38
  • DOT
    #38
    A széles spektrumú adásnak az a baja, hogy szétszórja a teljesítményt is. Vagyis adott "relatív" teljesítményhez jóval nagyobb "valós" teljesítmény szükséges. Ez a természetes zajszint dolog se jön be valahogy nálam: ha a jel-zaj viszony kb. azonos akkor hogy szűröd ki a jelet a zajból ? Mivelhogy adott frekvenciára lehet jó szűrőt készíteni, de szélessávra képtelenség. Ez a szórt spektrumú dolog működhet nagy teljesítményű, telepített állomások közt, de mobil egységek esetén mint pl. egy katona, szerintem halott ügy. Azon felül széles sávban zavarni sokkal egyszerűbb, mint kommunikálni. Ha a kommunikáció digitális, akkor az adat egyre nagyobb részét fogja kitenni a hibajavítás és a szinkronizáció, vagyis dugába dől az egész. Ha analóg, kissé recseg a hang.. :)
  • John Wayne #37
    Mar csak arra varok, mikor eliminaljak a katonat mint szuksegtelen tenyezot ebbol a fantasztikus gyalogos fegyverrendszerbol.
  • [NST]Cifu
    #36
    Ha én irányítanám a katonai fejlesztéseket, akkor elsősorban a felderítésre és a távoli csapásmérésre koncentrálnék.
    A gyalogosokkal és a páncélosokokkal csak akkor mennék oda, ha már az ellenséges hadsereget távolról megsemmisítettem.


    Ezzel a megoldással az a baj, hogy egyetlen valódi háborút sem lehet megnyerni ilyen módon. Leamortizálhatod a nagyobb erőket, lerombolhatod a bázisait, de nem tudom tökéletesen megsemmisíteni az ellenséges katonai erőt. Elfoglalni egy országot, vagy megbuktatni egy rendszert pedig még kevésbé. Az első Iraki háború és a Szerbiai/Koszovói légiháború arról győzte meg a fejeseket, hogy nagyszerűen el lehet boldogulni tisztán a légierőre támaszkodva. Ennek a nézetnek a savanyú eredményeit izlelgeti az USA most Irakban, vannak csodálatos preciziós légi fegyverei, uralja a légteret, de ahoz katonák kellenek, hogy benézen a házakba, és megtalálja merre bujkálhatnak gerillák. Ráadásul pont ezen a téren maradtak el a fejlesztések illetve az új technológiák rendszeresítése. Most görcsösen és kapkodva igyekeznek pótolni azt, amit az elmúlt cirka 10 évben elmulasztottak.

    Felesleges (szerintem) túlbonyolítani egy kézifegyvert.
    Lehessen rátenni az adott helyzetnek megfelelő érzékelőket/ optikákat, azt jóvan..


    Ami a kézifegyvereket illeti, komoly túlbonyolítások nem is lesznek, de a fegyverre szerelt kamera képét szem elé vetíthető rendszerek rengeteget segítenének most például az amerikai (és egyébb koaliciós) katonáknak Irakban, a városokban zajló épületharcoknál. Maga a kézifegyver csak ergonómikusabb lett és lesz a közeljövőben, de a belső szerkezete alig-alig tér el attól, ami már évtizedek óta bevált. Nem is igen van komolyabb program a kézifegyverek radikális megváltoztatására, amelyek az elmúlt évtizedekben ilyen célúak voltak, azok is felemás eredményel záródtak.

    Ha a rádióadásokat lehallgatni és zavarni nem is tudják, de bemérni azért lehet, akárhogy is ugrál a freki... onnét már csak egy megfelelően érzékeny rádióvevővel felszerelt rakéta..

