1142
Eszmecsere a hitről, nem hívők szemszögéből
  • torrente
    Lehet hogy magasabb szinten állsz, de ugyanúgy a földben fogsz elrohadni, mint én aki alacsony szinten áll.
  • Gorvik #461
    Hát vazze, te tényleg elképesztő vagy.
    Egyszer, csak egyszer olvass el egy olyan cikket, amit belinkeltem lejjebb. Nem kell hinni neki, csak próbáld valamilyen logikát felfedezni benne. De még ezt sem kell.
    Na, 1 magyarázat, hogy hogyan keletkezett a világegyetem.
    Neked van valamid???
  • mikike
    ez így van
    de én nem védem a szent tudomány, nem hiszek olyanban, amiról TUDOM, hogy nem ad magyarázatot

és azért már van amit tudok, hála isten van olyan is amiben nálatok magasabb szinten állok
  • BEAST #459
    ezt akár saját magadnak is irhattad volna ...
  • mikike
    ez a te látásmódot
    de az az igazság, hogy fogalmad nincs miről beszélsz
  • mikike
    hát...
    talán keresni kéne és nem agyatlanul beszólogatni
  • BEAST #456
    ha vallás akkor én azt mondom buddhizmus ... buddha azt mondta vitatkozz, érvelj, győzz meg... de a kereszténységben nem igy mennek a dolgok ... nesze dogma bazze, ez van és kész ... nekem nincs különösebb bajom a vallásos emberekkel amig 2 lábbal a földön járnak ... de szerintem a 21. században nincs helye olyan vallásoknak ami nem képes felzárkozni, nem képes nyitni az emberek felé ...
  • flashX
    Loál!
  • flashX
  • Botond #453
    A tudománnyal ez a legfőbb gond,hogy olyan aránydolgokkal mér amit mi emberek választunk ki.Nincs egzakt eredmény semmire,csak relatív.
  • Garfield
    De. A vallás ad magyarázatot.

Csak épp elhinni kell, nem megérteni (vagy megérteni akarni).
  • BEAST #451
    mindenre van magyarázat ... de a vallás sohasem fog válaszokat adni
  • Takezó
    akkor mi a faszé írtad ezt be ide, ha bármi történik,szarsz rá? :D:D
  • mikike
    ki mondta, hogy van?
  • mikike
    az orvosok nem fognak segíteni
    az én nagyapám kórházban halt meg
    ha nem megy be talán még élne
  • BEAST #447
    "erre nincsen más magyarázat" ezt ki mondta neked? isten?
  • BEAST #446
    a nagymamám most kórházban fexik ... egész életében hívő volt, de most kórházban van és nem az Isten segít rajta hanem az orvosok ... és ha túléli nem az Istennek köszönheti hanem az orvosoknak ... eddig sem hittem ezután sem fogok
  • mikike
    életben vagyok
    nehéz ezt megérteni?
    erre nincsen más magyarázat

azt hogy ki az...
    az még nem tiszta
  • BEAST #444
    te miért hiszel istenben? ... mi az ami meggyőzött hogy istentől kaptál mindent??
    és ki a te istened? én ugy vagyok a dolgokkal hogy amig semmi kézzel foghatot nem tudsz felmutatni addig nincs isten és inkább hiszek a tudományban mert logikus válaszokat keresnek és nem 2000 éves dogmákat ismételgetnek ...
  • mikike
    és más sem
  • mikike
    azért mert te nem gondolkozol, más megteheti
  • flashX
    És ezért, mert nem tudjuk, hogykeletkezett, Isten teremtette, mi?
    Utálom az ilyen embereket,sry.
  • Garfield
    Szerintem az ilyen ügyek nem lényegesek.
    Engem sokkal jobban zavarnak azok az esetek, amikor a saját, vallási érvekkel megtámogatott álláspontjukat próbálják ráerőltetni a nem vallásosokra (pl. eutanázia).
  • Takezó
    Ők felvállalják
  • Bandew
    Rám nem kényszerítik, de egyesekre igen, mondván, hogy különben a pokolra kerülnek.
  • Garfield
    Mellesleg a Big Bang körüli folyamatokkal megvan az az aprócska probléma is, hogy az emberek 99%-a el sem tudja képzelni a körülményeket.
    Például hiába mondja azt a fizika, hogy a "mi volt a Big Bang előtt?" kérdés önmagában értelmetlen, mert akkor jött létre a téridő, a hétköznapi ember hogyan gondoljon egy ilyen állapotra, még ha az tudományosan egzakt is?
  • torrente
    Te sem jársz előrébb nálam. Neked sincs fogalmad Isten milyenségéről, nekem sincs. Te például milyen épkézláb dologgal jöttél elő?
  • Garfield
    Lehet.
    De mint lejjebb írtam, ez innentől kezdve hit kérdése: az istei teremtés hozta létre vagy egy, ma még nem ismerhető fizikai folyamat?
  • Gorvik #434
    De pont az a lényeg, hogy a vallást a saját szájuk íze szerint magyarázzák. Be vannak gőzőlve.
  • Botond #433
    Akár az az elmélet is helyes lehet,hogy van Isten,és minden az ő műve,nem tudjuk...
  • Botond #432
    Nem volt célom meggyőzni őket azon kívűl,hogy buták és tájékozatlanok a témában semmi másról.Te le tudtad írni,hogy mit és hogy gondolsz,én ezt tiszteletben tartom,nekik 450hozzászólás alatt nem sikerült semmi épkézláb dologgal előjönni.
  • Borg
    Helyesbítsünk: TE nem tudod. Elméletek már rég léteznek erre, amelyek közül az egyik helyes is lehet.
  • Garfield
    U.i.: Mielőtt pedig belekötne valaki a lentibe azon az alapon, hogy "nem minden arab muzulmán", jelezném, hogy tisztában vagyok vele, köszönöm. Csak manapság az "Allah akbar" a terroizmussal fonódott össze.
  • Botond #429
    nem mondtál újat
  • Garfield
    Akik felrobbantják magukat, nagy ívben tesznek a vallási előírásaikra. Amióta divatba jött az "arab terrorista" szóösszetétel, szerencsétlen muzulmánok nem győznek magyarázkodni, hogy a terroristák vallásos hivatkozásai közelében sincsenek a valódi vallási előírásaiknak, csak takarónak használják a terrorista úrak, hölgyek (lásd Európában többszáz évvel ezelőtt a "ne ölj" parancs felülbírálását a pogány tanok hirdetőivel szemben). Például amikor az iraki terroristák bombát robbantanak az újjáalakuló iraki rendőrség tagjai közt (muzulmán öl muzulmánt), semmilyen Korán-előírással nem lehet igazolni, csak a drága "felszabadítók" vallási előírásokkal takargatják a politikai céljaikat.
  • torrente
    Jó bevallom, szánalmas vagyok. Csak meséld már el, miért harcol az Al-Kaida. Tényeket! Információéhes vagyok!
  • Gorvik #426
    Ja, de ha lehetne, megtennék. És őket nem hiszem, hogy érdekelné, hogy hány civil hal meg.
  • Garfield
    Már nem azért, de itt rohadtul keverednek dolgok, amelyben nagy szerepük van a felsőbb lényben (bárhogy is hívják) hívőknek.

