A Biblia értelmezése

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Én meg örvendek neki, hogy te is csak azt a tényt erõsíted, hogy a vallásos emberek iq-ja alacsonyabb mint a nem vallásosaké.

"de lehet igazolni
bár van akinek ez nem sikerül"

attól tartok mikike, hogy Te is az utóbbiak közé tartozol

a görögög is "igazolták" Zeusz létezését, így tehát ne légy oly kapzsi, hogy a tudások ismeretét nem osztod meg másokkal.

Walk the Talk.

mikike
örvendek a bemutatkozásodnak sötétségben éldegélõ kollégám

A hiedelmeid teremtik a valóságodat. - Seth

mikike
már egy párszor leírtam
de egy ilyen okos fiúka, aki majdnem (csupán 2 fv. híjján) MI-t készített igazán rájöhetne magától (persze ha nem lenne végletesen elfogult)

vagy tudod mit?
éjszakára hagyd bekapcsolva a gépedet, hátha kialakul "magától" a MI
te HISZEL a véletlenekben
ezzel engem is sikerülne megcáfolni

sz4bolcs
Azt írta, hogy "igazolni". Bár nem hiszem, hogy mikike esetében ez bármit is számítana. 😊

Punk tudósok bebizonyították, hogy létezik 4. akkord.

gyökér

Na ha olyan okos vagy kisfiam, akkor légyszíves írd ide le azt a megdönthetetlen bizonyítást amit isten létezésére kiagyaltál.

ONE DAY IGNUS WILL KILL YOU ALL

mikike
de lehet igazolni
bár van akinek ez nem sikerül

õket nevezhetjük gyökereknek

" arra az álláspontra jutottam, hogy tudományos alapon nem lehet isten létét sem cáfolni, sem igazolni "

És ha valaki avval érvel hogy nem lehet cáfolni, tehát biztos hogy létezik, gratuláljunk neki, hogy az istene létezése egy olyan érveléstõl függ, ami a mikulás, a fogtündér, és a húsvéti nyuszi konceptuális szintjére helyezi azt.

sz4bolcs
Melyik isten létét?

Persze, hogy nem, mert Õ hit kérdése.
Hiszem, tehát létezik, s fordítva......😊

Walk the Talk.

Üdv mindenkinek!

Úgy gondolom, hogy filozófia dolgozatom esetleg érdekes lehet, arra az álláspontra jutottam, hogy tudományos alapon nem lehet isten létét sem cáfolni, sem igazolni.
www.sumegi.eu/doc/

Hát ebben még Vatikán sem egységes.

Walk the Talk.

Pluskast
A tanítvány Szent Jánostól.

“Ha meg akarod nevettetni Istent, mesélj neki a terveidr?l.”

Megtudná valaki mondani hogy Szent János levelei az ujszövetségben .. konkrétan meik Szent Jánostól származnak ????

azt értem 😊 csak a többség a Károli féle fordítást veszi alapul, és mondjuk ahhoz képest?(ezt talán hozzá kellett volna írnom)

"a takarítón? az ?rület határát súrolja, aztán a légifolyosót mossa föl"

Hogy megállja-e a helyét, szerinted ki fogja tudni megmondani?

Nem tudom hányan tudnak ógörögül, ami már számtalanszor ki lett forgatva.
Sokszor egyetlen szón vitatkoznak évekig, minden eredmény nélkül.

Walk the Talk.

hmm, mostanság kezdtem el olvasgatni egy fordítást a neten, sztetek ez megállja a helyét, mint fordítási minõség?szal õ

Jelzem, h a katolikusok helyett keresztényt írt. Aranykéz Te beteg vagy.

A bölcsek nem tudósok - a tudósok nem bölcsek Lao-Ce

sz4bolcs
:-) én már elfelejtettem.

HumanEmber41st ezen pofáraesésén még máig röhögök ha eszembejut 😄

QuippeR
igen, és?

The problem is not the problem, the problem is your attitude about the problem.

Milyen jó, h itt mindenki a Bibliáról beszélget..

sz4bolcs
Ezért írtam, hogy a véletlen nem ok nélkülit jelent.
Egyszerûen ember nem tud annál többet elmondani egy dobás elõtt annak kimenetelérõl, mint hogy 1/6 esélye van annak, hogy egyet dob.
A lotto-ra ugyanez igaz, hiába van oka annak, hogy melyik számot dobja ki a gép/ húzza az ember.

Ha magát a szót jobban megnézem, a véletlenrõl ami elõször eszembe jut az hogy "nem vélt", vagy valami hasonló.
Én sem gondolom, hogy bármi történhetne ok nélkül, de szerintem még a legelvetemültebb evolucionisták sem. :-)

mikike
arról, hogy egy ostoba birka vagy

ja nem, azt akartam mondani, hogy a keativítást hogyan magyarázod a determinizmussal?

