5328
A Biblia és a keresztény vallás értelmezése, gyere be ha van kérdésed, és válaszolj a feltttekre, ha szeretnél.
  • 89
    Miért lenne a pápa náci? Ne légy ilyen naív, ennyi erővel lenácizhatnám egész Németországot, lekommunistázhatnám a fél világot...
    1941-ben a Németországi törvények szerint a Hitlerjugend-be !!!kellett!!! beálljon, édesapja pedig náciellenes rendőrtiszt volt... Előbb tudakozódj, aztán írj...
  • 89
    Már leírtam a válaszom Szabolcsnak címezve.
    Magyarországon évi 11 ezer terhességmegszakítást csinálnak, szerinted ők mindnyájan fogyatékosok lennének?
  • Kmarha
    orvosi indok? orvos nem ölhet. És nem hiszem hogy kiadhatnák papirba, hogy a babának jobb ha megölik, mint sem hogy hagyják megszületni.
  • 89
    De azért lássuk be, hogy legtöbbször nem ilyen esetekről van szó, szerintem az abortuszt alapos orvosi indokra kéne csak engedélyezni
  • Kmarha
    Igaz, ezért az egyért mindenképpen szükség van az egyházra. De tényleg, szólni kéne adminbának, hogy helyezze át a beszélgetést a másik forumba (bár szerintem nem mondtam én eddig sem hogy nincs rá szükség)
  • QuippeR
    a vallásos emberek jelentős részének szüksége van a vallásos közegre. ezt már meglévő egyháztól kaphatja meg, vagy újat alapíthat. előbbi esetben hülye birka, mert a csúf, kegyetlen, gyilkos egyház minden egyes gonosz hazugságát beveszi, másik esetben rohadt szektás, aki csak az emberek pénzét akarja elvenni.

Jézus tanítását nem lehet egyedül követni, hiszen arról szól, hogy szeressük egymást. az egyházak nem tökéletesek, de ettől még nem válnak egyből feleslegessé, és nem lesz minden szavuk hazugság.

ui: egyébként ez nem ebbe a topikba való téma. van itt egy olyan topik is, hogy "Ateizmus, antiklerikalitás". ez utóbbiról van itt már réges-régóta szó.
  • Kmarha
    azért nem csak azért van ellene rossz felhang, mert valaha gyülölködött és gyilkolt. A mai napig több olyan dolog van, amit egyszerüen nem szabadna hagyni, de az egyház ragaszkodik hozzá. Na meg azért nem árt a néha a korábbi dolgokat feleleveníteni. (nem kell visszamenni a középkorban, van példa elég a második világháború alól is)

Egyébbként nem vallás elleni gyülölködés, hanem egyház elleni. Nem ugyanaz! A vallás szép és jó dolog, ha valaki hisz benne, és legalább részben, a normális dogmák szerint él. Megjegyzem, a normális, épeszüek szerint, nem az ostoba "légy szegény, majd a mennybe neked lesz jobb", vagy "szolgálni kell ahoz hogy megboldoguljál" félék szerint. Bár talán ez is csak nézőpont kérdése.

De bocsánat hogy beleszóltam.

Hja, és egy ilyen világösszeesküvéselmélet féle marhaságot is irok a végére, ne tessék leugatni. De úgye a gyónás. Gyónás esetleg egy olyan papnak, akik kisfiúkkal lépnek nemi kapcsolatban. Esetleg olyannak, akinek hatalmas pénzbeli beruházása van pár cégben.. de lehetne még folytatni. Gyónás, mely nem mindig arról szól, hogy "hjaj, tegnap csúnyán beszéltem, kapok feloldozást?" hanem minden féle dolog kifecsegéséről.
    És úgye tudjuk, hogy az információ hatalom! ;) :P (tényleg ne ugassátok le a fejem, csak egy gondolat :P)
  • SRobert
    Jó látni, ahogy elkezdődik egy vallás elleni gyűlölködés azért, mert az a vallás valaha gyűlölködött...
    Újfent gratulálok és lépek. :)

