A Biblia értelmezése

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Biztos...<#idiota><#idiota>
20 év múlva azt sem tudják ki volt ez a Dan Brown és a Bibliát ugyanannyian fogják olvasni, mint edig is...

A bölcsek nem tudósok - a tudósok nem bölcsek Lao-Ce

sz4bolcs
megnézted a Da Vinci-kódot? 😄
A teológusoknak is haladniuk kell a korral. Ki tudja, lehet 1500 év múlva a Biblia aljára lesz nyomtatva: korrigálva Dan Brown útmutatása alapján.

Punk tudósok bebizonyították, hogy létezik 4. akkord.

SRobert
plusz n a négyzeten az egyenlõ X

>:] Hiábavalóság, minden csak hiábavalóság...

sz4bolcs
Egy meg egy az kettõ.

A Bibliát X féleképpen lehet értelmezni. Mindig attól függ ki magyarázza.

Walk the Talk.

sz4bolcs
Cigarettázom az árokparton, és egész világ a hamutartóm. 😊''

SRobert
Ahhamm...
Irány a filo topik pls... 😊))

sz4bolcs
Nekem olyan létezõt mutass, ami osztásból jött létre, de nem osztható tovább.

(Amúgy szerintem nem a második bekezdésed elsõ mondatát akarod cáfolni, mivel az mellett érvelsz, ha nem tévedek.)

De most ugrott be hogy 0 igenis elõállhat osztásból, ráadásul tovább osztható. pl. 0/5 ez osztva 3mal, így azt, hogy "Nincs olyan osztásból elõálló, ami tovább nem osztható." - nem cáfoltad meg.

Mondd meg nekem, hogy vélgtelen és pont mely tulajdonságai különböznek. Én azt mondom, hogy egy tulajdonságuk sem különbözik, így azok megegyeznek.

"Szerinted a pont egy olyan létezõ, ami oszthatatlan. Szerintem nincs létezõ oszthatatlan. Nincs olyan osztásból elõálló, ami tovább nem osztható. Ha pedig a pont nem osztásból állt elõ, akkor a végtelennel megegyezõ."

A pont nem osztásból állt elõ és mégse egyenlõ a végtelennel. Ezt próbáltam cáfolni. A 0 se osztásból állt elõ mégse egyenlõ a végtelennel. Én csak ezzel a kijelentéseddel nem értek egyet, hogy a pont egyenlõ a végtelennel.

sz4bolcs
Ha van helye, akkor máris tartozik hozzá érték, mert viszonyított. Valamihez képest kell valahol lenni a pontnak, ugye.
"Szerintem nincs létezõ oszthatatlan. Nincs olyan osztásból elõálló, ami tovább nem osztható."
-Most végülis a két mondatom közül melyiket cáfoltad meg? 😊 Az elsõt nem, írd be a számológépedbe, hogy 0/5. 0-val nem lehet osztani, viszont a 0 osztható. A második kitételbe bele sem esett, ezt jól megláttad, mert nincs olyan dolog amit osztva 0-t kapsz. Engem az érdekelne, amikor valami osztásból jött, és tovább már nem osztható. Ha valaki ilyet mutat, akkor feleségül veszem.

De van pont ha nem tartozik hozzá érték. Mert van helye. De fizikailag nem létezõ dolog. Illetve lehet értéke a pontnak. Minden értéke 0. Lentebb írtad, hogy nincs létezõ oszthatatlan. Na a 0 pont ilyen. Nem osztásból jött létre és nem is lehet osztani, mégis létezik.

sz4bolcs
Persze én is tudok azzal érvelni, hogy ha nem tartozik hozzá érték, akkor nincs pont.

sz4bolcs
Attól függ, mire gondolunk.

Szerinted a pont milyen részekbõl áll?

EmThor
de akko már nem is könyvrõl beszélünk nem?

épp ez az hogy ha megnézzük mindig van egy kisebb alkotóeleme...

sz4bolcs
darabokra tudom vágni, lapjaira szedhetem, esetleg betûire...

sz4bolcs
Amikor valami részekbõl áll, akkor az osztható. Ha egy lapokból álló összefõzött könyvnek nem lenne elsõ oldala, nem is lehetne kinyitni (tekintsünk el a számozástól).

EmThor
de a pont mint oszthatatlan egész, maga is részekbõl áll. ahogy a biblia is kívülrõl egy darab valami és lapokból áll. nem osztható részek..

sz4bolcs
Még messzebbrõl pedig nem is látható.

sz4bolcs
Mégközelebbrõl megint az.

EmThor
mi van ha rosszul gondolod? 10 fényévrõl a föld is egy pont... közelrõl nézve, meg nem... na?

sz4bolcs
de inkább: O -ennek a közepe.

sz4bolcs
.

