5328
A Biblia és a keresztény vallás értelmezése, gyere be ha van kérdésed, és válaszolj a feltttekre, ha szeretnél.
  • Mincsi
    :DDD
    Drukkolok...
  • sz4bolcs
    Avagy Kitartás a Halottaknak!
  • Mincsi
    Boldog Húsvéti Ünnepeket!
    Avagy Jézus feltámadása...
  • SRobert
    Hát, azt nem ígérhetem meg... :)
  • SRobert
    Én Istenem, én Istenem, miért hagytál el engem?"
    (Mt.27:46)

22. zsoltár:
    Az éneklőmesternek az ajjelethassakhar szerint; Dávid zsoltára.
    Én Istenem, én Istenem, miért hagytál el engemet? Távol van megtartásomtól jajgatásomnak szava.
    Én Istenem, kiáltok nappal, de nem hallgatsz meg; éjjel is és nincs nyugodalmam. Pedig te szent vagy, a ki Izráel dícséretei között lakozol.
    Benned bíztak atyáink; bíztak és te megszabadítottad őket.
    Hozzád kiáltottak és megmenekültek; benned bíztak és nem szégyenültek meg.
    De én féreg vagyok s nem férfiú; embereknek csúfja és a nép útálata.
    A kik engem látnak, mind csúfolkodnak rajtam, félrehúzzák ajkaikat és hajtogatják fejöket:
    Az Úrra bízta magát, mentse meg őt; szabadítsa meg őt, hiszen gyönyörködött benne!
    Mert te hoztál ki engem az anyám méhéből, és biztattál engem anyámnak emlőin.
    Születésem óta a te gondod voltam; anyám méhétől fogva te voltál Istenem.
    Ne légy messze tőlem, mert közel a nyomorúság, és nincs, a ki segítsen.
    Tulkok sokasága kerített be engem, körülfogtak engem Básán bikái.
    Feltátották rám szájokat, mint a ragadozó és ordító oroszlán.
    Mint a víz, úgy kiöntettem; csontjaim mind széthullottak; szívem olyan lett, mint a viasz, megolvadt belső részeim között.
    Erőm kiszáradt, mint cserép, nyelvem ínyemhez tapadt, és a halál porába fektetsz engemet.
    Mert ebek vettek körül engem, a gonoszok serege körülfogott; átlyukasztották kezeimet és lábaimat.
    Megszámlálhatnám minden csontomat, ők pedig csak néznek s bámulnak rám.
    Megosztoznak ruháimon, és köntösömre sorsot vetnek.
    De te, Uram, ne légy messze tőlem; én erősségem, siess segítségemre.
    Szabadítsd meg lelkemet a kardtól, s az én egyetlenemet a kutyák körmeiből.
    Ments meg engem az oroszlán torkából, és a bivalyok szarvai közül hallgass meg engem.
    Hadd hirdessem nevedet atyámfiainak, és dicsérjelek téged a gyülekezetben.
    Ti, a kik félitek az Urat, dicsérjétek őt! Jákób minden ivadékai dicsőítsétek őt, és féljétek őt Izráel minden magzata!
    Mert nem veti meg és nem útálja meg a szegény nyomorúságát; és nem rejti el az ő orczáját előle, és mikor kiált hozzá, meghallgatja.
    Felőled lesz dicséretem a nagy gyülekezetben. Az én fogadásaimat megadom azok előtt, a kik félik őt.
    Esznek a nyomorultak és megelégesznek, dicsérik az Urat, a kik őt keresik. Éljen szívetek örökké!
    Megemlékeznek és megtérnek az Úrhoz a föld minden határai, és leborul előtted a pogányok minden nemzetsége.
    Mert az Úré a királyi hatalom, uralkodik a pogányokon is.
    Esznek és leborulnak a föld gazdagai mind; ő előtte hajtanak térdet, a kik a porba hullanak, és a ki életben nem tarthatja lelkét.
    Őt szolgálják a fiak, az Úrról beszélnek az utódoknak.
    Eljőnek s hirdetik az ő igazságát az ő utánok való népnek, hogy ezt cselekedte!

