Óbudai Egyetem

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Csirke4
Boldog Szülinapot! <#vigyor3>
mumpic
Nála csináltam mindkettõt (nem tudom hogy még kettõ mérés labor van-e, hallottam hogy jó sok labor megszûnt).

Kurvára figyelj oda mit mond, mert sokszor se füle se farka, nem fejezi be néha a mondatokat, a szavakat nem ragozza 😄

Vedd meg a Horváth Elek könyvet ha még nincs meg, és minden labor elõtt alaposan olvasd el és fogd fel azt a témakört amibõl a mérés lesz! Ez lényeges, mert ha csak a mérési útmutatót olvasod el, az sokszor lófasz, nekünk volt olyan hogy ezer éves kütyüre írták meg, és nem is volt olyan a laborban, hanem egy teljesen más holmival kellett mérni. Ha az elvet felfogod a könyvbõl, akkor menni fog a mérés, és ha menni fog a mérés akkor Baka szeretni fog. Lehet vele haverkodni meg minden.

Ha mész KIN kupára, akkor feltétlenül a mûszeresekhez menj, és Bakának hangoztasd is, mert akkor még jobban fog szeretni. 😄

A beugró zh-kra is készülj, mert az okos diákokat is szereti. 😛
Engem pl az év végi vizsgamérésen ki akart rúgni, mert nem volt kész a féléves jegyzõkönyvem beadásra, de látta hogy minden zh-m 3-as, vagy annál jobb lett, így bemehettem a vizsgamérésre.

Szerintem jó, Tényi-nél ezerszer jobb, a többi tanárt meg nem tudom hogy milyen a laborban.

Csirke4
Hamár ilyen öregdiák vagy akkor...
Baka Károlynál mennyire nehéz a Méréstechnika labor?:o
gercse
én is így kaptam német felsõfokú nyelvvizsgát, bár én kéttannyelvûbe jártam, és mivel mindent németül tanultam (csak infót, magyart, éneket nem) így maradt a matek meg a töri németül

Csirke4
Azokra nemis gondoltam. 😄D
Dehát akkor legyél biztonságosmérnök és tervezz soksok IP kamerát a nyóckerbe nekünk. 😄
mumpic
nem 😛
Amúgy sem lehet még jelentkezni rá.
És mielõtt végigkérdezgeted, nem érdekel a mérnöktanár, és a vállalkozásszervezés sem. 😄

Csirke4
Az új Világítástechnika nem érdekel a kandón?😄
mumpic
Bme-vik, meg bánkin biztonságtechnikai tervezõmérnök. Még egyet megjelölhetek, de nem tudom mit kéne, szerintem marad ez a kettõ. Nincs túl sok msc képzés ami engem érintene. A BT miatt így is valami kreditelismerési lófaszt kell csináltatni, aminek sehol sincs leírva hogy mi a menete, ráadásul két sor eltéréssel elõször 70%-nyi kreditet írnak hogy teljesítettnek kell lennie a megadott tárgycsoportokból, utána meg 40%-ot. És még csak nem is egyértelmû. Nagy lófasz ez az oktatási rendszer, ha már egyszer bevezették igazán kidolgozhatták volna használhatóra.

Csirke4
Egyébként melyik MSc képzésen mész tovább?😮
Csirke4
Én hibrid módon jelentkeztem. 😄
Papíron küldtem el a jelentkezést aztán a többi cuccot meg szkenneltem ami késõbb jött ugye júniusban.
Nálunk meg a nyelvvizsgát az 5-ös angol emelt érettségi + 2 további tantárgyból angolul kellet érettségizni (és ezeknek egyesével legalább a 30%-ot el kellett érniük ha jól tudom) adta és felsõfokú. Aztán ahogy beszélgetek mindenfele emberekkel errõl nem is tudnak hogy van ilyen. 😞
Még olyanok sem akik amúgy emelt angolt csinálnak és nyomatják rendesen az angolt, pedig aztán 2 másik tantárgyból mondjuk informatikából meg matekból egyáltalán nem nehéz angolul elérni 30%-ot. :o
Úgyhogy aki mégcsak a nyílt nap miatt tévedt ide annak javaslom ezt a módszert mert ad +50 pontot. 😄
mumpic
jaja, így lesz ^^.

nekem még szerencsém volt anno, a nyelvvizsgámat beszámították érettséginek.<#vigyor3>
Viszont nem volt még felvi.hu (asszem), és papíron jelentkeztünk bsc-re.

