A Biblia értelmezése
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
Walk the Talk.
Bár jönne el az egyház már eltûnt hatalma / szerencsére/, és kardélre, máglyára a hitetlekkel, másvallásúakkal!!!
<#falbav>#falbav><#rinya>#rinya>
Walk the Talk.
Punk tudósok bebizonyították, hogy létezik 4. akkord.
Más helyeken meg szeret, haragszik, megsajnál.
Mi az h haragszik?? Kire, akit õ formált a saját képére? Akkor az õ hibája. Annak aki tévedhetetlen! Neki ezt elõre látnia kellett, mielõtt megteremtette a csillagokat, tudnia kellett h a soksok ember, akit majd teremteni fog, eszik a tudás fájáról és 1mást gyilkolássza és sok ember csak úgy bûntetlenül fog szenvedni.. de õ ezt leszarta, v pont ezért, megcsinálta a kis terráriumot szadista hajlamaihoz..
Ez a logikus magyarázat, nincs más.
https://www.youtube.com/shorts/zECTF2H8Jp8
Szal a Bibliának nem sok esélye van, ennyire elvonatkoztatott képekkel felfedni az igazsságot, sõt valószínûbb h (szinte) szó szerint kell (persze a mai nyelvünkre lefordítva) értelmezni, mint pl a Hit Gyülekezete (meg asszem a Jehovák) és néhány keresztény szekta teszi.
A történelmi 1házak még nem tudták eldönteni, h mi a szimbólum és mit kell 1 az 1ben érteni.. belemagyarázni sokmindenbe lehet bármit!
Az Ablakzsiráf is szimbólumokra épít, simán belemagyaráz6juk a világ teremtését.
https://www.youtube.com/shorts/zECTF2H8Jp8
szerintem nem a szimbolikussággal van baj, hanem az egértelmû ellentmondásokkal.
János 3:8 - "A szél fú, a hová akar, és annak zúgását hallod, de nem tudod honnan jõ és hová megy: így van mindenki, a ki Lélektõl született."
Elmondanád hogy milyen ellentmondásmentes, összefüggõ egész tartalmazhat egy ilyen mondatot ?
ONE DAY IGNUS WILL KILL YOU ALL
Walk the Talk.
Amikor Isten országa eljõ, midenkinek Õt kell imádni, szabad akarat nélkül.
Hát, ha az Isten ezt követeli / de ki tudja ezt ?????/, akkor ez= diktatúra. Lehet vitázni.
De mégegyszer, akkor hol is van korhatár. Egy éves, avagy kettõ, netán tíz.
<#wow1>#wow1>
Walk the Talk.
Walk the Talk.
Pontosan arra akarok kilyukadni, hogy az nem belsõ, de egyáltalán semilyen logika, ami nem enged meg ellentmondást.
Azok között, amiket AranyKéz felsorolt, jó pár van, ami saját maga logikai rendszerében ellentmondás.
A kereszténységnek egy 2000éven át csiszolódott eszmerendszere van; és ez a kérdés teljesen független attól hogy hisz e valaki Istenben vagy nem, mivel a teológia olyan dolgokról szól amik túl vannak az emberi érzékelés határain állításainak javarészét se támogatni se cáfolni nem lehet. Ez egy vallás. Aki ateista; vagy más vallású joggal hitetlenkedhet benne. Még aki hisz benne az is gyakran kételkedik. A Bibliát meg mégha isteni sugallat hatására íródott is; bûnös embeerek írták le; ergo nem lehet tiszta könyv.
Arról hogy nem bûnös valaki Bibliai értelemben; már az eredendõ bûn miatt lehetetlen; másrészt meg hogy valaki ne vétkezzen gondolatban szóban vagy cselekedetben szintén lehetetlen
Számunkra nincs tavasz. Csupán a szél az, mi frissen fúj a vihar előtt.
(egyébként belsõ logika szerinti ellentmondás szerintem úgy kerülhet bele valamibe, ha nem tudatosan rakják bele. például egy nyelvben több dolgot jelent egy szó, és a fordító erre nem gondol. az tény, hogy az ilyesmit a Bibliával kapcsolatban szinte lehetetlen lenne megtalálni.)
(ui: hagyjuk a különbözõ logikákat. tudom, hogy én hoztam be, de most akkor kezdhetnénk arról beszélni, hogy egy fuzzy logic axiómái mennyire diszkrétek stb, ez meg nem ide való.)
