Börtönnel sújtottak négy brit kalóz szoftverlopásért
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
1. Masszívan el vagytok tévedve. Pontosan hogy ti hasonlítjátok össze a kettõt, pedig nem lehet. Hogy kerül egymás mellé egy operációs rendszert, irodai csomagot, rakat szerverprogramot és még ki tudja miket készítõ szoftvercég és egy pár fõs vállalkozás?
A pár fõs vállalkozás írjon a megrendelõ kívánsága szerint személyre szabott programot.
Viszont a lopás attól még lopás marad, hogy a szoftvercégét, vagy pár fõs vállalkozás szoftverét lopom el.
2. A shareware/trial-ben nem a kis össze a lényeg, hanem a kipróbálhatóság, a szabad használat bizonyos korlátok közt. A Zend Studio-t, mint PHP-s fejlesztõkörnyezetet is kipróbálhatod 30 napig, utána viszont az árazás 99 dollárról indul. Lejjebb cirka ugyanezt az összeget már sokalták egy antivirus progiért. Akkor most mi van?
Depending on the chatter, the definition of "lol" may vary. For example: "I have nothing worthwhile to contribute to this conversation."
Mert miért ne? Miért ne lehetne jutalmazni?
Aha, egy csomó stiklivel! Ez tény, de te annyira elfogult vagy, hogy nem akarod tudomásul venni.
Akkor szedjük elõ, hogy pl. megbüntette a MS azokat a PC-gyártókat, akik Windows-on kívül más OS-sel (pl. OS/2, BeOS, stb.) is akartak gépet szállítani? Bírósági döntés tiltotta el ettõl a gyakorlattól, több éves huzavona után, és persze már késõn.
az okozott kárt hogyan számolják? korábban már kitértem erre ebben a topikban, de még senki nem válaszolt (kifejtettem, hogy attól mert 10 cd-t varezol még nem fosztja meg a szerzõt 10cd haszontól)
És nem értem mi a bajod az OpenSource dologgal. Nem _kell_ használi, hanem lehetõség.
A probléma ott van, hogy egyesek elõszeretettel redukálják le a témát a "zárt kód (de inkább MS) = SÁTÁN", "nyílt forráskód/GPL = megtestesült tökéletesség" kérdéskörre.
Depending on the chatter, the definition of "lol" may vary. For example: "I have nothing worthwhile to contribute to this conversation."
Ha olyan másolja le, aki amúgy sem vette volna meg, akkor egyik sem áll fenn. (Esetleg a mondva csinált okú nyomozási és perköltség.)
a warez mögött nincs semmi ilyen, a warezban nincs pénz...
Ergo télleg csak és kizárólag azért bûn mert éppen benne van a törvénykönyvben, 10 évvel ezelött viszont nem volt.
Legközeleb olvasd el azt a "törvénykönyvet", mielõtt ilyenket írsz.
329/A. § (1) Aki az irodalmi, tudományos vagy mûvészeti alkotás szerzõjének a mûvén, elõadómûvésznek az elõadómûvészi teljesítményén, hangfelvétel elõállítójának a hangfelvételén, rádió- vagy televízió-szervezetnek a mûsorán, illetõleg film vagy adatbázis elõállítójának a teljesítményén fennálló jogát haszonszerzés végett, vagy vagyoni hátrányt okozva megsérti, vétséget követ el, és két évig terjedõ szabadságvesztéssel, közérdekû munkával vagy pénzbüntetéssel büntetendõ.
vagyoni hátrány: a vagyonban okozott kár és az elmaradt vagyoni elõny
Kérdés?
U.i.: A bankkártya-hamisítást csak 1994. május 15 óta büntetik. 11 évvel ezelõtt még nem volt benne, szóval csak azért büntetendõ, mert bennevan.
Az összeomlásban kételkedem. Szerintem sokkal inkább csak egy drámai struktúraváltásról lenne szó, mivel itt lenne a nagy lehetõség az alternatívák elõtt, amelyek egyelõre jól elvannak a maguk langyos pocsolyáikban.
Ennél az érvelésnél mindig eszembejutnak a csak warezben beszerezhetõ Linux-disztribúciók...
Aki egy programért nem fizet, az a támogatásért sem fog. A probléma pedig ott van, hogy a fenti álláspont úgy állítja be az ilyen pénzfizetést, mintha egyfajta adomány lenne, pedig nem az; mintha az alkotóknak nem lenne rá szükségük és az egész támogatósdi kvázi prémium szolgáltatás lenne. A Mandrake a legjobb példa erre: ha anno nem vezetik be a fizetõs támogatást, az egész cég már rég megszûnt volna. Akkor ez most hogyis van, kéremszépen?
