5328
A Biblia és a keresztény vallás értelmezése, gyere be ha van kérdésed, és válaszolj a feltttekre, ha szeretnél.
  • HUmanEmber41st
    Igen, nagyon jól mondod, akinek van hite, annak megy. MINDEN.
  • QuippeR
    "A Biblia alapja, hogy az embereket bizonyos társadalmi normák / akár erőszakos / betartására szoktassák."

ja, meg a periódusos rendszernek is. (te mégis mi a francot olvastál, miközben azt hitted, hogy a Biblia van a kezedben?)
  • patiang
    HIT sankó bátyó is hasonló elvet követett, s most ezrek hallgatják szájtátva. Köztük neves, "művelt" emberek:((

Sanyi bá' azt mondta vala, hogy ő minden este személyesen az Istennel konzultálja meg a következő napi teendőit.
  • patiang
    A Biblia alapja, hogy az embereket bizonyos társadalmi normák / akár erőszakos / betartására szoktassák. Ami persze nem biztos, hogy minden területen megállja a helyét. A baj ott kezdődik, ahhoz, hogy a "tudatlan" embertömeget erre rá is bírják, telepakolták mindenféle ellenőrizhetetlen / már bocs / hókusz-pókusszal.
    Ez persze más vallásoknál így műkszik.
    És itt az analógia az agykontrollal. Mivel én is érintett vagyok, véleményt alkothatok. Addig, amíg az önön tudatom befolyásolását tanulom, semmi baj. Amikor azonban azt akarja elhitetni, hogy meg tudok akadályozni egy háborút /Irak /, s tudok időtjárást változtatni, avagy a főnököm jövőbeni viselkedését, az már megint a tudatlan emberek megvezetése.
    Ez a hasonlóság a Bibliával.
  • sz4bolcs
    Hát egy része nyilván megy. :D
  • AranyKéz
    A lófasz. ESP, pszi támadások, remote viewing, pszihokinézis, mind kamu. Ez az "akinek van hozzá érzéke, annak megy" meg egy az egyben olyan baromság, mint az "akinek van hite, annak megy".
  • HUmanEmber41st
    A Silva féle Agykontroll nem vallás, hanem megtanulható gyakorlatsor. Akinek van hozzá érzéke, annak megy.
    És azokról volt szó, akik a barlang előtt ülve kőbaltát lóbálnak, úgy osztják az észt.
    Akinek nem inge...
  • sz4bolcs
    Amúgy miért? Van ezeken kívül valami más természetű is a tanfolyamon?
    Elmondják, hogy hallottak már olyanokról, akik láttak már agykontrollal lebegni embert? :D
  • patiang
    .....olvastam.

• sz4bolcs
    Memória tréning is agykontroll, nem tudom, hol a gáz. Szerintem teljesen rendben van, ha valaki sokat időzik kellemes tudatállapotban, akkor boldogabb lesz, vagy ha sokat kívánja a céljai elérését, akkor könnyebben tesz feléjük lépéseket -> könnyebben valósulnak meg, esetleg fiziológiai folyamatokat is befolyásolnak a gondolatok. Ez egészen nyilvánvaló ha csak nem gondolja valaki, hogy a gondolat valami testtől független dolog. :D

Szerintem nem ezeket a részeit bírálják az agykontrollnak.
  • sz4bolcs
    Tetszik a cikk, amúgy nyílik belőle egy másik ötletes írás: Ki az igazi sátánista? :D
  • AranyKéz
    Agykontroll topikból idézem magamat:

" Én kipróbáltam az agykontrollt a memóriám hatékonyságának növelése érdekében, de baromira nem jött be, és a rászánt időt inkább tanulásra használhattam volna (vagy gépezésre :P). Most inkább piracetamot szedek, 2400..3200 mg naponta (mikor hogy...), kávéval bevéve :D, az legalább használ is (bizonyítottan, és mellékhatása 0).

Kételkedtem is az agykontroll működésében, hogy ugyan miért is menne faszábbul az agyam hogyha alacsonyabb frekin műxik (mert én úgy tudtam hogy magas fokú koncentrációnál 40..70 Hz-en, azaz gammában megy), meg hogy miért ne tudnék ártani másnak a hihetetlen pszi erőimmel (pl. ha szembejönne Hitler), valamint hogy is volt hogy a kiscsaj belelátott az agyába (erre még kevesebb esély van mint lehallgatni egy /zárt/ processzort az agy bonyolultsága és a háttérzaj miatt; valószínűbb hogy egyszerűen fáradt volt az ürge és az emlékezetében összekeverte a kérdés és a válasz sorrendjét, velem is fordult már elő hasonló). A Wikipédián található cikk ( http://en.wikipedia.org/wiki/Silva_Method ) persze gyorsan meggyőzött hogy egy mocsokság az egész, ha már az agykontroll kft. honlapján található mágikus sebgyógyulás-segítő magnókazetta láttán nem esett le a tantusz :D