    Ez már felmerült korábban a Haditechnika topicban, azt hiszem LizardX reagált erre, és röviden kifejtette, hogy nem igazán lehet bemérni a frekvenciaugrálásos rendszereket (legalábbis jelenleg), mivel ahhoz túl kevés jel meg egy-egy frekin, hogy be tudd mérni, folyamatosan pedig nem is tudod követni, mivel nincs olyan (viszonylag kis méretű) rádióérzékelő, amely képes lenne akár csak egy-egy egész frekvenciatartományt folyamatosan figyelni.
    Bár a saját véleményem az, hogy már igen kreatív elmék dolgozhatnak azon, hogy valahogy ezt a problémára is megoldást találjanak.
  • mrzool
    #35
    Hogy méred be, ha a természetes zajszint alatt sugárzol? Sehogy... Inkább olvass utána a témának.
  • HUmanEmber41st
    #34
    Azt be kell látni, hogy minél bonyolultabb a rendszer, annál könnyebben elromlik..
    Ha én irányítanám a katonai fejlesztéseket, akkor elsősorban a felderítésre és a távoli csapásmérésre koncentrálnék.
    A gyalogosokkal és a páncélosokokkal csak akkor mennék oda, ha már az ellenséges hadsereget távolról megsemmisítettem.
    Felesleges (szerintem) túlbonyolítani egy kézifegyvert.
    Lehessen rátenni az adott helyzetnek megfelelő érzékelőket/ optikákat, azt jóvan..
    Ha a rádióadásokat lehallgatni és zavarni nem is tudják, de bemérni azért lehet, akárhogy is ugrál a freki... onnét már csak egy megfelelően érzékeny rádióvevővel felszerelt rakéta..
  • mrzool
    #33
    Azért annyire nem abszurdum, az eljárás elméletben közel 50 éve létezik, ma pedig már szinte mindenhol megtalálható: szórt spektrumú moduláció (ezen belül van a frekiugratás és a direct-sequence). A hasznos infót szétkeni a frekvenciatartományon, sőt, még az az előnye is megvan, hogy gyakorlatilag zajszint alatt lehet kommunikálni, így az ellenfél észre sem veszi a komm. tényét.
  • Kryon
    #32
    Grat Cifu! Ez ismét JÓ VÓT!!! ....(kár,hogy csak most jutottam ide)
  • DOT
    #31
    Szerintem ez egy technológiai abszurdum. Mármint jó, ha ugrál a frekvencia, de nyilvánvalóan csak egy bizonyos tartományon belül teheti, széles sávot zavarni viszont nem túl komplikált. A műholdas kommunikációban még kevésbé hiszek, gondolj csak a GPS antennákra aminek -kis túlzással- már az is betesz ha ez papírzsepit teszel fölé. Vagy az Iridium telcsikre, az antennájuk nagyobb volt mint a készülék, de még így is csak nyílt terepen működött, már ha működött. Ezzel együtt persze megoldható, dehát nem hurcolhat minden katona parabolát a hátán.
  • [NST]Cifu
    #30
    gesztenyepure

    ezeket az agyondigitalizált katonákakat nem lehet majd relative eccerű jóval olcsóbb eszközökkel lokalizálni a rádiókommunikációjuk alapján?

    A rádiótechnika nem az én asztalom, de állítólag a frekvenciaugrálással működő rádiók (amelyek akár másodpercenként többször is folyamatosan váltogatják a működési frekiket, egy bonyolult matematikai séma szerint, amely minden azonos kódólású rádiónál ugyanaz) esetén elég nehéz a lokalizálás, mivel túl sok frekvenciát kéne folyamatosan egyszerre figyelni. Ez pedig csak nagy és bonyolult rendszerrel lehetséges.

    De ha hülyeséget írtam, valaki javítson ki kérem.

    mondnick

    Nem tenne be nagyon ezeknek egy EMP generáló cucc/bomba?

    Az ilyen elektronikus irányú kutatásoknál van egy olyan irány is, amely azt célozza, hogy lehetne megvédeni az ilyen jellegű támadásoktól a sok ketyerét (és itt nem elsősorban a gyalogosakra kell gondolni, hanem mondjuk a repülőgépekre, helikopterekre, ahol sokszor már nincs mechanikus irányítás, tisztán elektromos rendszerekkel vezetik a gépet). Eddig ötletszerű dolgokat olvastam ezzel kapcsolatban, pl. a kábelalagukat/védőkábelek egy faraday-ketrec szerű elvet használva passzív védelmet nyújta, vagy a jövőbe tekintve optikai rendszerre térnének át, tehát az adatok optikai kábelen lennének közvetítve, sőt, a mikrochipek helyet és ahol csak lehet optikai rendszerek lennének. Ez utóbbi tökéletes védelem lenne, csak amennyire én tudom, az optikai chipek és rendszerek fejlesztése még elég gyerekcipőben jár...