The problem is not the problem, the problem is your attitude about the problem.
Szóval inkább 36-osra érdekel a válasz.
"az állítások belsõ logika szerint nem ellentétesek.." - fõleg, hogy már elhangzott Quippertõl a válasz, csak én voltam bolond, hogy újra feltettem a kérdést. Szóval legyen semmis az elõzõ hozzászólásom.
De egy másik kérdés annál jobban érdekel:
A Biblia belsõ logikája szerint milyen lenne kettõ ellentétes állítás?
1, Igen
2, Nem
Nos, melyik?
A vizsgált objektum lehet témacsoport, mûvészeti válfaj, irodalmi mû, szakrális mû, a szemlélõdõtõl eltérõ intelligens lény. Az érzék helyett tudományos könyvekben általában magyarázatot használnak, hogy a külsõ logikáról belsõ logikára váltást elõsegítsék.
Például hogy egy szeretetteljes, mindenható isten ne hozzon fel kifogásokat hogy miért nem tünteti el az összes rossz dolgot a világból.
Vagy hogy hogyan is dönthetett fair módon ádám és éva arról a bizonyos almáról, MIELÕTT megismerték a jó és a rossz fogalmát. Egyáltalán, volt már akkor szabad akaratuk ? És ha isten elõre látta ezt, mi a francért csinálta ezt a kitérõt ? Miért nem teremtette õket egybõl "bûnösnek".
egyébként meg ha Ady mûveire építene valaki egy teljes civilizációt, az sem változtatna a tényen, hogy érzék nélküli logikával nem lehet értelmezni a verseket. érzék+logika=értelmezés. külön-külön nem mész velük sokra.
ráadásul egyértelmû, hogy szándékos rosszindulattal kezeled a szöveget. ha nem szándékos, akkor meg -már elnézést- idióta vagy, és kezelési útmutatókon kívül nem lenne érdemes más, értéket rejtõ szöveget olvasnod. elképzelni nem tudom, hogy ha alapállásban így olvasol, akkor mihez kezdesz egy regénnyel, rosszabb esetben verssel.
nem a menyország nem egy hely
de lehet az is, ha valaki egy helyen érzi jól magát
de az a hely belül van
A hiedelmeid teremtik a valóságodat. - Seth
de hát õk bizonyára újregek (vagy nagyon optimisták)
jézus is megmondta: ahol nem hisznek neked, gyere el onnan és még a port is verd le a lábadról
a dogmatikuson tagadáson kívûl eddig egy tapodtat nem jutottatok elõbbre
Zsoltárok 137:9 - "Áldott legyen, a ki megragadja és sziklához paskolja kisdedeidet!"
Jeremiás 19:9 - "És megétetem velök az õ fiaik húsát és leányaik húsát és megeszi kiki az õ barátjánák húsát, a megszállás alatt és a veszedelem alatt, a melylyel megszorongatják õket ellenségeik és a kik keresik az õ lelköket."
5 Mózes 28:53 - "És megeszed a te méhednek gyümölcsét, a te fiaidnak és leányidnak húsát, a kiket ád néked az Úr, a te Istened - a megszállás és szorongattatás alatt, a melylyel megszorongat téged a te ellenséged."
3 Mózes 26:29 - "És megeszitek a ti fiaitok húsát, és megeszitek a ti leányaitok húsát."
2 Királyok 2:23 - "Felméne azután onnét Béthelbe; és mikor az úton felfelé méne, apró gyermekek jövének ki a városból, a kik õt csúfolják vala, ezt mondván: Jöjj fel, kopasz, jöjj fel, kopasz!"
2 Királyok 2:24 - "És hátratekintvén és meglátván õket, megátkozá õket az Úr nevében, és az erdõbõl két nõstény medve jövén ki, szétszaggata közülök negyvenkét gyermeket."
Szóval tuti pokol, mert eredendõ bûn, meg amúgy is, isten roston sütve szereti a csecsemõket.
-akkor a menny meg az öntudatos állapot, és nem egy hely, vagy mi?
Magzatok meg nem rohangálnak a mennyországban sem kisgyermekek. Miért mennének oda kisgyermekek, hogyha az ember a Földre lett teremtve?
Gondolkozzál már normálisan.