A másik baromság amire rávilágított a Wikipédia az a binaural beats ( http://en.wikipedia.org/wiki/Binaural_beats ), amiről én is úgy tudtam hogy használ (persze, így utólag belegondolva az agy miért is változtatná meg ilyen könnyen a működését egy hangra; legalábbis ha nem epilepsziás az ember) "

És ha erre most azt mondod hogy nem voltam tanfolyamon, tehát nulla a véleményem, addig pofozlak, amíg a fejed le nem szakad.
  • patiang
    Bizonyára. De azért felfedezhetsz benne logikát.
    Csak az a bibi, hogy ez bizonyos emberek 2000 éves látókörét próbálja szélesíteni.

Mint az egyik lelkész mondta : Fiam! A pokol, és a menyország benned van. Prioritása csak tőled függ.
    Mert ugye van : Isten VÉGTELEN szeretete vs bosszúálló Isten
    Akkor most gondolkozz el Iván Gábor szavain.
  • HUmanEmber41st
    mondom: #3085.
    Esetleg ezt jobban megérted:
    1990-es évek elején, mikor elkezdték oktatni M.O-on a Silva féle Agykontroll módszert, rentgeteg becsmérlő cikket írtak mindenféle okos újságíró bácsik. Oldalakon keresztül bizonygatták, h ez milyen lehetetlenség, meg ilyen ugye nincs is, és nagy átverés az egész.

A cikk végén persze mindig kiderült, h ők ugyan nem voltak ilyen tanfolyamon, csak éppen okosan kikövetkeztették...
  • sz4bolcs
    Azért Iván Gábor sem mindig százas. :D::D:D
  • pipeppers
    Ezt már láttátok?
  • homeless
    A skizofrén is meg van győződve, hogy beszélnek hozzá. Súlyosabb esetben látja is azt aki beszél hozzá, és ha 10-ből 10 ember mondja neki, hogy márpedig nincs ott senki akkor 10-ből 10 embert fog hülyének nézni, mert ő látja. És ezt nem összegugliztam, hanem tapasztalatból beszélek. Van egy haverom akinél paranoid skizofréniát állapítottak meg, de ő "csak" hangokat hallott. Több mint 1 évig volt pszichiátrián és élete végéig gyógyszert kell szednie. Amúgy teljesen normális, egy picit sem kattant, vagy buta.

Szóval én leszarom, hogy ki milyen istennel beszélt, vagy mit tapasztalt, úgy is azt hall mindenki amit akar. Már előre rettegek, hogy a pokolra jutok ezekért az istenkáromló szavakart, jujj most mi lesz?
  • HUmanEmber41st
    Ezzel te most tényleg azt akarod mondani, hogy aki nem hisz valamilyen istenben, az "vak, tunya, gyáva"? Remélem ezt te sem gondolod komolyan, mert ha igen akkor te is beletartozol az álltalam említett egyik végletbe.

Nem, én azt mondom, amit gondolok: ha valaki még nem tapasztalt, az racionális gondolkodása miatt ne hülyézze le azokat, akik láttak és tapasztaltak. Ne próbálja magát okosabbnak beállítani azzal, h olyan dolgokat állít be hülyeségnek, melyek kívül esnek az ő szegényes lelkivilágán, és tapasztalati körén.
    Ezért lenézően nyilatkoznak ( nincs, mert nem is létezhet) és így meggyőznek sok olyan embert is, akik ingadoznak ez ügyben. Persze nem vallják be, h gyávák/lusták elindulni a belső úton. Szerinte csak a gyengék/bolondok általa lenézett közössége a vallás (amiről persze igazából semmit sem tud, csak a hozzá hasonló szintűek negatív véleményét szajkózza agyatlan droid módjára).

