212
-
#52 dez, hol mondtam, hogy a metafizikát a kvantumfizikára értem. Metafizika: a fizikai valóságon túl lévő valóság.
"Talán igen, talán nem. Hol van az előírva, hogy az ember mindent tökéletesen megismerhet? A kvantumfizika egyes területei már most is elég felfoghatatlanok."
A modellek fejlődnek, a technológia dettó. Egyre nagyobb mértékben vagyunk képesek felfogni azt a hatalmas információáramlatot, amit a világ nyújt. Mindíg születtek, és mindíg is fognak születni új, egyesítő elméletek. A kvantumfizika kb. ott van most, mint a matematika a XVII. sz. körül. Most kezdjük felfogni azokat az összefüggéseket, amiket eddíg nem tettük. A tudomány már csak ilyen.
Agykutatás? Elég sokat megnéztem, és úgy érzem, hogy az egyik fele egyszerű marhaság (amiről a napilapok szólnak), a másik fele pedig bizonytalan, tele a kezdeti ellentmondásokkal. A normálisak pedig a kémiaiak.
Amúgy nincs arra a világképre fogalom, amit vallok, de közelebb áll a materialistához, mint máshoz. Nyitott vagyok, de csak akkor, ha kívülállóként is elfogadható a dolog. -
dez #51 "Ezért materialista. Szerinted egy bigott ember látja a saját hitén túli dolgokat?"
Persze, hát erről van szó. (És ezért rád nem teljesen áll, hogy "materialista".)
"Miért, mondtam mást?"
-> "Pusztán a metafizika világunkra gyakorolt hatásában kételkedünk."
"Akkor idővel felfogjuk."
Talán igen, talán nem. Hol van az előírva, hogy az ember mindent tökéletesen megismerhet? A kvantumfizika egyes területei már most is elég felfoghatatlanok.
"Miért is?"
Hát, ebbe most kicsit bonyi lenne belemenni. Jobb lenne, ha inkább magad néznél utána. Pl. agykutatás újabb területein. (Csak ne a napilapok szintjén, mert ott csak bulvárhíreket találsz. És ne is sima pszichiáteri publikációkban, mert azok meg csak a kémiával foglalkoznak, mármint elég célorientáltan.) -
#50 Ennek az egésznek az lesz a vége ha bevezetik hogy az emberiség két részre szakad: cyborgokra és emberekre.
Most én is azt mondom hogy az szerintem jobb ha a lélek halhatatlan, de ha vége a tudatomnak akkor már úgysem bánkódnék emiatt. De azért mégis jobb lenne, nemtom miért ez úgy az emberben van ez a túlélési szenvedély.
Amúgy egy cyborgnak egy vírus az olyan mint egy embernek egy vírus, szóval ha a szervezet le tduja győzni a betegségeket, akkor egy cyborg programja is legyőzheti azt (vírusírtók). Persze ezeket mindig frissíteni kellene, vagy magukat kellene újítaniuk de attól még megint messze állunk. -
#49 "Materialista az, aki nem lát túl a materialista világszemléleten..."
Ezért materialista. Szerinted egy bigott ember látja a saját hitén túli dolgokat?
"Kvantumfizika != metafizika. (Sok kvantumfizikai effektus kísérletileg igazolt, stb.)"
Miért, mondtam mást?
"Na ja, csak mi van, ha ezek az "elemek" nem anyagi természetűek, hanem egy szemunkra most felfoghatatlan minőséget képviselnek? Ez nyugodtan lehet a tdomány mai állása szerint. (Az anyag az energia egy megjelenési formája, stb.)"
Akkor idővel felfogjuk. És az energia is másolható bizonyos formáiban már most is.
"Ma már túlhaladottnak számít az a felfogás is, hogy a tudat nem más, mint az agyban áramló információ-halom."
Miért is? -
dez #48 Én odáig nem mennék, hogy biztos halhatatlan, de ha a megszokott "anyag"-on kívüli valami, akkor legalábbis a test pusztulását "túlélheti". -
haxoror #47 "Ha van lélek, akkor az halhatatlan."