EmThor
szerinted mi a pont?

sz4bolcs
Ha a ponthoz nem tartozik érték, akkor nincs pont.
Szerinted a pont egy olyan létezõ, ami oszthatatlan. Szerintem nincs létezõ oszthatatlan. Nincs olyan osztásból elõálló, ami tovább nem osztható. Ha pedig a pont nem osztásból állt elõ, akkor a végtelennel megegyezõ.

Ki az aki pontot jelölhet ki? Senki. A világ magát formálja(szerintem). A pont azért nem osztható több pontra mert az a legkisebb. Nem tartozik hozzá semmilyen érték, nincs súlya, sebessége, kerülete területe, csak helye van valahol(egy szakaszba, halmazba, esetleg a világba). Szerintem a 2 véglet a pont és a végtelen. A pontot már nem lehet több pontra bontani, de a végtelent végtelen pontra lehet bontani.

"nincs rajta se kívül se belül semmi, mert minden egy, és egy minden" Igen valami ilyesmi lehet a világunk, ha leszámítjuk a rengeteg bolygót, csillagot és csak a világegyetemet nézzük mint fogalmat.

sz4bolcs
jaja 😊

A végtelen gondolatilag nem határolható, így felfoghatatlan.

De ki az aki pontot jelölhet ki? Õt ki jelölte ki?
Egy pont hány pontra osztható, ha a pont nem végtelen?
Világunkat így definiálhatnám:
nincs rajta se kívül se belül semmi, mert minden egy, és egy minden - ehhez mit szólsz?

hehe, most jöttem rá, hogy egy 1 cm-es szakaszon is végtelen számú pont helyezhetõ el, szóval nem teljesen jó az a fogalom a végtelenre😊))

Figyelj! Ha veszünk egy végtelen szakaszt azon ki tudunk jelölni egy pontot, de nem fogjuk tudni hogy hol van. A végtelenbe valahol, nincsenek koordinátái. De ha kijelölünk még egy pontot azt már be lehet azonosítani a másik pont alapján. Pl.: "A" ponttól 5 cm-re. A pont meg nem lehet maga a végtelen, mert ha bele gondolsz akkor a végtelen, az nem más mint végtelen számú pontok halmaza. Ez akár egy fogalom is lehetne rá, csak az a baj, hogy ezzel még nem vagyunk elõrébb, mert magát a végtelent nem lehet felfogni. Uh, ez húzós téma, kicsit össze is zavarodtam😄

sz4bolcs
Szerintem a pont maga a végtelen. 😊
De hogy is? Ki jelöl ki pontot? Egy pont? Pontok halmaza?

Ez igaz, az elsõ pontnak tényleg nem lehet meghatározni a koordinátáit a végtelenbe, de onnantól kezdve, hogy kijelöltünk egy pontot, már van egy viszonyítási alap. Jaja a pontnak sincs elvileg kiterjedése. Ha a füzetbe rakunk egy pontot és vizuálisan látjuk, hogy van kiterjedése, attól még elvileg 0 területû és 0 kerületû lesz😊 Szerintem a pont a végtelen ellentétje😊

sz4bolcs
Azon gondolkodtam, hogy ki határozza meg a pontot a végtelenben, és mihez képest. Mik a koordinátái, amivel megadható. Bár a pont is elég speckó, neki sem igazán lehet kiterjedése, igaz? 😊

Talán mert az ember az egyetlen élõlény ami tisztában van azzal, hogy egyszer meg fog halni? Már ha az életre gondoltál. De pl én a világegyetemet, a világ idejét egyáltalán nem érzem végesnek. Meg ezt a végtelenes dolgot amit írtál nem nagyon értem. "a végtelen minden pontja végtelen"??? Meg miért ne létezhetne a végtelenbe pont? Pl az idõ is végtelen, és mégis elhelyezhetõ benne pont. Pl. Jézus születése. Az is egy pont és ehez viszonyítunk minden évszámot.

sz4bolcs
Csak mert nem tudom elképzelni, hogy a végtelenben létezhet pont. Leginkább úgy tudom elgondolni hogy végtelen "minden pontja" végtelen. Akkor miért érezzük mindezt végesnek, és múlandónak?

eh lol. 😄DD Te most szivatsz? Végtelenbe szerintem csak akkor lehet kijelölni pontosan egy pontot, ha van egy másik pont. Egyébként csak úgy találomra lehet kijelölni, de meghatározni a helyét csak akkor lehet ha van mihez viszonyítani(pl egy másik pont). Gondolj csak az idõre. Ott is ugyanez a helyzet ugyanis az is végtelen.

sz4bolcs
Végtelenben mihez viszonyítva jelölsz ki pontot?

