75
  • DBM
    #75
    na csak annyit hozzászólok h hülyeséget írnak, mert szart sem érdekel a katona, persze h jól érzi magát ha gyQznek, csak akkor nézzük meg hogy érzi magát akinek szétlQtték a házát meg a feleségét. Az tényleg jót tesz a morálnak... Amíg te vagy a vadász, nem a nyúl addig nincs sok baj.
  • NEXUS6
    #74
    Jaj de negtív vagy.
    Pedig ez mind igaz!;)

    Legalább anyira, mint szaddam tömegpusztító fegyverei.
  • jointeer
    #73
    ez is csak propaganda
  • Alfa Of NS
    #72
    Make war, not just love!
  • uniu
    #71
    Érdekes cikk, még a végén kiderül hogy a vizsgadrukk sokkal károsabb mindt az iraki harctér:)Biztos semmilyen lélektani hatása nincs. pl.: láttam egy pár videót amin iraki orvlövészek leszednek pár amcsit(rafináltan, mellény alá lőve stb). Ahhoz képest, hogy a képernyőn láttam, és hogy elég szar minőségű is volt, aznapra elég szar kedvem lett, hogy még ilyen is van a mai világban... Gondolom a bajtársai akik mellett kidőlt a csóka, azoknak kellemetlenebb volt az élmény. És még ez elég lightos példa volt sztem.
  • Tetsuo
    #70
    Boeinget akartam bocsi.. :)
    De írok a NWO topikba is és oda már pontosan! :)
  • [NST]Cifu
    #69
    Egy elméleti felállás, taktikai elemzés és a valódi harchelyzet ritkán találkozik. :)

    Tajvannak kb. ugyanannyi, modern vadászgépe van, mint Kínának (Tajvan: 146db F-16-osa, 57db Mirage-2000-ese és 128db saját gyártmányú Csing-Kuo vadászgép vs. Kína: ~180db Szu-27SzK, ~40db Szu-30MKK/MK2/MK3 - plusz persze van vagy 1000db elavult, 60-as évek színvonalát képviselő J-6, J-7 vadászgépe még), van saját légi telepítéső előrejelző radarrendszere (4db E-2C). Itt Kína fejlődése látszik erőteljesen, pl. Kína már előre közölte, ha megszüntetik az EU-s fegyverembargót ellene, akkor rögtön vásárol 210db francia Mirage 2000-9CS vadászgépet.

    Haditengerészet terén hasonló a helyzet, Tajvannak van ~40 modern felszini hadihajója, Kínának ~20db, de neki még mellette van vagy 200 elavultabb egysége is. Kína keményen gyárt és vásárol e téren is (pl. 8db orosz 877 (NATO: Kilo) diesel-elektromos tengó, vagy tucatnyi saját gyártású O-Song d/e tengó, stb.), de Tajvant meg az USA támogatja nem kisiparos szinten (az évtized vége előtt 10db vadonatúj d/e tengót adnak katonai segélyként Tajvannak).

    Kína problémája, hogy még mindig nincs megfelelő partraszálló és szállító kapacitása, ezen csak pár éve dolgoznak keményen, az USA eddig ezen okból nem aggódot igazán, miután eddig csak úgy érhette volna el a Tajvani partot egy többtíz- vagy százezres létszámú Kínai sereg, ha átússzák a Tajvani szorost, úgy 2008-2010 körülre ez már nem jelente problémát a Kínaiak számára (mármint a szállító kapacitás biztosítása, nem az átúszás :))...

