A Biblia értelmezése

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Tikal
áá, igy már értelek, ugyanis a mondatomban két állitás is volt. Az egyik nincs menny és pokol a másik hogy irányitásra használják. Nem igazán értettem melyiket cáfolod, netán az egészet? 😊

A pokol már a bibliában is szerepel? Az egész keresztéynség arra épül hogy bunos vagy, én csupán ezt nem értem...

''Egy probléma nem oldható meg azzal a gondolkodással, amely magát a problémát létrehozta''

Anna
Én is csak erre gondoltam 😊 Egyébként kár vitatkozni vele, nekem sosem ment, nem is próbálok érdemben hozzászólni. Mellette nem lehet.

Sin City life don\'t let the system get you down

Tikal
bocs, valoban rosszuil idéztem Robit, azt mondta ez SEM igaz, tehát egyiksem... ezért voltam kivááncsi végsõ soron mit is gondol.

''Egy probléma nem oldható meg azzal a gondolkodással, amely magát a problémát létrehozta''

SRobert
És most leírom az olvasni nem tudóknak.
Ha azt mondom, h a poklot és a mennyet nem a kereszténység találta ki és fõleg nem irányításra, akkor az azt jelenti, h nem irányításra találták ki és nem a keresztények.

MATRIX HAS YOU

a kenyérvágó késsel is lehet ölni, mégsem az a célja.

>:] Hiábavalóság, minden csak hiábavalóság...

Tikal
huh, te meg ne fárasszál már, nem ismerjuk egymást, egymás tudásárol néhány hozzászolás után vélemyént alkotni igen nagy butaság... ha érdemben is hozzá tudsz szolni akkor azt szivesen veszem. Tény hogy nem ismerem Robert-et, biztos nagy tudásu ember, viszont a fölényeskedés nem vall éppen nemes lélekre, bocs de igy látom.

Tikal
Marhaság részedrõl, lehet hogy mást érdekel... nem gondolod hogy felelõtlenség ilyet mondani? Bocs de nem találtam másoknál a választ, segitenél?

Anna
Ezt úgy kell érteni szerintem, hogy Tikal, neked nincs kellõ tudásod, neki van... 😊 ÉRTELMEZZ

SRobert
arra meg késõbb mások válaszoltak. 😊

Eleve írtam, h marhaság errõl vitatkozni és még csak társalogni is.
Nincs kellõ tudás mögötte.

A végsõ érv meg már a te szádból is elhangzott.
Aki nem ért egyet, azt átverték a papok.

Anna
"irtam hogy nincs menny és pokol, erre irod hogy nem igaz, akkor mit is gondolsz? 😊"

😄DDDDD

Tikal
Ezt neked is ajánlom. 😊

Tikal
mire? arra irt amit irtam 😄

SRobert
ÉRTELMEZNI, ÉRTELMEZNI, ÉRTELMEZNI 😊))

Tikal
te is csak annyit tudtál bebyogni egy lentebbi kérdésemre, hogy olvass fogyelmesebben... estleg ha segitenél és adnál egy pontos helyet hol is nézem meg a bibliában azt amit kérdeztem, az jol jött volna...

Anna
Nem arra írta 😄DDDDDDDDDD

Tikal
irtam hogy nincs menny és pokol, erre irod hogy nem igaz, akkor mit is gondolsz? 😊

nem fogom elolvasni az egész topicot annak érdekében hogy megismerjem a hozzászolásaidat...elég az amit nekem irsz.

az hogy ezeket a kereszténység találta ki, hm, szvsz, talán ha ismernéd az embereket akkor belátnád mire is jo ez...

álezoterikus maszlag? rám gondolsz? nem vagyok jártas az ezoterikában, nem foglakozom vele 😊

elhiszunk mindent amit mondanak, valodi ismeret sehol? hm 😊

Anna
Huh.. 😄

SRobert
Kedves Tikal.

Ajánlom elolvasásra a hozzászólásaimat. 😄
Egy szóval nem mondtam, h én bármiben hiszek.
Sõt pár hozzászólással lejjebb pont bizonyítani kezdtem, h ezt maga a Biblia sem tanítja.

