192
-
#112 Ne aggódj, legközelebb már azt fogják hazudni, hogy levegőt venni is illegális.... -
#111 nono, nagy a kulonbseg a lopas es a intellektualis tulajdonsertes kozott. Lopas az amikor valakinek kozvetlen tulajdonat lopod el, ugy hogy kikerul a dolog az o tulajdonabol. Intellektualis tulajdon megsertese meg az ha lemasolod azokat a biteket amelyek nem feltetlenul az o tulajdonaban vannak(lemezceg) hanem egy harmadik fel tulajdonaban vannak(maguk a bitek - pl szomszed haver cd-je) es te magadnak lemasolod a biteket es emiatt intellektualis tulajdonsertest kovecc el mert ugy 'jogtalanul' hasznalod a szellemi tulajdont megjelenito biteket. kb ennyi. az meg igen sajnalatos hogy lopasnak meg szoftverkalozoknak titulaljak ezeket az embereket amikor a kiadok lopnak a legtobbet, pl a muvesztol. pl Sting kurvanagy istennek van kikialtva muvesz korokben mert sikerult 2% osszbeveteli dijat kiharcolnia maganak. Legtobbszor kapnak jo esetben 0.5%-t. Ha lenne, illetve mar van is olyan licensz, pl a creative commons ami kozvetlenul az eloadonak ad, es elterjed akkor en minden habozas nelkul fogok neki juttatni.
A gaz abbol adodik hogy kb a 18.sz-bam kitalaltak a copyright fogalmat ami ugye copy-right azaz a masolas joga, vagyis gyk. terjesztes joga, ez pl benne van az usa alkotmanyaban, azert van hogy elosegitsek az innovaciot, stb. Na ez most mar a visszajara fordult, a nagy zenei cegek a copyright intezmenyet hasznaljak ki arra hogy az elavult uzleti modelljuket eletben tartsak. Gyakorlatilag egy gazdasagi negativ hatast okoznak ezzel, mert ugye azt kijelenthetjuk hogy copyright nelkul aki zenet csinal az tovabbra is megelne belole, viszont a sok sz*r kihullana a piacrol. A copyright miatt letezik az hogy az innovacio sulyosan serul, es pl azert vannak ilyen hulyesegek amik megolik az amator zenet, vagy akar megfosztanak attol a jogodtol hogy lemondj a jogdijrol a zened utan, ha akarnad se tehetned ezt meg magyarorszagon pl. Erdekes modon amikor pl kozeledett Elvis copyrightjanak elevulese, akkor hoztak gyorsan egy torvenyt hogy ez ne forduljon elo es tovabb toltak a dolgot par tiz evvel az USA-ban pl. Es ezeknek a lemezkiadoknak van pofajuk kiesett profitrol pofazni amikor sokkal tobbet artanak a gazdasagnak azzal hogy szimplan leteznek, az indirekt karokozasukkal(kozgazdasagtan 101). Erdekes modon a copyright gyk, mar filozofiai szempontbol eletkeptelen, pl ha azt vesszuk egy zeneipari evolucioval ellentetes. Nyilvan az evolucio mar egy tesztelt intezmeny, kulonben meg mindig a ostengerben uszkalnank egysejtukent - talan - ha nem lenne. Ez egy nagy tema, es foleg a legszebb az egeszben hogy nem kell a lemezkiadokat felteni, pl svedorszagban hamis bizonyitekot helyeztek el - gyk ok helyeztek el warezt egy isp-nel majd utana berontottak kutatni. Mar az alkotmanyos aggalyokat vet fel hogy hogy jon egy ceg ahhoz hogy egy hatalmi ag - rendorseg - szerepeben tetszelegjen. -
keeper2 #110 Egyébként, nagyon jó dolog lenne a jogi felvilágosítás, nagyon ráférne az országra, csak nem az asva és a bsa-tól, mert azok hazudnak, hanem objektív, külső hatóságtól.
