert ez a jövő.

Személyes véleményem az, hogy a kormányzatoknak törvény szintjére kellene emelniük azt, hogy a kormányok csak nyílt forráskódú rendszereket használhatnak, és a mostani MS licenszdíjakat inkább a biztonságosságuk / tesztreszabásuk / használhatóságuk fejlesztésére költhetnék. Hosszú távon a zárt forráskódú rendszerek csak a speciális kiszolgálókon létezhetnének, reálisan, ha az általános érdeket vesszük figyelembe (mind költség mind biztonságosság szempontjából). Azokkal a bugyuta érvekkel szokták ezt ellenezni, hogy szegény programozók keresetét vesszük el ezzel. Azt azért jó lenne az emberek tudatába illeszteni, hogy a programozók 85%-a nem eladásra fejleszt szoftvert, hanem céges belső rendszert ír, weboldalt ír és úgy egyébként speciális belső céges használatra ír akármit is. Úgy gondoljátok, hogy csak azért a 15%-ért érdemes egy rosszabb világban élni, csak mert "szegény programozók"? Az is mellesleg teljesen unrealisztikus, ha azt feltételezzük, hogy minden szoftvercég megszűnne még akkor is ha nyílt forráskódú rendszereket használnának majd mindenhol. Őszintén szólva, az EU (csak hogy EU szinten beszéljek) hajtott már végre nagyobb "létszámleépítést" más területen is, pl mezőgazdaság, ahol nem 15% hanem 40-50% pl Ausztriában tért át másik foglalkozásra vagy csak szimplán ment tönkre azok közül akik mezőgazdasággal foglalkoztak eredetileg.

Az az igazság, hogy a nyílt forráskód talán a "mindenki jól jár" első majdnem tökéletes megjelenése mióta ember az ember. Azért mert fizikailag nem kerül (sokba) megosztani valaki munkáját másokkal, sőt inkább ő is nyer azzal ha ezt teszi.
  • LaPalma
    ezt :) már nem is látod csak ha így van?
    a #22 elég figyelmetélenségre és szűklátókörüségre utal utal
  • archkoven
    Ilyen a tipikus fikázó.
    Egyébként nekem is napi kétszer lefagy az xp-m, ezért használok évek óta kizárólag mekintost.
  • FTeR
    azt, hogy csináltad? nem használod, de amiatt fagy?
    enyhe képzavar.
  • h4x0r
    Tudom, de ez evidens dolog.

hornbali: stimmt
  • Gregorius
    Én azt nem tudom, hogy tényleg mi értelme volt akkor ennek az egésznek. Ha más cégek az MS-on kívül forgalmazhatják a "teljes-értékű" Windows-t, akkor az MS miért nem?

Egyébkénr mélyen nem értek egyet a "butított" jelzővel, és azokkal sem, akik azt gondolják, hogy ez egy szarabb verzió. Minden kódrészlet ritkítás az operációsrendszer javára válik. A Windows média-kezelése az egyik legingatabb része ennek a rendszernek. Már megszámlálhatatlanul sokszor fagyott a gépem emiatt a szaros WMP miatt, pedig nem is használom, és nem is áll szándékomban a jövőben sem.

Az meg, hogy nem népszerű, az egy dolog. Betiltották annak idején az ingyenpiát is, most fizetni kell érte. Az sem volt egy népszerű döntés.
  • hornbali
    A #11 hozzászólás meg kissé primitív.
  • hornbali
    Halkam megjegyezném hogy a #7 és #8 hozzászólás nagy tájékozatlanságra vall.
  • FTeR
    gyakorlatilag szóról szóra ugyanezt mondtam, korábbi hasonszőrű cikknél.
    vmi olyan példát mondtam, h futásnál nem attól lesz verseny, ha a gyorsabbat lelassítják. (nem kell félreérteni)
  • h4x0r
    Mellesleg az EU is bekaphatja a változatosság kedvéért. Nem ezzel kéne növelni a versenyt, hanem egészséges támogatási rendszerrel. Magyarán ha tenni akarnak a Windows és az MS monopóliuma ellen, akkor ne az MS-t húzzák le (ha nem tett semmi illegálisat, persze), hanem segítsék az alternatívákat (ol. Linux, BSD, stb.)
  • Alfa Of NS
    Nem tudom mit szarakodik az EU. Tamogassa a Linuxot, aztan had szopjon az MS.
  • Esrohnoil
    Marketingszakembernek tanultam úgyhogy pszt. :D
  • FTeR
    MP egy ingyenes lejátszó, mér kéne olcsóbban adni nélküle?
    ez az egész per szánalmas volt, fogodzót kerestek M$en, de csak ezt találták...
  • arschsg
    Amúgy még szép, hogy ugyanannyiba kerül... ha nem többe! Hiszen munkát kellett belefektetniük:) Projectek, "reklám", tervezés stb. De honnan tudnák is ilyen kis földi halandók, mint te...
  • Pheel
    FYI: az EU ooooookoooooooos vezetése kötelezte őket rá, hogy kiadják. Ők egyáltalán nem akartak ilyen irányban elmozdulni...
  • LaPalma
    Senkinek sem kell a butított windows!

hát persze, mert mert már alapból elég buta :)
    (bocs skacok, de magas labda volt, semmi bajom a windows-zal, ma is láttam már egyet lefagyni)
  • Esrohnoil
    Jaa, most már abból is pénzt akar teremteni h. visszabutítja a dolgokat... ahelyett h. fejlesztene. Kimerült az ötlettár? :)
  • Esrohnoil
    Gates bácsi biztos ilyet használ otthon.
  • Hege15
    Butitott változat !!!
    Már eleve az ötlet is !!!???
    Ezek be vannak szívva ?!
    Billi fiú kicsit szemilissé vált
    Kiadnak 1 olyan xp-t ami kevesebbet tud !!!
    Ezt a szart
  • Cicero
    Nemtom mit vártak kedves Microsoftos barátaink... Aki otthon használja, annak 75%-a kalóz, a cégek meg nem hülyék a sima XP is fagy, nem kell nekik butított változat... "Start>Vezérlőpult>BrrrKrrrGöhög>Restart"
  • Esrohnoil
    Ki hitte volna h. ez így lesz...
    Ez kb. olyan mintha pl. vennél egy McZabálsz menüt, ami sült krumplival és majonézzel ugyanannyiba kerül mint anélkül...
    Ennél már csak az lett volna viccesebb ha a butított "hambi" drágább. lol
  • Caro
    Félreértettél. Az EU-n belül győzött a lobbi.