    Szóval jelenleg még nincs komoly esélye a Kínaiak Tajvan elfoglalására. 5-10 év múlva viszont már akár katonai erővel képesek lehetnek erre...
  • Inquisitor
    #68
    Valamelyik ilyen hadiopicba bemást valaki egy linket, egy szakdolgozat volt a témában. Ott olyasmi állt, hogy Taiwan annyira lemearadt (költségcsökkentés), Kína meg annyira feltápolt, hogy 3-5 napig tudnák tartani magukat ... ha jól emléxem.
  • [NST]Cifu
    #67
    Ilyesmit nem mondtak (legalábbis a hivatalos Pentagon álláspont nem ez). Azt mondják, ha Kína ílyen ütemben fejlődik, akkor még néhány év, és már két repülőgép-hordozó flottacsoport sem tudja megakadályozni Tajvan megszállását (az eddigi doktrína szerint ugyanis ennyit tudnak szükség szerint odavezényelni).
    Azért persze Kína helyzete sem könnyű, mert ha Tajvan harcolni akar (márpedig önként és dalolva nem akar a nagy testvérbe olvadni), akkor a Kínai hadsereg elég komolyan megsínylené a partraszállást, még akkor is, ha az USA nem is avatkozna be...
  • NEXUS6
    #66
    Ráadásul tök fölöslegesen van az amerikai haderő Irakban, és így nem is marad elég pówa más konfliktusra!

    Nem azért vannak robbantások, mert nem elég a katona hogy mindenkit elkapjanak (a katonákat különben sem rendvédelmi feladatokra képzik ki), hanem pont azért mert ottvannak.
    A katonák/kollaboránsok elleni támadásokat jelentősen lehetne csökkenteni, ha kivonulnának az országból.

    Akkor talán még néhányan azt is elhinnék, hogy a mostani vezetés nem egy bábkormány.

    Az ellenzéki fegyveres erőknek két célja van, az egyik hogy minnél több amerikait/szövetségest és együttműködő irakit felrobbantsanak, illetve hogy bekerüljenek a vezetésbe.

    Ha ezt elérik nem lesz több robbantás.

    Csak egyetlen bibi van, hogy majd tőlük kell az olajat megvenni. De hát ez a világ már csak ilyen, ha egyszer Irak nem Texas akkor bizony egy iraki (és valószínűleg muzulmán), ráadásul jelentős harci múlttal rendelkező emberrel kell majd üzletelni.

    Szal nagyon erősen úgy nézki tök fölösleges volt ezreket lemészárolni (a cikk szerint meglehetős jókedvvel), és másik ezreket lemészároltatni, csak hogy husszeintől megszabaduljanak.
    Husszeintől más úton meg csak valami forradalommal tudtak volna megszabadulni, de husszein eltávolítása is polgárháborúhoz vezetett.
    Úgy tűnik ezt nem igen lehet megspórolni.
  • Inquisitor
    #65
    Azon én is kiakadtam, hogy nemrég már az USA is bevalotta, hogy Kína elmúlt 4-5 évben úgy felfejlődött katonai szempontból, hogy még ők SE tudnák megvédeni Taiwant.
  • Inquisitor
    #64
    Igen Cifu, de tényleg röhejes volt, hogy Koránt meg arab nyelvű repülési kézikönyvet találnak egy furgonban.
    Valamelyik filmben ezt hívták "Bizonyíték Tobzódásnak". Túl sok "jó" bizonyíték volt már az elején, hogy ne kelljen nyomozni. Mindezek ellenére még is fura, hogy szaudi elkövetők ellenére is megtámadtak másik két "terrorista barát" országot. Minő meglepi, hogy elmúlt pár hétben tárgyaltak az amcsik a szaudiakkkal az olajárakról. :)
  • nenad
    #63
    lassan az lesz a vege, hogy a "haboru jo" !
    A pusztitas csodalatos dolog!
    Sztem ez egyszeruen nevetseges. Ez csak propaganda vagy vmi olyasmi. Remelem hogy nem elokeszulete vminek.
  • [NST]Cifu
    #62
    Ha Airbus kezelési kézikönyvet találtak, az tényleg nagyon gyanus lett volna. Ugyanis mindegyik eltérített gép Boeing gyártmány volt. ;)
  • Tetsuo
    #61
    A kutató orvosokat kivezényelném Bagdadba. Utána talán értelmesebb dolgokat csinálnának.

