46
 • lifegood
  #46
  Mindig baj van ezekkel a feketelyukakkal.
 • smity 8D
  #45
  közepe??????????!!!!!!!!

  uhh

  még a végét sem tudjuk behatárolni, és már a közepén vitatkozunk? :DDDDDDDDDDDDDDDD
 • feketeribizli
  #44
  Az Univerzum közepe ott van ahol mi vagyunk, mert az ugy keletkezett szerintem, hogy az anyag összeomlott energiává, sötétté, s azután pillanatokra keletkezett egy gömalaku sötétenergia góc, de ez néhány secundum alatt olyanná vált, mint egy homokkupac, vagyis beomlott a gömbb, s az északi része lefelé délnek áramlott, ezáltal egy kup alak jött létre, s szélein az anyag szerintem nem be, hanem kifelé áramlik.
 • Tetsuo
  #43
  Csak mondom, hogy az átalad említett Arisztarkhosz előtt is voltak bizonyosan hasonló gondolatok, viszont az általános nézet Kopernikuszhoz köti a nem földközponti (jelen esetben heliocentrikus) világképet, hiszen neki akadtak folytonosan követői s így terjedt el a világnézete. Ezért írtam h K. óta tudjuk, mert Arisztarkhosz óta már egyszer el is felejtettük.
  Tehát a #17es spamed szőrszálhasogatás volt, erre fel a #37ben én is hasogattam kicsit. :)

  A példát meg annak magyarázd, aki nem értette meg a #15öst.
  Ehh mind1.
 • Zsoldos
  #42
  Jo most nem kell poenkodni ezen. Ha neked ennyire nem szamit kie' eredetileg a gondolat, ennyi erovel az enyem is lehetne, kit erdekel, hogy ki gondolt mar ra. Nagyon szep es erdekes elmeletek voltak mar joval elotte is, a legfobb visszatarto ero az volt, hogy az egyhaz, es a 'tudomany' (azert irtam idezojelbe mert ekkor meg nem igazan letezett a fogalom) az arisztoteleszi nezeteket karolta fel, es kikozositettek azokat akik ettol eltertek. Lenyegesebb volt nekik a 'jelensegek megmentese'-tehat az eddigi nezetek, pl a szabalyos korpalyak, a szferak elmelete stb., mint a valos okok keresese.

  Ez tudomanytortenet, foldbe dughatotod a fejed, hogy ez teged nem erdekel, es mondhatsz tovabb butasagokat, csak nem biztos hogy az a legintelligensebb magatartas.

  A dimenziok meg lenyegtelenek, a szemlelteteseknek az a lenyeguk, hogy a valosag leegyszerusitett masai, a pelda szempontjabol lenyeges komponenseket megtartva.

  Csak a kedvedert, ha ez szamodra nehezseget okoz: a kenyer tesztajaba mazsolakat teszunk, es sules kozben ahogy dagad a teszta, minden mazsola tavolabb kerulnek egymastol es a kozepponttol is.
 • Zsoldos
  #41
  Maradjunk inkabb annyiban, hogy ez egy folyamat. Nem egy ember nevehez kotheto.
 • Ratty
  #40
  Amiről beszéltek az a "kopernikuszi elv"
  Amit viszont Bruno csinált, de ki tudja milyen okokból nem róla nevezték el
 • Ratty
  #39
  Ja
  Meg ha hidegebb lesz a háttérsugárzás, mint a feketelyuk sugárzása, akkor kicsit nagyon meggyorsul az elpárolgási folyamat, és eltűnik az összes fekete lyuk!
 • Tetsuo
  #38
  Mint már írtam h csak a galaxishalmazok között mutatható ki a tágulás.. (Ezt a mondatot 5x írtam át, h megértsd :)
 • Tetsuo
  #37
  Sőt lehet h már a Neandervölgyieknek is volt olyan gondolata, h nem a Föld a Világ középpontja..

  De most télleg olyan bénán írtam le azt hogy nincs középpont, vagy szivattok?? (Az ócska lufis példát meg azért hagytam ki, mert minden könyvben benne van s valójában egyel több dimenzióról van szó.)
 • atlagember
  #36
  ÉN vagyok az univerzum közepe. Mit kell ezen a kérdésen ennyit rágódni?
 • Zsoldos
  #35
  Eszerint az erveles szerint (mivel csak a sajat erzekszerveiddel erzekeled a vilagot) te vagy a vilagegyetem kozepe..
 • Epikurosz
  #34
  ..mindazonáltal, mivel mi vagyunk a megfigyelő, így csak annyit mondhatunk, hogy mi vagyunk a Világegyetem közepe.
  Hát, ennyit már a görögök is tudtak :-)
 • Epikurosz
  #33
  mértanilag vagy súlypontilag persze lehet középpontja - az ismert! - világegyetemnek, de ez a középpont nem biztos, hogy a kezdeti szingularitás, az origo, amiből minden keletkezett.
  másrészt, meg ott van az agnosztikus tényező, hogy - amint az előbb említettem - csak az ismert világ középpontját tudod esetleg meghatározni (ha meg tudod, ugyanis épp a gravitációs lencsehatás miatt az információk ugye nagyon torzultan érkeznek ide), de ez még nem biztos, hogy tényleg a Világmindenség köldöke.
 • Zsoldos
  #32
  A jelenlegi ismereteink szerint veges mennyisegu anyag van az univerzumban. Tehat letezik az osszes anyagnak egy kozos kozeppontja, sulypontja. Persze tortenik egysmas kozben az anyagokkal, igy valoszinuleg nem 1 fix pontrol van szo, de letezik ez a pont.
 • Zsoldos
  #31
  Nem Kopernikusz ota, mar a gorogoknek is voltak heliocentrikus elmeleteik ie 300 korul. Kopernikusz neven maradt fenn a fogalom, mert kb ekkorra, sot teljes mertekben csak joval utana (Keppler korul) alakultak ki a kello tarsadalmi, ill. tudomanyos feltetelei, hogy egy ilyen rendszert elfogadjanak.

