92
-
LowEnd #52 Nem akarom lehangolni a tisztelt fórumozókat
de a SETI nem rádió-kommunikációt figyel, hanem elektromágneses jeleket (egy szűk spektrumban).
Mi a különbség?
Inditsd be a "szgyelano b SzSzSzR" harkov villanyborotvát és meglátod a TV-n!
Elektroszmog. Ez az amit keresünk.
A kommunkiációból, ha találnának ilyen jelforrást, és mindőssze csak 100 évvel fejelttebb mint mi, (feltéve, ha használ még rádiót) csak fehér zajt hallanánk a jelsűrűség növekedése miatt.
(mitt hallana Marconi bácsi a mai WLAN hálózat lehallgatásakor? KRRRRZZZZCSZZZZ)
Nem tudná egykönnyen elválasztani a kozmikus sugárzás háttér - fehérzajától.
Mi se vagyunk okosabbak ha párszáz évre előrenézünk.
Hmm? -
HUmanEmber41st #51 És ha az adott faj csak kábeles hírközlést alkalmazott?? Az űrbe sugárzott rádióhullámaik pedig tényleg csak pár Wattosak voltak? Mi lesz azokból, mire ideérnek?
És ha csak mondjuk valami tényleg értelmetlen szignált küldtek ki? Amit nem arra szántak, h valaki is meghalljon?
Tényleg kiszámította-e valaki, hogy a Földről az űrbe jutó rádióadások milyen messze jutnak el, és azt a földi rádióteleszkópok hány fényévről tudnák érzékelni?? (vagyis ha elvinnénk egy ilyen rádióteleszkópot,milyen messziről tudnánk venni a saját jeleinket ) és persze kiszűrni a háttérzajból????
Nekem azért gyanús, ez a nagy SETI hallgatódzás...szerintem ezek frankón valami mást keresnek.. meg "véletlen" elrendezések a lavórok között....felettéb gyanús..a fizika semmit sem bíz a véletlenre....???
Szerintem valami világméretű átb*****ás-t láthatunk...
Főleg a magántőke van itt is jelen...az pedig csak oda megy, ahol valami konkrét hasznot remél... -
#50 5-10 fényév sugarú körben levő civilizációval, még folytatható rádió segítségével értelmes kommunikáció.
Kérdezel valamit, oda vissza megjárja a rádiósugár, az max 20 év, ennyi idő alatt lehet, hogy mi nem fogjuk kitalálni a választ, szal akár még valami használható infó is kijöhet. Ha eltellik 50 év (25 fényévre levő ET esetén) lehet hogy már rég tudni fogjuk a választ a feltett kérdésre, mire megjön tőlük.
Az 500 fényév meg egy tipp, ilyen sugarú körben (gömbben 3d;))) van vagy 100 000 csillag, bár inkább több, ezek közül a Naphoz hasonlítók tudnak a sugárzási viszonyaik folytán életet fenntartani, ebből lehet max 1000. Az utóbbi 30 évben szerintem mindet megvizsgálták. Csodálkoznék, ha nem tették volna! -
Benoke #49 Hogy lett 5-10 fényévből 500? :D
Egyébént csak akkor észleltük volna, ha felénk sugároztak volna, és az égbolt azon területét vizsgáltuk volna :)
Egyébként meg nem csak síkban kéne gondolkodni.
Ugyan a mi galaxisunk laposkás, de azért nem kéne ennyire el lapítani. :) -
#48 A dolog szerintem is hordoz magában némi értelmetlenséget:
Ha értelmes közelségbe 5-10 fényév lenne velünk kb egy szinten álló civilizáció, akikkel érdemben tudunk beszélgetni rádió segítségével, akkor azt már az eddig kutatások során is észrevettük volna!!!!
Szal, szerintem kijelenthetjük, hogy legalább 500 fényév sugarú körben nincs ilyen!!!!!