    A WTC-hírek..
    Amikor a hírszolgálatok szerint Koránt és AirBus kezelési-könyvet találtak egy furgonban, mellé még vmi utolsó utasítást.. akkor már tudtam h hazugság az egész. És sajnáltam szegény arabokat.
  • NEXUS6
    #60
    Amerika biztos nem mer már most sem újjat húzni Kínával.
    Szal' szerintem se lesz különösebb háború Tajvannal kapcsolatban sem, talán már az ottani lakosság is megbékélt a gondolattal hogy csatlakoznak a nagy testvérhez, ahogy annak idején Hong-Kong is.
    A sziget úgy tűnik 5-10 éven belül Kína részévé válik.

    Persze jó kérdés, hogy a kínai vezetés azután milyen célt fog kitűzni magának.
  • Kain
    #59
    A háború tényleg jó, mert az öngyilkossági arány közben és utána jelentősen csökken, lásd Magyarország a II.vh. után (százezer főre: '45 - 24, '50-es évek - 17)
    Minden más miatt meg szar.
  • Kazak
    #58
    Visszatérve egy korábbi vitára: Szerintem Szaddám Husszein és az amerikai hadsereg/politika is magasról lesz@rta/lesz@rja, hogy az iraki nép igényeit. Sz. H. diktátor volt, aki a saját játszóterének tekintette az országot, az USA meg egyértelműen az olajért indította el a háborút (ha nagyon akarták volna, mehettek volna Afrikába is üldözni a gonoszokat, ott aztán van bőven erőszak, népírtás, miegymás). Következésképpen a helyzet stabilizálása annyiban érdekli őket, hogy működjenek az olajkitermelő és -szállító létesítmények. Csak hát, mivel azzal a felkiáltással szállták meg Irakot, hogy ők majd elhozzák a demokráciát, a békét és a prosperitást szegény elnyomottaknak, most nem folyamodhatnak drasztikusabb eszközökhöz az ellenállás/terrorizmus felszámolása érdekében. Kínos lenne elmagyarázni az otthoni és a nemzetközi publikumnak, hogy az általános jólét érdekében bombáznak tövig városokat. Ebből a szempontból saját dugájukba dőltek.

    A szándéktól elvonatkoztatva, azért Husszein alatt jobb élete lehetett a népeknek. Az a 130-150 ezer civil áldozat rengeteg, és valószínűleg a közszolgáltatások minőségét sem javította a háború, meg a "békeidő" merényletei.