(a kedvencekből már kipattintottam a topikot, már csak az utolsó lépés van hátra, hehehe)
  • sz4bolcs
    Ha cukorbeteg ok... ha autista még az is rendben... De ez már tényleg kicsit túlzás.
  • sz4bolcs
    megtaláltam youtubeon..
    Csak SAJÁT FELELŐSSÉGRE nézzétek meg, borzasztó.
  • sz4bolcs
    Hát én az egyik saját fórumban múltkor láttam olyan dolgokat, amiknek nem kellett volna inkább megszületniük... valami születési rendellenessége volt, alá írva - UFO baby... Képzelheted milyen szörnyűség lehetett.
  • Tikal #2171
    a gyerek nem tehet erről de egy fogyatékos gyerek élete szerinted milyen lesz??? te válallnád egy ilyen gyerek felnevelséét? örökbe fogadnád? vagy lennél a helyében???
    Szerinted a megerőszakolt anyának milyen lehet azzal a tudattal élnie hogy egy szemét genyo senkiházi gyerekét kell felnevelnie, mégha az félig az ő vére is....?
  • Tikal #2170
    "-Minek fizetni az egyháznak?
    1. A hazai felekezetek vagyonait a háború után államosították, így jogosan kérték és kérik vissza az egyházak a vagyonukat az államtól a rendervált(oz)ás után.
    2. Az egyházak nemcsak a templomokat kell fenntartsák, ott vannak a kórházaik, iskoláik, öregotthonaik stb."
    hát ez van, és ezeket a vagyonaikat honnan szerezték?
    ÉS EGYÁLTALÁN minek nekik föld birtok meg tulajdon meg vagyon???
    A hiveik tartsák fenn a korházakat az iskoláikat ahová a hiveik fognak járni vagy a hiveik mennek a fájos hátukkal....
  • Tikal #2169
    az egyház hatalma ott nyilvánul meg mikor ez a náci pápa kinyitja a sazáját és a fél közel kelet legszivesebben felgyujtaná Rómát....az egyház hatalma ott nyilvánul meg hogy evangéliumokat rejt el... ki tudja még mi minden rejtozik a pincéikben mondjuk Jézus életéről, Máriával valo kapcsolatárol stb...
  • Tikal #2168
    én meg még sose gyontam és mégsem értem miért megy oda a pénzem :)
    tudod nem is azzal van a gondom hogy fenntartunk egy egyházat, hanem azzal hogy milyet! Vhogy nem a középkorban élunk és még mindig nem ugy jön le a biblia ahogy kéne, bekapcsolom a pax csatornát és néha amit ott a papok összehordanak, hát könyörgöm.....
  • 89
    Véleményem szerint az abortusz gyilkosság, minden "embernek" meg kell adni az esélyt az életre, attól függetlenül, hogy fogyatékos lesz-e a gyerek, szegény családban kell-e felnőjjön, vagy megerőszakolták az édesanyját, erről nem tehet a gyermek

Nem írtam, hogy kell gyónni, azt írtam nem kötelező :)
  • patiang
    Még annyit, hogy egyetértek Veled abban, hogy a mai média sátáni!!!!!!!
  • patiang
    Hatalmas egyházi vagyonok, melyeket a papok nem a Biblia tanításaival megegyező módon harácsoltak össze. Ezek tények, melyek miatt János Pál, ha áttételesen is, de bocsánatot kért.
    Abortusz: Én sem értek egyet a feltétel nélküli abortusszal. De képzeld milyen jövő vár arra a szerencsétlenre, akiről már a születése előtt megállapítják, hogy a jelenlegi tudás szerint menthetetlen. Ja, hogy majd esetleg 20 év múlva.....? Vagy ha egy nőt megerőszakolnak? Neki meg KELL születnie, mert Isten útjai kifűrkészhetetlenek? Marhaság!! Stb....stb.
    Miért nem fogadja el a katolikus egyház a válás intézményét? Miért kell azoknak is együtt szenvedniük, akik halálra unják egymást. Mert egy papi
    gyülekekezet, kiknek fogalma sincs a házasságról, nemi életről / nem csak gyereket "készítünk"/ stb döntenek a sorsom felől?

Gyónás: Miért kell nekem egy tök "idegen" embernek kipakolnom, amikor lehet, hogy ő is épp oly bűnös, mint én? Sőt! USA!!! Esetleg elmondom neki, hogy nem a fajfenntartás cáljából szeretkeztem / mert vatikán szerint "nincs" örömteli együttlét, ill. nem lehet/, és ő ezután félóráig veri a kukit a sztorin. Én meggyónom bűneimet saját Istenemnek, mely lehet, hogy a lelkiismeretem. Olaszban a maffia gyilkosságok tömegét követi el, pedig tökre vallásosak.

És lehetne a példák sokaságát sorolni.
  • 89
    Ja és az egyház "óriási" hatalmáról:
    Ez ma hol nyílvánul meg? Mert én nem nagyon érzem, mondjuk kapcsoljátok be a Tv-t, biztos nem Jézus életéről, a szeretetről, a család kialakításáról fogsz filmeket látni...