Miért? -
dez #46 "Az "emberi tudat" nevű dologra énnekem logikusnak tűnik, hogy az agy."
Lehet, hogy logikusnak tűnik, de itt kevés a logika. Van olyan dokumentélt eset, hogy kérgi tevékenységet átmenetileg nem mutató személy (ez sokszor van pl. kómában, de előfordult már pár percre is) a tudatánál volt... (Csak nem tudott gondolkodni.) -
dez #45 Materialista az, aki nem lát túl a materialista világszemléleten...
Kvantumfizika != metafizika. (Sok kvantumfizikai effektus kísérletileg igazolt, stb.)
"A lélek viszont egy folyamat. És ha a folyamat elemei másolhatóak, és ezek a másolatok összekapcsolhatóak, akkor a lélek is másolható."
Na ja, csak mi van, ha ezek az "elemek" nem anyagi természetűek, hanem egy szemunkra most felfoghatatlan minőséget képviselnek? Ez nyugodtan lehet a tudomány mai állása szerint. (Az anyag az energia egy megjelenési formája, stb.)
Ma már túlhaladottnak számít az a felfogás is, hogy a tudat nem más, mint az agyban áramló információ-halom. -
Caro #44 Namost. Van itt néhány tévedés.
1) Az agyat nem elég átültetni, szükség van a gerincvelőre is, mert az is az idegrendszer része.
2) Az "emberi tudat" nevű dologra énnekem logikusnak tűnik, hogy az agy. Egyértelmű. Az emlékezet: az agyban kialakuló szinapszisok. Külső ingerek hatására alakulnak ki, amiket az idegpályák közvetítenek, és forrásuk az érzékszervek. Ez alapján, ha az agyat(és a gerincvelőt) beleültetik a testbe, az _nem_ másolat lesz, hanem az eredeti személy. Csak a vérét nem szív fogja keringetni, az oxigénutánpótlás nem tüdővel fog menni stb. .
3)Az ilyen áramkimaradásos meg vírusos hülyeségeket meg inkább ne hangoztassátok. Egy cyborg hol kaphatna vírust? A netről? ugyanmár! Ha lesznek is "illesztő interfészek" akkor csak érzékszervi információk átadására lesz, nem pedig firmware frissítésre! Tartalék áramforrás meg biztos lesz legalább 2, az egyik a rendes pótlására, a másik meg arra az esetre, ha a második is behal, csak a vérkeringést, és az oxigénálást látja el, amíg "fel nem töltik".
A dolog meg nem olyan nehéz. Mivel az agyban minden érzékszervi információ, és mozgató parancs elektromos jelekkel megy, simán össze lehet géppel kötni.
Nem itt a probléma. Hanem ott, hogy az agy sem örök életű. Idővel az agy is beteg lesz, és meghal. Én jobban bízok a nanotechnológiában. -
atila85 #43 Az életet megélni kell és nem felfogni ! -
#42 Nincs létjogosultságunk? Nehogy azt hidd, hogy minden materialista azt mondja, hogy nincs lélek, az ember csak anyag. Pusztán a metafizika világunkra gyakorolt hatásában kételkedünk. Minden folyamat, nincs objektum. Az objektumok elvetése az egyik alaptézis.
Ezért van az, hogy Ti, akik nem hisztek a materializmusban, azt hiszitek, hogy nem hiszünk a lélekben. A lélek viszont egy folyamat. És ha a folyamat elemei másolhatóak, és ezek a másolatok összekapcsolhatóak, akkor a lélek is másolható.
HUmanEmber41st: A lelket 30.000 éve keresik, viszont még mindíg nincs sehol. A tudatot pár száz éve keresik. Most az agyban nézik meg, hogy ott van-e, ha nincs, akkor máshol is keresni fogják.
Meg nem hiszem, hogy a lélek hallhatatlan. Felemésztődünk a semmiben, nem marad belőlünk más, csak az emlékünk. Túlértékeljük magunkat.