Te meg már megint mi a halál faszáról beszélsz ?

mikike
igen, én is erre gondoltam, de mi a helyzet a kreativítással?

Egy megfigyelõ, aki az idõnkön kívül van, és egyszerre látja a múltunkat, jövõnket, úgyis determinisztikusnak látja az összes általunk véletlennek gondolt dolgot.

Pluskast
Ok csak ha bele gondolsz annak is oka van hogy miért annyi lett a szám a kockán. sebesség, hogy hányat pördûlt hogy hogy dobtad el stb. Ha meg magát a szót nézed akkor a véletlen jelentés tartalma, hogy minden behatás nélküli magától bekövetkezõ esemény. Szerintem meg ilyen nem létezik. Minden valami behatásra történik.

sz4bolcs
A körülmények teljes ismeretével talán elõ lehetne állítani egy gépet, ami mindig 3at dob (emiatt nem is ok nélküli), de ez nem befolyásolja, hogy az embereknél nem cinkelt kockával az eloszlás véletlenszerû.
És meggyõzõdésem, hogy errõl a véletlenrõl beszélnek, amikor az evolucióban a véletlenre hivatkoznak.
Véletlen nem ok nélkülit jelent. -pl. kaotikus rendszerek, káoszelmélet..

Pluskast
Sehogy nem tudnám meg mondani hisz nem látok a jövõbe. De a dobókockánál is számit hogy milyen erõvel milyen szögben dobod el ergo az sem véletlenûl lett annyi amennyi.
Ezt az elõny meg hátrány dolgot meg nem nagyon értem. Én azt mondtam, hogy egy új faj kialakulása nem a véletlen mûve hanem reagálás a környezeti változásokra. Freud-hoz és a freudi analitikához pedig nem igazán értek😊 De az, hogy a cselekedeteink mikre, milyen körülményekre vezethetõ vissza nos ahhoz tényleg hozzá járúl a környyezetünk.

sz4bolcs
Olyan véletlen, amire te gondolsz, valóban nincs, de hogyan tudnád elõre megmondani, hogy egy nem cinkelt kockával hányast fogsz dobni, vagy a jövõ heti lottoszámokat?
És ha a mutáció így mûködik, az ellen mi a kivetés?

Ha minden mutáció elõnyt jelentene az gyanus lenne, ha minden mutáció hátrányt jelentene az is gyanus lenne, de mivel egyesek kiszelektálódnak, mások megmaradnak, mi ebben a furcsa?
Talán, hogy egyesek fennmaradnak, mert épp olyanok a körülmények?

Mind mögé, a mutáció, és a szelekció mögé oda látható Isten.
Nekem amúgy az a legszimpibb nézet Istennel kapcsolatban, hogy megteremtette a kaotikus világot, aztán magára hagyta, hogy álljanak szépen össze a formák, aztán meg pusztuljanak el.
Semmivel sem misztikusabb mint a Nagy Bumm..

Meg még az érdekes, hogy az addig oké, hogy cselekedetünk elindít egy okozati folyamatot, de vajon maga a cselekedetünk már nem egy ilyen okozat?
Freud személyiségmodelljét is gyakran szemléltetik egy jégheggyel, aminek csak a csúcsa látszik ki a vízbõl, nagyrészt a víz alatt van, mint az ösztönök, a társadalmi elvárások, vagy az aktív cselekvés.
Na szerintem ez az érdekes kérdés.

Pluskast
Idézet a Star Trek-bõl?

The Doctor - "The more I think about it, the more I realise there's nothing I could have done differently... The primordial atom burst, sending out its radiation, setting everything in motion. One particle collides with another, gases expand, planets contract and before you know it we've got starships and holodecks and chicken soup. In fact, you can't help but have starships, holodecks and chicken soup - because it was all determined 20 billion years ago!"

Pluskast
Na ez egy hülyeség és ezért nincsenek véletlenek és ezért mondom azt hogy minden okkal történik. Egy élõlény felépítése azért változik mert szervezete reagál a környezeti változásokra. Az embereknlél is pl a kék szem az északi típusoknál alakúlt ki mert a jégkorszakban jobban képes volt megbírkózni a havas viszonyokkal. Ezért mondom azt, hogy minden okkal történik. A meteor is azért csapódott be anno mert a pályálya pont keresztezte a földét. És ezekhez már semmi köze sincs istennek. Valaki írta, hogy pl annak is megvolt az oka, hogy Hitler hatalomra kerûlt. Igen mert az embereket beetette és az akkori politikai helyzetben könnyen hatalomra tudot jutni. Véletlenek nem léteznek!
És ehhez kapcsolódóan szeretnék reagálni Chuchualinn hozzászólásához is. Eltervezett világ nincs csak emberi vagy természeti cselekedetek és események sorozata. Pont itt jön be a szabad akarat és az okozat összefüggése. Minden cselekedetünk elindít valamilyen okozati folyamatot. Ha te úgy gondolod, hogy ma délután fogod magad és kirabolsz egy bankot az a te döntésed. Ha esetleg lelõsz egy bent lévõ embert az nem isten akarata hanem a te okozati cselekedeted volt és a szabad akaratod ékes bizonyítéka.

sz4bolcs
Õt elcsábította a Sátán, aki ugyancsak kifürkészhetetlen.. vajon melyik a kifürkészhetetlenebb?