Na ezen már én is sokat gondolkodtam. Ezt a 2 fogalmat(semmi, végtelen) nem lehet megmagyarázni. Szerintem a világegyetem mindig is volt. Nincs kezdete és nincs vége. Az már más kérdés, hogy a benne lévõ bolygók folyamatosan változnak, elpusztúlnak, létrejönnek, azoknak van végük és kezdetük. De maga a világegyetem szerintem teljesen végtelen térben és idõben is. De a Biblia konkrétan a föld teremtésére tér ki, ami nem a semmibõl jött létre. Amikor a Biblia íródott még nem is nagyon tudhattak túl sokat a világegyetemrõl.

sz4bolcs
Hogy lesz a semmibõl valami? Mi a végtelen, illetve hogy lehet azt fölfögni? Gondolattal leírható a világ amiben élünk?

SRobert
Brekeke... <#beka3>

Azt írtam, hogy addig normális amíg az ember hisz istenbe egy normális szintig. De vannak olyan emberek, akik akik el se tudják képzelni, hogy volt evolúció, és nem csak hisznek abba, ami a Bibliába van, hanem biztosan tudják, hogy úgy történt. Na ezt tartom betegesnek gondolkodásnak és ez nem egyenlõ azzal, hogy hülye abnormális, meg hogy beteg is az ember!!! És akár hiszed, akár nem, de én nem ítélem el õket, amíg engem meg nem próbálnak téríteni.

QuippeR
ezekben a véleményekben azt bírom, hogy "én nem ítélem el a vallásos embereket, de nem normálisak". 😄

ezek után szerinted hány vallásos embert érdekel a véleményed, ha hülyének, abnormálisnak nézed õket? nem kell válaszolni, csak költõi kérdés. 😛

The problem is not the problem, the problem is your attitude about the problem.

Na akkor leírom én is a véleményem a vallásról: Elõször is ott kezdeném, hogy nem az Isten teremtette az embert, hanem az emberek teremtették Istent. Véleményem szerint azért, hogy el tudják viselni az élet nehéz dolgait, legyen kihez fordulni. Könnyebb úgy elviselni egy nehezebb, vagy éppen szomorú helyzetet, hogy lehet még reménykedni abba, hogy valami felsõbb rendü valami megsegít. Isten csakis az emberekbe él, sehol máshol, és nincs is semmiféle felsõbb rendû hatalom, ami bármit is teremtene. Addig még egészséges a dolog, hogy valaki szimbolikusan hisz istenbe, de azt már betegesnek tartom, hogy felnõtt értelmes, egészséges emberek, hogy képesek bebeszélni maguknak, hogy volt a nagy isten aki csak úgy a semmibõl megteremtette az egész földet, az egész élõvilággal együtt. Na ezt már nem tartom normálisnak(bár nem itélek el semmilyen vallásos embert), valamint kiráz a hideg, ha a külömbözõ szektákra gondolok. Olyan szinten parasztvakítás az egész, hogy az már fáj. Undorítónak tartom, hogy "normális"-nak tartott emberek 100ezreket adnak havonta az egyháznak, amikor õk meg 30nm-es házba laknak(van ilyen távolabbi rokonom). Az is hülyeség, hogy mindent Istenre fognak. Meghal valaki: "Isten szerette ezért szólította magához", valaki kigyógyul a rákból: "Isten megmentette, jujj de jó". Mi a fasz ez könyörgöm? Miért kell ezzel áltatni magunkat? Minden ember meghal, leállnak a biológiai folyamatok és kész. Nem azért mert valami felsõbb hatalom magához szólítja az embert.
A biblia tehát egy jó mese, vagy mese gyûjtemény, amit ugyanúgy nem szabad komolyan venni, mint egy mai filmet pl.: star wars, matrix. Szinte minden állítását meg lehet cáfolni bizonyítékokon alapuló tudományos magyarázattal, míg ez a másik oldalról nem mondható el.

Ez csak egy személyes vélemény volt, nem ítélem el a vallásos embereket, és tiszteletbe tartom mindenki véleményét, de nembiztos, hogy egyet is értek vele.
bye

sz4bolcs
Ezek szerint valamelyik hihetõbb..

hú, egy pillanatra azt olvastam Tapsolni 😄DDDDDDDDDDD

"a takarítón? az ?rület határát súrolja, aztán a légifolyosót mossa föl"

sz4bolcs
Na megyek gabonakört taposni, sziasztok!

sz4bolcs
Elmúlt a hatás? <#alien2>

<#shakehead><#nemtudom>

sz4bolcs
Ehhez van egy hozzáfûznivalóm, amit hanga szúrt be egy másik topicba:

sz4bolcs
Jó az anyag? <#buck>

http://www.mt.net/~watcher/stones.html

SRobert
Szerintem én nem találtam meg ezeket az utalásokat. 😊