Csirke4
Szkenneld be az a legjobb, én a nyelvvizsgámat az érettségivel kaptam, és az érettségis könyvecskémben van benne, kérdeztem azt hogyan kell beszkennelni és a felvi.hu-n még azt se tudták sztem, hogy ilyen van merthogy az érettségi nem ad nyelvvizsgát, úgyhogy beszkenneltem az érettségi lapról a nyelvvizsga részt, beküldtem azt ottvolt egy darabig aztán kitörölték onnan. 😄D
De a végén meg hozzászámították! :o
Úgyhogy nemkell féni, õk se tudják, odaírsz valami számot aztán elküldöd a szkennelt lapot.
mumpic
Most megnéztem a neptunban, ott az anyakönyvi szám van beírva, de "Bizonyítvány azonosítója" rublikába. Ez se segít. 😊
Mindegy, beírom a bizonyítványszámot, úgyis be lesz szkennelve, látják mindkettõt.

Bandee1987
sztem biziszám, de nem esküdnék meg rá

SG HETI KVÍZ 1. SZEZON: BRONZÉREM :P SCHUMI A LEGNAGYOBB!!!! FORZA FERRARI!!!

mumpic
Segítsetek plz

Felvi.hu-n msc jelentkezésnél be kell írnom a nyelvvizsgám sorszámát.
2004-ben csináltam bme-s nyelvvizsgát, van rajta Anyakönyvi szám, meg Bizonyítványszám (ez pirossal 😛), szerintetek melyik a sorszám? 😄

Csirke4
Grat grat grat! =) <#eljen>
mumpic
Igazából csak az utolsó egy hónapban tanultam, de jó lett volna hamarabb elkezdeni.

Bandi 18
aham. Amúgy grat 😊. Én 17-én megyek, kicsit parázok tõle. Te mennyi idõt szántál a felkészülésre?

mumpic
Az relatív.
Én elektronikából és modulból (felügyeleti informatika és elektronikus vagyonvédelem) húztam tételt. A modulosat nyilván tudtam ötösre, elektróból meg könnyût húztam 😊

De azért az utolsó két hétben úgy be voltam fosva mint még sosem.

Bandi 18
És nehéz volt az államvizsga?

Bandee1987
grat! <#eljen>

mumpic
(mumpic 72 órája villamosmérnök) <#hawaii>

Hello mindenki!

Tudnátok infókat mondani az Óbudai Egyetem kollégiumairól? Milyen feltételekkel lehet bekerülni? (szocpontokkal) Melyikre érdemes menni?

Üdv: Zoli
Csirke4
Látod, mondtam én.<#idiota><#vigyor3>
mumpic
jólvan, tudod mit? szar a bme...

Csirke4
Nemértem hol van a probléma?
Nyáktervezéshez is odaültehetek olyan embert aki tanulta az elméletet (ráadásul a BME-n rengeteg olyan elméletet aminek köze sincs a nyáktervezéshez) és lehet, hogy tervez egy baxottjó nyákot de lehet hiába, mert a gyakorlatban élünk és nem biztos, hogy legyártható egy megadott összegbõl. Manapság pedig igencsak számít a pénz...
mumpic
A repülõgépvezetés az gyakorlati munkavégzés.

Csirke4
Hát figy, rengeteget repszimeztem már, sztem több ezer óra a repülési idõm. Rengeteget olvastam róla, soksok elméletet is tanultam.
Ha most kapnék egy gépet Ferihegyen, kivinnének, beülök és uccu neki, be mernél ülni mögém utasnak?
mumpic
Azért mert kandósok vagyunk még nem kell hivatalból fikáznunk a bme-t.
Pontosan addig fognak bénázni ipari környezetben amíg megtanulják kezelni az eszközöket, ugyanis a laborjaink erre mennek ki. Lehet hogy õ nem látott a suliban egyáltalán motorszabályozást pl, de elméletben ismeri. Nem véletlenül írtam hogy tervezésre venném fel.