    Azt meg nem hiszem, hogy Kína nagyon megijedne az USA "intő jelétől". A jelenlegi események éppen az t mutatják, hogy az USA-nak Afganisztán is Irak is elég nagy falat. Kína hozzájuk képest pedig egészen más súlycsoportban van, és ezt a kínaiak is tudják.
  • dez
    #57
    Az biztos, hogy nagyon valószínűtlen. De érdekes módon vannak még adatok, amik valami ilyesmire utalnak. Pl. az említett robbanások az omlás előtt. (Persze az is lehet, hogy bár hozzájárultak az omláshoz, utolsó cseppként a meggyengült tartószerkezetet összeroppantották, stb., de ez csak véletlen, és nem voltak mások, mint a csövekben maradt gáz robbanásai, stb.) De van pl. egy olyan dolog is, hogy bizonyos szerkezeti elemeket azonnal ismeretlen helyre szállítottak, és a vizsgálóbizottság sem férhetett hozzájuk.
  • dez
    #56
    Hát, én nem örülnék, ha az USA mindenkori kormánya (és a mögötte állók) világméretű tejhatalommal bírnának, de: annak még kevésbé örülnék, ha olyan országok erőszakos kormányai, mint pl. Észak-Korea atomhatalommá változna. Ez kb. olyan, mint hagyni, hogy egy félőrült szomszéd gránátokat halmozzon fel a lakásában (miközben a saját feleségét, gyerekeit is... bántja, rettegésben tartja).
  • BiroAndras
    #55
    Ez a WTC dolog elég valószínűtlen.
    - Óriási mennyiségű robbanóanyag kellett volna hozzá. '95-ben már megpróbálták felrobbantani egy teherautónyi robbanószerrel, de a torony meg se rezdült. A tetején mért rezgések nem haladták meg a normális szintet.
    - A tornyok pont ott roppantak össze, ahol a gépek becsapódtak. Elég nehéz lett volna előre pontosan meghatározni, hogy hova érkeznek a gépek.
    - Felesleges kockázatot vállaltak volna a bombákkal. A romok közt a tűzoltók könnyen találhattak volna maradványokat, vagy a roncsokon bombára utaló nyomokat. És a képeken is látszott volna egy olyan erejű robbanás. A kiáramló füst tökéletesen megmutatta volna a legkisebb lökéshullámokat is.
    - Az extra robbanásokat úgy lehetett volna a legjobban álcázni, ha a becsapódásokkal egyidőben történnek.
    - A tornyok összeomlására tökéletesen hihető magyarázat van bomba nélkül is.
    - Ne felejtsétek el, hogy a Pentagont is megtámadták. Ha az USA kormánya benne lett volna, akkor ez nem történhet meg. Ha nem csak az utolsó pillanatban jönnek rá, hogy mi készül, simán lelőtték volna a gépet, akár a város fölött is. Ha meg ezzel akarták volna elterelni a gyanút magukról, akkor meg az az érthetetlen, hogy miért próbálják elterelni az emberek figyelmét erről. Gyakorlatilag mindenhol csak a WTC elleni támadásról beszélnek, a Pentagont ritkán említik.
  • Inquisitor
    #54
    "Nem az USA az egyetlen orszag, amelyik lerohan mas orszagokat, csak o ezt nyiltan kezeli,..."
    Leszámítva, hogy kamuzik az okoról. Mert végül is 10-12 évente zuhanásba kezd a gazdaságuk, és valamiért MINDÍG találnak valakit, akivel el tudnak háborúzgatni. És az általában segít.
    Igaz most nem jött be nekik, a dollár még mindíg ultragyenge 9/11 óta, de legalább a rohadt olajárakat kilibikókázták maguknak. Elvégre majd' az összes terrorista szaudi volt, ehez képest Afganisztánt és Irakot rohanták le :)
  • kiskorúbézoltán #53
    "16. Légi Támadó Dandár" :DDD

    Jó lesz az légiroham dandárnak is , bár ez tényleg csak apró baki ...
  • NEXUS6
    #52
    Tény hogy tényleg unalmas;)

    Tény viszont az is hogy amerika, nem az a kifejezetten konfliktus kerülő ország. A világban megtalálható fegyveres összetűzésekben gyakorlatilag mindben valamilyen formában érdekelt. Szerintem ezt nem indokolja a nagyhatalmi státusz, mert eközben az utóbbi 20 évben pl kína kivel állt bármilyen fegyveres konfliktusban, vagy az eu eközben milyen háborúkat generált?

    Szóval szerinted a háború az emberiség egyik életben tartója, egy 3. világháború esetén ís így gondolnád?