A vallás alapítóknak ( most a világvallásokról beszélek) sosem volt lényeges, mennyi tanítványuk van. Ők elmondták a mondanivalójukat és kész.
    Akik manapság alapítanak pusztán pénzszerzés céljával "vallásokat" csakis rájuk vonatkozik, h ne veszítsék el a híveket - pénzszerzési forrásaikat.
  • lasoabt
    A racionalisták általában azt az utat követik, hogy bármi amit nem tudnak megmagyarázni most, azt majd később megtudják. Éppen ezért állnak a dolgokhoz mindig úgy, hogy abból indulnak ki, hogy ezt igenis meg lehet magyarázni.
    Vannak a vallás követői, akik pedig általában nem nagyon szeretik megmagyarázni a dolgokat és azt sem, ha más megmagyarázza, hiszen ez a valaki akár meg is rendíthei a hitében, és ő ez elől menekül. Persze ez közel sem minden hívőre igaz, de vannak ilyenek is, sőtt, a vallási vezetők általában ilyenek, hiszen nem akarják elveszítni a hívőket, őket pedig sajnos nagyon sok ember követi.
    Egyébként szerintem eggyik véglet sem túl jó, sem az, ahogy azt már írták előttem, ha valaki megpróbálja megtéríteni a másikat, pédául a végletekig bizonygatja hogy ő akkor is azt látta amit. Például halálból visszatérők némelyike szokta mondogatni hogy ő láttott egy nagy homályos fényt, ami persze Jézus volt, mert más nem is lehetett. Ha meg nem hisznek neki, akkor még jobban bizonygatja. De ha annyira nagy hívő, akkor miért nem elég neki ha ő tudja mit látott, és kész? Azért,mert úgy érzi, ha többen elhiszik, akkor valószínűbb hogy igaza van, ami persze baromság. Pedig az ilyen emberek általában ezért csinálják.Az sem jó, ha valaki nem hisz és erre megpróbál másokat is rávenni. Szerintem az embernek magától kell rájönnie a dolgokra, persze az út mutatás még nem gond, de ha már erőszak, akkor az már az.

"Aki meg a kis kunyhója előtt marad, rázza a kőbaltáját és csak azt kiabálja, h:

" ilyen nincs, mert nem is létezhet, és agyalágyult barom, aki elhiszi ezeket a meséket"
    az jobb, ha nem hirdeti szellemi vakságát, tunyaságát és gyávaságát."
    Ezzel te most tényleg azt akarod mondani, hogy aki nem hisz valamilyen istenben, az "vak, tunya, gyáva"? Remélem ezt te sem gondolod komolyan, mert ha igen akkor te is beletartozol az álltalam említett egyik végletbe.
  • homeless
    Ajánlom mindenkinek a "The Man from Earth" címü filmet!
  • sz4bolcs
    Kerub: A #3066-ban hogy értetted ezt? Egy farmer életképesebb lehet rosszabb feladatmegoldó képességgel, és kevesebb logikával, mint egy magasabb iq-jú tudós?

Úgy gondolom, nem túl szerencsés ennyire egy kalap alá venni a vallásokat. Annál is inkább, mert a vallásoknak több funkciójuk, és oldaluk lehet, és az is különböző, melyiknél mi a hangsúlyos. Vannak olyan vallások, amiknek sem "normakövető", sem pedig "Istenmegismerő" funkciójuk nincs, mások normaképzők, vagy a közegükben egyenesen deviánsak.
    Honnan veszed, hogy a vallás individualista dolog?
    Vannak olyan törzsek, ahol a vallás egyik fő szerepe az összetartozás megerősítése.