Csirke4
Az a baj, hogy amit felhoztál 2 példa az igencsak eltér egymástól és egyértelmû a választás.
DE
Ez itt az ÓE topic, szóval térjünk vissza arra, hogy miért nem annyira jó a BME. Mert amikor olyan kérdés merül fel, hogy van két jelentkezõ akibõl az egyik BME-s mongyuk a másik Kandós, akkor azért nem ilyen egyszerû a helyzet mert lehet, hogy "bemagolt minden 'felesleges hülyeséget'" DE fele annyi laborgyakorlata volt és a valóságban még nem is tervezett annyi áramkört, de az elméletet jobban tudja.
Nem hiszem, hogy minden esetben azt a személyt preferálnák aki jobban tudja az elméletet. Ebben szerintem egyetértünk. :o
mumpic
Amit itt tanulsz villanymérnökként gazdasági tárgyakat, az egy rakás fos, csak azért tanítják, mert az oktatási törvény kitér rá, de nem alkalmas arra hogy rendesen átlásd a gazdaságban végbemenõ folyamatokat. Vállgazdból nekünk a tanár a zen filozófiáról magyarázott, mert "a tananyag benne van a könyvben".

Valóban, elfelejtesz egy csomó mindent vizsga után, fõleg ha puskából vizsgáztál.
Azért mert apádnak nem volt rá szüksége, az még nem jelent semmit. Tény hogy kellenek szóró tantárgyak. De most képzeld el, hogy te egy vállalat igazgatója vagy. Melyik embert vennéd fel áramkörtervezésre? Aki mindent tud az elektromágneses terekrõl, és zavarokról, az gyártási eljárásokról, bemagolt minden 'felesleges hülyeséget', és érti hogy mi az amit csinál; vagy azt, akinek még a fázistartalék fogalma sem tiszta, de szakközép óta megszokás alapján csinálja az áramköreit, fõleg "mert a rádiótechnika évkönyben is úgy vót írva!"

Csirke4
De akkor mi lenne ha nekünk villamosmérnök hallgatóknak tanítanának egykis biológiát meg irodalmat, mert mi van ha mégis?
Nem azzal van a bajom, hogy pl villamosmérnök hallgatóként a villamosságtant a legapróbb részletekig tanítják, hanem, hogyha elkezdenek szopatni a közgazdaságtannal és társaival, mint amolyan villamosmérnöknek általában nagyonfontos tudománnyal.
A faterom pl a BME-n végzett gépészmérnökként és csomó olyan dolgot tanítottak neki amit a vizsga után 1 nappal elfelejtett és késõbb mikor mérnökként dolgozott se volt rá egyáltalán szüksége. És a BME-n sokkal több fölösleget nyomatnak (csak azért hogy legyen mivel szopatni, másra nemjó) mint az ÓE-n.
Bandee1987
Sry, akkor félreértettelek 😊

mumpic
Ezzel most mit akarsz? :-)
Én csak azt akartam mondani, hogy akkor minden szarságot megtanítottak, mert nem volt mit tanítani. Most is tanuljuk az akkori alapokat, de közel sem olyan mértékben mint régen. Fölösleges ismeret nem nagyon van, azt majd akkor lehet eldönteni, ha nyugdíjasként visszanézel.

Bandee1987
"A jelenlegi tanáraim akkor végeztek az egyetemen, amikor az integrált áramkör nagy szám volt, és számítógépek 100.000$-ba kerültek, és a fõ fícsör a maradékos osztás volt."

Azért ez így nagyon erõs, nem gondolod? Akkor még sokkal nehezebb volt, gondolj csak bele, ma egy integrált megoldasz úgy, hogy belehányod az adatokat a casioba, vagy mondjuk egy számnak a x-es alapú logaritmusát. Ilyen régen nem volt....Azt hiszed, hogy akkor nem voltak meg azok a dolgok az alaptárgyakból, pl. matek, fizika, mint ami ma? Sõt, pl. progból 70-es években(évekig) még itthon lyukkártyával tolták az esetlegesen progot tanuló egyetemisták, ma meg a visual studio 3 kattintással összehoz neked egy kész alapprogit. (Viszont az is igaz, hogy akkor még nem lehetett olyan bonyolult dolgokat leprogramozni mint ma)

Egyébként sztem felesleges összehasonlítani akárcsak 2 külön évtizedet is. Más volt az egyik, más a másik. Más technológiák, trendek voltak akkoriban és most.

mumpic
Ha nem érted a problémát, hogy oldod meg?
A jelenlegi tanáraim akkor végeztek az egyetemen, amikor az integrált áramkör nagy szám volt, és számítógépek 100.000$-ba kerültek, és a fõ fícsör a maradékos osztás volt.
Ahhoz képest a tananyag 100× nagyobb, nyilván nem azokat tanítják már amit akkor, de elhiheted nekem hogy az akkori idõkhöz képest 5-10% a fölösleges anyag. Az egyetem eleve magasabb szint, egyetemi diplomával ne rendszergazda akarjon valaki lenni, hanem komoly problémákat oldjon meg. Igaz, lehet hogy még a parciális deriválásra sem lesz szüksége, de mi van ha mégis? Máris nem volt felesleges.