    Tudomásul kellene venni, hogy bizonyos fegyverek elrettentő erejüknél fogva növelik a biztonságot, már csak azért is mert akkor pl Amerika nem merné az azokat birtokló országokat megtámadni, vagy ők is 2X meggondolják, hogy milyen háborúba bocsájtkozzanak a szomszéddal, ha azoknak is van ilyen.
    Nem azt mondom, hogy az atom hű de jó, csak éppen hogy a biztonság kérdései sokal bonyolultabbak annál, hogy most jó háborúzni vagy nem, meg hogy ki az agresszor, meg ki lőtt először?
    Amerika viszont minden középhatalmat egy pillant alatt megtámad, aki csak az atomfegyver közelébe kerül, mert tudja hogy utána úgy sem tehetné.
    Pedig az adott ország beintegrálása a nyugati gazdasági rendszerbe sokkal hosszabb távra biztosítaná a konfliktusok kezelését.
  • Vorpal
    #51
    Jajj engem is olyan boldogság fogott el amikor elolvastam ezt a cikket.
    Én olyan boldog vagyok , hogy a katonák odaát boldogok.
    Ha mindenki boldog akkor meg mi a gond?Csupa vigyorgó RPG vel rohangálló iraki kisgyerek vagy a 130 ezer összesitett áldozat?
  • Picador
    #50
    De unalmas hallgatni es sok amerika-ellenes, sokszor a valosagtol teljesen elrygaszkodott kritikat. A nagyjolet es viszonylagos konfiktusmentesseg sajnos elhulyiti az embereket.

    Nem az USA az egyetlen orszag, amelyik lerohan mas orszagokat, csak o ezt nyiltan kezeli, mig masok eseteben nem engednek kiszivarogtatni hireket. (Pl. Kina)

    A haboru az emberiseg egyik eletbentartoja. Mindig keszen kell allni a legrosszabbra. Ki menne kozuletek harcolni, ha haboruban allnank?
    Hanyan voltatok a seregben? Azok kozul , akik voltatok: hanyan vettetek komolyan es nem felesleges hercehurcanak? Gyanitom kevesen. Igy nm erzem elfogadhatonak a kritikakat, mert elfogultak.
  • M2 #49
    "Amikor jót tesz... ...nem feltétlenül tesz rosszat ... , illetve nem olyan mértékben, mint azt eddig feltételezték."

    Tehát ha valami nem olyan sz@r mint előre gondoltuk, az kifejezetten jó. Matekkal: ha -10-re számítottunk de csak -8 akkor az már nagyobb mint 0. LOL!
  • NEXUS6
    #48
    Nem tudom miért lenne zűrös amit írok. Csaucseszkut simán elsöpörte egy forradalom, amit valszeg a külföldi titkosszolgálatok szerveztek.
    Ezt talán Irakban is megjátszhatták volna.

    Mondjuk a nyolcvanas években amerika igen csak nyomatta a pénzt szaddamnak, aki így nem csak hogy a saját hatalmát tudta biztosítani, hanem még arra is volt elég ereje, hogy Iránnal háborúzzon, washington legnagyobb örömére.
    A költséges egyéb játékszerekről, rakéta/atom már nem is beszélve.

    Így az ellenzék viszont azokban a börtönökben vérzett el, amit közvetve amerikai pénzekből is építettek.

    Most viszont amerikának megbízható politikusok nélkül igen csak nehéz lesz demokráciát építeni.
  • haxoror
    #47
    Hát azt még elhinném hogy az amcsik tudtak a készülő merényletről de direkt nem tettek ellene semmit (összeesküvés-elmélet rulz ) de ez már sok és tök értelmetlen is.
  • [NST]Cifu
    #46
    De ezek szerint annyira széles sem volt, hogy egy kis amcsitól kapott támogatással egy forradalommal megdöntsék szaddamot!

    Egyre zűrösebb dolgokat hozol fel...

    Mi a fenét akarsz most meg összedolgozni? Az északi kurdok fellázadtak 1988-ban, nem amerikai, hanem némi iráni támogatással. Leverték őket, mint vak a poharat. A déli síita városok fellázadtak 1991-ben, vártak segítséget a koaliciós erőktől, de nem kaptak. Leverték ezt is.

    A Kurdok helyzete az 1990-es években viszonylag nyugalmas volt, hála a koaliciós erők légi parádéjának, egy kvázi-autonómiát csináltak maguknak (a törökök tajtékoztak is miatta), minek harcoljanak akkor...
    A siíták meg csendben maradtak, és még akkor sem csináltak semmi komolyabb lépést, amikor már ott masiroztak az angolok és az amerikaiak elöttük. Egyszer már várták ezt, és akkor cserben hagyták őket.

