5328
A Biblia és a keresztény vallás értelmezése, gyere be ha van kérdésed, és válaszolj a feltttekre, ha szeretnél.
-
#2022 nem is mondtam, hogy nem.
gondolj arra, mikor felvesznek filmre egy száguldó autót. a film lesz a mi világunk, az autó valami, ami nem tökéletesen visszaadható a világunkban. lépjünk túl azon, hogy ha nagyon száguld, akkor elmosódott lesz, csak két dimenzióban látjuk stb, ezek csak minimális problémák, nézzük a kerekeit.
ha a kerekek bizonyos sebességgel forognak, akkor a filmen elképzelhető, hogy úgy látjuk, hogy visszafelé forog a kerék, mivel másodpercenként csak huszonöt képet lehet a "világunkban" visszaadni. ettől még a kerék előrefelé forog, de a mi világunkban az autó haladása teljességgel illogikus lesz, és sokan talán nem is hisznek abban, hogy a száguldó autó valóban létezik a filmen kívüli világban.
a film világában a hátrafelé pörgő kerekekkel előrefelé haladó autót leíró ember lesz a filmvilág szent könyvének írója, aki látszólag ellentmondásokba keveredik, mikor leírja az autót, az egész jelenség a világ logikája szerint nem is létezhetne.
mi így vagyunk Istennel, csak éppen nem tudjuk, hogy mik a világunk korlátai, hol van olyan 25 képkocka/másodperces keretek közé szorítva, amik teljesen megmásítják a más világból átvett képeket, és logikátlanná teszik az ott logikus dolgokat. -
Takezó #2021 Nem kell annak lennie. Ha én Isten lennék, megpróbálnék az lenni, hogy minél többen higyjenek bennem ,) -
Takezó #2020 Az isteni kinyilatkoztatás által elénk tárt igazságok a mi földi nyelvünkön íródtak, így aztán ha azt mondja ki, hogy "Isten teremtette a világot", akkor azt igenis pontosan úgy kell érteni, ahogy mi, a földi gondolkodásmódunkat követve felfogjuk. Ha Isten jó, akkor nem "így-úgy jó", hanem ő az abszolút jó, ésatöbbi. -
#2019 Istennek nem kell logikusnak lennie. hiába próbálod meg a hitet logikával helyettesíteni, ez nem fog menni. -
#2018 ezeket meg lehet kérdezni valóban, csakhogy semmi esély, hogy valamit elérjünk a kérdésünkkel (azon túl persze, hogy a vitapartnerben megpróbálunk érzelmeket kelteni).
a mi logikánk a mi világunkban létezik, más világról, a mi világunkon kívüli dolgokról nem tudunk semmit.
(példa a Bibliából:
1)Isten teremtette a világot -> nem része a világnak
2)Isten mindenhol ott van -> része a világnak
megoldások:
első verzió: a Biblia nem logikus, téved [->ateizmus]
második verzió: Isten útjai kifürkészhetetlenek, nem evilági logika szerint létezik [->teizmus]
vagy akár mondhatnám a Szentháromságot. egy, de három. három, de egy. meglehet próbálni logikával kibogozni, esetleg még közelebb is kerülhetünk a megoldáshoz, ki tudja.) -
Takezó #2017 Én úgy gondolom, hogy a keresztények által elképzelt antropomorf istenkép illogikus, lehetetlen, hogy ha van is egy felsőbb úr, akkor olyan legyen. -
#2016 és szted Isten melyik csoportba tartozik? -
laci3000 #2015 Amennyiben van isten és nem evilági lény akkor léteznie kel más világnak (világoknak/dimenzióknak)
de ez estben mi csak egy kisérlet vagyunk egy fejletteb lény (lények)
"laborjában"?!
Szar érzés fehér egérnek lenni.....
És ha ez a fejletteb lény képes vlm úton módon létrehozni egy világot,
mi garantálja azt hogy nem egy elcseszet tudós kisérlete vagyunk hanem isten teremtményei.
Miért hiszik sokan azt hogy aki/ami képes valamire amire mi még nem
az mindeható?
Pl: Ha képesek leszünk a transzportálásra akkor képesek leszünk
(star trek) akkor képesek leszünk a semmiből is ( energi/fény) anyagot előállítani.....akkor mi istenek leszünk?!?
És valyon a nem evilági lények hogy "teremtődtek"?
-
Takezó #2014 Az, hogy nem tudom felfogni, nem zárja ki, hogy logikus legyen.
Ha nem logikus, akkor viszont nem tudom felfogni.
Az IC-k számomra felfoghatatlanok, a Te kérdésed is, csak a tiéd értelmetlen. -
#2013 Olyan, mint az alien, meg a predator? -
#2012 a Biblia szerint Isten teremtette a világot, ebből szerintem logikusan következik, hogy Isten nem evilági lény. -
patiang #2011 Ok. Bár nem osztom a véleményed egy az egyben.