Jézus sehol nem mondja hogy a gyerekek a mennybe mennek. Ezt sehogy sem tudod bebiznyítani a Bibliából. Inkább azt mondja, hogyha a tanítványai el akarják nyerni a jutalmat, akkor alázatosaknak és taníthatóknak kell lenniük mint a gyerekeknek.
A pokolba sem mennek, mert a pokol, nem is létezik. A Biblia a poklot a halottak öntudatlan állapotának a leírására használja. Az újabb fordítások már nem is használják a pokol kifejezést. Több helyen is nyíltan le van írva, hogy a halottak öntudatlanok. Nem mennek semelyik helyre. A Biblia ezért tanítja a feltámadást. Máskülönben ugyan mi szükség lenne rá.
"nem ezek azok a droidok amiket keresnek"
És az értelmi fogyatékosok ? Azokkal mi van a mennyekben ?
Kicsit sántít ez az egész mennyország dolog, nem gondolod ?
Ha nem olyan mint egy kisgyerek, akkor biztosan nem kerül a mennyekbe, avagy "nem K -> nem M".
Ebbõl csak azt lehet levezetni hogy "M -> K", azaz ha bekerül(t) a mennyekbe, biztosan olyan (volt) mint egy kisgyerek.
Amit te mondasz, az "K -> M", vagyis "ha kisgyerek, akkor biztosan a mennyekbe kerül". Ez természetesen nem következik belõle.
(Az már más kérdés, hogy a biblia más helyen említi, de olyan jó volt kötekedni 😄)
A test az nem kerül sehova, hanem csak a lélek.
Ezzel márt meg is magyaráztam, hogy miért nem kerülnek a kisgyermekek a pokolba.
Ezért jók az ilyen szövegek. Úgy csûröd csavarod, ahogy neked kedvez 😊
A 'szeresd felebarátod, mint magadat' és 'gyûlöld felebarátod' alól ki lehet bújni, ha magadat is ugyanúgy 'szereted', vagyis gyûlölöd mint a felebarátodat. (Persze kérdés, hogy a többi 'szeresd felebarátod' típusú mondat hogy van megszerkesztve)
A 'tiszteld apád, anyád' és 'gyûlöld apád, anyád' alól is ki lehet bújni, ha elfogadjuk hogy akit gyûlölsz, azt is lehet tisztelni.
A te általad említett összekötõkapcsot nem nagyon értem, attól még ugyanúgy fennállna az ellentmondás. Viszont ha a bûnökre értjük (ami igen nagy ferdítés az én nagyon objektív értelmezésemhez képest 😄), akkor feloldódik a szeress/gyûlölj mindenkit ellentmondás, viszont ekkor elõbukkan egy másik: ha betartom a bibliát, nincs bibliai értelemben vett bûnöm, tehát nincs mit gyûlölni saját magamban, és nem tudom teljesíteni a feltételeket. Ellenben ha van bibliai értelemben vett bûnöm, akkor ugyebár megyek sülni.
Az ószövetséget érdemes lenne figyelembevenni, hisz jézus elég világosan kimondja hogy be KELL tartani (a biblia isten szava, tehát igaz, tehát jézus ezt mondta, és be kell tartani...), akármit mond az egyház. De legyen.
A testevést, vérivást is lehet szimbólikusan érteni. (Bár ilyenkor felmerül a kérdés, hogy ki határozza meg hogy mit kell szó szerint, mit szimbólikusan érteni?)
Meg persze avval is ki lehet bújni ez alól az ellentmondás alól, hogy akkoriban kicsit vérszomjas gyerkõcök rohangáltak 😄
És még mindig ott van az a fránya 'add el mindenedet', amit a biztonság kedvéért kétszer is említenek 😄 😄 😄
Luk 10:27 és 14:26 közt van egy fontos összekötõkapocs. Mégpedig hogy a szeretet elsõsorban az Úrra kell irányulnia és másodsorban mindenki másra. Ez azért is kell hogy így lenni; mert ha az Urat szeretjük akkor tudunk igazán mást is szeretni mert õ ad nekünk lehetõséget az IGAZ szeretetre.
Másrészt a gyûlölet a bûnöknek szól. És ne felejtsük el hogy a megbocsájtás az egyik legfõbb motívum ami a Bibliában elõfordul mint az isteni szeretet megnyilvánulása. Tehát; a valláson keresztül el tudjuk fogadni hogy környezetünk bûnös és magunk is azok vagyunk. Ennek ellenére nem szabad elfeledni hogy bûnösök vagyunk; és a bûnt gyûlölni kell.