    Szaddam rendszere nagyszerűen kezelte (ha lehet ezt a szót használni egyáltalán ebben a környezetben) a lázadásokat. Erővel, méghozzá brutális erővel verte le, és félemlítette meg a lázadozókat...

    Mondd csak Cifu, zavar az amikor valaki így szól hozzád, akarsz beszélni róla?
    Bevállalod?
    Igen, vagy nem?;)


    Hmmm...
    Zavar-e, ha valaki teljesen érthetettlen módon próbál kötekedni velem? A válaszom igen.

    Felmerül a kérdés, hogy talán nem volna-e bölcsebb részemről simán figyelmen kívűl hagyni a hozzászólásaidat...
  • dez
    #45
    Jahh, hát nem árt kissé fenntartással kezelni. Mondjuk van némi egybecsengés azokkal a beszámolókkal, hogy több robbanás előzte meg az omlásokat. Bár az lehetett gáz is. Kicsit paranoid is lehet az illető, mert szerintem nem kell ahhoz felsőbb parancs, hogy ne hozzák le az amcsi lapok... Kivéve, ha tényleg vannak bizonyítékai, mint ahogy mondja. Ha parancsra cselekednének, akkor néhány más dolgot sem hoztak volna le...
  • NEXUS6
    #44
    "Nem egészen. Első sorban a közel-keletre lenne nagyon súlyos következményekkel, és mivel a közel-kelet a legjelentősebb olajexportőr, ezáltal súlyos következményekkel járna nemcsak a nyugati, de az egész világ gazdaságára. Az pedig nem sok jót vetít előre az "nyugati" politikai kultúrájú országok jövőjére nézve."

    Nos, szerintem Irakból jelenleg se látunk túl sok olajat, és ez belátható időn belül nem fog megváltozni.
    Ha Irak a kivonulás miatt szétesne az elég érdekes szituációt teremtene, de nem azt jelentené, hogy a Közel-kelet egyszer csak
    valami gonosz dzsinné válna. Valószínűleg háborúk robbannának ki, de a háborúhoz fegyverek kellenek és fegyvereik meg általában olyan államoknak van akiknek olajra van szükségük. Ez eddig is így volt, szerintem ezután se fog változni. A nyugat és a Kelet egymásra van utalva.
    Sajnos a folyamatos külső nyomás, amit Amerika gyakorol az Iraki politikára megakadályozza, hogy stabil hatalom alakuljon ki, a kivonulás viszont azonnali káoszt jelent.
    Nincs megoldás!

    "Félreértettél. Én azt vizionáltam, hogy a Kurdok kikiáltják a saját államukat észak-irak területén. Ez pedig hasonló következményekkel járhat, mint a palesztin kérdés, csak éppen Szíria és Törökország esetében. Ugyanis nem csak törökországban van "kurd kérdés", de szíriában is..."

    "Nem vagyok benne biztos, hogy le fogják nyelni ezt a bizonyos (mérges) békát..."
    Így van! Mert egy önálló kurd állam viszont kellő nyomatékkal tudná a kissebségi kurdok érdekeit is védeni. Ezt tudja Szíria és Törökország is, ezért mindent megtesznek, hogy ezt megakadájozzák.

    "Másodszor írom le: Én arra reagáltam, hogy csak egy szűk rendszerellenes réteg volt a Szaddam-rendszerben. Ugyanis Praetor ezt írta. Márpedig nem volt olyan szűk az a réteg. Pont."

    De ezek szerint annyira széles sem volt, hogy egy kis amcsitól kapott támogatással egy forradalommal megdöntsék szaddamot!

    "Fizikai fájdalmat okoz, ha egy hozzászólásban nem látsz valami olyasmit, hogy azok a mocskos átkozott imperialista gyaur kutyák gyáván porig bombázták az iraki népet?

