177
  • dez
    Volt még egy "vizes" real-time demó is. (Én még nem is láttam ezeket, talán ideje lenne megnéznem a konferencia-videót...)
  • tehen_m
    papíron :D Persze az MS papírjai szerint. (Nem sz ms-en a hagsúly)
  • PyRex
    Ja, lehet, hogy az lesz.
  • dez
    OK, de csak emiatt felesleges lenne egy teljesen új rendszer. Ez megoldható egy módosított DX-szel, vagy OpenGL+extension-ökkel (mint PS3-on).
  • PyRex
    Ezt most nem értem. :) Mire gondolsz?
  • PyRex
    Nem, az állításaim csak papíron igazak egyelőre. De mondjuk ha azt veszem, hogy egy dual G5-ös Powermac (2x2,8GHz) hol van a PC-khez képest teljesítményben, az X360-ban pedig 3 magos G5-ös proci lesz, ráadásul 3,2GHz, akkor...
  • tehen_m
    A kacsás demó miért volt érdekes?
  • tehen_m
    Persze te már láttad az x360-t és tesztelted is.
  • PyRex
    Szerintem pont az a lényege, hogy mostantól kb. az X360-as portok is olyanok lesznek, mint anno a PS2-es portok. Mármint sajnos nem érik el majd az eredeti színvonalat, de ne legyen igazam! Mivel 2 teljesen más hardverről beszélünk - legalábbis mindenhol azt állítják.

Amúgy szerintem simán elképzelhető egy 3. rendszer egy adott platform kedvéért, ha azzal a rendszerrel az adott platformból egyszerűbben és gyorsabban ki lehet hozni a maximumot. De ki tudja, sajnos nem vágom ezt a témát annyira, csak azt tudom, hogy ki mit nyilatkozott.
  • dez
    Mert ma már nincs az a fejlesztő (na jó, talán 1-2 még van), aki nekiállna közvetlenül programozni a HW-t (de még csak egy 3. rendszert használni sem egy platform kedvéért). Még PS3-on sem kell ezt csinálni. (Nem akarták még egyszer azt a hibát elkövetni, mint a PS2-nél.) Ma már a shadereket nem ASM-ben írják, hanem HLSL-ben (DX-hez), vagy Cg-ben (OpenGL-hez). Gondolod, hogy miközben PC-n is és PS3-on is így dolgoznak, X360-majd nem? Esetleg lehet, hogy egy némileg módosított DX-et csinálnak (pl. valahol a DX9 és DX10 között lesz), bár ez is kétséges, mert ez csak nehezíti az átjárást PC és X360 között, ami a játékok portolását illeti. (Mondjuk lehet, hogy ez számukra "nem probléma".)
  • PyRex
    Nem minden, csak a többi :)
  • UNREG
    Tudom, csak felsoroltam, hogy mi volt realtime, mert sokan úgy próbálják beállítani, mintha MINDEN prerenderelt lett volna...
  • PyRex
    De miért kéne erőltetni a DX9-et vagy az ogl-t? Szerintem nincs igazad, ne haragudj.
  • dez
    A DX/OGL és a HW között ott van még egy szint, a GPU drivere. Ez meg tudja oldani az illesztést egy nem teljesen DX9 GPU és a DX9, mint szoftver között. De OpenGL-nél ez még jobban működik, ott az extensionok segítségével sokminden elérhető. Sőt, emiatt az OGL esélyesebb...
  • PyRex
    A kacsás demo az a CELL proci egyik techdemo-ja volt, ha jól tudom.
  • PyRex
    Ja erről én is vágom, hogy real time. De volt az a video az UE3-ról, amikor az a cyborg fut a katona felé - na én arról beszéltem. Az teljesen filmszerűen is volt megcsinálva és annál, amit te linkeltél, kb. 3x szebb grafikája volt.
  • dez
    +Inquisitor
    Na, hát azért mondom.
  • UNREG
    Még a mindenkiről és mindenről a keresztvizet leszedő szaksajtó is elismerte, hogy a Getaway, a kacsás demo és a UT realtime volt. Sőt talán a Fight Night is?
  • dez
    Nem lehet tudni, mennyire lesz más, de már csak a busz különbözősége miatti sávszélesség-különbség is erősen belelátszhat a teljesítménybe. Ja, a mostani PCI-E-s cuccokban is van egy olyan megoldás, hogy TurboCache, ami nagy sebességgel hozzáfér a main ramhoz. De persze jó lenne, ha úgy lenne, ahogy mondod, de azért egy kicsit kétséges, hogy 2-2 teljesen különböző chipet tudott készíteni mindkét cég (ATI, Nvidia).
  • UNREG
    Háát, egy Sweeney nem kockáztathatja ezt meg, ő is tudja, hogy ha ez kiderül, akkor az nagy leégés.
    A nézőtérről is bekiabáltak, hogy mit csináljon pl. fókuszáljon, és ő csinálta, tehát valószínű hogy realtime volt az UT2007.
  • Inquisitor
    Az biztos, hogy a videon a mozgás miatt, látszik gamepad-el irányították. Ha jól emléxem valami olyasmit mondtak, hogy ez nem a végleges UT2007 PS3 vagy PC verziója, csak egy köztes techdemó.
    UT 2007 bemutató videó - E3 - IGN
  • PyRex
    Igen, de az egy PC volt. Méga custom graf chip is átmenet volt 2 PC-s gpu között. Ez nem PC, egy tényleg egy célhardver - tessék már elfogadni.
  • PyRex
    Ezt most nem igazán értem, miről beszélsz. Szó szerint le van írva, hogy az XBOX360 GPU csak a saját API specifikációjával megy.
  • dez
    Ez itt a hardware level, attól még lehet rajta DirectX, és OpenGL is.
  • Inquisitor
    Hááát, na de könyörgöm, nem csak a busz más, hanem minden! Hiszen totál más pl. a memória kezelése is a konzolos videóknak, másrészt nagyságrendileg gyorsabb lesz mindkét konzol GPU-ja, mint amit a köv. 1 évben PC-hez venni lehet.
  • dez
    Nonono, bár csak a Sweeny (ha jól írom) "szórakozott" vele, jól látható, hogy real-time-ban csinálta. Hacsak nem nagyon jó színész, és kockáztatta azt is, hogy bármelyik pillanatban kiderül, hogy nem real-time, és csak színészkedik. :)
  • Inquisitor
    Miért, a régi XBOX-nak is saját spéci DirectX-e volt, meg Win2K kernelje erőteljesen módosítva.
  • dez
    Ez egy Nvidia fejes találgatása volt. Az "eléggé más" az nem olyan biztos, talán csak a körítése lesz más (PCI-Express busz-vezérlő helyett spéci busz a Cell felé, stb.). És egyes fejlesztők is azt nyilatkozták, hogy egy rövíd ideje már a kezükben van egy G70 proto.
  • PyRex
    Az UT-vel földi halandó is "játszott", vagy csak az a bemutató volt, amiről a video is készült? Mert ha az utóbbi, akkor erős kétségeim vannak afelől, hogy az inkább egy video volt, annak ellenére, hogy nagyon sokszor nyilatkoztak a fejlesztők, hogy real time...
  • dez
    Állítólag a Gateway demó is Cell-es volt.
    Az UT07-meg nagyon valószínű, hogy G70-en futott, esetleg 2 6800U-n SLI-ben (1 6800U kevés lett volna hozzá).
  • PyRex
    Erre gondoltam én is.
  • PyRex
    Na itt a lényeg:

"If I have read it once, I have read it a thousand times, “The Xbox 360 is just ATI’s next generation (fill in favorite code name here) GPU.” The simple answer to that is, “No it is not.” While most modern GPUs share many architectural similarities, Bob Feldstein and Chris Evenden of ATI went out of their way to explain to me, no matter how hard I tried to convince them otherwise, that the Xbox 360 GPU is very much an original creation. While some will try to tell you that is it simply a modified DirectX 9 GPU, you might be interested to learn that the only API spec that the Xbox 360 hardware meets is its own API. That is correct, the Xbox 360 GPU only meets it own Xbox 360 API specifications. While of course some lessons learned in DX9 and upcoming DX10 were applied, the GPU of the Xbox 360 is very much its own and comparing it directly to anything in the PC world is simply “not right” according to Mr. Feldstein. Obviously, the Xbox 360 can be thought of as a very innovative solution specifically for the Xbox and only the Xbox."

- eredeti cikk -
  • dez
    A CPU-beli különbség rég nem feltételezés. És az sem egy csoda, hogy az új GPU-k 2x gyorsabbak lesznek, mint a mostaniak. Így a mostaniból egy SLI-s konfig, x86 CPU-val nem lehet gyorsabb, mint egy X360. Új GPU-ból SLI-s rendszer x86 CPU-vel meg... egy fél karú óriás...
  • Inquisitor
    Ezzel meg az a baj, hogy ha az NVidianak lett volna működőképes kész G70-es magja, ki van csukva, hogy nem mutatják be, mert a konkurencia megtette. Másrészt a konzol felépítése miatt eléggé teljesen másnak kell lennie annak, amit a PS3-ba tesznek.
  • Inquisitor
    Mint mondottam volt az ATI standon volt kiállítva X360-as, éspedigln azért, hogy demonstrálják a saját kis videócuccosukat :)
    A Final Fantasy VII Realtime Rendering állítólag nyers erőből Cell processzoron ment. A másik "realtime" cucc, meg az UT2007 volt, de azt nem tudom min működött?
  • dez
    Volt, amit a Cell számolt, de állítólag egy G70-es chip/kártya volt abban a gépben, náhány dolog (ami nem elrőe számolt volt) azon futott. De ez nem sokat számít, állítólag a végső GPU is hasonló lesz. (De nem ugyanaz.)
  • dez
    Azt nem nagyon hiszem, hogy x-nél neki kellene állni közvetlenül a hw-t programozni... Minden fejlesztő világgá szaladna tőle! :)
  • dez
    Xeon az Intelnek van, ez itt Xenon.
  • dez
    Flops-ban 10x gyorsabb. (Egy dual-magos x86-nál már "csak" 5x.) [Itt nem a Cell-ről van szó.]
  • PyRex
    Az X elvileg 5 hónapon beül megjelenik. És hidd el, még egy jó ideig bőven gyorsabb lesz. A PS3 cell procijából meg már van működő.