1142
Eszmecsere a hitről, nem hívők szemszögéből
  • sz4bolcs
    És amiért valós helyzetben a 2 személy nem tudná az igazságot, ezért nem jogos lehülyézni azt, aki Istenben hisz.
  • sz4bolcs
    Értem, hogy oka van...

Gondolkodtam a történeten, és egy valami mégsem hagyott nyugodni, mégpedig:

A történetedben kitétel volt hogy aki a történetet kitalálta az ismeri az "igazságot". Innentől önigazolás.
  • sz4bolcs
    Ez viszont jogos, csak kicsit homályosan fogalmaznak.
  • mikike
    ...
    bár szerintem még mindig nem érted...
    inkább kérdezd meg flashXet mi a történet lényege
    mi értelme a "város"oknak meg a "jármű"veknek
  • mikike
    semmi nem mozog magától szabolcs
    mint ahogy semmi nem is keletkezik magától
    se tv, se rádió, se marcipán, se semmi
    mindennek van oka
  • flashX
    A sátánisták szerint az emberek azért hisznek istenben, mert "űr" van a szívükben. És azt be kell tömni.
  • sz4bolcs
    Ok értem. Tehát feltételezi, hogy nem maguktól mozognak. De ahhoz, hogy feltételezni tudjon ilyet, mindenképp meg kell előznie valamiféle megfigyelésnek, valami olyannak, amire a másik nem képes.
    Még1 szemszögből: Mi tudjuk, hogy a bolygót emberek lakják, mert ez egy kitétel volt. De amég A és B nem tudja, hogy mitől mozognak azok a gépek, addig bármi mozgathatja őket, ezért az igazsághoz nincsenek közelebb, amég meg nem tudja vizsgálni közelebbről a dolgot.
    És még1ből: Azzal a hittel, amivel kitöltötte az űrt közelebb van az igazsághoz, de azzal is legalább annyival közelebb lenne; az is ugyanígy elég lenne neki, ha azt feltételezi, hogy a gépek maguktól mozognak, mert ebben is hihetne anélkül, hogy bármit tudna.
  • Gorvik #975
    Akkor itt már csak az a kérdés, hogy nekünk milyen érzékszervünk nincs meg?
    Te hogy tudod érzékelni?
  • mikike
    de csak ilyen kamerájuk van nincs más nem érted?
    az érzékszerveidet nem tudod lecserélni
    A mégis közel jár az igazsághoz B meg nem
    hogyan lehetséges ez?
  • sz4bolcs
    mi van? Próbáltam úgy leírni, hogy megértsd.
    A példádban A-nak és B-nek más-más felbontású kamerájának kell lennie. Így az egyik már tudná bizonyítani a másiknak, hogy tényleg léteznek az emberek. De ez nem is lényeges, inkább a 71-es..
  • mikike
    mi van?
    flashX már megértette te még nem?
  • sz4bolcs
    Örömmel látom, hogy mikike érvel. :)

Az a véleményem erről, hogy ha hatása van valaminek azt az ember érzékeli. Ha A érzékeli, B nem, akkor B maximum elhiheti, hogy létezik, mert rá nincs hatása. Ha pedig nincs rá hatása, nem kell vele foglalkoznia egyszerüen azért, mert nincs mivel.
  • mikike
    azért nem ilyen egyszerű a dolog
    aki nevelt már gyereket (vagy próbált) az tudja, mennyi mindenre nem lehet rávenni, amit nem akar
    bár tény, hogy nagy szerepe van a környezetnek, de van amit az istennek sem akar (vagy épp akar) csinálni, mert valahonnan már benne van...

az én családomban pl. senki nem hisz és a témát is mindenki kerüli engem mégis csak ez az egy dolog ami igazán érdekel
    (a horoszkópos ember szerint a nap áll a 8. házamban, tehát egész életemben az igazságot fogom keresni függetlenül a környezetemtől...)
  • Gorvik #969
    Azt hiszem meg kell magyaráznom azt az érzelem belenevelési dolgot.
    Term. úgy értettem, hogyha vki egy totál vallásos (de lehet bármi más) családba születik, és ennek megfelően nevelkedik, akkor ott már nem biztos, hogy csak azért lesz hivő, mert pl meghal vkilye, v. "újjászületik", hanem alapból benne van.

• Gorvik #968
    Mi van, ki tagadja az érzelmet?
    Csak nem azt akarod mondani, hogy látod az urat, amikor imádkozol, vagy a **** tudja mit csinálsz. Nem inkább érzed, hogy ott van?
  • mikike
    hát ez tényleg hülyén hangzik
    már eleve az érzelem egy irracionális dolog (legalábbis a "kameránk" számára) mégis mindenkinek van, még annak is aki tagadja
  • Gorvik #966
    Hát nem tudom
    Akárhány hívő emberrel találkoztam, azt mondta, hogy érzi az urat, vagy ha nem is mondta ki, 1 kis logikával ki lehetett következtetni, hogy nem látja, hanem érzi.
    És azért az érzelem necces dolog, sokan magára tudja kényszeríteni a tudtukon kívül. Ezalatt azt értem, ha pl valaki magányos, hiányzik valaki az életéből vagy akármi.
    Meg belé is lehet nevelni az emberbe. Ez most hülyén hangzik, de ha bárki is elgondolkozik ezen, láthat majd realitást benne.
  • mikike
    nos ez nem egészen így van...
    az emberek között is van akinek jobb a "kamerája"
    ők kapcsolatba tudnak lépni magasabb erőkkel, ill. esetenként a jövőbe látnak
    (de ez azért nem túl gyakori, tényleg megvannak a korlátai a fizikai testünknek)
    legfeljebb a rossz kamerások nem hisznek nekik