Első körben... :)
  • PaI2tizán
    Miért mondta Jézus a kereszten hogy "Istenem miért hagytál el?" Igaz hogy csak filmben láttam és nem bibliából olvastam és lehet hogy ne igaz.

De else tudom képzelni ha jézus valóban létezet akkor egy percre is megingott volna a hite. És azt sem hogy isten hagyta a fiát szenvedni a kereszten.
  • sz4bolcs
    Nektek is minden jót! Én főtt sonkával tojással és tormával fogom ünnepelni. :-)
  • HUmanEmber41st
    Kóser péchakot neked is :) :)
  • SRobert
    Én meg azt mondom, hogy mindannyiótoknak:
    Áldott, Békés megemlékezést Jézus baráti tettéről.

Jövő héten meg megdumáljuk ezt a ki mit tanít dolgot. :)

Szeretettel:
    SRobert
  • sz4bolcs
    Akkor mégiscsak a Dharmát tanította Jézus és Buddha is... Főleg mert Buddha Dharma szerint semmi nem különbözik semmitől.
  • HUmanEmber41st
    Így is lehet mondani..
  • sz4bolcs
    Amennyiben azt mondod, hogy Buddha Isten személytelen voltát tanította, akkor én azt mondom, hogy Jézus pedig a kettősségből kivezető utat.
  • HUmanEmber41st
    Jézus biztosan és sokszor kijelentette, h Ő az Atya ( Isten) fia.
    Egy személytelen dolognak nincs fia. Jézus Istent mindig egy cselekvő személyként írta le, így biztosan nem tanította a Dharmát.
    Persze az a bizonyos 10 parancsolat minden egyes világvallásban megtalálható.
    Kivétel Buddhizmus, hiszen Isten ott csak mint személytelen eszme-( vagy az sem?)-ként jelenik meg, így az első 2 parancs nem értelmezhető :)
  • sz4bolcs
    "Úr Buddha pedig csak Isten személytelen voltát tanította."
    -Aha.. akinek pedig a buddhizmus a szimpatikusabb, az azt mondja, hogy Jézus a Dharmát tanította, csak kevesen értették meg.
  • PaI2tizán
    Egyszer olvastam egy olyan feltételezést, hogy minden ember isten egy része összeségében isten egyenlő az emberiséggel, és az élet célja pedig hogy erre rájöjünk. De már nem emlékszem hol olvastam, mindenesetre lehet benne valami.
  • HUmanEmber41st
    Hallgattam a Kossuth Rádióban a vallási félórát és a végén a műsorvezető-készítő kóser pészahot kívánt.. :) :) :)
  • HUmanEmber41st
    Srí Buddha azért tudott "vallást " ** alapítani, mert megvilágosodott, és így a tökéletes ( Isteni ) tudás birtokába is jutott. Tanításai így örökre nyomot hagytak az emberiségben..
    **persze nem lehet vallás, mert ahhoz kell egy Isten is :) :)
    Úr Buddha pedig csak Isten személytelen voltát tanította.
    A személy és nemszemély kérdésén örök idők óta vitáztak a védikus kultúrában is.
  • sz4bolcs
    Itt a kérdés, hogy transzcendentális az egyenlő -e az isteni-vel.
    Most csak arról tudok írni, amivel foglalkoztam:
    pl. Buddhizmusban nincs Isten. Buddha nem Isten. Ezek szerint a buddhizmus most halott. :-)
    Egy nézetben az emberi eszmerendszerek is Istentől származnak (ha Isten az egyedüli teremtő).
    Másik szemszögből minden vallás és Isten emberi elméből született.