    Alfa Of NS

    Amugy szerintem a magyar hadsereg is ha kolt vmennyit kutatasra, fejlesztesre, akkor azt a gyalogsag felszerelese teruleten kene. Igaz nem tudnank mindent kutatni, mert az szinten sok penzbe kerulne, de igy is lehetnenek jo otleteke es megvalositasok. Es mivel elsosorban a gyalogsagunkra van szukseg a jovoben egyelore, igy kozvetlenul is tudnank hasznositani barmifele fejlesztest.

    Az ötlet jó, de sajnos a honi helyzet ilyen téren is jóóó magyaros...
    Ahogy egy fórumban olvastam, voltak tervek például a jelenlegi AMM és AMMSZ gépkarabélyok modernizálására (pl. megfelelő szereléksinek az optikai irányzékoknak, fegyverlámpának, melső markolatnak, műanyag ágyazás, stb.), de nem tartottak igényt rá. Szóval itt is inkább a politika szólt közbe... sajnos...
    (érdekesség: a Lengyelek például saját Kalasnyikov-variánst csináltak 5.56mm-es NATO lőszerhez, műanyag ágyazással, olyan tűzváltóvalm, amely képes a 3-as rövid sorozat leadására, megfelelő szerelésksinek, stb. Ezt a fegyvert Beryl-nek nevezik, a rövid csövű "deszant" változatot pedig Mini-Beryl-nek.)

    DOT

    Kíváncsi vagyok, a rádiókommunikációt hogy védik meg a zavarástól. A digitális kapcsolatnak nagyon betesz az ilyesmi.. Márpedig sok katona kommunikációjához nagy sávszél kell, ami csak nagyfrekin lehetséges, azt viszont minden bokor árnyékolja. Érdekes... Ha egy, vagy néhány közeli frekvencián működik, azt nagyon könnyű zavarni. Ha széles sávban működőképes, azt viszont nagyon nehéz védeni a zavarástól.

    Ez a része a dolognak nekem is Kínai, de állítólag megoldható, a fent már említett ugrófrekvenciás megoldással pedig a zavarás is bizonyos szintig kiküszöbölhetű (én nem értem, hogy pontosan hogyan, de ez legyen a legkevesebb). Amit én el tudok képzelni, hogy műholdas kommunikációt alkalmaznak, de valószinűleg kellően erős zavarójellel még talán az is elnémítható...

    BlueGold

    Szép, szép ez a sok digitális kütyü, de egy " vacak ezer éves " RPG-vel kilehet löni egy hiper-szuper Abrams tankot vagy egy rajt a szuper katonákból.