Vagy hogy tartja hatalmában az egyház a híveket vagy a többi embert?
    Ha elmegyek a templomba és nem tetszik amit mondanak, felállok és kimegyek (sőt még perselybe sem kell dobjak pénzt, mivelhogy egyáltalán nem kötelező -kivétel egyes szektáknál- pénzt adni), jövő vasárnap már vissza sem kell mennem. Ha meg az adóforintokból nem az egyházra menne a pénz, azt felhasználná másra az állam, nemhogy na akkor ezt ti visszakapjátok...

Papok politizálása: Az egyház miért nem mondhatja el véleményét? A papok és a hívek is emberek, demokráciában élünk (állítólag), minden ember szabadon kifejtheti véleményét, azt is ugyanúgy meg lehet hallgatni, vagy ha nem tetszik fel lehet állni és lehet keresni egy másik plébániát.
  • 89
    Elhangzott néhány kisebb téma:

-Minek fizetni az egyháznak?
    1. A hazai felekezetek vagyonait a háború után államosították, így jogosan kérték és kérik vissza az egyházak a vagyonukat az államtól a rendervált(oz)ás után.
    2. Az egyházak nemcsak a templomokat kell fenntartsák, ott vannak a kórházaik, iskoláik, öregotthonaik stb.

A többit kifejtette Quipper a jó hasonlattal :)

-Abortusz kérdés
    Aki egyetért az abortusszal, annak ajánlom a Néma sikoly, vagy a Néma kiáltás című filmet...

-Gyónás
    Nem kötelező gyónni, ez nem úgy történik, hogy ha nem gyónsz, akkor nem járhatsz templomba, vagy pokolra jutsz. A gyónás lényege az hogy megbánd bűneidet, és többé ne cselekedd a rosszat, és sokszor jobb elmondani papnak az ilyen dolgokat.
  • SRobert
    Látom, kezded érezni... :D
  • QuippeR
    ja, és ha nagyon akarnám ezt úgyis tálalhatnám, hogy a bíróságok ránk erőszakolják magukat (jónéhány évezrede), és a mi pénzünkből tartja el őket az állam. (egyébként van fogalmad arról, hány embert ítéltek a bíróságok a múltban halálbüntetésre?)

csak nem vagyok fogalom nélkül.
  • QuippeR
    erre írtam azt a zárójeles dolgot néhány hozzászólással korábban. tudod nekem még sosem volt perem, mégis megértem, hogy minek kell bíróságokat fenntartani.
  • Tikal #2159
    egyáltalán minek egyház? több száz éven át csak gátolták a fejlődést pont azért hogy megtartsák a hiveiket, most akkor minek is bizzam bennuk? :) jo ez kicsit szélsőséges példa tudom, de tényleg nagyon az emberek nyakán log az egyház, és én pol minek támogassam az adoforntjaimbol mikor semmi közöm hozzájuk és nem is akarom hogy legyen, mi van ha mást szeretek? MNilyen alapon kötelez az állam hogy támogassam, mikor még ők maguk sem "hisznek" benne :D
  • Tikal #2158
    Buddhat mégis ismerjuk, krisnat, Visnut szintén, a hinduizmus több ezer éves....nem tüntek el, csupán másképp mukodnek....
    Az igét nem "erőszakkal" kell hirdetni és fenntartani...a mai egyháznak az is nagy problémja hogy nem tud megujulni...
  • QuippeR
    ok.

akkor olvass vissza. már ezerszer leírtam, hogy egy egyháznak úgy kell működnie, hogy a saját működését biztosítsa, különben elveszik a süllyesztőben, és akkor aztán hiába próbálná hirdetni az igét, mikor már senki nem az ő híve, mert "mindent szabad". a világ nem így működik, ha a te szabályaid szerint próbálna működni az egyház, ma gőzünk sem lenne, hogy ki az a Jézus.
  • Tikal #2156
    de a baj az hogy elhitetik veled hogy csak a pap adhat feloldozást, mert egyébként isten megharagszik rád...Isten nem haragszik meg rád és nem kuld pokolra ha nem mész el.... én értem mit irsz, de nekem az egésszel alapjaiban van problémám, a rendszerrel, hogy fuggové tesznek....elhitetik veled hogy te magadért nem tehetsz semmit, csak a templomban van a megoldás....
  • QuippeR
    nem érted miről beszélek...