  Diokles: pont egy ilyen lufis peldat akartam leirni az elobb csak aztan lattam a tiedet:)
 • ge3lan
  #30
  Közeledünk még az Androméda galaxishoz, kb 5 milliárd év múlva találkozunk és baromi gyorsan repülünk a Nagy Attraktor nevű galaxis fal felé is.

  Hawking gondolata volt ez, hogy visszafordul a tágulás meg az idő, de mostmár minden jel arra mutat, hogy nem így lesz.
 • Cat #29
  http://www.sg.hu/kereso.php?mit=sagittarius

  itt van egy pár
 • Epikurosz
  #28
  "Ezekről a helyi tömörülésekről még sosem hallottam, ezzel újat mondtál, már ha arra céloztál, hogy vannak egymáshoz közeledő galaxisok is."

  Naná, hogy vannak.
  Az, hogy a Sagittarius közeledik hozzánk, az bújjon el az olyan kozmikus ütközések mögött, amikor két nagydarab galaxis megy egymásnak. Olyan táncra perdülnek, hogy nocsak...
  A NÁZA honlapján van szép kis szimulációs videó, amelyen lehet gyönyörködni ilyen jelenségben. Azért csak szimuláció, mert valósidejű felvételt nehéz lenne készíteni, mivel évmilliárdokról van szó.

  A hozzánk közeledő Sagittarius törpegalaxis egyébként pórul fog járni, mert a Tejút szépen fel fogja csavarni, úgyhogy egy kar lesz belőle, mint amilyenek már vannak. Egy ilyen karban van a mi naprendszerünk is. Elvileg mondjuk elképzelhető, hogy a törpegalaxis egy csillaga, naprendszere kupán vág minket, de ennek kicsi az esélye, mert olan ritka a Tejút szélén az anyag, hogy a bekebelezett törpe csak úgy elvész benne. Még az is elképzelhető, hogy pár csillagja a másik oldalon kilövődik a fagyos intergalaktikus térbe, és (anya)galaxis nélkül, árván bolyong a végtelen űrben.
  Azért sokkal izgalmasabb a világegyetem, mint ahogy laikusként elsőre az ember elképzelné...
 • haxy
  #26
  ez nem tudományos vélemeény, de mivel az idö is visszafordul önmagába állitolag! Így gondolom a tér is. mert én nem hiném hogy a tér végtelen.
  Szerintem mikor azt hinén hogy elértük a végét hirtelen az elején leszünk.
  mig az idönél mikor menénk elöre akkor a multba kerülönk és ott megyünk elöre azaz közeledünk a ki indulási ponthoz.

  vagy valami ijesmi.
 • Diocles
  #25
  Hát én nem tudom itt ki mire gondol, én a középpont alatt mondjuk a galaxis tömeggközéppontját értem.

  A tágulás középpontját nem vitatom, mert nem tudok róla semmit, meg elfogadom, hogy az említett elvek alapján nem lehet ilyet meghatározni.

  Ezekről a helyi tömörülésekről még sosem hallottam, ezzel újat mondtál, már ha arra céloztál, hogy vannak egymáshoz közeledő galaxisok is.
 • Epikurosz
  #24
  Helyesen: itt van a kép!
 • Epikurosz
  #23
  Megvan a szomszédos törpegalaxis: Sagitarius (Nyilas).
  A Tejútrendszer közvetlen környezete ezen a képen nagyon szépen látható.
 • Epikurosz
  #22
  Keresztury Ákos és Tepliczky István (Magyar Csillagászati Egyesület): Csillagászati tankönyv kezdőknek és haladóknak
 • Epikurosz
  #21
  helyesebben: a legtöbb galaxis távolodik a többi galaxistól.
  persze vannak olyanok, amelyek közelednek egymáshoz: a mi galaxisunk pld. hamarosan felfalja azt a törpegalaxist, amely a közelünkben van, a nevére most nem emlékszem.