Csirke4
Félreértettél, nem az elmélettel van a baj hanem a túl sok fölösleges elmélettel. Legyen elmélet igen, de a munkáltatót nem az fogja érdekelni, hogy tudsz-e beszélni egy problémáról hanem, hogy meg tudod-e oldani.
mumpic
Aki nem akar elméletet hallgatni csak gyakorlatot, az menjen technikusnak.

Csirke4
Nemjóhely. :C
Az a mendemonda járja, hogy aki oda egyszer belép az büdösen és ápolatlanul jön ki fogak nélkül 3 lábbal. :o

Egyébiránt azért nem mert túl sok fölösleges elméletet tanítanak amit soha nem fogsz használni.
mér?

mumpic
Ahogy böngésztem a rangsorokat, kb az összes képzésünk második helyen van a BME mögött. A kandó meg a neumann biztos, meg múltkor unokatesómat elkísértem a bánki nyílt napra, ott is azt mondták hogy a másodikak õk is. De ugye nem is az a cél hogy lepipáljunk egy másik iskolát.

Amúgy ez a név dolog vicces, a BMF csak 10 évig létezett formálisan, mintegy elõkészítette az egyetemet. 😊

Csirke4
Jótanács: A BME-re NE menj! Mérnökinfósnak tuti ne.
Bandee1987
Az óbudai egyetem régi neve Budapesti Mûszaki Fõiskola. Csak teljesítettük az egyetemhez szükséges követelményt (doktori képzésünk van). A többi karról nem tudok nyilatkozni, bár a Kandó elég híres, mint villamosmérnöki kar. Elmondhatom, hogy hasonló szinten van a bme és az elte infós képzéséhez a neumann kar, általában a bme infó mögé szokták rangsorolni a 2. helyre az infós képzésünket.

skyli991
Köszi a választ!
Nyáron végülis tanulhatok programozni. A BME-hez és az ELTE-hez képest milyen az Óbudai Egyetem?

Bandee1987
Az jó ha szereted a matekot, mert itt nagyon jó és rendes matektanárok vannak, de azért nehéz, de megcsinálható. Gáz viszont, ha nem tudsz programozni, mert nagyon hamar beledobnak a mélyvízbe. Meg lehet csinálni 0 kezdõ prog tudással is, csak nagyon nehéz, akiben van vmennyi prog tudás, azért az legalább átlátja a dolgokat.

Én amúgy 2007 óta járok oda. Ha végeztél akkor többféle állásod is lehet, hálistennek a cégek eléggé szoros kapcsolatban vannak a sulival, van lehetõséged továbbtanulni is msc-n vagy munkát szerezni. Az, hogy milyen munkát szerzel, már rajtad múlik, de ha leteszed a szoftver/matek szigorlatot, utána vannak szakirányok, ahol mélyitheted a tudásod. Pl. van cisco szakirány, van ilyen intelligens rendszerek/robotos szakirány ha az érdekel, vagy programozó szakirány, és még sok más.

Menj el nyugodtan egyedül a nyilt napra és érdeklõdj, nézelõdj.

mumpic
Szerintem azt felejtsd el hogy "értek a számítógépekhez". Minden karon a legtöbb tanár elég idõs ahhoz, hogy végigkövették a számítástechnika fejlõdését, és ami neked már olyan mélységû ismeret, hogy eddig nem tartottad érdemesnek foglalkozni vele, az nekik alapdolog.

skyli991
És ha végeztél, például miket dolgozhatsz? Mióta jársz oda?
Ha nem tudok még programozni, de szeretem a matekot és azért értek a számítógéphez, akkor nekem jó hely lenne? 😊
Lehet hogy megyek holnap a nyílt napra, csak nincs kivel menni...

Bandee1987
Foglalmam sincs meddig tart. Viszont oda járok. Hogy érdemes -e? Hát nem könnyû, viszont értékes diplomát ad. Sok olyat is tanítanak ami sztem felesleges, de vannak jó dolgok. Viszont kénytelen vagy átrágni magad egy csomó alaptárgyon, pl. fizika, matek, villanytan.

skyli991
Holnap lesz nyílt nap az informatikai karon. Meddig tart?
Érdemes ide járni? Most vagyok 12-es.

te se sok önéletrajzot írtál még.