Szerinted van a mindenség, és ezek fölött "Valaki"? -
#2010 (izé, valláscsoport) -
#2009 a kereszténység nem panteista vallás. attól még, hogy Isten mindenhol ott van, nem lesz ő a világmindenség. -
#2008 Amit nem vagy képes felfogni azzal milyen módon állsz kapcsolatban? -
#2007 úgy értem egyáltalán az agy nem képes a felfogására (azt nem mondtam meg nem tudom hogy esetleg meddig tud fejlődni az agy) :) -
patiang #2006 A Biblia szerint Isten mindenhol ott van. Tehát mondhatom azt, hogy bármi is történik, azt Isten önmagával teszi. Hiszen mi is az Isten részei vagyunk. Ebből kiindulva Isten önmagát megsemisíteni, vagy teremteni nem tudja. Mind ez nem vallásosan, a természet önmaga törvényeit nem törheti meg. -
#2005 miért, talán láttál valamit létesülni? -
#2004 Miért? Láttál már a saját szemeddel olyat, h valami mindig is volt/keletkezés nélkül létezett?
Márpedig logikailag valamelyiknek meg kellett történnie.
-
#2003 Akkor nem lehet azzal érvelni, hogy ellentmondásos a példjája a megállíthatatlan ágyúgolyóval. -
laci3000 #2002 Szerinted logikailag hogy lehet semmiből valamit teremteni? -
laci3000 #2001 egy középkorban született embernek mesélhettél volna IC-ről vagy nanotechnológiákról esetleg klónozásról
szerinted hogy reagált volna?
képes lett volna felfogni vagy elfogadni?!
ne feletsd el hogy fejlődünk és változunk
ami ma felfoghatatlannak tűnik az lehet hogy a jövőben már mindennapos dolog lessz.... -
#2000 és ha emberi ésszel nem lehet felfogni egy két dolgot? :) -
Takezó #1999 Isten mindenre képes, ami logikailag lehetséges.
Az általánosan elfogadott nézet szerint az olyan kérdés, amire nem adható értelmes válasz, az alapvetően nem értelmes kérdés;) -
laci3000 #1998 Az univerzumunk fizikája nem, de annak felfogása változik (lassan)
(túl komplex hogy egyik napról a másikra megérthető vagy leírható legyen
-ergo: addig marad a mindenható/isten)
véleményem szerint logikailag minden a helyére tehető..... -
#1997 mondom, hogy igen! 8) -
#1996 mondom, h nem! :D -
#1995 Most nem érdekes Isten. A mindenhatóság a kérdés, meg a korlátok.
Próbáltam rávilágítani arra a képtelenségre, h a korlátok tologatása tenne valakit mindenhatóvá egy rendszerben. :) -
#1994 de attól lesz!. :D -
#1993 Nem, nem olyan. :) -
#1992 Attól még nem lesz értelme. :D -
#1991 Olyan fogalom, mint a többi, vagy akár Isten... mindenható.. -
#1990 Épp ez a gond, hogy amég logikáról van szó, addig következetesek az álláspontok, mikor Isten kerül logika kalapácsa alá, akkor már képlékenyebb a dolog. -
#1989 De izéskodok, mert szerintem nem így van. :D -
#1988 az összetörhetetlen meg szétzúzhatatlan fogalmak nem léteznek, csak a nyelvek sajátos felépítésének köszönhetően létrejött álfogalmak. de legalább arra jók, hogy tíz másodperc alatt elfogadhassunk egy olyan tézist, aminek bebizonyítására több emberöltő sem lenne elég... -
#1987 A tárgyalt szempontból nincs értelme.
És úgyis tudod, h mire gondolok, nem kell az izéskodás. ;)) -
#1986 Jó, akkor változtasd meg a mi univerzumunk fizikáját. :) -
laci3000 #1985 Szerintem maga a tézis a bizonyíték.....
Ha egy hatalom halahol vagy valahogy (térben és időben) korlátolva van akor nem lehet mindenható! (éppen azért mert korlátozva van)
"Az egyik végeredmény: ha valaki egy adott rendszeren belül (egy adott világ működési szabályai szerint) az adott korlátok közt mindent meg tud tenni, az mindenható. És a mindenhatóság így nem egyenlő a korlátlan cselekvési képességgel."
Szerintem a fogalmakkal lehet probléma mert az én felfogásom szerint a mindeható korlátlan cselekvési képességgel kell hogy rendelkezzen.
(mert ha megfelelően mozgatjuk az "adott korlátokat" akkor bárki mindenhatóvá válhat...)
-
#1984 értelmezhető. :) -
#1983 Félreértések elkerülése végett:
értem a kérdést, de személy szerint megállíthatatlan ágyúgolyó, vagy összetörhetetlen szikla által halálraítélt mindenhatóságról nem tudok.
Az értelmezhetetlen dolgok léte egyik meghatározás szerint sem kitétel. :)