92
  • _Vegeta_
    Ugyan en az urkutatas hive es fanatikusa vagyok, de ez a idegen elet kutatas sztem baromsag.
    blakshep kollega hozzaszolasa a #3asban pontosan kifejti az en velemenyemet is. :)
  • Cat #11
    arecibo
  • Looserke
    Tegnap volt egy érdekes műsor a spektrumon. Ott egy vezető kutatónő, aki a kezdetek óta dolgozik a legnagyobb rádiótácsővel (most nemtom' pontosan hol van, de egy b*szott nagy tányérja van és ha jól emlékszem akkor a mozifilmekben is mindig azt mutogatják). Na szóval az illető hölgy azt nyilatkozta, hogy az 50-es évek közepétől a mai napig, az űrből érkező és a rádiótávcsövekkel észlelt összes rádióhullám energiaszintje összesen akkora, mint a földre holló hópihe leérésekor felszabaduló energia...
    Remélem érthető voltam...
  • HUmanEmber41st
    Nem adják fel, csak ki tudja, hogy mégis mire kell az a sok lavór ????
    Mert délelőtt hallgatóznak, este meg jön a Blue Shift, aztán vígan cseverésznek az UFOkkal...persze titokban :) :) :) :)
    A jónépnek meg mindent be lehet adni...
  • eke
    Ha valóban egyedül lennénk, még e galaxisban is, a világ vezető pöcsfejeinek össze kellene űlni és keményen referálni arról, hogy ha így megy tovább az embreiségnek annyi, vagy azonnal változtatunk a dolgokon!!!
  • pilóta
    Én csak azt nem értem, hogy hogyan akarjuk fogni a jeleiket. Legalábbis én úgy tudom, hogy az elektromágneses hullámok ereje a távolsággal négyzetes arányban csökken, vagyis ha egy 100 fényév távolságra lévő adást fogni akarjuk egy akár csillió km átmérőjű küklopsz rendszerrel is, annak a jelnek gigawattos teljesítményűnek kellene lennie a sugárzás helyén. De ki rádiózik gigawattos adóval? Senki. Tehát az esélye, hogy egy 100 fényévnél távolabbról lévő adást fogjunk zérus, még ha az egész földet antennává alakítjuk akkor is...
  • BiroAndras
    "meg aztsem értem miért evidens, hogy az "intelligensek" rádióznak"

Kénytelenek, különben nem egyelőre tudjuk észlelni őket. Egyébként jó esély van rá, mert a rádiózás eléggé hatékony kommunikációs forma.
  • BiroAndras
    Akkor az van, hoyg tudni fogjuk, hogy máshol is kialakult élet, és intelligencia. Ennek a tudományos, filozófiai, és vallási következményei beláthatatlanok.
  • BiroAndras
    Például, a szabályos elrendezésnál rezonancia alakulhat ki.
  • blakshep
    naja, az a probléma, hogy földi élet, pláne azonbelül az "intelligens" lények roppant kevés ideje léteznek, az hogy pármillió fényévnyire nem találunk rádiójelet, még nem jelenti azt, hogy azóta ugyanott nem alakult ki párszáz kultúra...meg aztsem értem miért evidens, hogy az "intelligensek" rádióznak
  • TheZsenyka
    Jó, tételezzük fel, hogy egy szép napon egyértelműen idegenek által küldött 170 parsec távolságból érkező jeleket fognak. És akkor mi van? Semmi.
  • rolika
    tök jó :)
    az viszont érdekelne, miért is jó a tányérok véletlenszerű elrendezése...