• [NST]Cifu
    #36
    Ha én irányítanám a katonai fejlesztéseket, akkor elsősorban a felderítésre és a távoli csapásmérésre koncentrálnék.
    A gyalogosokkal és a páncélosokokkal csak akkor mennék oda, ha már az ellenséges hadsereget távolról megsemmisítettem.


    Ezzel a megoldással az a baj, hogy egyetlen valódi háborút sem lehet megnyerni ilyen módon. Leamortizálhatod a nagyobb erőket, lerombolhatod a bázisait, de nem tudom tökéletesen megsemmisíteni az ellenséges katonai erőt. Elfoglalni egy országot, vagy megbuktatni egy rendszert pedig még kevésbé. Az első Iraki háború és a Szerbiai/Koszovói légiháború arról győzte meg a fejeseket, hogy nagyszerűen el lehet boldogulni tisztán a légierőre támaszkodva. Ennek a nézetnek a savanyú eredményeit izlelgeti az USA most Irakban, vannak csodálatos preciziós légi fegyverei, uralja a légteret, de ahoz katonák kellenek, hogy benézen a házakba, és megtalálja merre bujkálhatnak gerillák. Ráadásul pont ezen a téren maradtak el a fejlesztések illetve az új technológiák rendszeresítése. Most görcsösen és kapkodva igyekeznek pótolni azt, amit az elmúlt cirka 10 évben elmulasztottak.

    Felesleges (szerintem) túlbonyolítani egy kézifegyvert.
    Lehessen rátenni az adott helyzetnek megfelelő érzékelőket/ optikákat, azt jóvan..


    Ami a kézifegyvereket illeti, komoly túlbonyolítások nem is lesznek, de a fegyverre szerelt kamera képét szem elé vetíthető rendszerek rengeteget segítenének most például az amerikai (és egyébb koaliciós) katonáknak Irakban, a városokban zajló épületharcoknál. Maga a kézifegyver csak ergonómikusabb lett és lesz a közeljövőben, de a belső szerkezete alig-alig tér el attól, ami már évtizedek óta bevált. Nem is igen van komolyabb program a kézifegyverek radikális megváltoztatására, amelyek az elmúlt évtizedekben ilyen célúak voltak, azok is felemás eredményel záródtak.

    Ha a rádióadásokat lehallgatni és zavarni nem is tudják, de bemérni azért lehet, akárhogy is ugrál a freki... onnét már csak egy megfelelően érzékeny rádióvevővel felszerelt rakéta..

    Ez már felmerült korábban a Haditechnika topicban, azt hiszem LizardX reagált erre, és röviden kifejtette, hogy nem igazán lehet bemérni a frekvenciaugrálásos rendszereket (legalábbis jelenleg), mivel ahhoz túl kevés jel meg egy-egy frekin, hogy be tudd mérni, folyamatosan pedig nem is tudod követni, mivel nincs olyan (viszonylag kis méretű) rádióérzékelő, amely képes lenne akár csak egy-egy egész frekvenciatartományt folyamatosan figyelni.
    Bár a saját véleményem az, hogy már igen kreatív elmék dolgozhatnak azon, hogy valahogy ezt a problémára is megoldást találjanak.