nem baj, lassan én is úgy leszek mint SRobert. teljesen felesleges ez a topik.
  • Tikal #2154
    aham, elhiszem, de a gyonast megteheted otthon is, magadnak, a feleségednek stb....nyilvan nem teszed meg, mert a papok azt mondtak csak hozzájuk mehetsz :) ez itt a lényeg....
  • QuippeR
    elgondolkodtató statisztikák vannak arról, hogy mekkora különbségek vannak gyónást megkövetelő és meg nem követelő egyházak hívei között az öngyilkossági mutatókban.

a gyónást megkövetelő egyházak hívei ritkábban lesznek öngyilkosok, ugyanis a hívő ember nem pszichiáterhez jár, hanem gyónni. ott beszéli meg a problémáit, ha olyasvalakire van szüksége, aki meghallgatja, illetve nem elhanyagolható a kimondott feloldozás sem: nem lehetnek kétségeid afelől, hogy Isten megbocsátott-e.

(mielőtt még kéred a statisztika pontos forrását: nem tudom hol van, hallottam róla. pont mint ti a habzó szájú gyilkos keresztesekről.)
  • Tikal #2152
    persze, hogy ugy érezd függsz az egyháztol, ezáltal támogasd őket, ők pedig irányitsanak :)
  • SRobert
    A vatikán (és semmilyen eghyáz) nem így fog működni, mint ahogy a hit sem.
    Egy dogmatikus rendszer sosem fog a népszerűségért erőszakot tenni magán, előbb fog erőszakot tenni a potenciális befogadó rétegen.
    És nem feltétlen rosszindulatból, vagy a hatalomért.
    De ez már megint túl hosszú ide...
  • SRobert
    És a papi nőtlenség megszüntetését is ellenezte...

De mindegy is.
    Ez mán nem területem...
  • sz4bolcs
    Én nem tudom elképzelni, hogy annyira fekete-fehéren etikai retardáltan látta volna a pápa ezt a kérdést, hogy minden helyzetben elítélte volna az abortuszt. Bár, ki tudja. :) Nem vagyok otthon vatikán témában.
  • laci3000
    csak annyi hogy ellenezték.....
    ha esetleg szar anyagi helyzetben vagy és jön még egy nemkívánatos gyerek akkor ésszerűbb elvetetni mint szegénységben (éheztetve) felnevelni....
    de legalább is a szülőknek kell eldönteniük hogy mit akarnak tenni és nem olyan személyeknek akik nem kompetemsek
    de lehetne még itt sorolni a példákat
    -megerőszakolt nő nevelje azt a gyermeket amely akkor fogant (nem a férjétől)
    (biztosan könnyű lenne feldolgozni-egy életen át mindig visszaemlékezni a fogantatás pillanatára....)
    -várhatóan beteg vagy degenerált gyermek
    - stb.
  • sz4bolcs
    Mi volt a hiba az abortusszal?
  • GaBrutal
    én eggyáltalán nem röhögök az ilyen dolgokon szeretem látni honnan indultunk s hol vagyunk most

a mostani ember optimális esetben sokkal többet mérlegel mostmár "csak" azokon az irányelveken kéne már változtatni - ennek mostmár nincs elvi akadálya (pl: biológiai, kommunikációs,)

leegyszerüsítve szerintem mentálisan igenis fejlődött csak sajna eggyenlőtlenül oszlott meg ez a fejlődés! - tehát a kontraszt nött hatalmassá !

• patiang
    Még nem barlangban lakok, de csak icő kérdése, se ez Rád vonatkozik, hacsak nem...?

Amikor nézel egy történelmi filmet, ahol a a napfogyatkozástól rettegnek, vagy a görögök több istent imádnak, jót röhögsz rajtuk /bocs/. S még sorolhatnám a további nagyszerű példákat az emberi butaságra. De mondd meg mi különbség van az akkori, és a mostani ember mentalitása között. Semmi!
    De azt hiszem vagy nem akarod megérteni amit mondok, vagy /bocs/ valóban nem érted.
  • laci3000
    Csak egy godolat menet:
    Elgondolkodtatok már azon hogy miért is kell gyónni
    (pontosabban miért egy egy egyházi szolgán keresztül és miért nem tehetem én ezt meg diretkben az úrral?!)
    miért van/ vagy inkább volt/ szükségük az egyházi vezetőknek kompromittaló információkra.....
  • GaBrutal
    valóban ? miért ? té még mindíg barlangbnan élsz - mer én nem.....
    kovakővel gyujtassz tüzet - mer én nem....
    szerinted mi hozta létre azt a masinát amin oly szorgosan gépelsz ?

és én nem azonosulnék 1 ősemberrel értelmi szinten - már nemazért
    morális szinten (?-ártatlanság-? ha valaha is létezett ilyen) még valahogy esetleg