Ha találunk rádióforrást valahol, akkor majd elmodhatjuk hogy teszem azt 1000 évvel ezelött létezett egy 1000 fényév távolságban levő civilizáció, és ezer év múlva meg megtudjuk, ha kitartóan figyeljük őket, hogy éppen most mit is csinálnak.
Nem egy praktikus dolog.
Kb annyi értelme van az egésznek mint SciFit olvasni, ha már itt tartunk.
Szerintem.
Szóval qrva jó ez a rádió, de annyira haszálható civilizációk közötti kapcsolattartásra, mint a Voyager űrszonda csillagközi űrhajózásra. (Monnyuk a StarTrek múvi szerint tök jól;)))))
Szal ki is jár a felhők között?
A tudós is csak ember ő is tud akkorát álmodni, ami már nem is igaz, bizony! -
#47 Inquisitor: a legegyszerűbb a rádióhullámok használata. A rádióhullám-jelenség szinte kínálja magát: mesterséges vezetõ nélkül, fénysebességgel terjed, könnyen gerjeszthető (előállítható), és mivel az ismert univerzumban mindenhol előfordul (sőt, elő KELL forduljon), nem jelenthet veszélyt sem esetlegesen más lények számára sem. Márpedig egy fejlett civilizációnak ezt fel kell ismernie. -
#46 Egy adott környezetben kinevezhetjük alapigazságnak, de szvsz egyetemesen nem feltétlen. -
M2 #45 Hát ja! Mit tudnának művelni ennyi antennával!? -
M2 #44 Szintén sci-fi rajongó?
Gondolj bele, ha ezt az alapvető feltételezést is elvetjük, oda jutunk, hogy semmit nem érdemes vizsgálni -> vagy ülünk karbatett kézzel vagy szépen visszakanyarodunk oda, hogy mégis elfogadjuk kiinduló alapigazságnak.
Eddig az a viselkedés bejött, hogy a fizikát mindenhol működőnek tekintettük (ahol átmenetileg nem így tűnt, ott a tudásunk volt hiányos), jobb ha maradunk is ennél. -
csomi #43 Bocsanat asszem nemi magyarazattal tartozom amit sikerult lefelejtenem. A mosoly termeszetesen nem annak szol, hogy a kommentjeid arra adnanak okot, hanem annak, hogy van egy nagyon hires magyar szemesz foorvos akinek ugyenez a neve es mindig arra aszocialok ahogy ez az orvos szemleleteti a fizikaban es egyeb termeszettudomanyokban valo jartassagat.
A kis polihisztor szoktam mondanki. Habar ki tudja lehet o amator csillagasz vagy radios. Sot lehet, hogy TE O vagy?
Azt azert megkerdeznem a sok ketelkedotol ok vajon mire koltenek ennek a kutatasnak a penzet es vajon tudnanak-e meg egy olyan hordereju dolgot mondani ami felerne azzal, ha sikerulne bizonyitani egy idegen faj letezeset. -
#42 "Adott a matematika és a fizika, amiről kijelenthető, hogy az egész univerzumban ugyanazokkal a törvényekkel működik."
Vagy nem...
-
csomi #41 Igen, csak nehogy oda keruljon, hehe. Mindig mosolyognom kell a hozzaszolasaidon, de ez a terrorista fricska jo volt. Remelem eljut azokhoz is akiknek szantad. Jo lenne a tisztelt ketelkedo es mindenben cselszovest lato nagyerdemu neha fogna egy par fizikakonyvet a kezebe es olvasgatna. Persze ha meg nem tul keso es nem penzugyi vagy bolcsesz palyan van, mert oveluk kicsit mindig nehez megertetni, hogy ezekben a vitakban az egyetlen es elfogadhato allaspont csak az amit szigoruan a tudomanyos allaspont kepvisel. Jol neznenk ki ha minden dulledt szemu Egely rajongo az akinek meg kene pontosan mondani melyik penz milyen kutatasokra kell es, hogy annak megvalosulasat, hogy is kepzeli el. -
Inquisitor #40 "Évtizedek óta kutatják az égboltot, azonban mindeddig képtelenek voltak elegendő információt összegyűjteni ahhoz, hogy kijelenthessék, vagy akárcsak feltételezzék, hogy egyedül vagyunk-e az univerzumban."