Hajlok arra, hogy ember nem teremthet, mert ez azt eredményezni, hogy semmiből valamit hoz létre. Ez mellett Istent szokták úgy definiálni, hogy az egyetlen teremtő, nem keletkezett, nem múló, időtlen, és nem függ tértől, mindenhol jelen való. Erre a definicióra azt mondom, hogy Isten maga a világ, és erre rá kell jönnünk, ezt viszont minden létbe és nem-létbe, igazságba vetett hitünk zavarja.
    Ha van lényeg, az mindenhol jelenvaló, így maga az egész a lényeg, ami semmitől nem különbözik.
  • HUmanEmber41st
    Igen, emberek is kitalálhatnak vallást.
    De az nem lesz örök életű,és az alapító halála után már senkit sem érdekel
  • SRobert
    Mostmár csak azt nem értem, hogy jön ez pont most ide. :)

Pont a felszín mentén összeerőltetett, emberi okoskodás eredményeképp keletkezett turmixvallásokról beszéltem. :)
    (pl: New Age)
  • HUmanEmber41st
    Ez egy felkiáltás volt részemről, mit a mondat végi felkiáltójel is megpróbált hangsúlyozni. :)
    A vallásos eszmerendszer Isten adománya az értelmes lényeknek.
    Amit Isten ad, az örök érték. Jézust követni fogják még 10 000 év múlva is .
    A materialista elméletek meg mindig megdőlnek, változnak az idők folyamán..
    Mózes kőtábláiba nem Isten ujja véste a feliratot?
    Jézus nem volt Isten fia?
    Az Ő tanításai nem Isten szavai?
    És ezt pont tőled kell kérdeznem?
    Ami rossz, gonosz dolog volt a vallásban, az mind az emberek műve volt.
  • SRobert
    Ja.
    Tanulni kéne, meg olvasni. :)
  • SRobert
    "Vigyázz SRobert!"
    Remélem ez nem fenyegetés akart lenni! ;) :DDD

Azért vitatkoznék azzal, hogy csak a materialista rendszerek között lenne emberek által kigondolt.
    Többek között azt kijelenteni, hogy egy eszmerendszer Istentől való-e, vagy sem, szintén emberek által kigondolt...
  • QuippeR
    szerinted
  • REALista
    A vallások nagy tömegek befolyásolására és irányítására jöttek létre!
  • HUmanEmber41st
    Vigyázz SRobert !
    2 fajta eszmerendszer van:
    Istentől való eszmerendszer ( vallás)
    Emberek által kigondolt ( materialista) eszmerendszerek
  • SRobert
    "Szerintem az emberiséget sújtó egyik legnagyobb kór a vallás (vagy bizonyos vallások)"
    Szerencsére lassan ez a felfogás is idejétmúlttá válik. :)

Az emberiséget sújtó egyik legnagyobb kór maga az ember.

A kijelentésed vagy nem igaz, mert a francia forradalom és a kommunizmus kifejezetten vallásellenes volt és mégis végbevitte ugyanazt a gyilkolászást (és jelzem, hogy nagyon rövid idő alatt), mint a vallásháborúk.
    Vagy pedig azt mondjuk, hogy tulajdonképpen ezek is vallások. Viszont akkor minden eszmerendszer az. Akkor meg fölösleges elkülöníteni őket ilyen megnevezéssel.

Így oda jutunk, hogy bármilyen emberi eszme képes arra, hogy kórrá váljon.
    Tehát: Az emberiséget sújtó egyik legnagyobb kór maga az ember. :))
  • SRobert
    Te most tényleg azt akarod, hogy nekiálljak komolykodni? :)

"Számomra a zen kicsit olyan, hogy bármiből bármi következik. :-)"

Akkor még gondolkodj rajta. ;)

Shuzan felemelte a botját:
    "Ha ezt botnak nevezitek, szembeszegültök az igazsággal.
    Ha nem nevezitek botnak, szembeszegültök a valósággal.
    Nos, minek nevezitek?"

A mixek... Egyrészt azt írtam, hogy általában.
    Másrészt szépen megválaszoltad a saját kérdésedet. :)

De van a dolognak egy másik része.
    Az pedig az az, hogy még az un. világvallások is tulajdonképpen mixek, hisz nincs olyan vallás, amibe ne keveredtek volna a terjedésekor a befogadó kultúrák eszméiből. Csak nem mindegy, hogy valami mennyi ideje csiszolódik.

Ha minden turmix rosszul működne, ma nem lenne pl szufi misztika, tibeti buddhizmus, katolikus kereszténység és hasonló apró kis vallások. :))

De "ők" azért működnek manapság, mert egységes belső logikával rendelkező spirituális rendszert hoztak össze és nem felszínesen.
    Az összedolgozás nem szavak mentén, hanem a filozófiai problémák megoldása mentén történt.