    Azért nem az ezeréves RPG-gránáttal lőtték ki az Abrams-okat irakban, hanem egy újabb és erősebb gránáttípussal (ettől persze még az indítószerkezet ugyanaz). Itt egyébként a modern hadviselés egyik gordiuszi csomója: hiába a tied a technikai fölény, ha az ellenfél elég taktikus, megfelelő a morálja, és jelentős számbeli fölényben van, bizony okozhat kellemetlen meglepetéseket. Erre ugyan elvi példákat lehet sorolni (Vietnam, Afganisztán), de ezekkel az a baj, hogy ott az "elmaradott" felet azért támogatták hátulról elég keményen (Vietnamban Kínai és Orosz fegyverek és szakértők, Afganisztánban Amerikai, Szaudi és Pakisztáni fegyverek és szakértők). Ilyen téren jobb példa talán a Líbia-Csád háború, vagy Toyota-háború: a Líbiai páncélos erőket, amelyeket helikopterek és páncélosok támogattak, a Csádi erők terepjárókra (állítólag főleg Toyota Land Cruiser-ekre) szerelt páncéltörő rakéták, hátrasiklás nélküli lövegek, gépágyúk és nehézgéppuskák segítségével aláztta porba...
  • Killgore
    #29
    Azért rpgvel nem lehet kilőni az abrams tankot, de egy helikoptert simán, az igaz.
  • Farseer
    #28
    Persze eddig senkinek nem hutott eszébe, hogy miért "gyakoroltatják" az fps-eket azon kívül, h néhol szórakoztatóak.. :-|
  • raingun
    #27
    Asszem az FPS-ekhez hasonlóan itt is a pontos fejlövés lesz a leggyorsabb megoldás :-)
  • BlueGold
    #26
    Szép, szép ez a sok digitális kütyü, de egy " vacak ezer éves " RPG-vel kilehet löni egy hiper-szuper Abrams tankot vagy egy rajt a szuper katonákból.
  • DOT
    #25
    Kíváncsi vagyok, a rádiókommunikációt hogy védik meg a zavarástól. A digitális kapcsolatnak nagyon betesz az ilyesmi.. Márpedig sok katona kommunikációjához nagy sávszél kell, ami csak nagyfrekin lehetséges, azt viszont minden bokor árnyékolja. Érdekes... Ha egy, vagy néhány közeli frekvencián működik, azt nagyon könnyű zavarni. Ha széles sávban működőképes, azt viszont nagyon nehéz védeni a zavarástól.

    "Mozgást segítő" eszközzel az oroszok is kísérleteztek, ez gyakorlatilag egy egyhengeres (forgórész nélküli) benzinmotor, ami futás közben segíti a katonát azáltal, hogy plusz energiát ad az elrugaszkodáshoz. De úgy rémlik, nem igazán vált be :)
  • fonak
    #24
    Mintha az oroszok is használtak volna már a 80-as években "számítógéppel tervezett" terepmintát, igaz az nagyon primitív volt. itt látható
  • Alfa Of NS
    #23
    Amugy szerintem a magyar hadsereg is ha kolt vmennyit kutatasra, fejlesztesre, akkor azt a gyalogsag felszerelese teruleten kene. Igaz nem tudnank mindent kutatni, mert az szinten sok penzbe kerulne, de igy is lehetnenek jo otleteke es megvalositasok. Es mivel elsosorban a gyalogsagunkra van szukseg a jovoben egyelore, igy kozvetlenul is tudnank hasznositani barmifele fejlesztest.
  • Alfa Of NS
    #22
    a harci vaz kifejezes szerintem nem jo az exoskeletonra, mert pl ha egykor majd mondjuk dokmunkasok is hasznalnak ilyent, akkor az mar nem harci. a kulso vaz kifejezes mar inkabb, az majdnem ott van mint az eredeti kifejezes.
  • Ninju
    #21
    Hamar vége lett!
    :(

    Egy apró észrevétel az "elektronika elleneseknek":
    A fegyverek működése marad mechanikus. Ha lemerül a katona "felszerelése" akkor egyszerűen passzívan használja azokat. Nem lesz kamera képe a sisakban és nem fog tudni kilőni a sarok mögül, de "hagyományos" katonaként tevékenykedhet. Problémásabb az exoskeleton. Ha az lemerül akkor már tényleg csak teher, de ott lehet hagyni.

    Csak arra szerettem volna rávilágítani, hogy ezek olyan extrák melyekkel a katona harcértékét növelni lehet. Az alap még mindig a kiképzés és nem a cuccok használata.

    Az egy másik kérdés, hogy mi lesz azzal a katonával, akinek "csupaszon" kell harcolnia. Megszokta a sok kütyüt, meg az on-line kapcsolatot a hq-val. Szvsz jobban fog félni, mint a többiek.
  • Boombaba
    #20
    Kiváncsi vagyok milyen háborút kell indítani majd, hogy ezt a sok jó kis cuccot a gyakorlatban is ki lehessen próbálni.?
    Ha a közelkeleten élnék nem lennék nyugodt....
  • Wolffang
    #19
    PowerArmor rulez
  • mondnick
    #18
    Nem tenne be nagyon ezeknek egy EMP generáló cucc/bomba?
  • ogreg
    #17
    Frankó cikk! Remélem lesz mégtöbb ilyen! Ha Rambónak ilyen cuccai lettek volna, akkor még brutálissabb hentelést csinált volna! :D
  • irkab1rka
    #16
    Ja, ismét egy színvonalas cikk.
  • sz4bolcs
    #15
    Huhh! Első oldalon az amcsi ruci odabasz :) Nagyon tetszik. Meg ez a harci váz... Tuti, hogy holnap az újságban látjuk ezt a cikket :()
  • Killgore
    #14
    Ismét jó a cikk Cifu! Csak nehogy újságban jelenjen meg... :S
  • #13
    lenne egy kérdésem