Ekkora nyilvánvaló hülyeséget. Mikor lesz képes az emberiség a világegyetem ÖSSZES pontjáról infót gyűjteni? Soha. Gyakorlatilag az nem bizonyítható, hogy egyedül vagyunk. Ennek ellnkezője viszont igen.
Más tészta, hogy szvsz egy fejlett civilizáció már NEM rádióhullámokat használ.
-
BiroAndras #39 "Teljesen feleslegesek a SETI kutatások, és ezzel mindenki tisztában van, csak hát zsebbe ficcen a pénz. Márpedig a zsebbe ficcenő zseton sok arcot el tud halgattatni."
Csak nehogy a terroristak kezébe kerüljön ! -
M2 #38 Ez a sok buta beírás a sci-fi filmeknek/regényeknek köszönhető. Pontosabban nem is a filmekkel van a baj, hanem azzal, hogy akik nézik nem fogják fel, hogy csupán emberi fantáziálásokat látnak/olvasnak.
A valóság meg egy teljesen másik dolog.
Adott a matematika és a fizika, amiről kijelenthető, hogy az egész univerzumban ugyanazokkal a törvényekkel működik.
Az elektromosság mindenhol felfedezhető jelenség, csak idő kérdése, hogy a matematika segítségével egy civilizáció ráébredjen a használatára. Innen már hamarosan elkezd mesterségesen elektromágneses hullámokat gerjeszteni. (nem, nem elsőre lézerfegyvert gyárt homokból)
A többi lépés is egyértelmű és logikus: tudni fogja, hogy egy másik értelmes lény is felfedezte ezeket a dolgokat, ezért elkezd hallgatózni, sőt direkt jeleket sugározni (nagy energiával, minden irányba).
Itt kezdődik majd a kommunikáció, nem a hátsó udvarban leszálló zöld izémizével. -
BiroAndras #37 "Persze, ezutan jonnek a jo otletek, hogy nincs olyan, hogy vegtelen, mert visszagorbul a ter:))) LOL! Persze. Es akkor azon kivul mi van?!:)"
Esetleg némi művelődés segíthet rajtad. -
BiroAndras #36 "Én csak azt nem értem, hogy hogyan akarjuk fogni a jeleiket. Legalábbis én úgy tudom, hogy az elektromágneses hullámok ereje a távolsággal négyzetes arányban csökken"
Kezdetben nekünk szánt, irányított rádiójeleket vártak. Akkor még sokmindent egész másképp képzeltek, az alapítók közül szerintem senki se gondolta volna, hogy 2005-ig semmit sem találnak.
Egyébként a nem direkt észlelés jelenlegi hatósugara 1 fényév, ha a másik fél is hasonló teljesítménnyel sugároz, mint mi. (link)
Ha jól értelmeztem (én minimum 100 fényévre tippeltem volna).
Azt gondolták, hogy a nálunk fejlettebb civilizációk sokkal erősebben sugározhatnak. Ez viszont már nem látszik valószínűnek a mai technika fényében. Nálunk hamarosan lekapcsolják a nagy adókat, és helyettük kisebb teljesítményű digitális adások lesznek (vannak). Kicsit később pedig az is megszűnik, és kábelen fog menni minden. A rádió megmarad a mobil kommunikációnak, sokkal kisebb teljesítménnyel. -
M2 #35 "Mindeddig képtelenek voltunk elegendő információt összegyűjteni ahhoz, hogy kijelenthessük: egyedül vagyunk az univerzumban."