Én pl. ma sem tudom, hogy ha másoknak megosztok videóklippeket, az legális vagy illegális? Illegális, mert, szerzői jogvédelem alatt álló egyéni gondolatot tartalmazó, rögzített mű, amire nem adott terjesztési jogot a jogtulajdonos, viszont, a klippeket azért találták ki, hogy azzal kedvet csináljanak az album megvételéhez, így, ha minél több emberrel osztom meg, azzal lényegében ingyenesen reklámozom a zenekart. -
#109 DJ N-Ice baja inkabb az volt hogy mindanki sikoltozik hogy huu tudjak az elofizetok emailjet... es ki a ****-t erdekel mikor a letoltes legalis ( bizonyos keretek kozt)...
plusz a cikkben az van irva hogy illegalis a letoltes is.. kozben nem.. mert csak bizonyos kereteken belul az -
#108 Kurt statisztika szinten hogy kb 3/4-et visszahozzak adatot amit ott hibas merevlemezen megkapnak. Kb 10000 adatmentes statisztikaja. Mondjuk az 1/4-e mar annyira karosodott hogy nem kepesek visszaallitani. -
keeper2 #107 "Talán a rendőrség folyamatos jelenlétével végre tudatosul az emberekben, főként a fájlcserélő programokat használókban, hogy az illegális filmletöltés és másolás bűncselekmény, melynek jogi következményei vannak."
Hú, de mocskosul tud hazudni az ASVA is!!! Meg kell hagyni, hogy ha büntetés járna a hazudozásért, a Kálmán Andriska élete végéig ott rohadna a börtönben. Ha te saját magadnak töltesz le filmet, zenét, NEM vagyonszerzési célzattal, akkor az ebben az országban teljesen legális. Persze, az tény, hogy nem adhatod már oda másnak, nem oszthatod meg neten, stb, mert azok már illegálisak, de az említett idézet azt példázza, hogyan próbálja átverni egy elméletileg a jogok betartására létrejött szervezet a jogokat kevéssé ismerő embereket. Én azt mondom, amíg ő nem tud igazat mondani a nyilatkozataiban, addig ne is várja el, hogy az emberek megvegyék a termékeket eredetiben. Holott még lemásolni is teljesen jogszerű lenne!!! Vagy netán az oktató felvilágosító jelleg alatt azt kell érteni, hogy felvilágosítanak arról, hogy mi lenne az, ami bár nem a törvényeket tükrözi, de nekik a legjobb lenne? Persze, nagyon jó esély van rá, hogy egyes képviselők támogatást kapnak majd a villájuk felépítéséhez a film és zenekiadóktól, és ezzel egyidejűleg megváltoznak majd a törvények is erről, hogy teljesen az asva érdekeinek feleljen meg. Na, persze, nem mintha a kettőnek köze lenne egymáshoz, de demokratikus országokban ez így szokás. Egyébként, illegális szoftver, film, zene terjesztésért max 8 év börtönt szabhatnak ki... Valaki, aki jól ért a joghoz, tudna még felsorolni más bűntényeket, amik hasonló büntetést vonnak maguk után? Valahogy úgy érzem, hogy szép lassan arra halad a világ, hogy a legsúlyosabb bűntettek között lesznek azok, ha lemásolsz magadnak egy programot, hogy szórakozz.
Kíváncsi leszek majd arra a korra, amikor egy szép napon a tömeggyilkosok tisztelettel kitérnek utadból a börtönben, ahova azért kerültél, mert játszani akartál, és lemásoltál egy játékot....Hiába, valahogy manapság a neten való file másolgatások nagyobb hangot kapnak jogi szempontból, mint az, hogy a fél ország sikkaszt, lop csal, rabol. -
#106 scanning elektronmikroszkoppal lehet, az megtalalja 2-4 iras melyen az adatot. Nyilvan csak amcsi hadsereg hasznalja es nem a magyar rendorseg. -
dondore #105 szerintem tevedsz.
en pl. ismerek olyanokat akik mar gazdagok, de meg mindig lopnak;> -
#104 Mi az a registry nevu dolog? /etc-re gondolsz? Ja ertem. Mnndjuk en nem futtatok (feltehetoleg) olyan dolgot ami ellenem dolgozik. Mellesleg a root-loop-aes256 rendszeremen kereshetnek azt amit akarnak, nem mintha lenne barmilyen illegalis tartalom a gepemen. De felteszem vissza tudjak hozni a biteket. Rendben. Az meg a kepukbe rohog a plaintext es gyakorlatisag elemzesnek is. -
Bitlisz #103 hmm...