Az ingyenességrõl meg annyit, hogy tessék szépen megnézni az ingyenes progikat: a legtöbbjüknél ott a PayPal ikonja. Úgymond lelkesedésbõl készült programoknál miért is?
Microsoft mióta készít nyomtatót? Jaaa, hogy õ az op.rendszert csinálja, a nyomtatót a driverrel együtt meg egy másik cég...
Tetszik tudni, a monopóliumig is el kellett jutni valahogy...
Jelenleg az asztali PC-k piacán a Windows-nak miért nincs versenytársa? Miért van az otthoni PC túlnyomó részen Windows? (Utóbbi pusztán sacc, ahogy az is, hogy ezen szemét multi monopólium alól szidják sokan a Windows-t...)
az utóbbinál a tulajdonosnál "lopás" után nem jelentkezik hiány. Max valami átvitt értelemben, közvetetten az (esetleges) elmaradt haszonról lehet beszélni.
De igen, lehet.
Nálunk pl. a Btk. vagyoni hátrányt emleget, mely pedig vagyonban okozott kárt + elmaradt vagyoni elõnyt jelent.
A magyar polgári jogban a vagyoni kár három elembõl tevõdik össze: vagyonban okozott kár, felmerült költség, elmaradt haszon.
Nyugodtan vonható párhuzam, a különbség inkább csak az összegben van.
Mellébeszélsz.
Athlon64 3500+ | MSI K8N Diamond | Sapphire Radeon X850XT | 2*512 Samsung DDR | Creative Audigy2 | Maxtor 300 + 120GB SATA | Pioneer 109 | CoolerMaster Stacker ház | CoolerMaster RS-450-ACLY táp
Athlon64 3500+ | MSI K8N Diamond | Sapphire Radeon X850XT | 2*512 Samsung DDR | Creative Audigy2 | Maxtor 300 + 120GB SATA | Pioneer 109 | CoolerMaster Stacker ház | CoolerMaster RS-450-ACLY táp
Mert õ nem lopja, hanem másolja a programokat.
Jó, amint megírtad rá a Stronghold 2-t.
Azért a linuxhoz nem ártana pár program se amit használhat is az ember. Az az 1-2 cucc ami van mutatóba, édeskevés. Használnánk mi ha lenne mire. Mi örülnénk neki a legjobban.
Levegõt venni se.
2. Esetleg próbálta már valaki megkérdezni a játék készítõit, vajon miért nem írják át Linuxra? Mert akkor esetleg azonnal kiderülne... (Például mondjuk azért, mert egy vacak ATI driver feltelepítésénél is vért hugyozik az ember? És ez csak egy példa.)
Konzolt programozni is nehéz, ebben pl. élenjár a Ps2, mégis írnak rá minden szart. Ez nem akadály. Viszont az elterjedtsége az. Az meg azért nincs, mert nincs rá semmi. Az M$ egyszerûen kiszorította, mint a Netscapet. Aki nem jár csukott szemmel, akárcsak elolvas pár hírt itt az sg-n, az már meg se lepõdik az unfair play díj gyõztes M$ húzásokon a konkurrencia (és a törvények) ellen. Régen bilinccsel tettek rabszolgává, most windowszal. Én is ezt használom, mert muszáj, ha lenne valódi lehetõségem linuxra váltani, arra is meglenne minden szoftver ami nekem kell, már rég nem windowsoznék. És még az emberek 99% se...
de azért a kurva anyját a májkroszoftnak, mi, ha esetleg szólni merészel a netszolgáltatónak, mert fájlcserén kap valakit, ugye?...
Igen, a k. anyját. 😊 Másolásért többet lehet kapni mint emberölésért. Neked is jobb lenne ugye ha szétloccsantanák a fejed egy stukkerral és elvennék a cd-idet, mintha egyszerûen lemásolnák, hiszen az kisebb bûn?
Én csak válaszoltam a feltett kérdésre... De mellesleg eleve nem szabadna beengednie. Úgy tudom...
"behatoló alatt a portvizsgálatot érted? mert annak a megfogása sem feladat 1 OSnek."
Nem. Hanem célzatos támadásokat, amik ezt felismerõ tûzfal nélkül könnyen vezethetnek az admin jog megszerzéséhez, stb. Pl.: http://www.whitehats.com/info/IDS189 (Most nem jön be a lap. Az IDS után 000-xxx-ig sok szám állhat...)
