A Biblia értelmezése
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
Egyáltalán mi a bûn, mi a jo és a rossz? Ki határozza meg? Az egyház? hm..
Mivel nincs jo és rossz nincs értelme a pokolna, a jo és a rossz fogalmát mindig a kor és a környezet alakitja ki, ami neked roosz az lehet hogy másnak nem.
Ha létezik a pokol, akkor gondolom létezik az ördög is... Az Ördögöt ki teremtette? Isten? De minek? Ha Isten teremtette akkor nem kell mitõl félni mert bármikor elpusztithatja, ha viszont nem õ teremtette akkor Isten nem is mindenható, akkor viszont van mitõl félnetek. Már ha hisztek benne 😄
''Egy probléma nem oldható meg azzal a gondolkodással, amely magát a problémát létrehozta''
''Egy probléma nem oldható meg azzal a gondolkodással, amely magát a problémát létrehozta''
bocs, csak mindig röhögnöm kell, ha a katolikus vallásról van szó <#eplus2>#eplus2>
“Ha meg akarod nevettetni Istent, mesélj neki a terveidr?l.”
Mint mondtam, a Bibliaában eredetileg a pokol nem örök szenvedés.
Amúgy meg miért bánt, ha egy vallás ezt tanítja?
A megoldása a világ legegyszerûbb dolgai közé tertozik: ne higgy benne.
>:] Hiábavalóság, minden csak hiábavalóság...
Ez a fogalom csak a katolikus (meg talán az anglikán) teológiában, vagy hagyományban szerepel.
1 Kor 3,11-15
Mert a lerakott alapon kívül, amely Jézus Krisztus, más alapot senki sem rakhat. Ha pedig valaki az alapra aranyat, ezüstöt, drágaköveket, fát, szénát, szalmát épít, mindegyiknek a munkája nyilvánvaló lesz; ugyanis az Úr napja megmutatja, mivel az tûzben fog megnyilvánulni, s a tûz majd kipróbálja, hogy kinek-kinek milyen a munkája.
Az, akinek megmarad a munkája, amelyet ráépített, jutalmat nyer.
Az, akinek munkája elég, kárt vall; õ maga ugyan megmenekül, de csak mintegy tûz által.
Erre alapozva tanítják, h aki nem halálos vétkeket követett el, vagy lelke igazán vágyódott Isten után, de esendõség, vagy ismeretek hiányában mégis bûnös életet élt, lehetõsége van a mennybe kerülni, de tûz által, tehát purgálva.
Ez a purgatórium, a tisztító tûz, ami a bûnös részt kiégeti a lélekbõl, h az így már tisztán bekerülhessen a mennyországna.
A végleges kánon már majdnem a 100-as évek után kialakult.
Rengeteg egyházatya és apostoli tanítvány írt és mûködött a 100-as, 200-as években. Soha semilyen kijelentést nem tettek, ami totálisan, ilyen mértékben ellentmondott volna annak, amit mai egyházak is képviselnek.
Azokban az idõkben a fõ problémát az "eretnekek" elleni harc jelentette és eleve ezért tartotak zsinatokat, h tisztázzanak olan dolgokat, h pl Jézus isten, ember, vagy istenember. (istenember, vagy isteni ember).
Késõbb pedig hatalmuknál fogva úgy magyaráztak dolgkat, ahogy akartak, ráadásul a "nép" azt sem tudta, mit tartalmaz a szentírás, tehát fölösleges lett volna.
De ez egy hosszú történet.
Politikai szempontból pedig semmi jelentõsége, h van-e a bibliában lélekvándorlás, avagy sem.
A hiedelmeid teremtik a valóságodat. - Seth
A zsinat dolog évszámokkal simán "kibelezhetõ". Egyszerû legenda.
A Teozófiai Társaság és hasonló spiritiszta és ezoterikus csaoportosulások mániája volt, mert mindenáron ösze akarták mosni a kelet és nyugat vallási felfogásának határait és ez kellett hozzá. 😊
Amúgy meg felesleges is, mivel nem kell mindent szó szerint elfogadni.
A hit az hit, tehát akár két vallásból is össze lehet ollózni. 😊
1ébként olvastam amit írtál és direkt hoztam elõ
a lélekvándorlás nem áll ellentétben a kereszténységgel
Még két ilyen és kikiáltom magam prófétának. 😄
Amúgy a Biblia nem tanította a lélekvándorlást, és nem, nem volt olyan zsinat, ami ezt kitörölte. 😊
Egy mondta van, ami ténylegesen utal rá.
