A Biblia értelmezése
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
Nektek mi a vélemyényetek errõl?
"a takarítón? az ?rület határát súrolja, aztán a légifolyosót mossa föl"
A bölcsek nem tudósok - a tudósok nem bölcsek Lao-Ce
Éli, Éli lámmá szábáktáni. 😊 (csak így "parasztosan" írtam be)
>:] Hiábavalóság, minden csak hiábavalóság...
De else tudom képzelni ha jézus valóban létezet akkor egy percre is megingott volna a hite. És azt sem hogy isten hagyta a fiát szenvedni a kereszten."
Talán segít. 😄
Ki hitt a mi tanításunknak, és az Úr karja kinek jelentetett meg?
Felnõtt, mint egy vesszõszál Õ elõtte, és mint gyökér a száraz földbõl, nem volt néki alakja és ékessége, és néztünk reá, de nem vala ábrázata kivánatos! Útált és az emberektõl elhagyott volt, fájdalmak férfia és betegség ismerõje! mint a ki elõl orczánkat elrejtjük, útált volt; és nem gondoltunk vele. Pedig betegséginket õ viselte, és fájdalmainkat hordozá, és mi azt hittük, hogy ostoroztatik, verettetik és kínoztatik Istentõl! És õ megsebesíttetett bûneinkért, megrontatott a mi vétkeinkért, békességünknek büntetése rajta van, és az õ sebeivel gyógyulánk meg. Mindnyájan, mint juhok eltévelyedtünk, kiki az õ útára tértünk; de az Úr mindnyájunk vétkét õ reá veté. Kínoztatott, pedig alázatos volt, és száját nem nyitotta meg, mint bárány, mely mészárszékre vitetik, és mint juh, mely megnémul az õt nyírõk elõtt; és száját nem nyitotta meg! A fogságból és ítéletbõl ragadtatott el, és kortársainál ki gondolt arra, hogy kivágatott az élõk földébõl, hogy népem bûnéért lõn rajta vereség?! És a gonoszok közt adtak sírt néki, és a gazdagok mellé jutott kínos halál után: pedig nem cselekedett hamisságot, és álnokság sem találtatott szájában. És az Úr akarta õt megrontani betegség által; hogyha önlelkét áldozatul adja, magot lát, és napjait meghosszabbítja, és az Úr akarata az õ keze által jó szerencsés lesz. Mert lelke szenvedése folytán látni fog, és megelégszik, ismeretével igaz szolgám sokakat megigazít, és vétkeiket õ viseli. Azért részt osztok néki a nagyokkal, és zsákmányt a hatalmasokkal oszt, mivelhogy életét halálra adta, és a bûnösök közé számláltatott; pedig õ sokak bûnét hordozá, és a bûnösökért imádkozott! Ézsaiás.53.
Punk tudósok bebizonyították, hogy létezik 4. akkord.
(Mt.27:46)
22. zsoltár:
Az éneklõmesternek az ajjelethassakhar szerint; Dávid zsoltára.
Én Istenem, én Istenem, miért hagytál el engemet? Távol van megtartásomtól jajgatásomnak szava.
Én Istenem, kiáltok nappal, de nem hallgatsz meg; éjjel is és nincs nyugodalmam. Pedig te szent vagy, a ki Izráel dícséretei között lakozol.
Benned bíztak atyáink; bíztak és te megszabadítottad õket.
Hozzád kiáltottak és megmenekültek; benned bíztak és nem szégyenültek meg.
De én féreg vagyok s nem férfiú; embereknek csúfja és a nép útálata.
A kik engem látnak, mind csúfolkodnak rajtam, félrehúzzák ajkaikat és hajtogatják fejöket:
Az Úrra bízta magát, mentse meg õt; szabadítsa meg õt, hiszen gyönyörködött benne!
Mert te hoztál ki engem az anyám méhébõl, és biztattál engem anyámnak emlõin.