Ez egy hülye mondat, az összegyűjthető információ 100%-a után lehetne egy ilyen állítást kijelenteni - namost mennyi lehet az a 100% egy galaxisokkal teli univerzumban? -
BiroAndras #34 Remélem nem gondolod komolyan, hogy pont én ne tudnék jobb kommunikációs formát.
Az értelmesebb emberek számára nyílvánvaló, hogy mi az előnye a rádióhullámoknak. A többiek kedvéért kifejtem bővebben:
- A legfontosabb, hogy rendkívül egyszerű megvalósítani, semmi csúcstechnika nem kell hozzá, csak néhány drót meg mágnes.
- Ebből következik, hogy egy technikai civilizáció valószínűleg hamar felfedezi és használja. Ha jóval később fedeznék fel, akkor már jóval több más lehetőségük is lenne, és kisebb eséllyel választanák.
- A másik nagyon fontos előny, amiért még ma is általánosan használják, hogy minimális infrastruktúra kell hozzá. Csak egy adó meg egy vevő kell, a kettő közé meg egyáltalán semmi. Ráadásul a kisebb akadályok nem is zavarják.
- Nem csak egy irányban lehet sugározni, így egy adóhoz nagyon sok vevő tartozhat (TV, rádió).
- Az se hátrány, hogy a jel fénysebességgel terjed, így egy bolygón és a közvetlen környezetében valósidejű kommunikációt tesz lehetővé.
Egyéb lehetőségek, amiket ismerünk:
- A legkisebb technikai szintet a írásban/szóban továbbított üzenet igényli. Ennek a módszerek hatalmas hátránya a sebessége. Meglehetősen valószínűtlen, hogy egy fejlett technikai civilizáció elsődlegesen ezt használná.
- Kábel (réz/üveg/egyéb). Előnye, hogy nagyságrendekkel kisebb energiát igényel, és sokkal nehezebb lehalgatni, mint a rádiót. Hátránya, hogy nagyon komoly infrastruktúrát igényel, hiszen a felek közt végig ki kell húzni a kábelt. Rádásul nem tesz lehetővé mobil kommunikációt (így járműveken eleve esélytelen). Ezek miatt valószínűleg kezdetben nem ezeket használja egy civilizáció, és később sem használhatja kizárólagosan.
- Irányított sugárzás. Lézer/fókuszált mikrohullám. Előnye, hogy koncentrálja az energiát, így az a távolsággal nem négyzetesen, hanem csak lineárisan csökken. Nagy hátránya viszont, hogy bármilyen akadály blokkolja a kommunikációt. Emiatt csak nagyon rövid távolságokra használható. Esetleg az űrben jó lehetne, de ott meg a hatalmas távolságok miatt a célzás okoz gondot.
- Lehet még használni más hullámokat is. Például ahsználhatók a hanghullámok (vízben pl. elég hatékony). De ez is lassú, valamint a sávszélessége nem az igazi. Ezen kívül ami még szóba jöhet, azt csak nálunk fejlettebb civilizáció használhatja.
Kérdés még, hogy lehetséges-e hogy más civilizációk annyira másfelé fejlődnek, hogy kezdettől számunkra ismeretlen módszert használjanak.
Tulajdonképpen, elég jól ismerjük a fizika azon részét, ami szóba jöhet. Eyg civilizáció nem kezdhet a kvantumfizikával, mert nincsennek meg az eszközeik hozzá. A is nagyon valószínűtlen, hogy a klasszikus fizika egy általunk ismeretlen részét használja, hiszen ebben a tartományban ismerünk minden alapvető jelenséget, amit meg tudunk figyelni. Mivel a spektroszkópia segítségéval távoli galaxisok fizikáját is vizsgálhatjuk, nem nagyon maradt hely az univerzumban, ahol új jelenségek elrejtőzhetnek (szigorúan a klasszikus fizikáról beszélünk).