Az pedig, h ezeket a fogalmakat a kereszténység találta volna ki irányításra...
Hát... Khm...
Kis történelem ismeret esetleg?
Hamár a Biblia és a kereszténység ismeretét nem lehet elvárni manapság.
A többi vallásról már nem is beszélva.

Álezoterikus maszlag az kilora, valódi ismeret sehol.

Tikal
Szerinted van menny és pokol? És ki kerul hova? És ki dönti el?
Isten nem maga a szeretet? Szerinted Õ a pokolba küldene téged? Gondolkozzatok már egy kicsit ne csak a papok prédikálásaira hagyatkozzatok....

SRobert
Ez sem igaz, de mindegy is. 😄

Kíváncsi vagyok, h az mikor fog elõkerülni, h a Biblia tanította eredetileg a reinkarnációt.
Na az a megalol téma. 😄

Tikal
😄 nincs menny és pokol, ezt csak a keresztények találták ki, ez egy jo eszköz arra hogy a tudatlanokat irányitsák.

SRobert
😄
ne fossá'
mondom, h holnap. 😄

ne érts félre, én semmit se követelek, de ha gondolod, utánanézhetek
bár te jobban ismered azért a Bibliát...
SRobert
Amúgy egyszerûbb volna nekem azt követelni tõled, h adj 2-t, ami a poklot, mint örök szenvedést, a lelket pedig mint halhatatlan, testtõl független létezõt írja le. 😊

SRobert
holnap akár többet is. 😄

SRobert
Ez akkor érvényes, ha determinálom a sorsokat.

Az apa választhatott, h veri-e a gyereket. A pap választhatott, h hogy magyarázza a passzusokat. Pistike meg választhatott, h öl-e, vagy sem.

Ha szimplán csak esendõség van, szabad választási lehetõséggel és eleve ismeréssel, ami nem azonos az elrendeltséggel, akkor egyik tett sem kenhetõ egy teremtõre.

Egy két pontos helymegjelölést kaphatok?
SRobert
Vannak dolgok, amiket a Biblia nem tartalmaz, vagy nem úgy tartalmaz, ahogy a mai kereszténység általában tanítja.

Egyszerûsítve:
Nincs benne utalás arra, h a lélek halhatatlan lenne, arra viszont igen, h az ember megszûnik létezni amíg halott. Tehát nincs olyan része, ami még bolyong bármerre a halála után. Nagy vonalakban azt írja le, h az embernek ven egy teste, amit isten ellát az õ lelkével (ez egy szigorúan személytelen életenergia). És élõ lélek lesz ezáltal az ember. Az emlékei és tettei teszik egyedivé, valakivé. Ha meghal az ember, akkor a teste elporlad, az életenergiája visszaszáll istenhez, az ún személyes lelke az meg a seolba kerül, ahol öntudatlan állapotban várja a feltámadást. Amkor is kap egy romolhatatlan testet, újra megkapja az életenergiát, majd a személyes részét, tehát az emlékeit, stb.

A halhatatlan lélek, mint olyan valószínûleg a görögök révén került elõször a zsidõ, majd késõbb a keresztény hitbe is.

A pokol, mint olyan, az mint gyehenna szerepel a Bibliában, ami a szemét és késõbb a bálványok megsemmisítõ helye volt. Tehát a végsõ és teljes megsemmisülést példázza. Egyedül a Sátán és a bukott angyalok esetében beszél örökös szenvedésrõl, lévén, h õk halhatatlanok.

A determináció meg nem volt gond egészen Pál azon kijelentéséig, h vannak eleve kiválasztottak.

Nem Te determinálod, hanem a rendszered determinál, a rendszert meg Te teremtetted! Mert tudtad, hogy Pistike meg fogja lökni Petikét a dizsiben, és, hogy Petike erre megöli, mert korábban az apukája verte, aki pedig azért verte Pistikét, mert hogy a Biblia is megaszongya, hogy verni kõ, stbstbstb..
SRobert
nem.
ez egy kibújás a rendszer alól. 😊

Ellenkezõ esetben az az egyetlen helyes döntés, ha nem teremtek.