Születésem óta a te gondod voltam; anyám méhétõl fogva te voltál Istenem.
Ne légy messze tõlem, mert közel a nyomorúság, és nincs, a ki segítsen.
Tulkok sokasága kerített be engem, körülfogtak engem Básán bikái.
Feltátották rám szájokat, mint a ragadozó és ordító oroszlán.
Mint a víz, úgy kiöntettem; csontjaim mind széthullottak; szívem olyan lett, mint a viasz, megolvadt belsõ részeim között.
Erõm kiszáradt, mint cserép, nyelvem ínyemhez tapadt, és a halál porába fektetsz engemet.
Mert ebek vettek körül engem, a gonoszok serege körülfogott; átlyukasztották kezeimet és lábaimat.
Megszámlálhatnám minden csontomat, õk pedig csak néznek s bámulnak rám.
Megosztoznak ruháimon, és köntösömre sorsot vetnek.
De te, Uram, ne légy messze tõlem; én erõsségem, siess segítségemre.
Szabadítsd meg lelkemet a kardtól, s az én egyetlenemet a kutyák körmeibõl.
Ments meg engem az oroszlán torkából, és a bivalyok szarvai közül hallgass meg engem.
Hadd hirdessem nevedet atyámfiainak, és dicsérjelek téged a gyülekezetben.
Ti, a kik félitek az Urat, dicsérjétek õt! Jákób minden ivadékai dicsõítsétek õt, és féljétek õt Izráel minden magzata!
Mert nem veti meg és nem útálja meg a szegény nyomorúságát; és nem rejti el az õ orczáját elõle, és mikor kiált hozzá, meghallgatja.
Felõled lesz dicséretem a nagy gyülekezetben. Az én fogadásaimat megadom azok elõtt, a kik félik õt.
Esznek a nyomorultak és megelégesznek, dicsérik az Urat, a kik õt keresik. Éljen szívetek örökké!
Megemlékeznek és megtérnek az Úrhoz a föld minden határai, és leborul elõtted a pogányok minden nemzetsége.
Mert az Úré a királyi hatalom, uralkodik a pogányokon is.
Esznek és leborulnak a föld gazdagai mind; õ elõtte hajtanak térdet, a kik a porba hullanak, és a ki életben nem tarthatja lelkét.
Õt szolgálják a fiak, az Úrról beszélnek az utódoknak.
Eljõnek s hirdetik az õ igazságát az õ utánok való népnek, hogy ezt cselekedte!
Elsõ körben... 😊
De else tudom képzelni ha jézus valóban létezet akkor egy percre is megingott volna a hite. És azt sem hogy isten hagyta a fiát szenvedni a kereszten.
\"s nem oly becses az irhám, hogy érett fővel szótlanul kibirnám, ha nem vagyok szabad! Az én vezérem bensőmből vezérel! Emberek, nem vadak - elmék vagyunk!\" József Attila - Levegőt!
Áldott, Békés megemlékezést Jézus baráti tettérõl.
Jövõ héten meg megdumáljuk ezt a ki mit tanít dolgot. 😊
Szeretettel:
SRobert
Egy személytelen dolognak nincs fia. Jézus Istent mindig egy cselekvõ személyként írta le, így biztosan nem tanította a Dharmát.
Persze az a bizonyos 10 parancsolat minden egyes világvallásban megtalálható.
Kivétel Buddhizmus, hiszen Isten ott csak mint személytelen eszme-( vagy az sem?)-ként jelenik meg, így az elsõ 2 parancs nem értelmezhetõ 😊
-Aha.. akinek pedig a buddhizmus a szimpatikusabb, az azt mondja, hogy Jézus a Dharmát tanította, csak kevesen értették meg.
\"s nem oly becses az irhám, hogy érett fővel szótlanul kibirnám, ha nem vagyok szabad! Az én vezérem bensőmből vezérel! Emberek, nem vadak - elmék vagyunk!\" József Attila - Levegőt!