1. Isten vs. tudományosság. Észre kéne venni, hogy mindkettő ugyanúgy működik: a megfelelő nézeteket vallók azt hiszik, hogy a világ megmagyarázható valamilyen módon, keletkezése, működése visszavezethető valamilyen okra. Hogy ezt most Istennek vagy Nagy Egyesítő Elméletnek hívjuk, az lényegtelen. Lentebb rengeteg helyen jött elő az a hülye hozzáállás, hogy "na, akkor magyarázd meg a világot tudományos szempontból, ha meg nem tudod, akkor az a nézeteid csődjét jelenti". Kezcsókolom, miért is? Hinni a tudományos megismerhetőségben nem azt jelenti, hogy hajszál pontosan le tudom írni a világot így 2005. április 21-én, hanem azt, hogy a világ leírható egzakt módon. Ebben az esetben pusztán Istenre hivatkozni, vele magyarázni mindent ugyanolyan ostobaságnak tűnik a másik oldalról, mint felsőbbrendűen lenézni a tudományos leírás lehetőségét csak azért, mert jelenleg nem tud mindenre pontos választ adni, szemben a vallásos "mert ő így rendelte" szöveggel.

2. Az itt jelenlevő teisták előszeretettel szűkítik le a témát a katolikus vallásra és hajlamosak összemosni a vallási előírásokat a valláshoz kapcsolódó világi előírásokkal. A lentebb szóbakerült Tízparancsolatból mindössze 3+1 tartalmaz vallási előírást, a többi olyan világi parancs, amelyek - vagy legalábbis nagyobbik része - a korabeli társadalmakban valószínűleg már amúgy is előírás volt.
    Ha megnézzük a keresztények által előcibált vallási köntösbe öltöztetett, valójban világi előírásokat, akkor láthatjuk, hogy nagyobbik részük az Ószövetségből származik. Nomármost a nem csak szóban keresztények ismerik annyira a Bibliát, hogy tudják, mai szemmel nézve egetverő ökörségek vannak benne.
    Egy példa:
    Leviták Könyve 18,22: Ne hálj férfival, úgy, ahogy asszonnyal szokás hálni; ez gyalázatos dolog. (gy.k.: homoszexualitás)
    Leviták Könyve 15,19: Amikor a nőnek vérzése van, maradjon hét napig tisztátalanságban. Aki megérinti, az estig tisztátalan. (2005. április 21-én miért is akadályoz meg egy nőt vallása gyakorlásában a menstruáció, kedves hívők?...)
    (Egyébként a legjobbakat a Deuteronomium törvényei lehet röhögni, így visszanézve: Második törvénykönyv 12-26)
    Aztán még ottvan a "szemet szemért" elv is, de erre valahogy nem hivatkoznak a katolikusok. (A fentiek egy, az egyben mehetnek Botond "kétezer éves hagyományőrzés" gondolatmenetéhez is, aztán mindenki eldönti magában, kell-e neki.)
    Szóval érdekes ez a szelektív istenitörvény-értelmezés. Csak ne tessenek felháborodni, ha az ilyen hozzáállást sokan nem tekintik tárgyilagosnak.
  • Botond #424
    akik felrobbantják magukat még sose indítottak háborút
  • Gorvik #423
    Sajnos sok köze van. Azok annyira be vannak gözölve, elvannak vakítva, hogy már nem is érdekli őket semmi. Legálabbis azokat, akik felrobbantják magukat. Mi gondolsz, mér mondják a halál előtt, hogy Allah?