De többet most azért sem írok. :)
  • sz4bolcs
    Számomra a zen kicsit olyan, hogy bármiből bármi következik. :-)

Buddha azt mondta, hogy a Dharma tanítása túl van gondolatokon, és szavakon, így aki a szamszárában tanított Dharmát megérti, az megérti a szamszárát, így elérve a nirvanat.

Ha valaki elfogadja, hogy a külsőség nem lényeg, azt is elfogadja, hogy ez mindenre vonatkozik, a Bibliára ugyanúgy, mint más tanításokra, vagy mixszekre.
    Akkor a mixszekre miért nem állhat ez? Ők vajon a szavakon lovagolnak, nem csak annyira mint bármely más tan?

Persze én azt megértem, hogy aki a túlparton van, annak már se mixre sem originál tanra nincs szüksége, aki pedig még nincs, annak nem szerencsés mixszekből tájékozódni, mert ismeretek nélkül félreérti.
  • Jose1975
    Üdv mindenkinek!

Most találtam rá erre a fórumra, és csak néhány gondolatomat szeretném megosztani veletek. Nem böngésztem végig a hozzászólásokat, így lehet, hogy nem fogok újat mondani.
    A topik címére utalva..... a Bibliát emberek írták, szerkesztették. Minden vallást, eszmét emberek találtak ki és hoztak létre. A természetfölötti lények is az emberi elme szüleményei. Azt, hogy mi a jó, vagy a rossz, vagy hogy mi a szent, vagy a sátáni.... az ember határozta meg (illetve találta ki). Ami az egyik civilizációnak bűn, az a másiknak teljesen elfogadott és természetes. Az életnek értelmet is csak az ember adhat és nem valami mindenható lény. Szerintem az emberiséget sújtó egyik legnagyobb kór a vallás (vagy bizonyos vallások), amely sok szenvedést okozott már a világnak. Vallások, amelynek nevében sokmindent meg lehet tenni. Én nem azt mondom, hogy valaki nem higgyen egy mindenható lényben (nevezzük Istenek) ha akar, de ne egy évszázadokkal ezelőtt, tudatlan (kevés ismerettel rendelkező) emberek által kitalált doktrína szerint.

• SRobert
    Létezik összehasonlító vallásbölcsészet.
    De ők nem vallásturmixokat gyártanak. :)

Amúgy Tasi Istvánnal anno volt egy levelezésem a A kereszténység és a Krisna-hit összehasonlítása oldal kapcsán. Tettem pár észrevételt néhány keresztény tanokról szóló kijelentéssel (értsd: erősen krsna-hit szempontú értelmezés; erősebben: csúsztatás) kapcsolatban.
    A levelemet udvariasan megköszönte, természetesen minden maradt a régiben. :))

És ezeken az oldalakon is van maszatolás, csak diszkréten és nem állítható, hogy rosszindulattól indíttatva. Egyszerű, 'nekünk így tetszik jobban' mentalitás. :)
  • HUmanEmber41st

Azok a mai vallásturmixok, amik a szavak és a külsőségek szintjén próbálják összepasszintani a különböző vallások tanait, általában maszatoláson, ferdítésen és tudatlanságon alapszanak.

Van ilyen vallásitan-összehasonlító kar a Bölcsészkaron is azt hiszem..Legalábbis egyik "ismerősöm" is oda járt ( Ísvara Krisna dász)
  • SRobert
    Sokmindenben mást tanítanak.

De például Jézus példabeszédeinek belső logikája szépen párhuzamba vonható a zen koanokkal és a taoista felfogás egyes részeivel.

Azok a mai vallásturmixok, amik a szavak és a külsőségek szintjén próbálják összepasszintani a különböző vallások tanait, általában maszatoláson, ferdítésen és tudatlanságon alapszanak.

Tudom, hogy mániám A Bódhiszattva tutaj példázata, de valahol ott érzem én a lényegi pontot. Túllépve a helytelen, majd a helyes tanításokon eljön a tapasztalás egy olyan síkja, ahol ezek a tanok összeérnek. De attól még az átlépésig elvezető utak lényegesen különböznek.