**persze nem lehet vallás, mert ahhoz kell egy Isten is 😊 😊
Úr Buddha pedig csak Isten személytelen voltát tanította.
A személy és nemszemély kérdésén örök idõk óta vitáztak a védikus kultúrában is.
Most csak arról tudok írni, amivel foglalkoztam:
pl. Buddhizmusban nincs Isten. Buddha nem Isten. Ezek szerint a buddhizmus most halott. :-)
Egy nézetben az emberi eszmerendszerek is Istentõl származnak (ha Isten az egyedüli teremtõ).
Másik szemszögbõl minden vallás és Isten emberi elmébõl született.
Hajlok arra, hogy ember nem teremthet, mert ez azt eredményezni, hogy semmibõl valamit hoz létre. Ez mellett Istent szokták úgy definiálni, hogy az egyetlen teremtõ, nem keletkezett, nem múló, idõtlen, és nem függ tértõl, mindenhol jelen való. Erre a definicióra azt mondom, hogy Isten maga a világ, és erre rá kell jönnünk, ezt viszont minden létbe és nem-létbe, igazságba vetett hitünk zavarja.
Ha van lényeg, az mindenhol jelenvaló, így maga az egész a lényeg, ami semmitõl nem különbözik.
De az nem lesz örök életû,és az alapító halála után már senkit sem érdekel
Pont a felszín mentén összeerõltetett, emberi okoskodás eredményeképp keletkezett turmixvallásokról beszéltem. 😊
(pl: New Age)
A vallásos eszmerendszer Isten adománya az értelmes lényeknek.
Amit Isten ad, az örök érték. Jézust követni fogják még 10 000 év múlva is .
A materialista elméletek meg mindig megdõlnek, változnak az idõk folyamán..
Mózes kõtábláiba nem Isten ujja véste a feliratot?
Jézus nem volt Isten fia?
Az Õ tanításai nem Isten szavai?
És ezt pont tõled kell kérdeznem?
Ami rossz, gonosz dolog volt a vallásban, az mind az emberek mûve volt.
Remélem ez nem fenyegetés akart lenni! 😉 😄DD
Azért vitatkoznék azzal, hogy csak a materialista rendszerek között lenne emberek által kigondolt.
Többek között azt kijelenteni, hogy egy eszmerendszer Istentõl való-e, vagy sem, szintén emberek által kigondolt...
A győzelem nem minden, viszont a vereség egy nagy semmi! HALA MADRID!
2 fajta eszmerendszer van:
Istentõl való eszmerendszer ( vallás)
Emberek által kigondolt ( materialista) eszmerendszerek
Szerencsére lassan ez a felfogás is idejétmúlttá válik. 😊
Az emberiséget sújtó egyik legnagyobb kór maga az ember.
A kijelentésed vagy nem igaz, mert a francia forradalom és a kommunizmus kifejezetten vallásellenes volt és mégis végbevitte ugyanazt a gyilkolászást (és jelzem, hogy nagyon rövid idõ alatt), mint a vallásháborúk.
Vagy pedig azt mondjuk, hogy tulajdonképpen ezek is vallások. Viszont akkor minden eszmerendszer az. Akkor meg fölösleges elkülöníteni õket ilyen megnevezéssel.
Így oda jutunk, hogy bármilyen emberi eszme képes arra, hogy kórrá váljon.
Tehát: Az emberiséget sújtó egyik legnagyobb kór maga az ember. 😊)
"Számomra a zen kicsit olyan, hogy bármibõl bármi következik. :-)"
Akkor még gondolkodj rajta. 😉
Shuzan felemelte a botját:
"Ha ezt botnak nevezitek, szembeszegültök az igazsággal.
Ha nem nevezitek botnak, szembeszegültök a valósággal.
Nos, minek nevezitek?"
A mixek... Egyrészt azt írtam, hogy általában.