Szal, most azt akarod mondani, hogy egy OS nyugodtan lehet olyan lyukas, mint a sajt?
behatoló alatt a portvizsgálatot érted? mert annak a megfogása sem feladat 1 OSnek.
ugyan ilyen jellegû statisztikát nem olvastam, de úgy globálisan nem hiszek a statisztikiákban.
kicsit zavarba jöttem, a sharware az egy olyan próbaverzió amiben bizonyos funkciók kimaradtak (pl minden müxik csak menteni nem lehet - macromedia flashnek van ilyen), vagy idõkorlátos.
ismertetõ jelei, hogy figyelmeztetéssel indúl és/vagy elég látható helyen, vagy a help-ben van 1 olyan, hogy buy sw.
freeware, meg ami teljesértékû és ingyen használható. ismertetõjele, hogy a helpben ott a Donate (paypal stb.)
Elõbbinek semmi köze (nem is lehetne) a GNU/GPL-hez, míg az utóbbi akár (de nem feltétlenûl) tartozhat alá.
Épp a napokban volt többször is, hogy már indult volna egy-egy féreg az IE cache-ébõl, és a vírusirtó fogta meg... Tudtommal nincs vírusírtó az XP-ben... SP2 és az összes update fenn van. (Maxthont használok.)
Elég gyakori, hogy a tûzfal (szintén nem a beépített) szól, hogy megfogott 1-1 behatolót. Nem tudom, a beépített tûzfal állta-e volna a sarat.
Ja, és mi lenne, ha én egy hétköznapi felhasználó lennék, aki most vette a gépet, és nem tudja, pl. mi az a vírusirtó. Akkor automatikusan hanyag lennék?
és hiába lenne szarabb a gpl nélkül, mert vele is szar...
(A GNU egy gyûjtõ fogalom. A GPL annak egy része. - Szõrszálhasogatás <#crazya>#crazya>)
De a GPL még mást is mond, mit amit írtál.
GNU GLP
Nekem volt RedHat otthoni distrib, nem tudom neked miért nem mennt. De számos ftp-rõl is le lehetett szedni.
De az már annyira offtopic mint állat <#nevetes1>#nevetes1>
ez sokszor még nem ingyen munka esetén sem müxik. amikor nem akarnak a töbletmunkáért többet fizetni. (saját tapasztalat)
e) akár át is írhatod
na, ez az ami a legkevésbé tetszik. az, h írok vmit és más(ok), akárhány disztibúciót készítenek belõle...
Az egy dolog, hogy felhasználhatom a mit benne láttam - c) - (negyaisten copy/paste), de h 2 sort átírok benne és új progikéánt promótálom az kurvára nem tetszik.
Nana, a biblia szerint az egyik fõ bûn a kapzsiság...
Más egy kisebb vagyont keresni valamivel, amiért szívesen fizetnek az emberek egy reális összeget, és más erõszakkal/megtévesztéssel próbálni kizsarolni irreális összegeket egy vacak programért.
Igen igen, ezt sokan elfelejtik. Sõt, épp a nagyok miatt a kicsik legtöbbször alig tudnak labdába rúgni. Részben ezért alakult ki a shareware fogalma. Felhasználónként relatíve kicsi összeg, de csodák-csodája elég kisebb cégeknek, magánzó programozóknak. Itt már felmerül a lelkiismeretbõl fizetés. De ugye más egy egész szoftverbirodalmat fenntartani...
nics vele bajom (korábban írtam, h az opensorce jó, de manabság ezt a licensz jelenti, amivel viszont nem értek egyet)
igen kapzsi, nincs olyan élõlény a földön, ami nem ilyen lenne (Isten ilyennek teremtett, és ha õ jónak találta...)
"nekem nem kell támogatás"
vigyelembe vehetted volna, h mire írtam
"GPL-ért nem kérhetsz pént, de a hozzá nyújtott szolgáltatásokért igen. Ebben van az üzlet."
tudom és írtam is h nem tetszik...
"A RedHat nem ad már ingyenes linuxot. Helyette indították a Fedorát."
ezt is tudom ezért írtam, h: "az akkor még létezõ".
"Nem _kell_ használi, hanem lehetõség."
nem is használom, de ettõl még lehet róla véleményem... (és mint írtam szeretném megérteni, mér gondolják jónak a licenszet - nem az opensourcot
És nem értem mi a bajod az OpenSource dologgal. Nem _kell_ használi, hanem lehetõség.
"...az ember józan gondolkodása ellen való." A kapzsiság az ember józan természete <#ejnye1>#ejnye1>
"Ha szoftverért fizetsz, akkor ingyé van a támogatás évekig" - nekem nem kell támogatás. (A fissítés a szoftver része, az meg ingyen van)
GPL-ért nem kérhetsz pént, de a hozzá nyújtott szolgáltatásokért igen. Ebben van az üzlet.
A RedHat nem ad már ingyenes linuxot. Helyette indították a Fedorát.