A cikkhez: ilyen kijelentéseket hallhattunk a '60-as években is, hogy az ember a Holdon fog sétálgatni és golfozni. De idővel közbecsúsztak bizonyos technológiai kérdések. Ez van. -
HUmanEmber41st #41 Ha van lélek, akkor az halhatatlan.
Ha nincs és a tudat at agyban van, akkor miért nem találják??? -
#40 És szerinted lehetséges a lélek átültetése? Ez olyan, mint amikor elkezdtek klónozni, és mindenki odáig volt, emg vissza, hogy örök élet, meg klónozás, csak az nem klaffolt a dologban, hogy attól még, hgoy leklónoztak, én nem mindkettőnk leszek, csak én... -
kisspepe #39 Én a halhatatlansághoz vezető utat inkább úgy tudnám elképzelni, és szerintem jobb is lenne, ha nem az agyat tennék át egy gépbe, hanem létrehoznának egy klón testet és csak az emlékeket, ültetnék át. -
#38 és mi lesz akkor, ha a gépezet, amibe az agyat zárták, virusos lesz? -
device #37 De ha mar itt tartunk, es ha tenyleg kepesek lesznek olyan jo szimulaciot csinalni, akkor honnan fogod tudni hogy mi a valosag? HA a fizika meg minden klappol? Kell egy neo aki felebred?....
Tiszta vacsovszki... -
#36 Az ember mindig is arról álmodozott, hogy egyszer valóra válnak álmai. De arra az esetre már nem gondolt, hogy mi lesz akkor, ha egyszer tényleg valóra is válnak. -
dez #35 Na ja, de ami kialakult évmilliók alatt, nem kellene tönkrevágni pár évtized alatt... -
#34 Ja, ja ,ja! A valótlan világban, lenne aközött különbség, hogy egy délután letöltesz egy virtuális csajszit, aki magához nyulkál, vagy egy délután a virtuális csajszi tölt le téged, ahogy éppen magadhoz nyulkálsz? -
dez #33 Nem, az egy jós-gömb, és amiről a cikk szól, azt látja benne. :P -
#32 Homo Digitalis - Az egyik evolúciós ág..
Gyerekkoromban mindig erről ábrándoztam.
Most, pionyír nem szeretnék lenni, ha már bejárt technika, akkor öregkoromban jöhet. -
#31 Az ember nem bírta kivárni míg pokolra jut, így poklot csinált a világból. -
pepii #30 Oriasi biznisz van a dologban feltetelezem, ha mindez mukodik akkor nem problema a matrix szeru rendszer.
Namarmost tetelezzuk fel elmesz dolgozni fizetekent kapsz majd pl. 1000 creditet. A valo eletben ezert vehetsz egy 105 os skodat, de a virtualisban mondjuk egy 911 turbot.Hazajossz melobol rakapcs a PC-re amiert dolgoztal egesz honap azert veszel egy virtualis akarmit pl. 911, 900RR, MIG29 barmit ami nem hasznalati targy csak (nagyban) elvezkedesre van, aminek a legyartasa x osszeg (programozasa) viszont a sorazatgyartas koltsege = 0.
Ha tokeletes a simulacio akkor nem kerdes hogy hol fogod elkolteni a creditet.
Meg a vegen jol elsulhet akar jol is mondjuk az embertomegeknek nem kell olyanokon dolgozni amit meg lehet csinalni virtualaisan es elvezni is lehet virtualisan viszont lenyegesen tobb eroforras marad olyan dolgokra ami fontos pl. oktatas, egeszsegugy, urkutatas, energiaugy stb.
A virtualis menyorszag se rossz, miutan meghaltal betesznek egy virtualis helyre ahol barmit amit ki akarsz probalni kiprobalod mondom barmit!!! es aztan, ha mar mindent meguntal akkor GAME OVER!
(persze ha elotte megvetted a GOLD HEAVEN v.7.02.178 re a licenszet) -
Capra Ibex #29 Ha már a cikknek nem sok köze volt a Sonyhoz, itt van még egy-két dolog amit ez a pali mondott:
"The new PlayStation is one per cent as powerful as a human brain," he told the Observer. "It is into supercomputer status compared to 10 years ago. PlayStation 5 will probably be as powerful as the human brain.