Cuchulainn #3074: Egy annyira individualizált vallási világban, ahol mindenki a saját igazságát keresi/találja meg, elkerülhetetlen lenne a másoknak való ártás. Gondolj csak az önjelölt gyógyítókra. Te abból indulsz ki, hogy minden kereső ugyanazt találja, ami valami üdvös dolog, és amit vallásnak hívunk, valami nagy közös normarendszert, pedig nem.. és nem is csupán erről szól.
    Mi lenne az az élmény, amit elemezve te csatlakoznál egy vallási csoporthoz? Ez nem ilyen egyszerű. Sokkal több minden befolyásolja, hogy ki vallásos, mint egy elemzés utáni döntés. Egy rakás megtért ugyanígy azt állítja, hogy nem ők döntöttek, hanem "Jézus elhívta őket", sőt a döntés alapú hit csupán valamiféle intellektuális álca volt számukra. Mondjuk ugyanezt mondják a tradicionális útról... csakhogy nem tudják külön választani, mi külső, és mi a belső hatás mindabból, ami a spontán megtérésüket okozta.
    Biztos vannak külső, és belső okai, de számomra idegen csak úgy a "vallásra" ráhúzni, hogy az valami nagyon személyes, nagyon független dolog.
  • sz4bolcs
    Én tegnap este láttam pokollakókat, és angyalokat. Na most ebből sok minden nem következik bármilyen átéléssel adom elő, és bármit körítek hozzá, ellenben én elhiszem bárkinek bármilyen tapasztalatát.
  • HUmanEmber41st
    Új, vagy teljesen hihetetlen történetet csak az igazán átélők tudnak terjeszteni, akik látták és ott voltak. Ezekből az emberekből szinte árad a meggyőződés. Verekedés inkább akkor alakul ki, mikor a szemtanúkat lehülyézik...
    Mindig ez a baj, h a racionalisták sosem hisznek senkinek ( még a saját szemüknek sem) és hülyének nézik azokat, akik látnak és átélnek dolgokat.
  • Cuchulainn
    És mit tartsunk azokról, akik megunták a keresést, és helyette inkább átrohantak a másik faluba, ahol meg akartak győzni mindenkit arról, hogy van elektromosság, aztán amikor nem ment akkor hazatértek, és hadba hívták a falut, hogy jól móresre tanítsanak mindenkit, aki nem hisz az elektromosságban, amit még ők sem láttak soha.
    Nem a keresőkkel van baj, mégcsak nemis a helyben maradókkal, hanem azokkal akik utánajárás nélkül nyomban terjeszteni kezdik azt amit hallottak.
    Ha már metaforákban beszélünk :)
  • patiang
    kerub #3067 -al egyetértek
  • patiang
    Biztos én vagyok a "", de így is, meg úgy is lehet értelmezni.
  • HUmanEmber41st
    Afrikai, vagy Dél-Amerikai dzsungelekben még ma is élnek olyan törzsek, melyek hírből sem ismerik a civilizációt. De ők is hisznek valamilyen felsőbbrendű lényekben.
    Tegyük fel, h elmegy közéjük egy fehérember, és elkezd mesélni nekik az elektromosságról. Nincs nála semmilyen készülék, h bebizonyítsa a meséjét, csak felkelti a kíváncsiságot. Majd elmondja azt is, hogyan lehet oda eljutni, ahol ezek az elektromos berendezések vannak, és eltűnik a dzsungelben.

Mi történik, miután elment?
    Az emberek egy része hisz neki, a másik meg nem.
    Állandóan erről fognak vitatkozni.
    És van 1-2 bátor + kíváncsi, akik elhatározzák, h utánajárnak a dolognak!!

Az emberi elme is olyan, mint a dzsungel, tele van bosszantó, visítozó majmokkal, alattomos kígyókkal, lesből támadó ragadozókkal, de azért vannak tiszta források és édes gyümölcsök is.

Nagyon sok vallásalapító és szellemi vezető megmutatta az utat.
    Aki igazi "bátor felfedező" , az elindul elméje dzsungelén át megkeresni a kivezető utat.

Aki meg a kis kunyhója előtt marad, rázza a kőbaltáját és csak azt kiabálja, h:

" ilyen nincs, mert nem is létezhet, és agyalágyult barom, aki elhiszi ezeket a meséket"
    az jobb, ha nem hirdeti szellemi vakságát, tunyaságát és gyávaságát.
  • Cuchulainn
    Szvsz azért, mert igazából csak az lehet valóban hívő, aki a saját életét, gondolatait, tapasztalatait "elemezve" dönt úgy. Persze ez még nem zárja ki azt, hogy bárki csatlakozzon valamilyen vallási csoportosuláshoz, csak éppen a sorrend nem mindegy. Ha valaki azért lesz valamilyen vallás híve, mert az egész család is az, vagy mert mindig kellett templomba járni mert különben "kinézik" maguk közül a többiek, akkor az már régen rossz. És a szervezett vallások pedig általában erre a módszerre alapoznak.
    (Ugye a "megtért bűnös többet ér száz igaz embernél" frázis ismerős?)
  • Cuchulainn

Nagyon mélyen egyetértek azzal amit írtál. Szerintem, ha többen szemlélnék így a világot, akkor a vallásból/vallásosságból eredő viták/gondok/bajok elég nagy részét el lehetne/lehetett volna kerülni.
  • patiang
    Kellemes Karácsonyi Ünnepeket mindenkinek !!
  • Kerub
    Jó kérdés.
    Btw, a vallásosság magába foglalja a jó létet. Vagyis konkrétabban a katalikus vallás? (mert hogy ők ugye katalikusok ha jól tudom).