Mikor Jézust megkérdezik egy vakon született emberre, h õ vétkezett-e, vagy a szülei.
De itt ki szokták felejteni azt, h ez milyen környéken történt.
Olyan területen, ami elgörögösödött. Gondolkodásban és szokásokban is.
A görögök hittek a lélekvándorlás lehetõségében és a római hódítást megelõzõ idõkben a hellenizáció miatt sok zsidó is.
(a kabbala ugye tanítja is, h van lélekvándorlás)
Tehát ez a dolog nem bibliai alapú, csak része volt a zsidó gondolkodásnak.
és eleve elrendeltetésre is?
---GO New England Patriots!--- ...és Pittsburgh Steelers!
Így hogy várhatnak el bármit a kétkedõktõl.
Ha pontatlan voltam, akkor bocs. Nem azt mondtam, h paradicsom/mennyország és pokol mint fogalom nem létezik, hanem arra akartam kilyukadni, h nem azt a dolgot fedi, mint amire manapság a kereszténység használja.
Tehát van paradicsom, de a feltámadás után.
Van pokol, de nem örök szenvedés, hanem teljes megsemmisülés.
Tehát simán elõfordulhat, h valaki az egyházának katekizmusával nem megegyezõen prédikál.
Amit hallok a szószékrõl, azt tovább adhatom úgy, hogy nem ismerem az eredetét. Vagy nem? 😄
"Miben is"
Na vaj'?
Kitalálod? 😉
"Nem mondom meg névre, és másodpercre pontosan, hogy hol hallottam, mert nem tudom. De hogyha meglátogatnánk jópár templomot, biztos vagyok benne, nekem lenne igazam." -> Miben is? 😄
Sokan a Bibliában leírtakat fel sem fogják teljesen, vagy egyszerûen nem tudják hova tenni.
De még ha tudják is, nem biztos, hogy úgy értelmezik, ahogy az egyházi körök.
Valóban nem vagyok jártas benne, de nem szoktam valótlanságokat állítani.
Nem mondom meg névre, és másodpercre pontosan, hogy hol hallottam, mert nem tudom. De hogyha meglátogatnánk jópár templomot, biztos vagyok benne, nekem lenne igazam.
De az egy érdekes mondat valójában.
Bizony mondom néked, még ma velem leszel a paradicsomban.
A görögben nincsenek vesszõk és a ma az mostnak is értelmezhetõ.
A többit késõbb. 😊 most mék
A katolikus egyház nem a THE ONE.
Ott is vannak véleménykülönbségek az eleve elrendeltség értelmezésének terén.
"Nem tudom hogy értelmezik a bibliát," -> ez a kettõ amúgy is ellentmond egymásnak <#idiota>#idiota>
"de amit egy magas rangú egyházi ember mond, az úgy van. Már pedig nem egyszer hangzott el a megvanírvablablabla szöveg" -> pontosabban ki és mikor? 😉
Isten szeret tégedet, az egyház meg a pénzedet. -- Oi! -- 'Ember küzdj és bízva bízzál!' ..de ha nem megy, legalább engem hagyjál!
a teologia végulis mit is akar? 😊
Igaz már leírtam, de mégegyszer: nem hiszek ezekben
nincs eleve elrendeltség, azt élet kiszámithatatlan, mindne rajtad mulik, ezért is vagyun itt, és nem a paradicsomban ahol Ádám és Éva éldegélt 😊
Én csak azt fújom, amit az egyház mond. Nem tudom hogy értelmezik a bibliát, de amit egy magas rangú egyházi ember mond, az úgy van. Már pedig nem egyszer hangzott el a megvanírvablablabla szöveg
Tehát ha van sors, van eleve elrendeltség is.
DE
Vegyük a bíborosokat, akik a pápát megválasztják. Ugye elvileg Isten a pápát kiválasztja, vagy ahogy mondani szokták az arra alkalmas (végül is kiválasztottnak is lehet nevezni) kerül Szent Péter trónjára.
De itt megint bejön, hogy vajon a bíborosok szabad akaratuk szerint választanak, vagy eleve el van rendelve a folyamat? Ha van kiválasztottság, nincs szabad akarat.
De ha holnap egy liberálisabbat pápát választanak, aki enged bizonyos kérdésekben, akkor megszegi a kötött szabályokat.
Így hol a kíválasztottság?
Te meg ne bassz le, ha hinni akarok a mennyben.
(jelzem, nem akarok, de ez ebben az esetben mindegy)