de számodra ez úgyis teljesen mindegy mert te mint B idegen csak azt fogadod el, amit a te kamerád lát (ill. esetedben még azt amit a kormány mond)
    tehát te törölheted az "ember"eket erről a "Föld" bolygóról számodra tényleg nem léteznek
  • Gorvik #964
    Csak a baj ott van, hogy A és B lát valamit és következtet.
    Viszont több milliárdan (nevezzük embernek) nem látnak semmit (nevezzük Istennek).
  • mikike
    nagyon ügyes vagy flashX, látod magadtól rájöttél!
    pedig az idegenek nem látták ezt a kamerájuk felbontóképessége miatt
    bár az egyik idegen feltételezte a létezésüket, mert az megmagyarázta volna, hogy miért épülnek, mozognak és semmisülnek meg dolgok

na most kicsit nehezebb rész jön
    képzeld el, hogy neked is van egy ilyen kamerád
    ez lehet a szemed, az agyad, a.... mittomén
    mind1 az összes fizikai érzékszerved egy ilyen kamerát jelent, amivel érzékeled a környezetedet
    nem-e lehetséges az, hogy a korlátozott felbontóképessége miatt (ezek fizikai korlátok) egy csomó mindent nem fogsz fel a világegyetemből, ami pedig valójában ott van? még akkor sem, ha 1000 évig kutatod?
    és egy másik lét (vagy tudatállapotban ezt most elnevezem a kedvedért egy másik műszernek, mondjuk egy jobb kamerának, vagy egy hangfelvevőnek) ezek a dolgok teljesen világosak és természetesek lesznek?
  • flashX
    Azt a vezérlő elvet hívják "embernek."
  • Pluskast
    Ez azért nem teljesen így van. Ehhez a bíborosok tanácsának is van egy kis köze arról nem is beszélve, hogy fontos egyházi kérdésekben a zsinat dönt nem a pápa egy személyben....
  • Mike
    A Pápa Isten szava, az ő földi helytartója

ha az egyház vmire azt mondja, hogy zöld, akkor Isten szerint zöld
    csak annyi változott, hogy már nem égetnek meg, ha szerinted piros
  • Mike
    ismerek pár emberkét, meg papokat is
    volt akivel sikerült együtt nyaralni
    nem engem vegzált hanem a haveromat, de egy hét után meg tudtam volna folytani egy kanál vizben

egyébként meg azért mert hazugak és kirekesztőek

de nem a vallást utálom hanem az egyházat
  • Pluskast
    Már nem azért de amit te most elmondtál ahhoz semmi köze sincsen istenhez. Ezeket a szabályokat már az emberek fektették le és nem az isten vagy jézus. Mind az amit a katolikus egyház mondott, hogy a föld lapos vagy eretnekség stb ez mind az emberi döntések és az akkori ploitika része volt. Ebben az egyház igen is bűnös volt és hibázott. Ezt szerintem nem tagadja senki és ezt még az elöző pápa is elismerte. A keresztény vallás teljesen másról szól. Az egyház meg nem változtatott semmit inkább vissza igyekszik térni az "ős" egyházhoz az alap jézusi tanokhoz.
  • sz4bolcs
    Miért utálod ennyire a katolikus vallást?
  • Mike at home
    en ertem
    aki akarja erti
    aki nem, az belekot a reszletekbe
  • Mike at home
    ez nem a mult felhanytorgatasa
    hanem azt szerettem volna bemutatni, hogy a kat. egyhaznal anno ami bun volt mara nem lett az.

Isten tan ilyen rugalmasan valtoztatja a szabalyokat?
    500 evvel ezelott, ha azt mondom a Fold kering a nap korul, es vannak feketelyukak, ranmfognak, hogy tojast tojok. Mara csak annyi valtozott, hogy az egyhaz kenytelen ezeket a dolgokat elfogadni, es amit eddig Istennek tulajdonitottak, az megsem isteni

az emberek maguk talatak ki a vallast es maguknak krealtak isteneket, hogy magyarazhassak valahogy a magyarazhatatlan dolgokat. Igy volt ez a keresztenyseg elott is.
  • sz4bolcs
    Hadd ismételjem az ide írt első hozzászólásom végét kicsit kiegészítve:

"És hogy használja föl a hitét, mi a célja annak, aki a tudományt próbálja tagadni tudósként, mégis elutasítva, áltudománnyal, tudálékoskodva, vagy homályosítva, kóklerekre hivatkozva? Valaminek a tagadását, ha lehet egyáltalán cél, hamis célnak gondolom, mert értelme nem sok, ha segítő szándék nincs mögötte."
  • sz4bolcs
    Jogos a 2 pont :))
  • Ron Ragm
    Briant! :)
  • Aramir
    Eh... Jó, ha ennyire nem akarod, nem megyek :P
  • mikike
    [jól van jöjjenek a nyugdíjasok is a megkövezésre]
  • Aramir
    Engem miért akarsz kihagyni a jóból? :D
  • Aramir
    De nem a kormány emberei űzik az asztrológus mesterséget, ugye? :D
  • BEAST #947
    Letfoldot!!!
  • mikike
    tapasztalati tudománynak hívják az asztrológiát garfi
  • mikike
    -emberek kit engedjünk szabadon?
    barabást vagy mikikét?
  • Garfield
    Nekem a #62 tetszik a legjobban:

azt meg sem említem, ha babona lenne a dolog nem kellene bonyolult matematikai és csillagászati számításokat végezni hozzá különböző szögállásokkal

Szóval mikike, hogy is volt az a "tudomány nem ad választ a kérdéseinkre"-duma?
  • Gorvik #943
    [érzi, hogy jól érzi magát]