Na, ezt most jól oszd be, mert ez már túl sok komolykodás volt részemről és egy ideig biztosan nem leszek rá újra hajlandó. :)
  • sz4bolcs
    Szerintem pár ember számára az örök élet, és a bűn aloli felmentés elég jó kísértés. :-)

Sokan szapulnak, amikor ilyenek után elkezdem összehasonlítani a buddhista tanokat, meg jézus tanítását, de ott is valahogy így hangzik:
    a szenvedés oka a vágy
    -Szerintetek ez véletlen egybeesés? És mindketten mást tanítottak?
  • SRobert
    Igen, a bűnösség érzetének ez a fajta hívekbe tuszkolása komoly fegyvere a neoprotestáns felekezeteknek.

A felebarát kifejezést maga Jézus magyarázta el az irgalmas szamaritánus példázatával. Leírásától most megkímélem magam. :)
    De igen, az egyik lényege az egyetemes emberszeretet.

A Sátán meg egy igen hosszadalmas téma, sokféle felekezetben/felfogásban sokféleképpen jelenik meg, mint tényező, de nekem Jakab leírása a mérvadó, amit egyszer már leírtam valahová.

Először úgy gondoltam, hogy aki emlékszik rá, az jól járt, aki meg nem, az bebukta, mert nem írom le mégegyszer, de ma annyira rendes vagyok, hogy el sem hiszem. :D

Tehát:
    "Senki se mondja, amikor kísértést szenved, hogy »Isten kísért«, mert Istent nem lehet rosszra kísérteni, és ő sem kísért senkit.
    Mindenkit, aki kísértésbe esik, a saját kívánsága vezeti félre és csábítja a rosszra. A kívánság pedig, mihelyt megfogant, bűnt szül, a bűn pedig, ha elkövetik, halált okoz.
    Ne tévedjetek (essetek tévedésbe) tehát, szeretett testvéreim!"
    (Jak 1,13-16)
  • SRobert
    Hát szoktam én olyat??? ;) :)))
    De mint mindig, volt vele "mögöttes" szándékom. :)
  • sz4bolcs
    hehe.. Nekem fanatikus hívő, és vakbuzgó evangelizáló "haverjaim" mondták, hogy lehetetlen ezeket minden pillanatban betartani. Ez kell is, hogy az ember bűnösnek érezze magát. ;-)

SRobi: A felebarátot jól értelmezem, hogy a kifejezés minden emberi lényre vonatkozik?
    Ezt egyébként ki szokták játszani egy olyan változó behozásával amit Sátánnak hívnak, így bármi, ami nem tetszik egy másik emberben nekik, azt ráfogják a sátánra, és onnantól abból az emberből a sátán beszél. :-)
  • HUmanEmber41st
    Most kötözködsz igaz ? :) :) :) :)
  • SRobert
    Mellékesen jegyzem meg, hogy ha valaki ezt az egy parancsolatot meg tudja tartani, nyugodtan avassák szentté. :)
  • SRobert
    Azért kérdeztem, hogy csak 10-et?
    Ha eltekintünk attól, hogy QuippeR a Leviatánról beszélt eredetileg és a bibliai parancsolatokat vesszük, akkor is az összes parancsolat megtartása vetődött fel.

Az meg 639 (ha jól emlékszem) darab konkrét parancsolat.

Mert ha azt a keresztény nézetet tartjuk, ami azt a jézusi mondatot hangsúlyozza, hogy nem eltörölni jött a világba, hanem betölteni és egyetlen iótát sem lehet elvenni a törvényből, akkor mind be kell tartani.

Ha azt a szintén keresztény nézetet valljuk, hogy Jézus eltörölte a törvényt, akkor nincs 10 sem. Mert ugyan összefoglalta a 10 parancsolatot két fő parancsban:
    Szeresd Istenedet teljes szívedből, lelkedből és erődből és a felebarátodat, mint saját magadat;
    De parancsolni csak egyet parancsolt: Úgy szeressétek egymást, ahogyan én szerettelek benneteket.
    Ennyi.

Tehát nekem nem jön ki a 10. :)