Elvileg nem teljesen lehetetlen, hogy pl. telepátiát használjanak, de ez ellen is sok érvet fel lehet hozni. Ebbe most nem mennék bele, mert nagyon hosszú lenne.
Tehát összefoglalva:
- Elég valószínű, hogy más civilizációk, legalábbis a fejlődésük kezdeti szakaszában használnak rádiójeleket.
- Jelenleg semmilyen más kommunikációt nem célzotan figyelni. Esetleg véletlenül rábukkanhatunk más formákra. -
Dömper Ármánd #33 Kedves pipaxy! A 29-es és 30-as hozzászólás fényében, hogy érzed, érdemes volt annyit írni? :) -
#32 Ez az allando kutakodas... Oszinten, ki kepzeli azt hogy egyedul vagyunk az univerzumban....??? -
#31 "öszintétlen" ez meg magyartalan -
TheZsenyka #30 Teljesen feleslegesek a SETI kutatások, és ezzel mindenki tisztában van, csak hát zsebbe ficcen a pénz. Márpedig a zsebbe ficcenő zseton sok arcot el tud halgattatni.
Ez a szentimentális áradozás pedig őszintétlen. -
nenad #29 mondjuk azert ha belegondolok miota van radiozas es kb meddig fog tartani, ugy tippelek:) kb meg 50 -75 ev (ha elunk addig) azert eleg kicsi az eselye. -
pipaxy #28 Csak nézek meredten, hogy mennyi negatív hozzászólás érkezett. Rádióhullámokkal kommunikálni nagy marhaság, nem elég hogy dög lassú, a távolsággal négyzetesen gyengül, ráadásul nem is használják az idegenek. Szerintetek azok a csillagászok, fizikusok akik seti programokon dolgoznak ezeken nem gondolkoztak el? Mivel ők azok, akik milliókat kapnak seti kutatási programjuk finanszírozására, bizonyosan ők a leginkább kompetensek e témában. És ők azt mondják érdemes, és nem mással, rádióval. Vagy talán elfelejtették fontolóra venni mindazt, amit itt ti felhoztatok ellenvetést? Talán szólnotok kéne nekik, hogy állítsák le magukat, költsék a pénzt jobb célra, hiszen ti jobban értetek az asztrobiológiához, fizikához, távközléshez. Abszurd gondolat.
De miért gondoljátok azt, hogy sokkal jobb módja is van a kommunikációnak mind az „ósdi” elektromágneses hullám féle? Miért gondoljátok azt, hogy csak azért mert száz éve még a „Hertz hullámokat” sem ismertük, száz év múlva már túl is lépünk rajta? Igen, a technikánk exponenciális fejlődésben van, és ha csak ez lenne akkor talán valóban kifejleszthetnénk majd olyan szerkezet ami tollhegynyi méretű és valós idejű kommunikációt valósít meg mondjuk a Tau Ceti rendszerrel, de vannak dolgok amik ezt az exponenciális fejlődést befolyásolják! Hallottatok egyáltalán olyan exponenciális lefutású folyamatról, ami ne állt volna le hamarosan??? Például egy baktériumtelep a táptalajon milyen hamar elszaporodik!? De felélvén a táplálékát olyan gyorsan el is pusztul. A szabályozatlan láncreakció is exponenciális lefutású az atombombában, s milyen hamar is fut fel, hogy még azelőtt, hogy szétvetné a keletkezett hő kilo-; megatonnányi TNT-vel felérő hőenergia keletkezik.