Feszület a nyakban... erről mindig Mózes ugrik be ahogy lejön a hegyről majd dühében kettétöri a kőtáblát mert a népe elkezdett bálványokat imádni amíg ő elvolt Istennel...
  • patiang
    Azért van dolog, ami megkérdőjelezi a kereszténység igazi arculatát. Dél-Amerika a legkeresztényebb a földön. Ehhez hozzáveszem az olaszok, s spanyolok nagy részét. Nos jórészük a feszületekkel a nyakukban hidegvérrel belezik ki embertársaikat. Hol van a Biblia, a Hit ereje?
  • Kerub
    Elsősorban tapasztalat. Hogy milyen skatulyába helyezet bele, az már a te dolgod, de mivel egy esetben biztosan működött (nálam) és nem tapasztaltam jobbat, addig ajánlani fogom másoknak is ;)
    A vallást individualista dolognak tartom. Miért kéne közösségi kérdést csinálni abból ami elsősorban rád tartozik? Maximum egy következő fokozatként tudom elképzelni.
  • patiang
    " Közölték, hogy a matematika rendszere túl magasabb rendű minthogy egy Badabumm (ősrobbanás [#crazya ) vagy véletlen szülje meg. Majd mindannyian „megtértek”."

Ott indul a baj, amikor valamit hipp-hopp nem tudunk megmagyarázni, s ekkor előveszünk olyant, ami megtámadhatatlan, mert igazából nincs is rajta támadási felület. Amikor azt állítja egy tudós, hogy a világegyetem ilyen, meg olyan, bizonyítania kell, mégha áttételesen is. S elképzelhető, hogy az idő kukába fogja dobni az egészet, de azért nem égetik meg a tudóst. Ezzel szemben egy más vallásból kialakult kereszténység már 2000 éve állandó, eltekintve attól, hogy még egymást is tűzzel-vassal irtották.
    Ez picit a reklám helye: ajánlom mindenkinek olvasson bele ZOLI73 írásaiba. Nem azt mondom, hogy tökre az igaz, de elgondokoztató. A tök igazat soha, de soha senki nem fogja megtudni. Igenis van egy erő, ami mindenek felett van, s mégis annak elválaszhatatlan része. Ha nem lenne "mindenek", nem létezne az "erő" sem. Egymások függvényei. S ezt az erőt sokan Istennek, sokan pedig Univerzumnak nevezik. Itt az Univerzum szót abban értelemben értem, hogy beletatozik a legkisebb építő elem, vagyis minden.
  • sz4bolcs
    Nem tudom, minek ragaszkodnak olyan sokan ehhez a "függetlenül kell megkeresni" dologhoz. Olyan amcsi féle individualizmus benyomását kelti.
  • Kerub
    A vallással addig nincs bajom amíg nem ártanak vele másnak. Sajnos ez túl gyakran megtörtént a történelem során.
    Ennek ellenére nem ítélem el vallásokat és úgy gondolom mindegyiket érdemes tanulmányozni mert sokat lehet belőlük tanulni. A vallás az én szememben onnantól lesz ártalmas, mikor egy földi lény / intézmény (ugye sok különbség nincs) áll mögötte. Legyen az Buddha, Pápa, Mohamed.... Mindenki, aki hisz Istenben, annak függetlenül kell megkeresnie vele a kapcsolatot és megtalálnia a harmóniát az élete és vallása között. Úgy gondolom a vallás akkor tiszta, ha az embernek segít kialakítani egy helyes értékrendet, tanít, segít megérteni a körülöttünk lévő világot és ami még fontosabb, segít megérteni mi is a küldetésünk a világon.
    Nem hiszek olyan vallásban ami dogmákat és félelmeket táplál az emberbe kb a „higgy és nem kerülsz a pokolba” prédikációkkal. Túl szép és túl rövid az élet ahhoz, hogy félelemben éljük le.

IQ és vallás: erről mindig az a story jut eszembe mikor egy csoport matematikus egy idő után megrekedt a munkájában. Közölték, hogy a matematika rendszere túl magasabb rendű minthogy egy Badabumm (ősrobbanás [#crazya ) vagy véletlen szülje meg. Majd mindannyian „megtértek”.
    Hogy hol olvastam arra már nem emlékszem, talán John Gribbin: Schrödinger Macskája - Kvantumfizika és valóság című könyvében.
  • Kerub
    Az IQnak nincs sok köze a műveltségedhez. Egy süldő paraszt is írhat 110es IQ tesztet mivel a feladat megoldó képességet és a logikus gondolkodást méri.
    Ezért lehet h egy szimpla farmer a maga 80-90es IGjával életképesebb mint egy Nobel díjas tudós.
  • AranyKéz
    A statisztika fogalmát ellenben nem nagyon érted.

De ha már ott vagy, kezdd el olvasni a bibliát, és értsd is meg. Már nem leszel olyan rohadt vallásos.
  • 89
    Na...kitöltöttem egy IQ tesztet: az eredmény 132! és még mindig hiszek Istenben
  • sz4bolcs
    vizsgáltak korrelációt?