Ha tehát pl Hitlert is Õ hozta létre, mert annak is meg volt az oka, több más tömeggyilkossal együtt, akkor ajánlom, hogy elõször sajátmagán kisérletezgessen.
Mert akit elevenen megnyúztak, mert "Mindennek megvan az oka, amit Isten tud, és számon tart.", biztos nem ilyen fasságokon törte a fejét.

Akkor az egyszerû embernek íródott törvénykönyv, melyet az egyház maga toszott betartani: " hanem azzal, h önmaga betartsa a 10 parancsolatot."

Walk the Talk.

sz4bolcs
"Mivel Darwin ( és modern követõi) a véletlen és a környezet változásával magyarázzák egy-egy új faj kialakulását, itt semmilyen szerepe nem lehet Istennek."

Esetleg a dobókockára sem ismered el a véletlent, ahhoz is kell isteni közbeavatkozás, hogy 3-ast dobjak? És a mutációhoz?

valóban(mondom ezt reformátusként), szvsz Luther gondolatai, írásai azok, amelyek a legjobban értelmezik a kereszténység lényeges kérdéseit

Ez kálvinista tan ne keverjük a reformátusokat a keresztényekkel..az embereknek szabad döntési joga van..nem pedig eleve elrendelés

Cuchulainn
Nagyon nem szeretnék egy olyan világban élni, ahol mindern elõre el van tervezve, és nem történhetnek véletlenek, nincs szerepe a szabad akaratnak és mindenki csak egy fonalakon rángatott marionettbábu.
Egy jóságos isten nem teremthet ilyen világot szvsz.

Sooner or later all our games turn into Calvinball...

Jézus-hívõnek nem azzal kell foglalkoznia, h más mit csinál, hanem azzal, h önmaga betartsa a 10 parancsolatot.
Mindennek megvan az oka, amit Isten tud, és számon tart.
A hatalmas pusztulást hozó óriásmeteor becsapódásnak is megvolt az oka, és megvolt az oka a Katolikus Egyház inkvizícióinak, és megvolt az oka Hitlernek és a mögötte álló erõknek is tetteik végrehajtásához.

Nem ide való a karma filozófiája.

Majd, ha ez nem sikerül, összerittyent egy másikat.
Neki semmi sem drága.
Jujj!!!

Walk the Talk.

Isten tervezgetéseinek a pusztulás lesz a vége, ha így megy tovább. Mert egy fûszál sem hajlik meg az Õ akarata nélkül.

......na még egy fekete pont.

Walk the Talk.

Hát érthetõ a kiválasztott nép tettei alapján..Meg amúgy is ISTEN NEM SZÓL BELE AZ EMBEREK DÖNTÉSÉBE!

"Jézus azt mondja: egy fûszál sem hajlik meg anélkül, h az ne egyezzen meg Isten szándékával."

.....hát ez eléggé borzalmasan hangzik.

pl Hitler, s egyéb tömeggyilkosok tettei.......stb X stb

jó meg csak itt...........ott

Persze gondolom csípõbõl fog jönni a válasz.

Walk the Talk.

Pluskast
Igen én ezt hívom isteni tervezésnek.

Az egészhez Isten adja az energiát, tehát semmi sem "megy magától".
Jézus azt mondja: egy fûszál sem hajlik meg anélkül, h az ne egyezzen meg Isten szándékával.
Ne félj, Isten nem hagyta magára a Teremtést, hiszen önmagán belül van. Isten amúgy sem tud hova menni 😄 😄

Pluskast
Én inkább úgy tudom ezt elképzelni és ez saját vélemény mint egy tervet ami megvalósúlt. Mintha megterveznél egy autót kigondolod megrajzolod felépíted és utánna az autó mûküdik ha beindítod. Az õsrobbanásban benne volt mindez a tervezés és az "isteni" munka de a dolgok ezek után mennek maguktól.

Pluskast
Hát ez a vallás lényege. Minden vallásnak vannak feltételai. Tudod ettõl vallás. Érdekesen is nézne ki ha "szabályok" nélkûl létezne. Ismét csak ismételni tudom önmagam. Ez nem kötelezõ nem kell hinni benne lehet más vallást imádni vagy lehet ateistának is lenni.