    Vagy csak velem van valami különbejáratú problémád? "

    Mondd csak Cifu, zavar az amikor valaki így szól hozzád, akarsz beszélni róla?
    Bevállalod?
    Igen, vagy nem?;)
  • Hedgehunter #43
    Egyebkent a haboru valoban jo.... Utana torvenyszeru a fejlodes (gyors utemu)... Addig amig nem "terunk" magunkhoz annyira, hogy ne kelljen szetverni a szegenyebb allamokat, hogy utana felepithessuk.....
  • Hedgehunter #42
    Ekkora marhasagot...... (bar sosem tudni..) Ekkora volumenu dolgoknal (meg kissebbeknel is) mindig az emberek leheto legnagyobb osszezavarasa a cel, hogy elterelje a figyelmuket a jelenben torteno esemenyekrol.....
  • Sith
    #41
    Szeretem az olyan izonyítékokat amik megvanak töéletesek és minden kiderül belőlük
    csak ép nem látta senki
    ha teszem azt felrakja netre... vagy adja át egy Arab ujságnak vagy TV-nek
    Észak korea elég nagy destabilizáló tényező s hibáa komunista nem hiszem hogy Kinának tul sok érdeke füzödne hozzá hogy megvédje a "kistestvért"
    A koreai komunizmus mellet nagy elmeent a világ s ök sem akarnak kinézni

    egyébként azzal egyet értek hogy a háborura költött pénzbőlfel lehetne emelni az embereket.viszont ott a másik oldal a terorrizmusra költött pénzből nem?a terorizmust támogatok sem ép szegények..
    vagy pld Korea ugye nekik van atomfegyverük..? nah az arra költött pénzből nem lehetet volna javitani picit a z emberek heylzetén?


    NEXUS had kérdezzem már meg a cigányok hogy jönnek most ide?


  • [NST]Cifu
    #40
    Másrészt nekem az az érzésem, hogy szerinted egy kivonulásnak nagyon súlyos következményei lennének az egész nyugati világra.

    Nem egészen. Első sorban a közel-keletre lenne nagyon súlyos következményekkel, és mivel a közel-kelet a legjelentősebb olajexportőr, ezáltal súlyos következményekkel járna nemcsak a nyugati, de az egész világ gazdaságára. Az pedig nem sok jót vetít előre az "nyugati" politikai kultúrájú országok jövőjére nézve.

    Abban sem vagyok biztos, hogy a kurdoknak az lenne a jó, hogy még évtizedekig egy mesterségesen létrehozott államba kényszerítik őket, miközben Törökországban továbbra is üldözik őket.

    Félreértettél. Én azt vizionáltam, hogy a Kurdok kikiáltják a saját államukat észak-irak területén. Ez pedig hasonló következményekkel járhat, mint a palesztin kérdés, csak éppen Szíria és Törökország esetében. Ugyanis nem csak törökországban van "kurd kérdés", de szíriában is...


    Hosszútávon a törököknek valamikor majd le kell azt békát nyelniük, hogy a kurdokat felszabadítják.


    Nem vagyok benne biztos, hogy le fogják nyelni ezt a bizonyos (mérges) békát...

    Na igen, meg valószínűleg azt se sikerült volna bemutatni, hogy mennyivel kurvajobb az emberek helyzete miota az amcsik szarrábombázták az országot, a fegyveres ellenálló csoportok meg nap mint nap robbantanak.

    Másodszor írom le: Én arra reagáltam, hogy csak egy szűk rendszerellenes réteg volt a Szaddam-rendszerben. Ugyanis Praetor ezt írta. Márpedig nem volt olyan szűk az a réteg. Pont.

    Te meg jössz ezzekkel a rögeszméiddel...

    Fizikai fájdalmat okoz, ha egy hozzászólásban nem látsz valami olyasmit, hogy azok a mocskos átkozott imperialista gyaur kutyák gyáván porig bombázták az iraki népet?