Én személy szerint nem gondolom hogy az emberiség exponenciális fejlődése az energiaínség miatt fog majd leállni, hiszen egyszer majd a folyton folyvást halogatott siker is meglesz már a fúziós energia kapcsán, sokkal inkább a telítődés miatt. Rendben, hogy fejlődünk, de fejleszteni csak addig lehet, amíg elérjük a határt. Vegyük példának egy fontos dolgot, az energiát, az energiatermelést. A század elején egy erőmű hatásfoka mindössze néhány százalék volt. A fejlődés az erőművekre is hatással volt, fel is tornázták szépen úgy 37% körülire pár évtizede. És azóta? Nem sok minden változott, egy új szenes blokk felhúzásakor ha az 42%-ot tud, az előtt már le kell borulni. Az atomerőművek kapcsán egyenesen visszalépés van. 35% ott már teljesen jó. Kombinált ciklusú erőműveknél el lehet érni úgy 55%-ot, de ott követelmény a folyékony vagy gáznemű üzemanyag! És ennyi, ez a max, e körül toporgunk már évtizedek óta. Vagy egy másik példa, a rakéták. A Földről az űrbe még mindig ugyanazzal a rakétával jutnak fel a szerencsések mint 40 éve. Az atomenergia persze besegíthetett volna itt is, de elvetették. Az is csak kétszer lett volna „jobb” mint a szokványos rakétahajtóművek.
Fejlődni csak egy határig lehet. Amit a sci-fi írók kitalálnak egy dolog, a realitás egy másik.
Ez az UFO is érdekes dolog. Vannak akik esküsznek hogy itt vannak. OK. Annak idején én (is) UFO újságokon nőttem fel, persze idővel változott a véleményem. Elvetem a dolgot, persze lehet, én hibázok. OK, itt vannak, szürkék vagy zöldek, rabolnak, üzletelnek vagy tudom is én mit csinálnak itt, de a jelenlétüktől függetlenül nem érdemes a seti-vel foglakozni? Nagyon valószínű, hogy az itt lévő UFO-k egy faj képviselői, de kinn a végtelen űrben lehetnek még millióan! Csak azért mert itt van egy, ne keressük a többit?
És ha „170 parsecnyire” találnák egyet mi értelme lenne? Azokat akiket már megihlette távol a városoktól, a tiszta csillagos égbolt alatti séta, és ráébresztette valamelyest arra, hogy mennyi pici is ő maga, de a Föld is a napjával együtt is mennyire jelentéktelen. Nos, azt hiszem őket lelkesítené a hír: találtak más, gondolkodó lényeket. Másoknak persze ez nem sokat jelentene, úgy tűnik itt többségben vannak az olyanok. Lenne kézzelfogható haszon? Ha esetleg nem rövidtávon gondolkoznánk, csak a magunk hasznát lesve akkor igen. Csak bele kell abba kicsit gondolni, hogy mi lett volna akkor, ha a fáraók nem gigantikus piramisok építésén fáradoztak volna, hanem mindenféle üzenet küldtek volna az űrbe. (persze a technika nem volt meg akkor, de most nem az a lényeg) Most pedig, 2005-ben megkapnánk válaszként az idegenektől, például egy olyan berendezés elkészítésé módját, amellyel nagy mennyiségben lehet antianyagot tárolni. Nem lenne ez nagy haszon számunkra? Az 50 generációval később élő leszármazottainknak nem lenne nagy haszon valami hasonló, számukra még nem elérhető találmány???
Hopp, most látom, csöppet hosszú voltam. Na mindegy, ez egy vélemény, ha hosszú is. Lehet vitatni.
-
Cat #27 http://www.sg.hu/cikkek/32252 -
#26 Mért , ha nem fognak, akkor is pont az van :D -
Emmegki #25 Na ja. A rádiójelek lassúak (t'om fénysebesség...)és gyengék. Biztos hogy nem Hertz-féle hullámokat hallgatnak a földönkívüliek. Meg ha veszünk is valami adást, lehet hogy a küldő már rég kihalt. -
Emmegki #24 Ezek a szemét ufók egyre gyorsabbak!
Régen úgy repkedtek, hogy alig bírták utolérni lóval! Aztán divatba jött a vasút, és már a vonatokat is lehagyták! Mellesleg szivar alakjuk volt. Mióta feltaláltuk a sugárhajtóművet, váltottak a csészealjra, és a vadászgépeket szívatják.... -
FTeR #23 USA biztos arrafele tesztelte új repcsijét.
diszkóverin volt, hogy az 50es évekből ránkmarad csészealj ufók US Army gépek voltak. Megvannak a tervrajzok...
