• Epikurosz
    #28
    "Ezekről a helyi tömörülésekről még sosem hallottam, ezzel újat mondtál, már ha arra céloztál, hogy vannak egymáshoz közeledő galaxisok is."

    Naná, hogy vannak.
    Az, hogy a Sagittarius közeledik hozzánk, az bújjon el az olyan kozmikus ütközések mögött, amikor két nagydarab galaxis megy egymásnak. Olyan táncra perdülnek, hogy nocsak...
    A NÁZA honlapján van szép kis szimulációs videó, amelyen lehet gyönyörködni ilyen jelenségben. Azért csak szimuláció, mert valósidejű felvételt nehéz lenne készíteni, mivel évmilliárdokról van szó.

    A hozzánk közeledő Sagittarius törpegalaxis egyébként pórul fog járni, mert a Tejút szépen fel fogja csavarni, úgyhogy egy kar lesz belőle, mint amilyenek már vannak. Egy ilyen karban van a mi naprendszerünk is. Elvileg mondjuk elképzelhető, hogy a törpegalaxis egy csillaga, naprendszere kupán vág minket, de ennek kicsi az esélye, mert olan ritka a Tejút szélén az anyag, hogy a bekebelezett törpe csak úgy elvész benne. Még az is elképzelhető, hogy pár csillagja a másik oldalon kilövődik a fagyos intergalaktikus térbe, és (anya)galaxis nélkül, árván bolyong a végtelen űrben.
    Azért sokkal izgalmasabb a világegyetem, mint ahogy laikusként elsőre az ember elképzelné...