    Vagy csak velem van valami különbejáratú problémád?
  • dez
    #39
    Ezt olvastátok? http://www.radio.hu/index.php?cikk_id=139221
  • [NST]Cifu
    #38
    Szerintem elég bátor aki beáll a helyi rendfentartó erőkbe,mert a merénylők első célpontjai közt vannak az amerikai katonák mellett.

    Nem mellette, hanem előtte. Már alig egy-két hónappal a háború vége után az elsőszámú célpontok az új iraki rezsim rendőri és katonai erői lettek. Csak amíg az hír, hogy meghalt három tengerészgyalogos egy útszélen elhelyezett bombától, az nem hír, hogy egy egész rendőrőrsöt lemészároltak a felkelők...

    Szerintem amerika következő célpontja észak-korea lessz,remélem hamar elintézik,szegények semmit se tudnak a külvilágról vagy beadtak nekik vmi hazugságot.

    Valószinűnek tűnik, kettős okból is - egyfelől ugye maga az Észak-Koreai politikai veszély megszüntetése, másfelől egy jel Kínának...

    Ha bekövetkezik mégis sokan el fogják ítélni azt a háborút,pedig szükség lenne rá néhány esetben.

    Az ideális világkép, ami a nyugati emberek többségében kialakult, sajnos nem fogadja be, hogy bizonyos esetekben az erőszak az egyetlen megoldás. Szép lenne, ha Észak-Korea nyítna a világ felé, de túl sok esély nincs rá...
  • NEXUS6
    #37
    Ez az egész olyan mint a cigánykérdés!

    "A cigányokat ki kell írtani mert bűnözők", mondják a szkinhedek. Akik a világpolitikában a héjáknak felelnek meg.

    "Nincs is cigánykérdés, mert mi vagyunk a rasszisták, tessék szeretni a cigányokat mert ők jók" Kb eddig jut el minden kormányprogram, az óriásplakátjaival meg a tv reklámjaival, aztán kifullad.
    Ez a világpolitikában az olyanoknak felel meg akik rózsaszín szemüvegen keresztül látják a szegényeket. Nem szegényeknek, hanem másoknak tartják őket, és azt ajánlják nekik hogy kitartó munkával majd ők is felemelkedhetnek és olyan szépek lehetnek mint mi.

    A valóság meg az, hogy Magyarországon és a világon rengeteg szegény/elmaradott társadalmi helyzetű ember él, ezek között Magyarországon kultúrális, történelmi okokból arányaiban több a cigány. Világviszonylatban pedig a szegények általában elnyomó/lator kormányzatok alatt éllnek.
    Ezt a helyzetet eufémisztikusan letagadni, vagy pedig a felszínre rámozdulva bűnösöknek titulálni és üldözni a latorokat és általában a szegényeket, csak azt hozza magával, hogy a helyzetet állandósítjuk, miközben minden rossz az egyszeri szegényemberen fog lecsapódni.

    Szaddamot, a diktátorokat sokkal kevesebb véráldozattal is el lehetett volna távolítani, és a háború hatalmas költségeit az emberek felemelésére lehetne költeni.

    Egy olyan országtól ahol az igazságozság, nem az egyenlőségből, hanem a vélt és valós bűnök megtorlásából fakad sajnos ilyet nem várhatunk.
    Ezért utálom Amerikát.
    Lehetne a legjobb mind közül, mert meg van hozzá a hatalma, de sajnos mindannyiunknál (minden nagyhatalomnál) rosszabb.
  • Sith
    #36
    Nem az európai szemléletről van szó hanem arról hogy pár elmebetegnek tul nagy a befolyása
    nem minden muzulmán hülye vagy született terorista csak egyesek a hatalomért vagy különféle célokért képesek másokat a halálba küldeni
    vallási okokról is lehetne beszélni, de nem Allahal vna a baj hanem az emberekkel akik kihasználják a hitet