"We're already looking at how you might structure a computer that could possibly become conscious. There are quite a lot of us now who believe it's entirely feasible."
blabla... -
blakshep #28 te zsoldos a film végén amúgy a program összeolvadt a csajszival, mert jelenlegi formájában nem tudott tovább fejlődni, többek közt azért, mert képtelen volt meghalni és utódokat létrehozni. Én azt vallom, hogy minden amiben rendszer van az élőnek minősül. És mindenben ott a rendszer. Mégis mit gondoltok ha látnátok egy 50.000 évvel későbbi "embert", rájönnétek, hogy a mi utódaink? És 50.000 év az semmi a világ történetében. Egy pillanat. Homo sapiens nem lesz örökké, felejtsétek ezt el. ezzel szembe kell nézni, ugyanúgy mint az egyéni halállal. A halál nem átok hanem áldás. -
SirLord #27 az 1. képen a bácsi ferde szemmel bámul egy porszemt azon a specko lencsén?? vagy mi heh? -
SirLord #26 Halálod után majd eldöntik hogy hogyan éltél, és megalkotnak egy virtuális poklot és mennyet, hogy tetteid alapján olyan gépbe rakják az agyad... spec ha rossz vagy, addig kinoznak a pokolban, amig el nem rohad a gépben az agyad...
hhhm egész jo ötlet:DDDDDD -
Mihail #25 erről van szó! veled vagyok -
#24 hát én rohadtul nem tetetném bele az agyam egy gépbe... -
entreri #23 Ahhoz, hogy interfészt kreáljunk, ismerni kell tökéletesen az emberi agy működését. Ettől pedig még elég távol állunk. -
#22 mi borg vagyunk ! -
#21 Ezt most komolyan gondolták? Addig ok, hogy a játékokba bele lehetne élni magam ezerrel, esetleg olyan játékok, filmek lennének amibe "én is bennelennék", de mindezt csak úgy, hogy semi műtét, csak felrakok egy sisakot szt kész. De az már picit durva, hogy lemásolnak egy gépbe... -
dez #20 Szóval, valószínű tényleg lesz majd ilyen "interface", kérdés, az emberiség előnyére fogjuk-e használni, vagy hátrányára. A fogjaivá válunk a VR-nek (sokan biztos), vagy nem. -
dez #19 Végülis gumibabából is igen sokat eladnak.. :P -
dez #18 "például a filmeket vagy a számítógépes játékokat teljesen más módon élhetjük majd át, más élményekkel fog gazdagodni világképünk."
..kivéve, ha egyész nap "benne vagyunk" és a szimuláció szegényesebb, mint a valóság... (Bizonyos szempontból mindenképpen az, mert a valóságot még nem is ismerjük.) -
M2 #17 Szerintem embernek lenni vagy egy ilyen gépként létezni legalább akkora különbség mint egy igazi nővel lefeküdni vagy egy élethű gumibabát gyömöszölni. Meg lehet csinálni csak valahogy nem az igazi... -
dez #16 A másik, hogy most még van 2 kezünk, amivel megragadhatunk egy megfelelő tárgyat, ha a jogos érdekeink súlyosan sérülnek, stb. De ha egy befőttesüvegben vagyunk, nyugodtan fenyegethetnek minket, hogy kikapcsolják az áramot... :P -
dez #15 materializmusnak... ;) -
#14 Eddig én is jónak tartottam ezt az örökké élősdit (Arthur C. Clarke: Űrodisszeia sorozat), de most már elgondolkodok rajta hogy tényleg jó-e. Az érzelmeink megmaradnának?
Sok gazdag itt marad, mi meg már akkor rég máshol leszünk, ami lehet hogy sokkal jobb hely mint a fémtest -
#13 Jaja... Ezert inkabb az agy fentartasara kene koncentralni :) Aztan majd le lehet gyartani hozza kesobb ujabb es ujabb testeket is :D Csak az agynak kene megmradnia eredeti formajaban...