Másrészt szépen megválaszoltad a saját kérdésedet. 😊
De van a dolognak egy másik része.
Az pedig az az, hogy még az un. világvallások is tulajdonképpen mixek, hisz nincs olyan vallás, amibe ne keveredtek volna a terjedésekor a befogadó kultúrák eszméibõl. Csak nem mindegy, hogy valami mennyi ideje csiszolódik.
Ha minden turmix rosszul mûködne, ma nem lenne pl szufi misztika, tibeti buddhizmus, katolikus kereszténység és hasonló apró kis vallások. 😊)
De "õk" azért mûködnek manapság, mert egységes belsõ logikával rendelkezõ spirituális rendszert hoztak össze és nem felszínesen.
Az összedolgozás nem szavak mentén, hanem a filozófiai problémák megoldása mentén történt.
De többet most azért sem írok. 😊
Buddha azt mondta, hogy a Dharma tanítása túl van gondolatokon, és szavakon, így aki a szamszárában tanított Dharmát megérti, az megérti a szamszárát, így elérve a nirvanat.
Ha valaki elfogadja, hogy a külsõség nem lényeg, azt is elfogadja, hogy ez mindenre vonatkozik, a Bibliára ugyanúgy, mint más tanításokra, vagy mixszekre.
Akkor a mixszekre miért nem állhat ez? Õk vajon a szavakon lovagolnak, nem csak annyira mint bármely más tan?
Persze én azt megértem, hogy aki a túlparton van, annak már se mixre sem originál tanra nincs szüksége, aki pedig még nincs, annak nem szerencsés mixszekbõl tájékozódni, mert ismeretek nélkül félreérti.
Most találtam rá erre a fórumra, és csak néhány gondolatomat szeretném megosztani veletek. Nem böngésztem végig a hozzászólásokat, így lehet, hogy nem fogok újat mondani.
A topik címére utalva..... a Bibliát emberek írták, szerkesztették. Minden vallást, eszmét emberek találtak ki és hoztak létre. A természetfölötti lények is az emberi elme szüleményei. Azt, hogy mi a jó, vagy a rossz, vagy hogy mi a szent, vagy a sátáni.... az ember határozta meg (illetve találta ki). Ami az egyik civilizációnak bûn, az a másiknak teljesen elfogadott és természetes. Az életnek értelmet is csak az ember adhat és nem valami mindenható lény. Szerintem az emberiséget sújtó egyik legnagyobb kór a vallás (vagy bizonyos vallások), amely sok szenvedést okozott már a világnak. Vallások, amelynek nevében sokmindent meg lehet tenni. Én nem azt mondom, hogy valaki nem higgyen egy mindenható lényben (nevezzük Istenek) ha akar, de ne egy évszázadokkal ezelõtt, tudatlan (kevés ismerettel rendelkezõ) emberek által kitalált doktrína szerint.
De õk nem vallásturmixokat gyártanak. 😊
Amúgy Tasi Istvánnal anno volt egy levelezésem a A kereszténység és a Krisna-hit összehasonlítása oldal kapcsán. Tettem pár észrevételt néhány keresztény tanokról szóló kijelentéssel (értsd: erõsen krsna-hit szempontú értelmezés; erõsebben: csúsztatás) kapcsolatban.
A levelemet udvariasan megköszönte, természetesen minden maradt a régiben. 😊)
És ezeken az oldalakon is van maszatolás, csak diszkréten és nem állítható, hogy rosszindulattól indíttatva. Egyszerû, 'nekünk így tetszik jobban' mentalitás. 😊
Azok a mai vallásturmixok, amik a szavak és a külsõségek szintjén próbálják összepasszintani a különbözõ vallások tanait, általában maszatoláson, ferdítésen és tudatlanságon alapszanak.