    ezeket az agyondigitalizált katonákakat nem lehet majd relative eccerű jóval olcsóbb eszközökkel lokalizálni a rádiókommunikációjuk alapján?
  • Fugitive
    #12
    Nagyon ciki lenne ha pont töltés közben érkezne az ellenfél, vagy bekerítve lenni, és tudni, hogy mennyi időre van energia. Mindkét esetben a ruha a viselő ellen fordulna, hiszen minimális ellenállást biztosítana. A szakasz aki védi az ezredet, vagy néhány őr, mindegy!
    Egyébként jó a cikk
  • Lacc
    #11
    Elég lett volna annyit irnod hogy Terminátor vagy Skynet, bár az már sablon az ilyen cikkeknél.
  • benli
    #10
    Jó a cikk, de ettől egy kicsit előbbre lehetne látni, mert vannak már olyan fegyverek amelyben nincs mozgó alkatrész, egy zseblámba elemmel is műkszik, továbbá vannak tuti ruhák csak drágább egy mint száz katona kiképzése. No akkor már világossá válik az is miért nem finanszírozzák annyira az egyén védelmét, de erre nem mernek statisztikát készíteni, de ettől függetlenül én s megkérdem, mi több mint az ember? Már rég a gépek háborúját éljük, csak még azt képzeljük, hogy mi vagyunk a csúcs az ember, pedig már egyre kevesebb dolog függ tőlünk és ez a kevés is lassan kicsúszik a kezünkből, de kiért az emberiségért? Sajnálom, hogy ebben a témában nem vagyok optimista de a történések logikus következménye számomra ez.
  • The Termentor
    #9
    a CD lemez mier kellett??? :DD
    de azert nem rossz cikk.
  • Cactus
    #8
    Szép munka Cifu mester!
    Ezek az exoskeleton cuccok nagyon érdekesek. Szerintem a síma (páncél nélküli)nem fog létrejönni, mert túlságosan sérülékenynek tűnik. Akármibe beleakadhadhat, bekoszolódhat, stb. Viszont páncéllal kombinálva nagyon király :]
  • Xantia
    #7
    "Mayday, mayday, kifogyott az aksimból szufla, most mivel lőjjek..."
    Meglehetősen nagy és kiterjed támogató bázisra lesz szüksége az amcsi hadseregnek. Visszatérünk még a hagyományos "terület elfoglalós" taktikára.
  • pafi
    #6
    Pont ez jutott nekem is eszembe, iszonyat jó az a regény!
    Jó a cikk, gratula!
  • Deniboj
    #5
    Jó a cikk!

    (benne maradt egy kis helyesírási hiba az egyik képaláírásban: "kiváltja a hagyományos távcsöveket" :)
  • troc
    #4
    Ja talán eddig a legérzékletesebben a harci váz bemutatása a starship troopers regényben jelenik, többek között ezért is érdemes elolvasni. :) ebben az 1959ben leírt exoskeleton lehet a fejlesztések egyik végső célja. sok meglepetést hoz a nanotech a köv. pár évtizedben.
  • Sadist
    #3
    Erről a harci vázról a Splinter Cell (Honlap) kémei jutottak eszembe, akik izomműködést fokozó ruhában mennek bevetésre. Ezért tudnak olyan gyorsan futni és nagyot ugrani :)
  • Punkerwork
    #2
    grat Cifu
  • FTeR
    #1
    ezeket az arcokat is hálivúd inspirálta :D
    ACUPAT kicsit pixeles :) C64 jut eszembe róla