• [NST]Cifu
    #30
    gesztenyepure

    ezeket az agyondigitalizált katonákakat nem lehet majd relative eccerű jóval olcsóbb eszközökkel lokalizálni a rádiókommunikációjuk alapján?

    A rádiótechnika nem az én asztalom, de állítólag a frekvenciaugrálással működő rádiók (amelyek akár másodpercenként többször is folyamatosan váltogatják a működési frekiket, egy bonyolult matematikai séma szerint, amely minden azonos kódólású rádiónál ugyanaz) esetén elég nehéz a lokalizálás, mivel túl sok frekvenciát kéne folyamatosan egyszerre figyelni. Ez pedig csak nagy és bonyolult rendszerrel lehetséges.

    De ha hülyeséget írtam, valaki javítson ki kérem.

    mondnick

    Nem tenne be nagyon ezeknek egy EMP generáló cucc/bomba?

    Az ilyen elektronikus irányú kutatásoknál van egy olyan irány is, amely azt célozza, hogy lehetne megvédeni az ilyen jellegű támadásoktól a sok ketyerét (és itt nem elsősorban a gyalogosakra kell gondolni, hanem mondjuk a repülőgépekre, helikopterekre, ahol sokszor már nincs mechanikus irányítás, tisztán elektromos rendszerekkel vezetik a gépet). Eddig ötletszerű dolgokat olvastam ezzel kapcsolatban, pl. a kábelalagukat/védőkábelek egy faraday-ketrec szerű elvet használva passzív védelmet nyújta, vagy a jövőbe tekintve optikai rendszerre térnének át, tehát az adatok optikai kábelen lennének közvetítve, sőt, a mikrochipek helyet és ahol csak lehet optikai rendszerek lennének. Ez utóbbi tökéletes védelem lenne, csak amennyire én tudom, az optikai chipek és rendszerek fejlesztése még elég gyerekcipőben jár...

    Alfa Of NS

    Amugy szerintem a magyar hadsereg is ha kolt vmennyit kutatasra, fejlesztesre, akkor azt a gyalogsag felszerelese teruleten kene. Igaz nem tudnank mindent kutatni, mert az szinten sok penzbe kerulne, de igy is lehetnenek jo otleteke es megvalositasok. Es mivel elsosorban a gyalogsagunkra van szukseg a jovoben egyelore, igy kozvetlenul is tudnank hasznositani barmifele fejlesztest.

    Az ötlet jó, de sajnos a honi helyzet ilyen téren is jóóó magyaros...
    Ahogy egy fórumban olvastam, voltak tervek például a jelenlegi AMM és AMMSZ gépkarabélyok modernizálására (pl. megfelelő szereléksinek az optikai irányzékoknak, fegyverlámpának, melső markolatnak, műanyag ágyazás, stb.), de nem tartottak igényt rá. Szóval itt is inkább a politika szólt közbe... sajnos...
    (érdekesség: a Lengyelek például saját Kalasnyikov-variánst csináltak 5.56mm-es NATO lőszerhez, műanyag ágyazással, olyan tűzváltóvalm, amely képes a 3-as rövid sorozat leadására, megfelelő szerelésksinek, stb. Ezt a fegyvert Beryl-nek nevezik, a rövid csövű "deszant" változatot pedig Mini-Beryl-nek.)

    DOT

    Kíváncsi vagyok, a rádiókommunikációt hogy védik meg a zavarástól. A digitális kapcsolatnak nagyon betesz az ilyesmi.. Márpedig sok katona kommunikációjához nagy sávszél kell, ami csak nagyfrekin lehetséges, azt viszont minden bokor árnyékolja. Érdekes... Ha egy, vagy néhány közeli frekvencián működik, azt nagyon könnyű zavarni. Ha széles sávban működőképes, azt viszont nagyon nehéz védeni a zavarástól.

    Ez a része a dolognak nekem is Kínai, de állítólag megoldható, a fent már említett ugrófrekvenciás megoldással pedig a zavarás is bizonyos szintig kiküszöbölhetű (én nem értem, hogy pontosan hogyan, de ez legyen a legkevesebb). Amit én el tudok képzelni, hogy műholdas kommunikációt alkalmaznak, de valószinűleg kellően erős zavarójellel még talán az is elnémítható...

    BlueGold

    Szép, szép ez a sok digitális kütyü, de egy " vacak ezer éves " RPG-vel kilehet löni egy hiper-szuper Abrams tankot vagy egy rajt a szuper katonákból.

    Azért nem az ezeréves RPG-gránáttal lőtték ki az Abrams-okat irakban, hanem egy újabb és erősebb gránáttípussal (ettől persze még az indítószerkezet ugyanaz). Itt egyébként a modern hadviselés egyik gordiuszi csomója: hiába a tied a technikai fölény, ha az ellenfél elég taktikus, megfelelő a morálja, és jelentős számbeli fölényben van, bizony okozhat kellemetlen meglepetéseket. Erre ugyan elvi példákat lehet sorolni (Vietnam, Afganisztán), de ezekkel az a baj, hogy ott az "elmaradott" felet azért támogatták hátulról elég keményen (Vietnamban Kínai és Orosz fegyverek és szakértők, Afganisztánban Amerikai, Szaudi és Pakisztáni fegyverek és szakértők). Ilyen téren jobb példa talán a Líbia-Csád háború, vagy Toyota-háború: a Líbiai páncélos erőket, amelyeket helikopterek és páncélosok támogattak, a Csádi erők terepjárókra (állítólag főleg Toyota Land Cruiser-ekre) szerelt páncéltörő rakéták, hátrasiklás nélküli lövegek, gépágyúk és nehézgéppuskák segítségével aláztta porba...