Van ilyen vallásitan-összehasonlító kar a Bölcsészkaron is azt hiszem..Legalábbis egyik "ismerõsöm" is oda járt ( Ísvara Krisna dász)
De például Jézus példabeszédeinek belsõ logikája szépen párhuzamba vonható a zen koanokkal és a taoista felfogás egyes részeivel.
Azok a mai vallásturmixok, amik a szavak és a külsõségek szintjén próbálják összepasszintani a különbözõ vallások tanait, általában maszatoláson, ferdítésen és tudatlanságon alapszanak.
Tudom, hogy mániám A Bódhiszattva tutaj példázata, de valahol ott érzem én a lényegi pontot. Túllépve a helytelen, majd a helyes tanításokon eljön a tapasztalás egy olyan síkja, ahol ezek a tanok összeérnek. De attól még az átlépésig elvezetõ utak lényegesen különböznek.
Na, ezt most jól oszd be, mert ez már túl sok komolykodás volt részemrõl és egy ideig biztosan nem leszek rá újra hajlandó. 😊
Sokan szapulnak, amikor ilyenek után elkezdem összehasonlítani a buddhista tanokat, meg jézus tanítását, de ott is valahogy így hangzik:
a szenvedés oka a vágy
-Szerintetek ez véletlen egybeesés? És mindketten mást tanítottak?
A felebarát kifejezést maga Jézus magyarázta el az irgalmas szamaritánus példázatával. Leírásától most megkímélem magam. 😊
De igen, az egyik lényege az egyetemes emberszeretet.
A Sátán meg egy igen hosszadalmas téma, sokféle felekezetben/felfogásban sokféleképpen jelenik meg, mint tényezõ, de nekem Jakab leírása a mérvadó, amit egyszer már leírtam valahová.
Elõször úgy gondoltam, hogy aki emlékszik rá, az jól járt, aki meg nem, az bebukta, mert nem írom le mégegyszer, de ma annyira rendes vagyok, hogy el sem hiszem. 😄
Tehát:
"Senki se mondja, amikor kísértést szenved, hogy »Isten kísért«, mert Istent nem lehet rosszra kísérteni, és õ sem kísért senkit.
Mindenkit, aki kísértésbe esik, a saját kívánsága vezeti félre és csábítja a rosszra. A kívánság pedig, mihelyt megfogant, bûnt szül, a bûn pedig, ha elkövetik, halált okoz.
Ne tévedjetek (essetek tévedésbe) tehát, szeretett testvéreim!"
(Jak 1,13-16)
De mint mindig, volt vele "mögöttes" szándékom. 😊
SRobi: A felebarátot jól értelmezem, hogy a kifejezés minden emberi lényre vonatkozik?
Ezt egyébként ki szokták játszani egy olyan változó behozásával amit Sátánnak hívnak, így bármi, ami nem tetszik egy másik emberben nekik, azt ráfogják a sátánra, és onnantól abból az emberbõl a sátán beszél. :-)
Ha eltekintünk attól, hogy QuippeR a Leviatánról beszélt eredetileg és a bibliai parancsolatokat vesszük, akkor is az összes parancsolat megtartása vetõdött fel.
Az meg 639 (ha jól emlékszem) darab konkrét parancsolat.
Mert ha azt a keresztény nézetet tartjuk, ami azt a jézusi mondatot hangsúlyozza, hogy nem eltörölni jött a világba, hanem betölteni és egyetlen iótát sem lehet elvenni a törvénybõl, akkor mind be kell tartani.
Ha azt a szintén keresztény nézetet valljuk, hogy Jézus eltörölte a törvényt, akkor nincs 10 sem. Mert ugyan összefoglalta a 10 parancsolatot két fõ parancsban:
Szeresd Istenedet teljes szívedbõl, lelkedbõl és erõdbõl és a felebarátodat, mint saját magadat;
De parancsolni csak egyet parancsolt: Úgy szeressétek egymást, ahogyan én szerettelek benneteket.
Ennyi.
Tehát nekem nem jön ki a 10. 😊