Van masik!
pl.:emule -
#102 ebből a szempontból nem lényeg, hogy a zenészek mit használnak. Mit szólnál ha kirabolnának és a rendőrök leszarnák, mert lehet, hogy te se vagy maszületett bárány? -
#101 És ha tagja volt XY a hubnak? (Az ftp-nek tagja volt, az más dolog, a számíthat egy látogatásra)
Nem hiszem, hogy most 6-8000 userhez kimennek, aki regisztrált, hogy tudjon DC-zni... -
macuser #100 Komolyan...
Ha ma este razzia-szerű házkutatást tartanának az ASVA, az ASVA által képviselt filmes cégek, az Artisjus, az Artisjus által képviselt zenészek (!), a számítógéppel rendelkező parlamenti képviselők, illetve a rendőrség informatikai részlegének összes alkalmazottjánál, szerintetek mennyi "megkérdőjelezhető eredetű" szerzői jogvédett anyag kerülne elő?
Ha minden 10. embert aki egyszerre 5db CDnél többet vásárol átvilágítanának?
Aki gyorsabb internetelőfizetéssel rendelkezik mint 384/64?
Aki DVD írót vesz?
(megjegyezném, hogy van legális felhasználása is a DVD írónak, de kevesen veszik csak arra hogy az otthon készült digitális emlékvideóikat írják ki.)
Az ASVA és az Artisjus lobbijelleggel elintézett cd és dvd matricáit tartom a legynagyobb gusztustalanságnak. Vagy fizetek a sérült jogaiért, vagy nem. Döntsék el. Mindenesetre nem tettem el a matricákat, pedig el kellett volna...
Meg azt, hogy akiknek az érdekeit képviselik, ugyanúgy lopott szoftverrel keresik a kenyerüket.
Ne mondjátok már azt hogy, attól mert valaki zenész / színész / jogász / politikus (/ rendőr) sohasem sértett szerzői jogot...
(Főleg nem szép hazánkban. Természetesen nem értem ebbe a körbe azokat, akik havonta annyit keresnek mint más egy negyedévben/évben/évtizedben/életben)
Csak más végzi el helyettük a képmutatást.
(meg a szerzői jogaiknak sérüléséből eredő valótlan veszteségek hirdetését) -
#99 én egy jó ideje mondom, hogy nem kellene DC-zni....
amióta a külföldi oldalakat izélgetik, csak idő kérdése volt, mikor lépnek erre is, főleg, hogy FBI-os csávók lesnek Mo-on is.... -
#98 Teljesen egyetértek! Nekem van 1-2 játék eredetiben-mindet akkor vettem meg, amikor 4 ezerre (vagy alá) ment az ára. Mondjuk előtte már megvoltak... De akkor is:) -
stukov #97 És még a Mátrixosok pénzt szedtek a HUB működéséhez... Biztos a warez serverbe ment az egész. Megérdemlik. -
#96 Szvsz tökéletesen érthető, hogy ezt tették. Nyilván sokakat hátrányosan érint az ügy, de az üzemeltetők maguknak keresték a bajt, hogy (fizetős) ftp-t kezdtek el üzemeltetni. -
#95 Aki más munkájából akarja megszedni magát, az meg is érdemli. Itt főleg azzal volt a baj, hogy jó pénzért árulta a cuccokat. -
Caponee #94 Csak nem tagja voltál a hub/ftp-nek ? :) -
eperg #93 ez szép gömbölyü volt :D -
bitubo #92 szemét rohadt geci ASVA szopjátok a faszomat de tövig ám rohadt köcsög gecik !!! -
tudatlanka #91 Gabest a fene a kölykeim nincsenek itthon és lemaradok róla..... -
Gabest #90 vicceltek? mikor a másikon mikrobi van :P -
Zozo76 #89 Mindjart mutatja!