Merrt abban a pillanatban, h nem determinálom a sorsod, a Te döntésed lesz, bármit csinálsz. Bármennyire is olyannak teremtettelek, hogy esendõ legyél.

Gorvik
Biblia szerint nem létezik, nincs benne utalás, v. nem létezik

(Nem kötözködés, csak érdekel)

---GO New England Patriots!--- ...és Pittsburgh Steelers!

Nem! Mivel Te tudod, hogy mi lesz, ha egy picit is másképp teremted a Földet, ezért már igazából Te számítasz, és nem én...
SRobert
Szubjektív dolog.
Még egyazon vallásban is változnak a megítélések a korral.

Ami a lényeg, h isten eleve elrendel embereket a determináció szerint, akik akármit is csinálnak, úgyis olyat tesznek, h a mennybe, v a pokolba kerülnek.

Az, h a pokol mint olyan, vagy a halhatatlan lélek, vagy a determináció, amiknek összessége kellene ehhez a problémakörhöz, a Biblia szerint valszeg nem létezik, az egy más kérdés. 😄

Gorvik
régen ki volt....

Gorvik
"Durván egyszerûsítve azt, h a jófejek eleve ki vannak választva a jóra, a rosszak meg a rosszra. "

Ki a jó, és ki a rossz. Régen volt a jó, és ma ki az?

QuippeR
oh bocs, én abból indultam ki, hogy nincs eleve elrendeltség (ehh)

The problem is not the problem, the problem is your attitude about the problem.

Gorvik
Ha létezik felsõbb hatalom, és tényleg õ határozza meg minden mozdulatod, akkor nem tudatosul benned, hogy valójában nem a te döntésed.

SRobert
ha eleve elrendeltség van, akkor igaz az állítása. 😊

QuippeR
nem, te alakítasz véleményt, nem egy felsõbb hatalom (ha nem így érzed, akkor kezdõdnek a bajok a hangokkal a fejedben 😄D)

SRobert
Hát tulképp lehet így is felfogni.

SRobert
akkor meg a megfogalmazás rossz. 😊

Akkor igaz lenne, ha eleve elrendelném a sorsod.

nem, ha Te teremtesz ilyenre <#idiota>
SRobert
Ez logikailag hibás. 😊
Azért mert én tudom, hogy mi fog történni, ha felrobbantod a parlamentet, attól még te leszel a felelõs. 😄

SRobert
Igen alakítottak ki véleményt.
Durván egyszerûsítve azt, h a jófejek eleve ki vannak választva a jóra, a rosszak meg a rosszra. És ez így is marad, ha fejen állva összeszarják magukat, akkor is.
Még megmagyarázták valahogy, hogy akkor mi a pöcsnek imádkozzanak, meg ilyenek, de arra most nem emléxem.

Ha idõm engedi, utánanézek.

Gorvik
De számomra eleve csúnyának/szépnek kell kinéznie a szememben, avagy sem?

használható, ugyan... ha a katolikus egyház tanai használhatóak, akkor minden 😉
Tudod, hogy hülye vagyok 😉 Ezt nem értettem.

"Példa, ahogy ezt már eg ymásik topikban is mondtam: Isten tudta, hogy mi fog történni így, és mi akkor, ha egy pillangót kicsit arrébb rak, így gyakorlatilag én nem tehetek arról, amit teszek."
Erre esetleg? ^o)
SRobert
Úgy van. 😊
Elég sokat fabrikáltak még Kálvin után, h végre használható tanaik legyenek, de pszt. 😄

QuippeR
rámutatok egy lányra az utcán, szerintem szép, szerinted csúnya. ettõl még a lány létezik, nincs igazam?

SRobert
Áááá... még könyvesbolt, vagy antikvárium közelében sem voltam még azóta. 😄

Eleve elrendeltség: mész az erdõben és determinálva vagy, h a brazil nõi kézilabda válogatott elkapjon és megerõszakoljon.

Eleve ismerés: mész az erdõben és vagy megerõszakolnak, vagy nem, vagy csak páran, vagy mind, de kétszer. És az összes lehetõség összes következménye az egész lehetséges életed alatt ismert.

Luther szerint nincs, Kálvin szerint van, de a reformátusok már elvetik a predestinációt...