A másik ami a Mát18:3 és 517es részek. Itt különbséget kell tenni a korabeli zsidó és nem zsidó keresztények közt. Ezen szavai Jézusnak a kereszténység terjedésénél gondot is okoztak. Hisz a körülmetélést nem kényszeríthették rá a nem zsidókra. Azt hiszem az elsõ zsinat alkalmával döntöttek úgy hogy a törvények csak zsidókra vonatkozzanak. Tehát: Jézus szavai azt mondják, hogy a régi hagyományokat nem akarja eltötölni. De akik nem ezen hagyományok szerint éltek annak is van helye a vallásban. És: a legyetek olyanok mint a gyermekek: legyetek tiszták és egyszerûek.
János 6:54 az egyik legfontosabb. Aki elfogadja az egységet Krisztussal, annak örök élete van. Ha földhöz ragadt gondolkodásod nem lát túl azon hogy spirituális egyesülésrõl van szó... akkor azt sajnálom. Bár pl a Katolitikusok az átváltoztatásban hisznek; a protestáns irányzatok(legalábbis a református) ezt csak szimbolikusan teszi. A cselekvés maga egy szimbólum; hogy veszed a kenyeret és a bort és ezáltal magadat is emlékezteted ara mit vállaltál és ki vagy.
Számunkra nincs tavasz. Csupán a szél az, mi frissen fúj a vihar előtt.
- szeresd felebarátodat
- gyûlöld felebarátodat (meg amúgy mindenkit)
- szeresd apádat és anyádat
- gyûlöld apádat és anyádat
- legyél olyan mint egy kis gyermek
- áldozz állatokat
- egyed meg a testét és idd meg a vérét jézusnak
- add el mindenedet
---
Hosszan:
Lukács 10:27 - "Az pedig felelvén, monda: Szeresd az Urat, a te Istenedet teljes szívedbõl és teljes lelkedbõl és minden erõdbõl és teljes elmédbõl; és a te felebarátodat, mint magadat"
- szeresd felebarátodat
Lukács 18:20 - "A parancsolatokat tudod: Ne paráználkodjál; ne ölj; ne lopj; hamis tanubizonyságot ne tégy; tiszteld atyádat és anyádat."
Lukács 18:22 - "Jézus ezeket hallván, monda néki: Még egy fogyatkozás van benned: Add el mindenedet, a mid van, és oszd el a szegényeknek, és kincsed lesz mennyországban; és jer, kövess engem."
- szeresd apádat és anyádat
- add el mindenedet
- legyél jézus tanítványa
Lukács 14:26 - "Ha valaki én hozzám jõ, és meg nem gyûlöli az õ atyját és anyját, feleségét és gyermekeit, fitestvéreit és nõtestvéreit, sõt még a maga lelkét is, nem lehet az én tanítványom."
Lukács 14:33 - "Ezenképen azért valaki közületek búcsút nem vesz minden javaitól, nem lehet az én tanítványom."
- gyûlöld apádat,
- gyûlöld felebarátodat,
- add el mindenedet,
- ha jézus tanítványa akarsz lenni
Máté 18:3 - "És monda: Bizony mondom néktek, ha meg nem tértek és olyanok nem lesztek mint a kis gyermekek, semmiképen nem mentek be a mennyeknek országába."
- legyél olyan mint egy kis gyermek
Máté 5:17 - "Ne gondoljátok, hogy jöttem a törvénynek vagy a prófétáknak eltörlésére. Nem jöttem, hogy eltöröljem, hanem inkább, hogy betöltsem."
Máté 5:20 - "Mert mondom néktek, hogy ha a ti igazságotok nem több az írástudók és farizeusok igazságánál, semmiképpen sem mehettek be a mennyeknek országába."
- tartsd be az Ószövetség mind a 613 törvényét; az állatáldozatokat is. nem éppen kisgyermekes viselkedés.
János 6:54 - "A ki eszi az én testemet és iszsza az én véremet, örök élete van annak, és én feltámasztom azt az utolsó napon."
- edd meg jézus testét, idd meg jézus vérét. nem éppen kisgyermekes viselkedés