-
tudatlanka #88 M1 hiradó -
#87 szerintem se vesznek elő senkit. Amúgy meg nem árt óvatosabbnak lenni és kicsit tanulni az ilyen dolgokból. Én voltam oly paranoiás, hogy nem voltam hajlandó regelni. Gondoltam csetelhet az ember másik hubon is. Így is lekövethető mindenki, hát még ha regelget orrba szájba. -
#86 nem lett volna itt semmi gond ha Neo barátunk nem a hubon hírdeti az ftp-t...
És hát ugye, valljuk be, az olyan hirdetés hogy: "eleged van a DC lassúságából, slotért sorban állásból, alacsonyony sebességből stb. stb....akkor itt az ftp jópénzért!" nem túlzottan egyenes dolog.
Neki jó volt hogy több, és több láma gyűlt össze, ezzel is csökkentve az amúgy is alacsony színvonalat, hiszen az elégedetlenekdők az ftp malmára hajtották a vizet... És tejeltek Neonak.
Valószínűnek tartom hogy az ftp-n lévő cuccot ő ingyen szerezte, mégis kemény lóvéért adta tovább... Hogy server drága? Net drága? Barátaim sokmindenki van ebben az országban akinek kiterjedt/kuriózumokkal teli/ a gyűjteménye, mégsem indítgat ftp-t/fizetőset pláne/! Talán nem kell az infrastruktúra számlái mögé bújva legalizálni a pénz elkérését!!! Mert ugye kevés az esély rá, hogy Neo nem a zsebét tömte vele, hanem buzgón a netet fizette, vagy SCSI eszközökre gyűjtött a szerverbe a befolyt zsetonból...
Sry ha megbántottam vkit... :D -
FTeR #85 az igazi probléma, hogy a szoftveres másolás nem eltulajdonítás, sw ellopása nem jelentkezik a tulajdonosnál hiányként, vagyis max közvetve okozol kárt, ezért jönnek az elmaradt haszon rizsával. de sokan úgy gondoljék (pl én is), hogy ha nem tudnám letölteni, akkor sem venném meg - és használatuk/nézésük/hallgatásuk nélkül is boldogan élnék- mert amit kérnek érte (vagy hogy egyáltalán kérnek érte) nem ér meg. Hameg megéri egyébként is megveszem. Ennyi.
Ráadásúl swnél, audiovizuális termékeknél még azis megvan, hogy a szerző 1x dolgozott érte aztán abból él, hogy minimális befektetéssel nagy haszon mellett sokszorosítja. -
#84 Pontyosan így van :) Csak ugye az a fránya jog... Lassan jobban büntetik azt akinek illegális szoftvere van mint azt aki gyilkol/kisérletet tesz rá. Hát ilyen világban élünk :( -
DEx- #83 http://users.atw.hu/admiral/Forum/viewtopic.php?t=119&postdays=0&postorder=asc&start=150
részlet:
"wd
Vendég
Elküldve: Szer. Márc. 23, 2005 9:18 pm Hozzászólás témája: -
na szóval én és haverom nyomtuk fel a wakeupneo(és társai) által üzemeltetett fizetős warez ftp-t , hogy miért is ?
Hát az a fizetett hirdetésnek beállított matrixos körüzenet vett rá a
dologra, hogyan lehet ilyen..."
:-] -
#82 Pontosan. Vegyünk még 1 esetet: Ha pl. egy öreg nénitől ellopod az utcán a pénztárcáját, amiben az utolsó megtakarított pénzve volt, akkor az jogilag is és erkölcsileg is bűn. Sőt, erkölcsileg sokkal hatalmasabb bűn. Viszont, hogy ha letöltesz egy szoftver illegális másolatát a netről, akkor az erkölcsileg sztem nem bűn vagy csak akkor, ha gazdagabb vagy, viszont jogilag igen. Én is jobban elítélek egy olyan embert, aki egy nyugdíjastól lop, mintha letölt vmit a netről.