-
HUmanEmber41st #22 az SG-n meg volt több mint 500 hozzászólás... mekkora viták voltak...
De ez csak (asszem) első típusú találkozás volt.. -
#21 hangik=hangzik -
#20 Hát igen, az elég érdekes volt.
Főleg amit a gépszemélyzet mondott arról ahogy manővereztek a gép körül.
Végül is szerintem a jelenséget elemezve találhatunk tudományos magyarázatot rá.
És ez pedig úgy hangik, hogy nyílvánvalóan intelligens tevékenységgel állunk szemben;)))) -
kev #19 Amúgy a kapcsolatfelvétel már megtörtént, igaz nem rádión keresztül.
Az első hitelesnek mondható bizonyíték, mexikói légierő álltal készített videófelvétel volt, amit a mexikói belügyminisztert tárt a nyilvánosság elé. A cenzúrázott felvételeken, néhány szabályosan mozgó a vadászgépeket villámgyorsan lehagyó, ismeretlen repülő tárgy látható.
Ezt a Tv2/RtlKLubb is leadta, anno a hirekben.
Néhány napig foglalkozott vele a közvélemény, és ennyi volt..
-
kev #18 Volt valami vicc, valahogy igy szólt :
Miért nem veszik fel velünk a kapcsolatot az idegenek ? Mert nem találltak értelmes élőlényeket a bolygón..
-
#17 Kisbölény a szeme fölé emelte kezét, a Nap tűző sugarait eltakarva kémlelte a látóhatárt. Habár látott néhány pára foltot meg füstpamacsot a távolban, melyek emberi tevékenységre utalhattak, értelmes füstjeleket egyikből sem tudott kiolvasni.
Megunva a hiábavaló keresgélést valami értelmes tevékenység után nézett, aminek meg is lett az eredménye, egy roppant szívós indát sikerült találnia, melyet csak tomahawkjának többszöri kemény csapásával sikerült kiszabadítania.
Jack ekkor kezdett hangosan anyázni, a szolgáltató által frissen kihúzott optikai kábel ezen a héten már 3X mondta be az unalmast. Komolyan el kezdett azon gondolkodni, hogy szolgáltatót vált.
;))))
Szal szerintem se tuti ez a rádiózás, 100 évvel ezelött még mi sem használtuk, és nem biztos hogy 100 év múlva még használni fogjuk. Valódi kommunikációra meg tényleg használhatatlan. -
#16 Ezt sosem ertettem;) Nem azt "akarjak" bizonyitgatni, hogy nem vagyunk egyedul az univerzumban, hanem nem azt, hogy tudunk-e fogni "jeleket".
Mivel vegtelen a vilagur, igy vegtelen galaxis lehet, es ha csak minden egymilliomodik galaxisban van 1 "normalis naprendszer", es minden egymilliomodik ilyen "naprendszerben" van 1 eletre valo bolygo, es ha minden milliomodik ilyenen csak 1-en van elet, akkor is vegtelen "lakott bolygo van":))))))))))))))))))) Itt a kulcsszo a vegtelen:)))))))))
Persze, ezutan jonnek a jo otletek, hogy nincs olyan, hogy vegtelen, mert visszagorbul a ter:))) LOL! Persze. Es akkor azon kivul mi van?!:) -
#15 -velünk +felénk... -
#14 De legalább, ha megindulnak velünk űrhajóval, akkor észre fogjuk venni. -
Fenjoy #13 szerintem jó dolog... és "kommunikáció" nem is nagyon fog össze jönni, azért ET-tévéműsort még el lehet kapni, mint ahogy "mi" sugarzunk az ürbe műsorokat asem 1936-óta... de ebben nem vagyok biztos:)