  A világegyetem nagy léptékben tágul, de helyileg vannak tömörödések: vannak galaxisok, amelyek közelednek egymáshoz. Ha a galaxisokon belülre megyünk, ott itt megtalálható mindkét erő, az anyag sűrűsödik, majd felrobban, és kezdődik minden elölről.


  Középpont nincs, mert a kezdet kezdetekor, a Nagy Bumm idején a tér is egy pontba sűrűsödött, és az kezdet pont ma tulajdonképpen mindenütt ott van, tehát a világegyetem közepe mindenütt ott van.
 • Epikurosz
  #20
  középpont? mekkora hülyeség. nincs olyan.
 • Diocles
  #19
  Magadnak is ellentmondasz. Ha mindenhonnan nézve tőlünk távolodik, akkor pont ezáltal vagyunk mi a kitüntetett pont. De természetesen ez nem áll.

  Arra akartam célozni, hogy: "minden galaxishalmaz TŐLÜNK távolodik." helyett így kellett volna írnod: minden galaxishalmaz távolodik tőlünk, mert ez igaz.
 • Tetsuo
  #18
  Pont ezt mondom, (ha végig olvasnád rájönnél), mindenhonnan nézve "tőlünk" távolodik, azaz nincs kitüntetett pont.
 • Diocles
  #17
  "Kopernikusz óta tudjuk h a Föld nem a világ középpontja, mégis innen úgy látszik h minden galaxishalmaz (csak ebben a léptékben mutatható ki az általános tágulás) TŐLÜNK távolodik."

  Ajánlanék egy IS szócskát. Meg egy lufit, amire pontokat rajzolsz és felfújod. Keresd meg melyik AZ a pont amelyiktől a TÖBBI távolodik!
 • Tetsuo
  #16
  Jah s asszem Hawking könyvében is benne van. (Az idő rövid története c. könyben.)
 • Tetsuo
  #15
  Kopernikusz óta tudjuk h a Föld nem a világ középpontja, mégis innen úgy látszik h minden galaxishalmaz (csak ebben a léptékben mutatható ki az általános tágulás) TŐLÜNK távolodik.
  A Világegyetem tágulása nem hasonlítható egy robbanáshoz, aminek a térben volt egy kiindulópontja. Nincs olyan rögzített alap v háttér amelyhez képest végbemenne a tágulás. Maga a tér tágul, mert a Világegyetem magába foglalja a teret is. A Hubble törvény lényege is elveti a középpontot, hiszen az egymástól távolabbi objektumok nagyobb sebességgel távolodnak mint a közelebbiek.
  Ez nem bizonyíték, csupán egy elmélet, amit a világ legtöbb tudósa elfogadott. (Pl a forrás írója: John D. Barrow.)
 • [HUN]PAStheLoD
  #14
  A fekete lyukak elektromágneses sugárzás formájában adnak ki energiát és így csökken a tömegük is .. egy idő után egyszerűen eltűnnek
 • Zsoldos
  #13
  Nem feltetlenul. Csokkennek is a fekete lyukak. Anyagot veszitenek, egyfajta 'parolgo' hatas lep fel. Nem emlekszem mar hogy neveztek (hawking)

  Amugy nem kell fekete lyuk, hogy beszippantson mindent az univerzumban, ha eleg utemben lassulna a tavolodas, es osszeesne minden 1 pontba. Ugy tudom, a mostani allaspont szerint nincs elegendo tomeg erre, meg a neutrinokkal egyutt sem.
 • Zsoldos
  #12
  Miert ne lehetne (hogy egy kicsit enis kukacoskodjak). 1 pont felol tavolodik minden anyag, ezt neveztek el kozeppontnak (valljuk be jogosan) es ezt a pontot keresik. Ha van ra tenyleges bizonyitekod, hogy nincs akkor publikald, kapni fogsz vmi jokis dijat, ha meg nincs akkor ne legyel kukac ;)
 • lpmorpheus
  #11
  LOL
 • Tetsuo
  #10
  Hi Balázs (cikkíró)! Az Univerzumnak nincs is középpontja. Hogy egy kicsit kukacoskodjak. ;-)
 • Robin Hood
  #9
  A többszörös fekete lyukak és más hatalmas tömegű objektumok képesek egészen váratlanul és kiszámíthatatlanul meghajlítani a fénysugarakat
  Ez semmi, Uri Geller még a kanalat is meg tudja hajlítani. :D
 • irkab1rka
  #7
  Hibás méréseiteket ismételjétek meg. A fizika fele egyszerűen hülyeség.
 • Pharaoh
  #6
  Ja nagy csillagokból lesznek, miután kifogy a tűzelőanyaguk saját sulyuk alatt összereoppannak és így lőn a fekete lyuk.
 • bah
  #5
  Szerintem nem mert ami kívül esik gravitációs vonzásukon azt nem.Egy idő után gondolom elfogy a környékrők minden.:)
  Feketelyukak hogy alakulnak?Csillagokból?