Csak sajnos ma a jogi szempontot kell figyelembe vennünk... -
#81 éppenséggel van rá esély, mert pl. kürt rt. is foglalkozik ilyesmikkel, tehát felülírt adatok visszanyerése. A lemezen lévő mágnesezhető felület polaritásából és mágneses térerősségéből kiszámítható hogy pl. a mostani adathoz képest mi volt előtte 0 vagy 1 .. és úgy tudom ez többszörös felülírás esetén is igen jól alkalmazható.. tehát adott esetben visszahozható 2 formázás eredménye is .. persze nem olcsó mulatság. -
FTeR #80 sok progi van ami titkosít, sok ami teljesen letöröl és sok ami visszaéllít. pl a CIA uneraser nevű progi elég régi fájlokat is visszaállít, ha csak simán törölted (gyk. hibás/hiányzó részeket is pótol).
De ezek mind szoftveres tökölések, ezek után még van a fizikai próbálkozás, amikot szétkapják a vinyót és korongról korongra végigmennek (gyk. 1 bit-nél kissebb adatot is visszafejtenek,mert pontosabb olvasót használnak mint ami a winyóba alapból van). De erre nincs pénze az orfk-nak szal ettől nem kell tartani -
#79 "ez nem fizetés, hanem kultúra kérdése. a szegény ember sem lop, csak mert nincs pénze."
Hát mint bebizonyosodott, ezzel nem ért mindenki egyet :) Lopás az amikor bemész a boltba és lenyúlod a polcról a cuccot.(ez tényleg kultúra kérdése) Viszont ha van egy géped amit nem kis pénzért megvettél és a netet is fizeted mellé, szeretnéd is használni és nem akarod kb a két-háromszorosát rákölteni szoftverileg akkor igenis keresi az ember a kisutat és a költséghatékony módszert. Jogilag ez is lopás persze de mindannyian tudjuk, hogy mi a különbség a kettő között.
Netet nem lehet megállítani és az ott terjedő infókat és illegális szoftvereket sem!! -
Reggel #78 Egyébként Pheel nem viccelt, mert az az igazság, hogy nem hogy 3-4 formatig hanem akár 6 format után is vissza lehet nyerni az adatokat.
Az információ a Kürt cégtől van.
Ez van sajna. -
#77 A letöltés legális, de csakis film és zene esetében, és ha nem szerzel vele hasznot (pl. nem adod el a letöltött cuccot). A feltöltés viszont nem az, tehát azért zárták be a hubot, mert a figura FELtöltött a netre (amit a többiek legálisan LEtöltöttek). -
bandia #76 Amerikában nincs kultúra errQl csak ennyit:) Vmi van de az inkább egy maszlag, és legalább olyan primitív mqsorokat néznek mint ma magyarországon csak épp 12 órában:) Népbutítás....
És hogy ne legyen off...Sztem nem fognak senkit lekeresni abból a 7000 emberbQl, se idQt, se fáradságot nem ér meg nekik. Meg mire lenne jó? -
pasquale #75 uh
énis kaptam egy ilyen ablakot ahol reklámozták ezt az oldalt... megisnéztem... de akkor még nem kellet regelni.. szal mák... -
Máté008 #74 " Nagyon örülünk, hogy a rendőrség munkatársaival együttesen ilyen sikeres akciót hajtottunk végre..."
-
#73 zene és film esetében jelenleg a letöltés nem számit büncselekménynek, abban az esetben, ha nem adod tovább másnak sem ajándékba, sem pénzért. A szoftverek esetében teljesen más a helyzet, már ha letöltötted az adott szoftvert akkor is büncselekményt követtél el, még akkor is, ha nem használtad, csak letöltötted.